Sirince, satul traditional din apropiere de Kusadasi cu peisaje spectaculoase si un nume cu istoric amuzant

Sirince este un sat din Turcia, din apropierea orasului-statiune Kusadasi, descris de multi dintre vizitatori ca o fuziune aproape perfecta intre un sat traditional turcesc si unul grecesc. Sirince are o populatie permanenta de circa 600 de locuitori, iar istoria locului porneste inca din antichitate. 

Peisajele deosebit de frumoase, casele vechi, stradutele inguste si ospitalitatea localnicilor plaseaza Sirince Turcia in topul atractiilor din imprejurimile orasului Kusadasi. 

Numele satului Sirince are o istorie usor amuzanta, pentru ca acum aproape 100 de ani, era cunoscut sub denumirea de “Cirkince”, care in traducere inseamna “urat”. Incepand cu anul 1926, la insistentele localnicilor, autoritatile au schimbat denumirea in “Sirince” (care inseamna “dragut”), iar o scurta vizita aici iti va oferi si explicatia pentru care prima dintre denumiri nu se potrivea sub nicio forma. 

Iti reamintim ca la noi pe site ai la indemana si o serie de oferte tentante vacante in Kusadasi, cu peste 40 de hoteluri din care poti alege!

Unde este Sirince Turcia si cum poti ajunge aici

Sirince apartine de provincia Izmir a Turciei si se afla la 26 de kilometri de Kusadasi, la 11 kilometri de Efes si la 7 kilometri de orasul Selcuk. 

Din Kusadasi si pana in Sirince faci cu masina in jur de 40 de minute, daca vrei sa-l vizitezi pe cont propriu, iar daca ai in plan sa te inscrii la una dintre excursiile optionale disponibile cu plecare din Kusadasi sau alte statiuni turcesti de la Egee, vei constata ca in multe dintre tururile catre Efes, Selcuk si alte atractii ale acestei zone este inclus si Sirince.  

Daca vrei sa ajungi in Sirince cu transportul local, din Kusadasi trebuie sa iei dolmusul catre Selcuk (vei face in jur de 25-30 de minute pana in Selcuk), iar de aici trebuie sa iei un minibus catre Sirince. In timpul sezonului cald (aprilie-octombrie), minibus-urile opresc in statie la fiecare 20 de minute.

Tine cont ca minibus-ul te va lasa in zona de centru a satului Sirince Turcia, pe cand daca vei veni cu masina, trebuie sa parchezi intr-una dintre parcarile de la periferie, caci accesul cu autoturismul pe stradutele din centrul satului nu este permis. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Ce poti sa faci in Sirince si care sunt principalele atractii turistice de bifat

Satul Sirince este deosebit de apreciat pentru arhitectura sa cu adevarat speciala, motiv pentru care o parte dintre casele de aici au fost deschise publicului pentru a fi vizitate. Legea spune ca fiecare cladire noua ridicata aici trebuie sa se alinieze stilului arhitectural al zonei. 

Principalul motiv pentru care ar trebui sa faci o vizita in Sirince este frumusetea in sine a locului, comparat de unii turisti cu un tablou pictat cu o maiestrie aparte. Sirince este asezat pe un deal, iar terenurile din zona sunt apreciate pentru fertilitatea lor si gazduiesc mai multe tipuri de plantatii de pomi fructiferi (piersici, smochini, nuci, maslini) dar si vita de vie. 

Casele din Sirince sunt despartite de stradute inguste, pavate, ceea ce s-ar putea sa te poarte pe parcursul vizitei tale intr-o alta epoca, mai ales ca accesul masinilor in centrul satului este interzis. E posibil insa sa intalnesti cativa localnici calare pe aceste stradute 🙂 

Restaurantele de aici sunt un alt motiv pentru care ai putea vizita Sirince, pentru ca ai sansa sa gusti preparate locale deosebit de gustoase, intr-un mediu cat se poate de autentic. Unii dintre turistii care au vizitat Sirince spun ca este de incercat micul dejun turcesc in acest sat (branzeturile locale, gemurile, uleiul de masline, dar si legumele foarte gustoase). 

Poti incerca si vinurile locale din Sirince, mai ales daca nu te afli cu masina personala aici. Vei gasi o selectie destul de speciala, respectiv vinuri facute din mere, zmerura, piersici si alte fructe, alaturi de clasicii struguri. In Sirince exista si magazine cu produse locale si bineinteles, vinuri, de unde-ti vei putea cumpara sortimentul care te-a incantat cel mai tare.

Zona de bazar din Sirince este o alta atractie turistica pe care merita sa o bifezi daca vii aici si mai ales daca ti-ai propus sa faci o sesiune de shopping. Produsele alimentare locale sunt cele mai laudate, insa tot de aici vei putea sa cumperi si suveniruri, produse de artizanat, sapunuri, bijuterii si chiar articole vestimentare si, nu uita, preturile pot fi negociate in bazar! Nu uita sa incerci aici si o cafea turceasca. 

Ce alte obiective turistice mai sunt in apropiere de Sirince 

Daca ti-ai propus sa mergi pana in Sirince, insa nu te-ai inscris intr-un tur organizat care sa includa opriri si la alte obiective importante din zona, e bine sa stii ca foarte aproape de acest sat sunt cateva locuri pe care merita sa le vezi. 

Orasul antic Efes se afla la doar 11 kilometri de Sirince si daca nu ai facut deja o oprire acolo, il poti vedea, pentru ca este considerat a fi unul dintre cele mai importante situri arheologice de pe teritoriul Turciei.

Cu toate acestea, daca te afli in vacanta in Turcia in plin sezon, e de preferat sa mergi la Efes la primele ore ale diminetii sau inainte de lasarea serii, pentru ca soarele arde destul de tare la pranz si vei avea de umblat prin locuri lipsite de umbra. Langa Efes mai pot fi vizitate si ruinele Bazilicii Sfantului Ioan, dar si Moscheea Isa Bey. 

Orasul Selcuk si a sa fortareata se afla la 7 kilometri de Sirince. Fortareata se afla in imediata apropiere a Bazilicii Sfantului Ioan, in varful dealului Ayasluk si a fost restaurata recent. 

Casa Fecioarei Maria se afla la 16 kilometri de Sirince si la 10 kilometri de Efes, si poate fi vizitata in intervalul orar 08.00-18.00. Se presupune ca acesta este locul in care Fecioara Maria si-ar fi petrecut ultimii ani din viata. 

Iti recomandam sa arunci o privire si pe : Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta

In loc de concluzie

Satul Sirince din apropiere de Kusadasi merita vizitat mai ales daca-ti plac locurile pitoresti, cu arhitectura traditionala si lipsite de agitatie urbana. Il poti vizita fie in cadrul unui tur organizat (insa ia in considerare ca poate nu vei avea timp suficient la dispozitie pentru a-l explora asa cum simti) sau poti veni aici pe cont propriu, cu transportul local sau cu masina personala. 

Nu uita ca daca planuiesti o vacanta in Kusadasi, la noi pe site gasesti unele dintre cele mai tentante oferte de cazare la peste 40 de hoteluri, din care poti alege ce este mai potrivit pentru tine si cei dragi.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?