Despre lacul Pomorie Bulgaria, celebru pentru namolul curativ si salinitatea  ridicata

Lacul Pomorie se afla in regiunea Burgas de pe litoralul bulgaresc, la 20 de kilometri distanta de orasul Burgas si la doar 2 kilometri distanta de centrul statiunii Pomorie. 

Pentru cei care vin sa-si petreaca vacanta in statiunea restansa Pomorie, pentru cei care si fac concediile in statiuni invecinate precum Nessebar, Sveti Vlas, Elenite sau chiar si Sunny Beach, dar si pentru cei care sunt interesati de terapiile cu namol curativ extras din acest lac sarat, lacul Pomorie reprezinta o importanta atractie a zonei. 

Daca si tu esti interesat de o vizita in zona lacului Pomorie, e posibil ca informatiile din acest articol sa-ti fie utile, iar daca inca nu ai gasit inca varianta potrivita de cazare, te asteptam la noi pe site, cu mai multe oferte cazare Pomorie, dar si alte oferte pentru toate statiunile cunoscute ale litoralului bulgaresc.

Unde se afla lacul Pomorie si cum poti ajunge aici 

Vei gasi lacul Pomorie foarte aproape de statiunea cu acelasi nume, asadar daca ai planificat o vacanta in Pomorie, poti ajunge in zona lacului chiar si pe jos, intr-o plimbare scurta.  

Practic, lacul Pomorie este localizat intre statiunile Pomorie si Aheloy, fiind separat de Marea Neagra printr-un dig artificial unde se poate remarca si nisip negru, culoare care se datoreaza in principal continutului de oxid de fier. 

Daca vii catre lacul Pomorie cu masina personala, dintr-o statiune invecinata, poti parca in zona de centru a statiunii, urmand sa mergi mai apoi pe jos, catre malul lacului. Iti recomandam sa parchezi intr-o parcare supravegheata, cu plata.  Gasesti locuri de parcare si in zona Muzeului Sarii.

Exista si autobuze care circula regulat intre Pomorie si celelalte statiuni de pe litoralul bulgaresc. Spre exemplu, din Nessebar si pana in Pomorie, vei plati in jur de 3,5 leva pe biletul de autobuz. 

Stadionul din Pomorie se afla la circa 500 de metri distanta de malul lacului, in timp ce Muzeul Sarii se afla chiar langa lac. 

Bai de namol, saline si Muzeul Sarii din Pomorie 

Desi o buna parte dintre hotelurile din Pomorie includ si un centrul medical unde se pot face terapii cu namol, unii dintre turistii care isi petrec vacantele in zona acestei statiuni aleg sa mearga la malul lacului Pomorie pentru a folosi namolul curativ de culoare neagra.

Obiceiul nu este unul strain romanilor, mai ales pentru cei care obisnuiesc sa faca astfel de cure cu namol in zona lacului Techirghiol, asadar si aici ai sanse sa observi turistii stand la soare, pe marginea lacului, unsi din cap pana in picioare cu namol negru. 

Cu toate acestea, noi iti recomandam ca in cazul in care vrei sa te bucuri cu adevarat de proprietatile terapeutice ale namolului, sa o faci intr-un centru specializat, intrucat folosirea namolului curativ intr-un mod nepotrivit poate provoca si efecte mai putin dorite asupra sanatatii. Printre acestea se numara si deshidratarea, iritatii la nivelul pielii, senzatia de greata si chiar insolatia, tocmai pentru ca namolul aplicat pe piele poate ajunge la o temperatura prea ridicata daca te expui la razele puternice ale soarelui. 

Daca intentionezi sa te cazezi chiar in Pomorie, intereseaza-te inainte sa faci rezervarea care sunt hotelurile in cadrul carora poti beneficia si de astfel de tratamente. 

Lacul Pomorie are un continut foarte ridicat de sare, fiind de 4 ori mai sarat decat Marea Neagra, iar extractia sarii din acest lac a avut un puternic impact pozitiv asupra economiei locale in trecut, fiind practicata si in prezent. 

Muzeul Sarii din Pomorie este localizat pe fasia ingusta dintre lacul Pomorie si saline si poate fi vizitat in intervalul orar 8:00 – 18:00 de luni pana vineri, respectiv intre 10:00 – 18:00 sambata si duminica. Este singurul muzeu de acest gen din Bulgaria si din Europa de Est iar biletul de intrare la muzeu costa 3 leva/persoana. 

Turistii care au vizitat recent muzeul spun ca la interior pot fi vizitate echipamente folosite pentru extractia de sare si pot fi urmarite filmulete educative, insa partea cea mai interesanta ar fi cea de la exterior, respectiv bazinele din care se extrage sare. Tot de aici pot fi cumparate sare de mare si diferite produse cosmetice pe baza de sare. Poti afla informatii actualizate despre vizita la Muzeul Sarii de pe site-ul oficial

Ce mai poti vedea in zona lacului Pomorie

Lacul Pomorie este considerat a fi un sanctuar al multor specii de pasari, prin urmare, turistii care viziteaza aceasta zona nu sunt interesati numai de terapiile cu namol si de sare, ci si de fauna si flora de aici. Lacul Pomorie si terenurile din imprejurimi sunt considerate zona protejata incepand cu anul 2001 si reprezinta loc de gazduire pentru numeroase pasari migratoare. 

Pe parcursul anului si in mod special pe timp de vara, in zona lacului Pomorie pot fi observate peste 260 de specii de pasari, asadar daca te pasioneaza aceasta activitate, iti reamintim sa iei cu tine un binoclu bun si aparatul foto. Chira de mare, recurvirostra avosetta (ciocintors), piciorongul, prundarasul de saratura, pelicanul cret, chira de balta sau chira mica sunt doar cateva dintre pasarile pe care le poti vedea aici daca esti norocos 🙂 

Nu in ultimul rand, lacul Pomorie este casa si pentru peste 30 de specii de mamifere, printre care si suncus etruscus, considerat a fi cel mai mic mamifer din lume. 

Desigur, nici plantele inedite nu lipsesc de aici, mai ales gratie continutului ridicat de sare din lac, care permite anumitor tipuri de plante sa traiasca in aceasta zona. Numai in lac exista peste 70 de specii de alge, iar in imprejurimile apropiate peste 80 de tipuri de alte plante. 

Concluzionand, daca ai in plan sa-ti faci vacanta pe litoralul bulgaresc, in zona statiunii Pomorie sau intr-una dintre statiunile apropiate si mai ales daca esti pasionat de observarea pasarilor, terapiile cu namol curativ sau vrei sa afli cum se extrage sarea din lac, poti face o vizita la Muzeul Sarii si pe marginea lacului Pomorie.

Iti reamintim ca pe travelplanner.ro gasesti unele dintre cele mai bune oferte sejur Pomorie, carora li se adauga o multime de alte oferte vacanta litoral Bulgaria!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?