Litoral Romania vs litoral Bulgaria. Comparatie intre cele doua destinatii de vacanta

sunny beach bulgaria

Diferentele intre litoralul romanesc si cel bulgaresc reprezinta un subiect de discutie aproape nemuritor in sfera turismului din Romania, iar an de an, la inceputul sezonului estival, din ce in ce mai multi romani se intreaba unde este mai bine sa-si faca vacanta si de ce. 

Ambele destinatii vin la pachet cu o serie de particularitati care le pot aduce minusuri sau plusuri, iar in functie de prezentarea punctuala a acestora, pe care ti-am pregatit-o mai jos, iti va fi mai usor sa schitezi profilul vacantei tale ideale, ghidandu-te dupa cateva aspecte esentiale.  

Tipul de concediu pe care ti-l doresti, serviciile de care vrei sa beneficiezi pe durata vacantei, clima si relieful din zona in care iti vei petrece timpul liber si obiectivele, atractiile si activitatile pe care le ai la indemana in locul in care mergi, toate aceste subiecte le vei gasi abordate mai jos. 

Discutam intai de toate despre cateva date generale referitoare la fiecare dintre cele doua zone turistice:

Litoralul romanesc se intinde pe o lungime de 245 de kilometri, incepand de la granita cu Ucraina si pana la frontiera cu Bulgaria. Spre deosebire de litoralul vecinilor bulgari, litoralul romanesc se diferentiaza prin prezenta Deltei Dunarii, care ocupa mai mult de jumatate din lungimea totala  acestuia (163 de kilometri), pana in apropiere de Navodari. 

Incepand cu Navodari si pana la Vama Veche, romanii se pot bucura de o portiune de litoral cu o lungime de aproximativ 82 de kilometri, care reprezinta de altfel si zona cea mai frecventata si implicit practicabila pentru turismul de litoral, intinsa de-a lungul a 15 statiuni (inclusiv Gura Portitei). 

Mamaia, Romania

Litoralul bulgaresc masoara circa 370 de kilometri, incepand de la Durankulak (punctul de iesire pe la Vama Veche) si pana la Rezovo, ultima localitate de dinaintea granitei cu Turcia. Muntii Balcani traverseaza Bulgaria pana la Marea Neagra, impartind coasta litoralului bulgaresc in doua: partea nordica si partea sudica. 

Capul Emine este considerat cel mai estic loc al crestei Stara Planina si punctul de delimitare intre coasta de nord si coasta de sud a litoralului bulgaresc. Din cei 370 de kilometri, mai mult de 100 de kilometri sunt ocupati de plaje cu nisip fin, fapt ce subliniaza din start primul dintre atuurile litoralului vecinilor bulgari, care au nu mai putin de 24 de statiuni.  

Nisipurile de Aur, Bulgaria

Motivele pentru care romanii aleg sa revina an de an pe litoralul din Bulgaria sunt in principal legate de faptul că statiunile bulgaresti sunt apropiate de casa, dar si de posibilitatea cazarii in regim all inclusive si a preturilor mai acceptabile. Daca vrei sa citesti un mai multe despre acest subiect, iti recomandam sa arunci o privire pe articolul: De ce prefera romanii litoralul bulgaresc? Motive pentru o vacanta in Bulgaria

Daca esti interesat sa-ti planifici un sejur la mare la vecinii bulgari, insa nu te-ai decis inca asupra locului, poti consulta aici cele mai bune oferte vacanta litoral Bulgaria.

Ce tipuri de hoteluri exista in fiecare dintre cele doua destinatii. Cazarea in regim all inclusive

Litoralul romanesc are multe de unitati de cazare in fiecare dintre statiunile sale, iar hotelurile de 4 si 5 stele nu lipsesc, mai ales in Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord dar si in Neptun-Olimp, Costinesti si alte statiuni. Serviciile la hotelurile de 4 si 5 sunt bune, poate in unele cazuri specifice chiar mai bune decat in Bulgaria, insa litoralul din Romania nu are hoteluri de lant si nu sta foarte bine la capitolul cazare in regim all inclusive. 

La malul Marii Negre in Romania exista putin peste 30 de hoteluri cu regim de cazare all inclusive, cifra incomparabil mai mica in raport cu hotelurile care ofera acest regim de cazare pe litoralul din Bulgaria.

In cele mai multe dintre cazuri, hotelurile de pe litoralul romanesc sunt renovate, in timp ce in Bulgaria, o mai mare parte a acestora reprezinta cladiri noi. Litoralul autohton se bazeaza mai mult pe turismul de weekend, ceea ce-l face inevitabil sa fie mai scump, pe cand litoralul bulgaresc se axeaza pe sejururi mai lungi, care automat devin mai convenabile ca si pret. 

Litoralul bulgaresc se poate lauda cu multe hoteluri de lant local precum hotelurile HVD, Grifid, DIT, Effect si hoteluri de lant international precum RIU Hotels and Resorts, Sol Melia, LTI, Primasol si cu sute de unitati de cazare in regim all inclusive, ceea ce il face sa fie ales ca si destinatie de vacanta de foarte multi dintre turistii romani. 

Cea mai mare parte a hotelurilor noi, mai ales cele de brand, sunt construite de la inceput cu scopul de a deservi concediilor all inclusive si sunt gandite astfel incat sa fie potrivite pentru familii. 

Bulgarii au multe hoteluri de 5 stele, resorturi de renume in statiunile mari precum Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Albena, Nessebar, Balchick, insa turistii pot gasi conditii excelente de cazare si in statiuni mai mici precum Obzor, Constantin si Elena, Sveti Vlas, Duni si altele. 

In Bulgaria exista din ce in ce mai multe hoteluri care ofera si servicii ultra all inclusive, practic o serie de servicii suplimentare cum ar fi produse de import oferite in anumite intervale ale zilei, gratuitate pentru sezlongurile de pe plaja, acces in diferite sectiuni ale hotelurilor si alte servicii. 

Multe dintre hotelurile din Bulgaria ofera animatie turistilor cazati acolo, ceea ce reprezinta un alt plus mai ales pentru familiile cu copii, care au in permanenta acces la programe de entertaining pentru cei mici. 

Plajele de pe litoralul romanesc vs plajele din Bulgaria. Plaje renumite si plaje salbatice

Plaja din Mamaia este evaluata ca fiind cea mai buna plaja de pe litoralul romanesc, cu o lungime de aproximativ 10 kilometri si cu o latime de cca 200 metri la nord. Accesul in apa este unul extrem de lin, iar de-a lungul plajei exista foarte multe facilitati, terase, restaurante si posibilitatea de a practica diferite sporturi acvatice. 

In prezent se fac lucrari de extindere a plajei din Mamaia, iar pe langa aceasta, apreciate mai sunt si plaja din Navodari, plaja Modern din Constanta sau plajele din Saturn si Venus. Cu toate acestea, numarul de kilometri de plaja din Romania este incomparabil mai mic fata de cel din Bulgaria, insa putem spune ca la acest capitol, vecinii bulgari au fost ajutati si de natura si implicit pozitia geografica. 

Romania are si cateva plaje salbatice apreciate: plaja de la Gura Portitei, plaja de la Periboina, plaja de Tuzla, plaja de la Perisor si altele. 

Mamaia, Romania

De partea cealalta a granitei, se remarca la vecinii bulgari plaje cu nisip alb si galben care ocupa peste 100 de kilometri, printre cele mai bune fiind cele din statiunile renumite Nisipurile de Aur, Albena si Sunny Beach. Spre exemplu, plaja din Nisipurile de Aur, premiata “Blue Flag”, are aproximativ 4 kilometri lungime, in timp ce plaja din Albena are in jur de 6 kilometri.

Plaja Obzor din Bulgaria masoara 7 kilometri si atinge in unele locuri o latime de 100 de metri si putem spune ca toate statiunile bulgaresti mari au plajele foarte bine amenajate, cu zone alternante de sezlonguri si zone de plaja libera. 

Spre deosebire de litoralul romanesc, in Bulgaria vei gasi mult mai multe plaje frumoase si mai putin celebre, gratie si reliefului mai spectaculos din nord – cu faleze mai inalte, zone stancoase si golfuri. Romanii gasesc in Bulgaria si destul de multe plaje frumoase apropiate de granita, cum ar fi plaja Krapets, plaja Ezerets, plaja Bolata, alaturi de alte peste 20 de plaje mai putin cunoscute care se intind pe toata lungimea litoralului bulgaresc, exceptand desigur plajele mari si bine organizate din statiuni. 

Plaja Bolata, Bulgaria

Vremea pe litoralul romanesc vs vremea pe litoralul bulgaresc. Care sunt principalele diferente

Diferentele de temperatura intre litoralul romanesc si cel bulgaresc reprezinta un alt motiv pentru care vecinii bulgari au ceva mai mult succes in ceea ce priveste desfasurarea concediilor de vara pe teren propriu. Spre deosebire de Romania, unde sezonul estival se desfasoara de regula in conditii potrivite in perioada 1 iunie -1 septembrie, vacantele la mare in Bulgaria se pot intinde pe o perioada mai lunga de timp, gratie climei cu influente mediteraneene, mai ales in sudul litoralului bulgaresc. 

Temperaturile medii anuale pe litoralul din Bulgaria sunt cu aproximativ 3 grade mai mari decat in Romania pe timp de iarna si de primavara, iar vara si toamna se inregistreaza cu 1-2 grade mai mult comparativ cu temperaturile de pe litoralul romanesc. 

Incepand cu regiunea Burgas si pana la granita cu Turcia, turistii care aleg sa-si faca vacantele in aceasta parte a litoralului bulgaresc se pot bucura de vreme buna de plaja chiar si la inceput de octombrie, ceea ce permite, in mod evident, desfasurarea unui sezon turistic mai lung la vecinii bulgari. 

Faptul ca tarmul litoralului bulgaresc este mult mai fragmentat comparativ cu cel romanesc, iar unele plaje de aici sunt orientate atat spre sud, cat si spre nord sau chiar vest, ofera un plus de diversitate segmentului de turism. 

Pe acest subiect, iti recomanda si articolul: Vremea Bulgaria in sezonul cald. Unde gasesti cele mai ridicate temperaturi pe litoral si alte informatii utile

Obiective turistice si atractii la malul Marii Negre, in Romania si in Bulgaria

Cele doua zone de vacanta se disting foarte mult si la capitolul obiective turistice si atractii, ceea ce cantareste destul de mult in decizia turistilor de a-si petrece concediile intr-o directie sau alta. 

Romania are din acest punct de vedere un atu incontestabil – Delta Dunarii, un cadou al naturii care daca ar fi exploatat responsabil si la nivelul potentialului sau, ar putea reprezenta una dintre cele mai frumoase atractii din apropierea Marii Negre. 

Turistii au si alte directii in ceea ce priveste obiectivele din zona litoralului romanesc, precum atractiile orasului-port Constanta (Cazino-ul, Delfinariul, farul, portul, cele cateva muzee, parcul arheologic, planetariul), carora li se adauga cetatile antice din zona de coasta a Romaniei precum Argamum, Histria, Enisala si alte locuri frumoase, care insa nu fac obiectul unor vizite turistice atat de dese precum obiectivele din zona de coasta a Bulgariei. 

Cetatea Histria, Romania

Litoralul din Bulgaria gazduieste, pe de alta parte, o serie de obiective mult mai cunoscute. Castelul Reginei Maria din Balcic primeste anual sute de mii de vizitatori, iar acestuia i se adauga turistii care viziteaza orasul vechi Nessebar, Sozopol, orasele Varna si Burgas si multitudinea de atractii pe care acestea le au in imprejurimi. 

E important de precizat ca si relieful zonei de coasta a Bulgariei reprezinta un plus in ceea ce priveste atractiile de aici. Exista in Bulgaria mai multe plaje salbatice si o serie de monumente ale naturii precum Cap Kaliakra, Cap Emine, stancile de la Tyulenovo sau Padurea de Piatra care prin simpla lor forma spectaculoasa si prin peisajele inconjurate de vegetatie atrag anual mii de vizitatori. 

Cap Kaliakra, Bulgaria

Parcuri acvatice litoral Bulgaria vs parcuri acvatice litoral Romania 

Aquapark-urile reprezinta unele dintre principalele atractii pentru familiile cu copii, iar din acest punct de vedere exista, de asemenea, diferente notabile intre cele doua tari. 

De cele mai multe ori, turistii aleg sa petreaca o zi intr-un parc acvatic ca o alternativa la zilele obisnuite de plaja, ceea ce in Bulgaria este si extrem de usor de facut, pentru ca exista in jur de 7 aquapark-uri, in fiecare dintre statiunile principale: Aquamania din Albena, Aquapolis din Nisipurile de Aur, Atlantida din statiunea Elenite, Action Aquapark din Sunny Beach, Aqua Paradise din Nessebar, Akva Planet Primorsko. 

action aquapark sunny beach
Action AquaPark Bulgaria

Spre exemplu, Action Aquapark are 30 de atractii acvatice si o suprafata de 36 000 de metri patrati, iar la Aquapark Nessebar exista 60 de atractii diferite, dintre care 38 sunt tobogane cu apa. 

In zona litoralului romanesc exista in prezent 2 parcuri acvatice functionale: Eforie Aqua Park, in vecinatatea lacului Belona, si Aqua Magic Mamaia in statiunea cu acelasi nume, ambele cu o capacitate de 3000 de vizitatori. 

Mancare si restaurante pe litoralul romanesc si pe litoralul bulgaresc

Cei mai multi dintre turistii care aleg sa mearga in vacanta pe litoralul bulgaresc sunt atrasi de cazarea in regim all inclusive, ceea ce inseamna ca au toate mesele asigurate pe intreg parcursul sejurului. Avantajele unui astfel de regim de cazare sunt evidente, pentru ca vorbim despre un program de masa stabilit, de mese cu feluri de mancare diversificate, de bani mai putini cheltuiti pe mesele in oras si de confortul servirii meselor in zona de cazare. 

Cu toate acestea, nu putini dintre turistii litoralului bulgaresc aleg sa exploreze si paleta destul de larga de restaurante, iar motivele sunt cat se poate de simple: mancarea este buna, portiile sunt in general mari, iar preturile sunt decente. 

Litoralul bulgaresc isi bucura turistii cu multe restaurante cu specific pescaresc, un numar ridicat de astfel de restaurante comparativ cu litoralul din Romania. Astfel, turistii care viziteaza aceasta parte a Bulgariei au ocazia sa manance mai frecvent peste proaspat din Marea Neagra, alaturi de preparate traditionale bulgaresti si preparate cu influente turcesti sau ale altor gastronomii europene. O atractie culinara des intalnita pe mesele turistilor care merg in Bulgaria sunt midiile – cultivate si extrase local, in Bulgaria, chiar din Marea Neagra. La fel, gasesti ceva mai des calcanul din Marea Neagra în meniurile restaurantelor bulgaresti.  

ferma de midii dalboka
Ferma de midii Dalboka, Bulgaria

Litoralul romanesc a inceput, la randul sau, sa se dezvolte pe aceasta parte in ultimii ani, insa pentru moment nu la nivelul vecinilor bulgari. Exista restaurante bune in statiunile romanesti, feluri de mancare diversificate, insa lipsa hotelurilor cu regim de cazare all inclusive nu trece neobservata, iar preturile la terasele si restaurantele de la malul Marii Negre in Romania sunt ceva mai ridicate comparativ cu Bulgaria. 

Distractie, cluburi si viata de noapte. Care dintre cele doua destinatii sta mai bine la acest capitol 

In aceasta privinta, putem spune clar si raspicat ca litoralul romanesc sta mai bine. Turistii care cauta viata de noapte si animatie pentru concediile de vara, vor gasi acest lucru cu precadere pe litoralul romanesc – in mod particular in renumitele statiuni Mamaia si Vama Veche. 

Atmosfera din Romania in ceea ce priveste viata de noapte este incontestabil mai pronuntata si de mai buna calitate comparativ cu Bulgaria, la fel si multitudinea de cluburi, baruri si discoteci de pe litoral. Mamaia exceleaza la capitolul cluburi de lux, in timp ce Vama Veche pune accent pe beach bar-urile cu muzica antrenanta si petreceri pe plaja pana la rasarit. 

Litoralul bulgaresc nu duce lipsa vietii de noapte, insa turistii care cauta acest lucru se orienteaza de regula catre Sunny Beach, cea mai animata dintre statiunile de pe coasta. Viata de noapte este activa si in orasele Varna sau Burgas, insa turistii cazati in statiuni viziteaza de regula aceste locatii pe timp de zi.  

Te tenteaza sa incerci viata de noapte din Sunny Beach si vrei sa fii cazat aproape de locurile de distractie? Ti-am pregatit aici cele mai bune oferte cazare la hoteluri din Sunny Beach Bulgaria.

Preturi litoral Bulgaria vs preturi litoral Romania 

Preturile in zona de litoral a celor doua tari variaza, intai de toate, in functie de zona aleasa de catre turisti si in mod evident de calitatea serviciilor oferite, insa se remarca si aici o serie de diferente intre Bulgaria si Romania. 

Preturile la cazare sunt mai avantajoase in Bulgaria, pentru ca majoritatea pachetelor turistice acopera si regimul de cazare all inclusive, ceea ce pe plan autohton intalnim mai rar. De exemplu, un sejur de 5 nopti pentru 2 persoane la un hotel de 4 stele din Nisipurile de Aur porneste in plin sezon de la 650 de euro, ceea ce poti gasi si in Mamaia cu putin noroc, insa nicidecum cu cazare in regim all inclusive, serviciu inclus in pret la bulgari.  

In linii generale, preturile la restaurante sunt mai mici in statiunile bulgaresti de la malul Marii Negre, comparativ cu restaurantele statiunilor romanesti, iar tarifele de intrare la obiectivele turistice sunt acceptabile in Bulgaria. 

In ceea ce priveste parcarea, statiunea Mamaia a implementat recent un sistem de taxare care prevede un tarif de 4 lei/ora de stationare in zona 0. In comparatie, pentru acelasi timp petrecut intr-o parcare centrala din statiunea Nisipurile de Aur, ai de achitat un tarif de 2-3 leva/ora. Putem spune asadar ca exista anumite statiuni din Bulgaria unde parcarea privata costa mai mult decat pe litoralul romanesc. 

Romania pare sa mai aiba cate ceva de invatat pe plan turistic de la vecinii bulgari, chiar daca acestia din urma sunt avantajati de clima, relief si dimensiunile mai extinse ale partii de litoral.

Citeste si: Comparatie preturi 2022 pe litoralul romanesc vs. preturi 2022 pe litoralul bulgaresc

Concluzionand, atat Romania cat si Bulgaria gazduiesc atractii aparte si frumuseti incontestabile ale naturii, insa pentru moment, bulgarii par sa fie cei care au de castigat mai mult din sectorul turistic, pentru ca au inteles mecanismul corect prin care pot valorifica substantial potentialul litoralului lor.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?