Bulgaria, transformată într-o mică Elveţie?

Postat de

Încercarea de a transforma Bulgaria în Elveția Balcanilor intră în… faza finală. Aceasta este concluzia care poate fi trasă în urma a zeci de proiecte pentru construirea de staţiuni de schi, lansate în Bulgaria în ultimele câteva luni. După Bansko, care a devenit prea aglomerată, ajungând la apogeu, iată că şi Razlog şi Dobrinishte ies pe piață cu produsul lor turistic. Le urmează iniţiativa şi Berkovica, Sapareva Banya, Teteven, Chepelare, Velingrad și alte stațiuni mici, care doresc să -și găsească locul pe harta turismului din Bulgaria.

“Avem nevoie de mai multe staţiuni de iarnă decât deţinem acum – de exemplu, întreaga staţiune Pamporovo are același număr de paturi ca la trei hoteluri de pe litoral” , a declarat primarul din Chepelare. Competiţia arată că stațiunile care sunt sateliți ale celor deja existente vor avea anumite avantaje. Perelik, Mechi Chal de lângă Pamporovo și Razlog sunt câteva exemple. Noile staţiuni pot folosi imaginea celor deja existente precum și procesul de extindere a lor. Un proiect mare, denumit ” Perelik “, are în plan conectarea vârfului Perelik din Pamporovo cu vârful Mechi, lângă Chepelare. Potrivit primarului din Smolyan, realizarea proiectului va forma transforma munţii Rodopi într-un centru turistic cu trei atracţii principale – Mechi Chal, Pamporovo și Perelik . Planul noii staţiuni este deja gata. Evaluarea de impact asupra mediului a primit deja aprobarea de la Ministerul Ecologiei.

Proiectul Perelik pune accent pe construirea de pârtii iar valoarea proiectului este estimată la aproximativ 55 de milioane de euro. La ora actuală, staţiunea Pamporovo are aproape 18 de kilometri de pârtii de schi și 4.920 de paturi. Planul urmăreşte suplimentarea cu 29.8 km de pârtii de schi și cu 8000 de paturi. Nu există încă nici un contract real pentru investiții, dar primarul susține că interesul pentru investiție este imens. Municipalitatea Chepelare a sprijinit proiectul Perelik prin introducerea planurilor pentru Mechi Chal. Acestea includ 27 de kilometri de pârtii noi de schi precum și 12 km de ascensoare, 15 km de pârtii pentru schi viteză şi biathlon, plus un stadion.

În momentul de față, Chepelare are 12 kilometri de pârtii de schi. Conform planului administrației municipale, capacitatea existentă de 1200 de paturi ar trebui să se tripleze, iar proiectul va fi dezvoltat pe terenuri private și în locul unor păduri. Primarul a anunțat că mai multe companii private sunt interesate de proiect ,deși nu există încă niciun contract semnat. Vitosha are, de asemenea, proiecte ambițioase , în pofida faptului că aceasta este un pic izolată faţă de celelalte stațiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>