Despre Sithonia. Peninsula cu cele mai frumoase plaje din Halkidiki

sithonia halkidiki
Postat de

Halkidiki este una dintre regiunile preferate de români, când vine vorba de o vacanță de calitate, aproape de România și la prețuri accesibile. Este destinația perfectă pentru o vacanță în care te vei deconecta total și vei uita de stres și griji.

Peninsula Sithonia se află în partea de nord-est a Greciei, la o distanță de aproximativ 100 km de Salonic. Este brațul din mijloc al peninsulei Halkidiki, situat între brațul Kassandra și Athos. Sithonia o destinație ideală pentru iubitorii de natură și are unele dintre cele mai frumoase plaje din Halkidiki și chiar din Grecia.

Daca ai in plan o vacanta aici, te sfatuim sa arunci o privire si la noi pe site, caci vei gasi unele dintre cele mai bune oferte pentru vacante in Sithonia,  respectiv peste 30 de hoteluri din care sa-l poti alege pe cel potrivit tie!

DE CE SĂ VIZITEZI SITHONIA

  • Aici găsești unele dintre cele mai frumoase și sălbatice plaje din Halkidiki, printre care și faimoasa Orange Beach (sau Kavourotripes), al cărei nume vine de la culoarea aprinsă a nisipului, care contrastează cu albastrul mării.
  • Pentru minunata « Blue Lagoon », un loc unic în Halkidiki, o imensă piscină naturală în care nisipul alb de sub apă o face să pară din alta lume.
  • Poți vizita site-uri arheologice precum: castelul Lekythos (ce datează din era Bizantină) sau Morile de Vânt din Sykia.
  • Aici se găsesc biserici foarte vechi, azi fiind monumente istorice: Basilica Sofronios, veche de peste 1600 de ani, sau  Biserica Agios Athanasios, care se află în partea veche a orașului Sykia, în centrul peninsulei. 
  • Pentru arhitectura tradițională grecească pe care o poți admira în cochetul Parthenonas și centrul vechi al orașului Nikiti sau in satul traditional Agios Nikolaos.
  • Pe lângă plajele renumite, poți explora și zonele muntoase și astfel vei descoperi panorame spectaculoase: muntele Itamos, cel mai înalt munte din Sithonia (811m), arie protejată NATURA 2000. 
  • Pentru delicioasa miere de albine care se produce aici de peste 500 de ani, dar și pentru a gusta cele mai proaspete fructe de mare. 

Daca te-am convins deja, poti consulta aici lista cu hoteluri in Sithonia

CUM AJUNGI ÎN SITHONIA

Dacă vrei să vizitezi Sithonia cu mașina personală, cea mai cunoscută variantă de traseu este : Giurgiu – Russe – Byala – Pleven – Sofia – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Serres – Salonic—Nikiti. Vei avea de parcurs o distanta de circa 750 km, în aproximativ 9 ore si jumatate, în funcție de timpul de așteptare în punctele de trecere frontiera.

Drumul este in conditii bune, sunt și segmente de autostrăzi în Bulgaria, indicatoare, etc. După ce intri în Grecia și dacă nu ești prea obosit, poți face o oprire și vizita cel de-al doilea oraș elen ca mărime din Grecia, Salonic, în drumul tău spre Sithonia. Acesta se află la aproximativ 100 km de Nikiti, capitala Sithoniei.

Găsești aici mai multe detalii despre drumul cu mașina din Romania si pana in Halkidiki.

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

O altă variantă de a călători de la București către Sithonia este cu avionul. Vei ajunge pe aeroportul Makedonia din Salonic. Acesta este și cel mai apropiat aeroport de Sithonia, situat la o distanță de doar 80 km. De aici poți alege să închiriezi o mașină pentru perioada sejurului.

Dacă te întrebi care este cea mai potrivită perioadă pentru vacanța ta din Sithonia, trebuie să știi că sezonul turistic începe de la finalul lunii mai și se termină în septembrie. În iulie și august este sezonul de vârf. Dacă vrei să ai parte de mai puțină aglomerație și prețuri ceva mai mici, atunci lunile iunie și septembrie sunt perfecte. Odată cu luna iulie, prețurile încep să crească și stațiunile să se aglomereze.

CUM TE DEPLASEZI IN PENINSULA

Mașina este cel mai bun mijloc de transport pentru că îți oferă libertatea de a descoperi plajele și obiectivele de vizitat în propriul ritm și la orice oră.

Chiar dacă ajungi cu avionul în Salonic, există numeroase centre de închiriere mașini în aeroport sau în stațiunile din Sithonia. Pentru a obține cel mai avantajos preț, trebuie sa faci o rezervare în avans, online. O altă variantă este serviciul de taxi. Prețul mediu este de 1 EUR/km. 

Exista si varianta transportului cu autobuzele locale KTEL, care circula intre statiuni si chiar si pana la Salonic. Gasesti orarul pe acest site.

Sithonia nu este foarte mare, din statiunea Nikiti și până în sudul peninsulei, în Porto Koufo sunt aproximativ 44 km, care se parcurg în 45 de minute dacă nu este trafic. Dacă te gândești să faci o călătorie cu masina de jur imprejurul peninsulei pornind din Nikiti și trecând prin principalele stațiuni, o poți face în aproximativ 2 ore, fiind vorba doar de 120 km.

Trebuie sa iei în calcul însă că din cauza reliefului său muntos, nu este așa de ușor să traversezi peninsula. De exemplu, din Neos Marmaras care se află pe coasta de vest și până în Sarti, oraș situat pe coasta de est, ar trebui sa te aștepți la o călătorie de aproximativ 1 oră. 

CELE MAI FRUMOASE STAȚIUNI TURISTICE ȘI SATE PESCĂREȘTI DIN SITHONIA

Nikiti

Capitala Sithoniei și primul oraș care te va întâmpina odată ce ajungi în zonă este Nikiti. De aici, vei avea acces foarte ușor atât pe coasta de est, cât și pe cea de vest a bratului Sithonia. Nikiti este o stațiune care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. Aici te vei plimba pe o promenadă generoasă, nou construită, de-a lungul căreia vei găsi numeroase restaurante, magazine de unde poți cumpăra suveniruri. 

Centrul vechi al orașului Nikiti este pe cât de diferit, pe atât de încântător. Vei păși dintr-o dată într-un sat tradițional grecesc, romantic, cu străduțe pietruite și înguste, cu multă vegetație, situat pe un mic deal. Plimbă-te printre case, admiră balcoanele din lemn cu flori multicolore și ia masa la una dintre tavernele cu mâncare tradițională, pentru a pătrunde în atmosfera sa specifică.

Neos Marmaras

Este cel mai mare și animat oraș din Sithonia, situat pe coasta de vest a brațului. Cu o populație de 3500 de locuitori, Neos Marmaras este una dintre cele mai căutate stațiuni din peninsulă în sezonul turistic. Este ușor accesibilă, fiind situată la doar 120 km de Salonic și oferind turiștilor foarte multe opțiuni de petrecere a timpului liber. Tinerii aleg această destinație datorită vieții de noapte intense și varietății activităților disponibile.

Din Neos Marmaras vei ajunge cu ușurință în Parthenonas, un mic sat de munte aflat la o altitudine de 350 m, cu o importanță istorică deosebită. Străduțele și casele cochete, restaurantele și tavernele unde te poți opri pentru o cafea sau un prânz cu mâncare grecească tradițională fac din Parthenonas un obiectiv interesant, unde vei avea impresia că timpul s-a oprit în loc. 

Porto Carras 

Complexul turistic Porto Carras cuprinde hoteluri de lux, o plantație de peste 45.000 de măslini și una dintre cele mai mari podgorii din țară, care se întinde pe o suprafață de peste 450 de hectare. Vinul organic produs la Porto Carras este printre cele mai apreciate din Europa.

Aceasta este una dintre destinațiile exclusiviste din Halkidiki, deține chiar o marină pentru ambarcațiuni private. Complexul pune la dispoziția clienților săi 4 hoteluri principale, dar și vile și apartamente de lux, terenuri de golf, fotbal, tenis, centre spa și o întreagă rețea de plaje private în apropiere. Acestea sunt disponibile doar pentru turiștii cazați în complex. Porto Carras este definiția exclusivității și serviciilor de cea mai înaltă calitate în Sithonia.

Sarti

Sarti este un mic sat pescăresc care are doar 900 de locuitori, însă este unul dintre cele mai populare locuri din Sithonia. Se află pe coasta de est a peninsulei, între Vourvourou și Sykia.

Când ajungi în Sarti, te impresionează în primul rând vegetația, plaja mare și culoarea apei, de un albastru turcoaz intens.

Din Sarti se organizează multe excursii în împrejurimi, dar poate cea mai căutată este excursia cu vaporașul în jurul Muntelui Athos. Acesta face parte din Biserica Ortodoxă Greceasca și este stat monahal, autoadministrat. În zonă există 20 de mânăstiri, accesul femeilor este interzis, iar bărbații au nevoie de un permis special pentru a putea vizita regiunea.

Când se lasă seara în Sarti, atmosfera se transformă ușor, oamenii ies la plimbare, cafenelele și restaurantele încep să primească oaspeți, îmbiindu-te parcă la o cină romantică pe malul mării. Viața de noapte este activă în micul sat pescăresc, fiind o destinație potrivită și pentru tinerii care caută baruri și cluburi de noapte.

 Sykia   

Vourvourou

Aceasta este destinația ideală dacă vrei doar să te relaxezi și nu cauți viața de noapte. În Vourvourou vei găsi cazări excelente, câteva magazine dar și restaurante unde poți savura cele mai gustoase fructe de mare.           

Aici se afla un golf cu 9 insule mici, cea mai mare dintre ele fiind Diaporos. Apa este mai mereu liniștită, transformând mica stațiune într-o destinație ideală pentru familiile cu copii sau pentru cei care caută un loc retras cu priveliști de vis pentru a se relaxa. 

Chiar înainte să intri pe brațul Sithonia, vei întâlni câteva stațiuni foarte liniștite: Metamorfosi, Gerakini și Psakoudia. De aici se pot face excursii pe ambele brațe, Kassandra și Sithonia. Acestea sunt foarte potrivite pentru cei care pleacă în vacanță cu familia și copiii. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa articolul: Ghid statiuni bratul Sithonia. Cele mai cunoscute locuri in care te poti caza si care dintre acestea ti se potriveste

PLAJELE DIN SITHONIA, CELE MAI FRUMOASE DIN HALKIDIKI

În Sithonia găsești unele dintre cele mai frumoase plaje din Halkidiki. Peninsula are aproape 100 de plaje, cu facilități pentru toate gusturile. Peste 16 dintre acestea sunt premiate cu distinctia Blue Flag, o modalitate de recunoaștere internațională care te asigură de faptul că aici sunt cele mai bune condiții, de la apa mării, nisip, curățenie, până la organizare și facilități disponibile în apropiere.

Imediat ce ajungi în Sithonia, vei descoperi cele mai bine organizate plaje, cu toate facilitățile la îndemână, în partea de nord. Pe măsură ce cobori spre partea de sud a peninsulei, plajele devin din ce în ce mai sălbatice, dar și mai puțin aglomerate.

Plaje populare

Avantajul principal al plajelor populare este că au o organizare foarte bună, găsești în imediată apropiere tot ce ai nevoie: parcare, beach baruri, restaurante, șezlonguri. Fiind însă atat de cunoscute și căutate, uneori pot deveni aglomerate în plin sezon. Trebuie să mergi de dimineață pe plaja pentru a găsi loc.  

  • Plaja Nikiti –  Este plaja principală a stațiunii cu același nume și deține Blue Flag. Este curată, cu șezlonguri, umbrele de soare, toalete și dușuri, beach bar, iar apa nu este deloc adâncă. În Nikiti vei găsi și un centru de scufundări pentru a practica acest sport, care a devenit din ce în ce mai căutat, sau pentru a-ți lua licența, dacă acesta este unul dintre hobby-urile tale. 
  • Plaja Neos Marmaras Deținătoare Blue Flag, aici vei găsi tot ce ai nevoie la îndemâna : parcare, toalete și dușuri, restaurante, șezlonguri cu umbrele și mici magazine în apropiere de unde poți face cumpărături. Nisipul fin și apa foarte limpede și deloc adâncă sunt perfecte pentru distracția dar și siguranța celor mici.
  • Trani Ammouda-Livrohio Este plajă premiată cu Blue Flag și plaja principală a micului sat pescăresc Ormos Panagias. Avantajul ei este că este foarte întinsă, astfel că sigur vei găsi și locuri fără aglomerație. Plaja este ușor de găsit, poti parca gratuit de-a lungul drumului și este parțial amenajata. Ai cateva sezlonguri și umbreluțe, un beach bar și restaurante în apropiere. De aici se organizează croaziere spre insula Diaporos și Blue Lagoon. 
  • Plaja Agios Ioannis o plajă bine organizată, suficient de mare pentru a nu deveni aglomerată, ușor accesibilă, se află chiar langa drumul principal. Aici vei găsi și o parcare destul de incapatoare, gratuita.
  • Binecunoscuta Orange beach sau Kavourotripes – este una dintre cele mai frumoase plaje din Sithonia și din Halkidiki. Pe plaja principală vei găsi șezlonguri. Plaja este micuță, fiind foarte aglomerată chiar și pe final de sezon. Dacă vrei însă să te bucuri de nisip și să ai mai mult spațiu, poți veni foarte de dimineață sau poți explora micile plaje din apropierea ei. Trebuie sa stii ca accesul nu se face foarte ușor. Îți poți lăsa mașina sus, lângă drum, nu are o parcare special amenajată. 
  • Dacă preferi o plajă cu toate facilitățile în apropiere, atunci îți recomandăm să încerci și plaja Lagomandra (plajă Blue Flag).  Aici poți să practici sporturi pe apă, iar dacă ești în căutare de umbră, pinii ți-o oferă direct pe plajă. 

Gasesti la noi pe site peste 45 de oferte de cazare in Sithonia, astfel incat sa poti selecta usor ce ti se potriveste mai bine!

Plaje sălbatice  

  • Karidi – Este o plajă fără șezlonguri și umbreluțe, care iese în evidență prin priveliștea de vis pe care o oferă și apa deloc adâncă. Tot în această zonă poți testa și plaja Fava, preferată în general de localnici, sau plaja Livari. De aici poți face fotografii spectaculoase la răsărit.
  • Paradise – Aceasta plajă se află în partea mai sudică a peninsulei și este înconjurată de coline împădurite. Nu este o plajă ușor accesibilă cu mașina și nu vei găsi în apropiere restaurante sau alte facilități.  
  • Lemos beach – Plaja Lemos se afla în cel mai sudic punct al peninsulei Sithonia. Nu este o plajă ușor accesibilă, se poate ajunge doar pe jos sau cu o mașina de teren 4×4.  Nu există amenajare pe această plajă, dar priveliștea și liniștea mării sunt de neînlocuit. 
  • Platania – Aici ai la dispoziție câteva șezlonguri și locuri de parcare și nu este foarte aglomerată, nici măcar în mijlocul sezonului. Adâncimea apei crește gradual, nisipul este fin și există în apropiere un restaurant cu prețuri accesibile.

Dacă îți dorești sa vezi cele mai sălbatice și puțin cunoscute plaje din Sithonia, recomandarea noastră este sa închiriezi o barcă și să mergi în locurile în care nu poți ajunge mașina. 

Pentru mai multe informatii despre plajele acestui brat, iti recomandam sa citesti articolul: Ghid plaje Sithonia. Plaje premiate blue flag si alte plaje frumoase din Sithonia

CE OBIECTIVE MAI POȚI VIZITA ÎN SITHONIA?

Pe lângă plaje, în Sithonia poți explora peisajul natural bogat și poți practica diferite sporturi. În același timp, este o destinație ideală pentru cei ce vor sa viziteze vestigii arheologice, biserici și mânăstiri sau clădiri cu arhitectură tradițională grecească. 

  • Castelul Lekythos este printre cele mai importante situri arheologice din Sithonia. Săpăturile arheologice au început aici încă din 1975 și continuă și astăzi. Numele vechiului oraș care a existat aici era Torone și datează încă din perioada Clasică Grecească, trecând prin multe războaie. Lekythos este partea de la baza muntelui unde se afla și portul.
  • Morile de Vant din Sykia datează din 1890, iar astăzi sunt monument istoric. Poți face fotografii interesante aici.
  • Basilica Sofronios din Nikiti– Este o biserică veche de 1600 de ani, ale cărei ruine se pot vizita. Punctul de atracție al acestui obiectiv este podeaua de mozaic care este aproape intactă. O experiență inedită, ca și cum ai arunca o privire înapoi în timp, la începuturile Creștinătății.   
  • Biserica Agios Athanasios –Impozanta biserică din piatră a fost construită în anul 1814, însă a suferit numeroase distrugeri de atunci. Reconstruită în anul 1856, o găsim astăzi în centrul vechiului oraș Sykia, în mijlocul peninsulei Sithonia. Interesant este că altarele din lemn datează din 1703 și se crede că provin de pe Muntele Athos.

CE ALTE ACTIVITĂȚI POȚI FACE ÎN SITHONIA?

Dacă preferi o vacanță activă și îți place sa explorezi împrejurimile, atunci trebuie să iei în considerare activitățile pe care le poți practica aici. 

  • Mergi într-o excursie organizată sau închiriază o barcă pentru a ajunge pe insula Diaporos. Aici vei vedea senzaționala „Blue Lagoon”, un loc unic în Halkidiki. Nisipul alb de sub apă strălucește atât de puternic în lumina soarelui, încât apa are o culoare de un albastru glaciar.
  • Practică sporturi de apă: kayak, snorkelling, scufundări. Îti recomandam plajele Castri și Kalogria pentru scufundări. Kalogria este perfectă dacă ești începător.
  • Mergi într-o croazieră în jurul Muntelui Athos sau explorează peninsula pe jos sau pe bicicletă. Exista numeroase trasee de drumeție, poți explora munții Itamos sau Dragoudelis. Din Vourvourou există un traseu pentru biciclete care oferă panorame superbe asupra Muntelui Athos și insulei Diaporos.
  •  Vizitează fabrica de miere ”Honey Sithon”, care produce anual peste 1200 de tone de miere.
  • Explorează partea de sud a peninsulei, în jurul localității Toroni. Deși nu este o zonă foarte cunoscută, te va încânta cu un peisaj spectaculos, în care muntele și marea se împletesc. 

CE VARIANTE DE CAZARE AI LA DISPOZIȚIE ÎN PENINSULA SITHONIA?

Bineînțeles, cele mai multe opțiuni de cazare se găsesc în stațiunile cele mai populare. Zona cu cele mai multe hoteluri se află între Psakoudia și Porto Carras. Vom întâlni o mare varietate de cazări și în Nikiti, Neos Marmaras sau Metamorfosi. Nivelul de confort se încadrează între 2 și 4 stele și multe dintre acestea sunt afaceri de familie. 

Iată câteva cazări pe care ți le recomandăm în peninsula Sithonia: Coral Blue Beach (3*), Martha’s House (3*), Sonia Village (4*), Simeon (3*), Porfi Beach (3*), Meliton Inn (3*), Lily Ann Beach(3*).

În Sithonia vei găsi de asemenea și resorturi mari, cu multe facilități adaptate special familiilor cu copii, ca de exemplu locuri de joacă, piscine sau terenuri de sport. Poți lua în considerare următoarele variante: Blue Dolphin (4*), Lagomandra Beach (4*) – situat pe plaja cu același nume, Philoxenia Bungalows (4*) – situat într-o zonă cu multă vegetație, dar în același timp aproape de plajă, Poseidon Sea Resort (4*) – complex ce are o plajă privată disponibilă pentru oaspeții săi.

Dacă pleci în vacanță în cuplu și ești în căutarea unor servicii premium, atunci te poți gândi la una din aceste variante de top (5 *): Acrotel Athena Pallas, Danai Beach Villas, Ikos Olivia, Blue Lagoon Princess, Porto Carras Meliton, Antigoni Beach, Anthemus Sea.

ÎNCEARCĂ MIEREA ȘI VINUL PORTO CARRAS, DELICATESELE CULINARE SPECIFICE SITHONIEI

Sithonia este recunoscută la nivel internațional pentru producția de miere de albine și pentru vinul provenit din Porto Carras. Mierea de pin, închisă la culoare, este caracteristică zonei Halkidiki și se crede că are proprietăți vindecătoare.

Poți vizita podgoriile și degusta renumitul vin din complexul Porto Carras. Trebuie să încerci și tsipouro, băutură tradițională grecească, un fel de ouzo puternic specific zonei, obținută din struguri. Se produce în perioada octombrie/noiembrie.

De neratat sunt, bineînțeles, peștele proaspăt și fructele de mare. Nimic nu se compară cu un platou de pește proaspăt savurat pe o terasă la marginea mării. Cel mai bun loc unde poți face acest lucru este Porto Koufo.

Trebuie să încerci și gyrosul cu calamari de la restaurantul Melia, din apropierea plajei Karidi. Unul dintre cele mai delicioase souvlaki din Grecia se găsește în drumul tău spre Sithonia, în micul sat Agios Prodomos.

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Ghid taverne Sithonia. Care sunt unele dintre cele mai apreciate locuri in care poti lua masa

UNDE MERGI DACĂ VREI SĂ PETRECI PÂNĂ ÎN ZORI ÎN SITHONIA?

Atunci când vine vorba despre viața de noapte, trebuie sa descoperi Neos Marmaras. Este cea mai potrivită stațiune pentru tine. Aici vei găsi o mulțime de baruri, restaurante și cluburi, lounge bar-uri, astfel că după lăsarea serii cu siguranță nu te vei plictisi.

Apoi, îți recomandăm vestitul bar Manassu, în apropiere de Sarti.  În zonă există cazări, restaurante, cafenele, muzică bună și petreceri până în zori. Continuă distracția la beach bar-ul Ethnik, alegerea perfectă dacă îți dorești muzică și petreceri într-un cadru mai izolat. Apusurile pe care le vei vedea de aici creează o atmosferă magică, numai bună pentru a-ți savura cocktailul preferat la marginea mării, înainte să înceapă distracția.

 Talgo, Kochyli și Goa sunt, de asemenea, foarte populare când vine vorba de petreceri energizante pe plajă și chiar after party.

 SFATURI PRACTICE

  • Te poți aștepta la un trafic intens în timpul weekendului între Salonic și Nikiti. Pentru a evita ambuteiajele, nu circula între cele doua orașe în aceste zile.  
  • Poți vedea aici un ghid de trasee cu bicicleta în Sithonia.
  • Poți vedea aici trasee pentru drumeții în Sithonia.
  • În Sithonia îți va fi ușor să te aprovizionezi cu cele necesare de la supermarketuri precum Lidl sau Masoutis. Pe lângă supermarketurile mari, există și o mulțime de mici magazine de cartier, de unde îți poți cumpăra fructe, produse de patiserie, băuturi și tot ce ai nevoie pentru a petrece o zi relaxantă la plajă.
  • Pentru a vizita peninsula și a te bucura de toata frumusețea ei, îți recomandăm să ai o mașină la dispoziție. Este imposibil să vezi totul doar cu transportul în comun, iar să folosești de fiecare dată taxiul ar fi mult prea scump.
  • Accesul Wifi este gratuit în unele hoteluri, restaurante și pe plaje. 

Combinația dintre pădurile de pini, plajele cu nisip fin, apa de un albastru electric și mâncarea grecească delicioasă te vor face să-ți dorești să revii în această peninsulă desprinsă parcă din paradis.

Ești pregătit pentru vacanța ta de neuitat în Sithonia ? 

În concluzie, Sithonia este o destinație potrivită atât pentru familiile cu copii mici, cât și pentru cei dornici de acțiune și de activități sportive, sau pentru cei care vor să găsească locuri mai puțin aglomerate, mai sălbatice, unde să se relaxeze în voie.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?