Românii – cei mai mulţi străini care vizitează Bulgaria

Postat de

Străinii care vizitează Bulgarianessebar sol palace2

Iată care este topul sosirilor de vizitatori în Bulgaria, în 2011: locul 1 – România (1.499.415 turişti), locul 2 – Grecia (1.120.640 turişti) şi locul 3 – Turcia (860.654 turişti).  Acestora le urmează Germania, Rusia, Macedonia, Serbia, Marea Britanie, Polonia şi Ucraina.

Avem oarecare dubii că vizitatorii din primele 3 ţări au fost doar turişti – aici vorbind mai mult de trafic transfrontalier, vizite la rude, afaceri etc., datorită vecinătăţii. De-abia de la locul 4 încep cei care vin mai ales pentru turism.

În cadrul unei recente conferinţe româno-bulgare, organizată la Bucureşti, oficialităţile din ţara vecină au lansat cifra de un milion de turişti români în Bulgaria, în acest an. Poate un pic exagerat. Dar oricum, Bulgaria reprezintă destinaţia de top, alături de Grecia, în ceea ce priveşte outgoing-ul pe segmentul turismului de masă, dinspre România. Circa 300.000 de turişti români au fost clar la sud de Dunăre. Doar Albena – staţiunea preferată de familiştii români – primeşte, an de an, între 30.000 şi 50.000 de români. Pe lângă preţurile competitive, hotelurile all inclusive şi calitatea serviciilor, un alt avantaj al Bulgariei este, bineînţeles, apropierea.

Walter Krombach, fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Uniunilor Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor din UE (ECTAA) spunea, în 2004, că Bulgaria, alături de Turcia şi România, reprezintă noile destinaţii de vară ale Europei şi, de ce nu, ale lumii. Mulţi specialişti considerau că turismul din aceste ţări şi-a revenit spectaculos după o perioadă de declin determinată de condiţiile globale nefavorabile. Cert este că Bulgaria se bucură, la ora actuală, de o ascensiune continuă în ierarhia destinaţiilor turistice europene. Nu mai vorbim de Turcia. România…a cam stagnat, deşi a tot primit încurajări. Dar de ce am stagnat? Simplu: nu ne-am promovat, nu am colaborat şi comunicat, atât la nivel intern, cât şi extern. Nu avem incoming, nu lucrăm mult cu marii touroperatori internaţionali. Bulgaria şi Turcia trăiesc din incoming mai ales, nu din turism intern. Străinii sunt cei care aleg, acolo, hoteluri de top şi lasă bani mulţi. La noi este invers…

Turismul bulgăresc în statisticinessebar sol palace3

Iată câteva date statistice despre turismul bulgăresc pentru primele şase luni ale acestui an. În iunie 2012, în Bulgaria erau înregistrate 2300 de hoteluri, moteluri, campinguri, cabane și în alte tipuri de facilități de cazare, cu peste 10 paturi. Acestea au totalizat 114.600 de camere şi 242.100 de paturi. La începutul sezonului de vară, rata de ocupare a fost de 86,2%, cu 709.500 de sosiri pe lună. Turiștii au petrecut un total de 3,12 milioane nopți de cazare, 680.200 dintre acestea fiind rezervate de către cetățenii bulgari iar… 2,440,000 de către străini. Cel mai mare număr de locuri de cazare și cel mai mare număr de sosiri au fost înregistrate în districtul Burgas, care deserveşte sudul litoralului bulgar. Burgas și stațiunile din apropiere au atras 208.610 turişti care au petrecut 1,37 milioane de nopţi de cazare, dintre care 1,2 milioane au fost rezervate de către străini. Varna se află pe locul 2 în clasament, cu 289 unități de cazare și 163.000 turiști. Capitala Bulgariei, Sofia, este a treia în clasament, cu un total de 68.551 de vizitatori. Gradul de ocupare a fost de 46,1%, cele mai mari rate fiind înregistrate la 4-5-stele (60%), urmate de hoteluri de 3 stele (48,3%) și 1-2-stele (25,7%). Ca obicei de consum, hotelurile de lux găzduiesc în cea mai mare parte străini, în timp ce bulgarii merg de obicei la categoriile medii sau low cost. La 4-5-stele, 56,7% din înnoptări au fost rezervate de către străini și 25,2% de bulgari. La 3 stele, 34,1% din înnoptări au fost rezervate de către străini și 32,1% de bulgari, în timp ce unitățile de 1-2 stele au fost rezervate în proporţie de 9,2% de străini și 42,7% de bulgari. Străinii au petrecut în medie de 5,8 nopţi în Bulgaria, în timp ce bulgarii o medie de 2,4 nopți, fiind mai degrabă, ca şi noi, românii, weekendişti. Dar avantajul bulgarilor este că primesc turişti străini, care nu au de ce să vină doar pentru un week-end.

Veniturile totale din nopțile petrecute în unități de cazare din Bulgaria au ajuns la 115,5 milioane leva, dintre care 92.6 milioane leva au fost cheltuite de către cetățenii străini și 22,9 de bulgari. Dacă împărţim aproximativ la 2, ne iese valoarea în euro. În perioada ianuarie-iunie 2012, veniturile totale au crescut cu 14,5% față de aceeași perioadă a anului 2011, străinii genereazând o creștere de 19,6% iar bulgarii, de 11,8%. Asta înseamnă că turismul din ţara vecină iese din criză.

Oraşe istorice gen Veliko Tarnovo sunt vizitate anual de peste un milion de turişti. Guvernul Bulgar a declarat că are ca scop primirea a… 30 de milioane de turişti până în 2020. Un scop foarte-foarte ambiţios! Noi ce facem? Putem învăţa de la vecini?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>