Cum e vinul in Bulgaria. Principalele regiuni viticole si cele mai bune vinuri bulgaresti

podgoriie bulgaria
Postat de

Potrivit cercetărilor istorice si arheologice, pe teritoriul ocupat în prezent de către Bulgaria ar putea fi prima regiune geografică în care a fost plantata vita de vie si mai apoi produsa bautura numita vin. In aceeasi zona se poate aminti despre primul decret cunoscut de protectie a vitei de vie în 2 C. AD precum si despre primele legi prohibitioniste implementate în istorie prin bulgar Krum Chan în timpul domniei lui 802-814 AD.

Crama poate fi, de asemenea, inventia bulgara de la ordinele monastice bulgare ce a fost semnalata pentru prima dată, fiind folosita pentru a stoca vin, la temperaturi reci, in case, adânc sub nivelul solului.

Potentialul de vinificatie în Bulgaria este enorm. Clima în partea de nord a tării este continentală, cu ierni reci si veri calde. Este mai usoara spre sud, datorită influentei date de Marea Neagră si Marea Mediterană.

In cazul in care vrei sa explorezi si aceasta latura a Bulgariei si respectiv sa testezi o parte din productia locala de vin, nu uita sa arunci o privire pe ofertele noastre pentru hotelurile de pe litoralul bulgaresc, caci ai putea combina doua experiente intr-una!

Terenurile deluroase locale sunt ideale pentru a crea micro-climate iar in combinatie cu soluri de bună calitate genereaza conditii extrem de potrivite pentru cresterea celor mai buni struguri de calitate. Bulgaria are viticultura bine dezvoltata iar instiutul de eonologie din Plovdiv, este al doilea cel mai mare oras din tara.

Bulgaria este al doilea mare exportator de vinuri îmbuteliate din lume, a doua în urma Frantei, detinand de patru ori suprafata Californiei plantată cu Cabernet Sauvignon. Se pare a fi cea mai rapidă crestere a unui “nou-venit” pe piata vinurilor.

Productia medie anuală de vin din Bulgaria variază între 200 – 220 milioane de litri, în functie de cultură. În industria vinului din Bulgaria, tehnologiile traditionale clasice dar si rafinate sunt aplicate, iar cele moderne sunt împrumutate de la cele mai importante tări producătoare de vin, cum ar fi Franta.

bulgarian grapes

Cele mai bune vinuri sunt produse din soiurile Merlot si Cabernet Sauvignon, de înaltă calitate, bogate si Bordeaux. Strugurii de pe plan local includ:
– Gamza – un fel mai răspândit care produce vin rosu, simplu. În România si Ungaria este cunoscut sub numele de Cadarca.
– Mavrud – este un strugure rosu corpolent, picant care poate ajunge la vârste de peste 8 ani
– Melnik – cultivat în partea cea mai sudica a tarii face ca vinurile rosii consistente odata cu trecerea timpului
– Pamid – rustic si greu dar de neuitat, însă suficient de bun pentru a fi “comercial”

Conform Legii vinului din Bulgaria, acestea se împart în următoarele categorii:

1. Vin fără ORIGINE DECLARATA, dar de soi declarate sau nume de marca inregistrata. Ele constituie 5% din productia totală a vinurilor de calitate.

2. Vinuri regionale, numite, de asemenea, Vinuri de tara. Aceste vinuri posedă proprietătile originale ale soiurilor de struguri sunt obtinute din două denumiri de soiuri de plante ce pot fi mentionate pe etichetă. Ele corespund categoriei de “vin de pays” (Franta) si “land weine” (Germania). Aceste vinuri reprezintă 18% din productia totală de vinuri de calitate.

3. Vinurile cu origine geografică declarata (DGO) Acestea sunt vinuri din struguri selectionati, provenind de la o regiune geografică. Originea este declarată de producător. Această categorie reprezintă 70% din vinurile de calitate.

4. Vinuri cu denumiri de origine controlata (DOC) Aceste vinuri sunt facute din struguri, provenite din podgorii micro-regionale strict definite si controlate cu un randament maxim limitat de struguri pe hectar si continut minim de zahăr bine definit. Aceste vinuri reprezintă aproximativ 2% din productia totală de vinuri de calitate.

5. “Rezerva” Categorie Aceasta este o categorie specială de vinuri vechi în butoaie mici de stejar, cu scopul de a extrage compusi fenolici din lemn, si apoi în butoaie mari de stejar. Vinuri de rezervă poate fi fie de originea geografică declarata, sau cu denumire de origine controlata.

Asadar, Bulgaria se poate lauda cu multe soiuri de struguri si implicit vinuri diverse pentru toate gusturile. Recomandarea Travel Planner este aceea de a nu ezita sa degusti vinurile bulgaresti in timpul vacantei tale in aceasta tara!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?