Selcuk, orasul apropiat de Efes cu o istorie aparte si obiective de neratat

Orasul Selcuk din apropiere de Kusadasi reprezinta una dintre atractiile de top din regiunea Marea Egee a Turciei, in primul rand pentru ca se afla la doar 2 kilometri de Efes, dar si pentru ca detine o serie de obiective cu adevarat spectaculoase. 

Selcuk a purtat de-a lungul vremurilor mai multe denumiri, printre care Agios Theologos si  Ayasoluk, primind denumirea de Selcuk abia in anul 1914. 

In prezent, Selcuk are o populatie de aproximativ 35.000 de locuitori, sistem de transport public, hoteluri, restaurante, fiind de regula vizitat de catre turistii care merg la Efes, dar si gratie celorlalte cateva obiective importante pe care le gazduieste. 

Toate aceste detalii iti fac pofta de o vacanta in Turcia? Gasesti la noi pe site cele mai bune oferte vacante in Kusadasi, alaturi de oferte pentru multe alte statiuni din zonele de coasta ale acestei tari.

Unde se afla Selcuk si modalitati prin care poti ajunge in acest oras

Selcuk se afla la doar 2 kilometri de Efes si la 20,5 kilometri distanta de centrul orasului-statiune Kusadasi. Sunt doua drumuri principale care duc din Kusadasi catre Selcuk, primul dintre acestea chiar pe coasta, pe langa mare, si un al doilea, cu circa 1 kilometru mai lung, care trece prin satul Camlik. 

Poti ajunge in Selcuk cu masina personala, cu taxi, cu transportul local (dolmusul) sau prin intermediul tururilor organizate. 

Daca vrei sa vii in Selcuk si implicit la Efes cu dolmusul, aceasta va fi si cea mai ieftina varianta de transport. Exista autobuze care pleaca din Kusadasi la fiecare 20 de minute catre Selcuk, insa e posibil ca in varf de sezon sa fie destul de aglomerate. 

Daca alegi sa vii cu un taxi, e bine sa te intelegi cu soferul si sa stabilesti inainte sa te urci in masina care este suma pe care o vei plati pentru cursa. Pretul este de regula negociabil, difera in functie de zona din Kusadasi din care vrei sa pleci, poate incepe de la aproximativ 60 de lire turcesti, insa exista soferi de taxi care cer sume cu mult mai mari.

Una dintre cele mai convenabile modalitati prin care poti vizita si Selcuk este sa te inscrii la o excursie optionala, care va include cel mai probabil si oprirea la Efes, alaturi de alte obiective din zona. 

Cele mai bune perioade in care poti vizita Selcuk si Efes sunt luna mai – inceputul lunii iunie sau a doua jumatate a lunii septembrie – inceput de octombrie, pentru ca nu vei intalni un flux atat de mare de turisti, iar temperaturile vor fi placute. 

Ce poti sa faci in Selcuk. Obiective si atractii turistice

Chiar daca motivul principal pentru care ajungi in Selcuk este Efes-ul, iti recomandam, in masura in care timpul iti permite acest lucru, sa arunci o privire si catre celelalte obiective importante din oras. 

Bazilica Sfantului Ioan este o atractie de top in Selcuk, fiind considerata una dintre cele mai mari biserici de pe vremea Imperiului Bizantin. In prezent, mai pot fi admirate doar ruinele acesteia, insa o scurta privire aruncata pe macheta expusa aici iti va da de inteles care erau dimensiunile acestei constructii. Tot aici se presupune ca se afla si mormantul Sfantului Ioan, îngrădit de 4 coloane, in zona altarului. 

Cetatea din Selcuk se afla la doar 300 de metri distanta de Bazilica Sfantului Ioan, asadar poti ajunge de la un obiectiv la altul pe jos in doar cateva minute. Cetatea se afla in varful unui deal, iar de aici poti sa te bucuri si de o priveliste frumoasa catre oras. 

Moscheea Isa Bey, ridicata in 1375, este o alta atractie a orasului Selcuk, fiind totodata si una dintre cele mai vechi moschei turcesti cu curte interioara. La constructia acesteia au fost folosite pietre si coloane de la ruinele Efes-ului, iar zidurile sale exterioare au o inaltime impresionanta. Moscheea Isa Bey se afla, de asemenea, foarte aproape de Bazilica Sfantului Ioan, ceea ce inseamna ca toate cele 3 obiective mai sus mentionate pot fi vizitate intr-un singur tur rapid. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Muzeul Efes se afla tot in aceasta zona a orasului Selcuk, iar aici poti admira o parte dintre descoperirile arheologice din orasul antic, respectiv statui dedicate zeitei Artemis, capul lui Zeus, statuia din bronz a lui Eros, alaturi de multe alte obiecte de o valoare inestimabila. 

Restaurantele din Selcuk nu lipsesc, vei intalni multe locuri in care poti lua masa, in special in piata mare a orasului si pe cele doua strazi principale (Cengiz Topel Caddesi si Namık Kemal Caddesi). 

HINT: In perioada aprilie-septembrie, in Selcuk ai posibilitatea sa admiri si foarte multe berze, care-si fac cuiburi pe stalpii inalti din oras si chiar pe unele coloane antice 🙂 

Obiective turistice de vizitat in apropiere de Selcuk

Selcuk este rareori vizitat de catre turisti doar pentru obiectivele din oras. In cele mai multe dintre cazuri, acest oras si atractiile sale sunt incluse in tururile organizate la cele mai importante atractii din aceasta zona, dintre care e bine sa le ai in vedere pe urmatoarele:

Efes este, in mod evident, cel mai important obiectiv turistic din apropiere de Selcuk. Distanta intre oras si situl arheologic este de doar 2 kilometri, ceea ce inseamna ca daca ajungi in Selcuk pe cont propriu, o vizita la Efes este de neratat. La Efes poti admira ruinele Templului zeitei Artemis, ale Templului lui Hadrian, Odeonul, Biblioteca lui Celsus, si Strada Portului, dar si o serie de ruine ramase de la Templul lui Domitian si de la Teatrul Mare. 

Casa Fecioarei Maria se afla, de asemenea, aproape de Selcuk (8,5 kilometri distanta) si poate fi vizitata in intervalul orar 08.00-18.00. Se presupune ca acesta este locul in care Fecioara Maria si-ar fi petrecut ultimii ani din viata. 

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre acest obiectiv, gasesti la noi pe blog un articol dedicat in intregime acestuia: Casa Fecioarei Maria din apropiere de Efes, Turcia. Cum ajungi aici si cand poate fi vizitata 

Satul Sirince este localizat la aproximativ 7 kilometri de Selcuk si poate fi vizitat, de asemenea, in aceeasi zi cu orasul de langa Efes. In Sirince vei putea observa o arhitectura traditionala a caselor si te vei putea plimba pe stradutele inguste, pietruite, bucurandu-te de frumusetea peisajului. 

HINT: Esti interesat sa vezi mai mult de atat? Iti recomandam sa citesti si articolul: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta

 

In concluzie, Selcuk este una dintre atractiile de top din apropiere de Kusadasi, iar majoritatea tururilor de o zi desfasurate in aceasta zona includ si opriri aici, in principal pentru cele 3-4 obiective importante din oras, respectiv Bazilica Sfantului Ioan, fortareata din Selcuk, Muzeul Efes si Moscheea Isa Bey. Daca esti interesat de aceste locuri care abunda in istorie, nu uita sa bifezi pe lista ta si o vizita in Selcuk.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?