Parga – destinatia greceasca ferita de agitatie si ideala pentru relaxare si peisaje superbe

Postat de

Situat în partea de nord-vest a Greciei, în regiunea grecească Epirus, orașul-stațiune Parga este una dintre cele mai frumoase destinații grecești în care îți poți petrece vacanța. Aici, nu doar că te vei putea bucura de arhitectura care îmbină elemente de cultură venețiană și turcească, de plajele întinse și de peisajele naturale splendide numai bune pentru a imortaliza cele mai frumoase momente alături de cei dragi, dar vei avea ocazia și să iei parte la activități ceva mai palpitante, precum drumețiile sau scufundările.

Cu străduțe înguste și pietruite și locuințe care atrag imediat privirea datorită culorilor pe care le poartă, Parga are forma unui amfiteatru antic și atrage turiști de toate vârstele, fiind potrivit inclusiv pentru vacanțele de familie.

Daca te-am convins deja, poti sa vezi la noi pe site mai multe oferte de cazare in Parga.

De ce să alegi Parga ca următoarea destinație de vacanță

  • Este ușor accesibilă din România, distanța de aproximativ 900 de kilometri parcurgându-se pe autostrada Salonic-Igoumenitsa;
  • Este locația ideală pentru cupluri și familii datorită atmosferei liniștite de aici, dar și pentru cei pasionați de ieșiri în natură;
  • Plajele de aici – Kryoneri, Pyso Kryoneri, în oraș; Valtos și Lichnos în apropierea orașului – sunt perfecte pentru o baie în mare sau pentru a te relaxa la soare, iar în cazul unora poți și să te încarci cu adrenalină practicând sporturi nautice;
  • La 2 ore și 30 de minute de mers cu feribotul se află și Insula Corfu, spre care se organizează excursii în fiecare zi de joi;
  • Cele mai multe dintre unitățile de cazare se află la mică distanță de plaje, iar oferta este destul de generoasă, astfel că ai de unde alege indiferent care este bugetul tău sau de condițiile pe care le cauți.
statiunea parga

Cum ajungi în Parga

Probabil cea mai comodă metodă este deplasarea cu mașina personală, însă, dacă nu ai una și nici nu vrei să închiriezi, trebuie să știi că există și varianta avionului. Dacă o alegi pe aceasta, însă, e important de menționat că cel mai apropiat aeroport de Parga, și anume Aktion, se află în orașul Preveza, adică la 70 de kilometri de Parga, astfel că va mai fi nevoie de o călătorie de aproximativ o oră ca să ajungi la destinația dorită.

Pentru a alege cea mai bună variantă de transport pentru tine, ia în calcul toate criteriile: dacă ai copii, care îți este bugetul, cât timp ești dispus să petreci pe drum, pentru că fiecare are avantajele ei. În timp ce deplasarea cu avionul te face să câștigi timp prețios, partea bună în cazul călătoriei cu mașina este că îți permite să te bucuri de peisajele pe lângă care vei trece în drumul tău. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
plaja krioneri parga

Plaje Parga

Când spui Grecia, gândul te duce direct la apa curată și la nisipul fin, așa că plajele din Parga și din apropierea acestui oraș nu fac excepție și reprezintă unul dintre atuurile acestei destinații. 

Kryoneri si Pyso Kryoneri 

Ca să ajungi la aceste plaje nu ai nevoie de niciun mijloc de transport, ambele aflându-se la mică distanță de centrul orașului: Kryoneri la 450 metri, iar Pyso Kryoneri la 750 de metri. 

Principalul avantaj al plajei Kryoneri este că de aici poți ajunge ușor, înotând sau cu hidrobicicleta, la insula Fecioara Maria, unde poți vizita capela Adormirea Maicii Domnului. În plus, 70% din suprafața plajei este acoperită cu nisip fin, fiind mai avantajoasă din acest punct de vedere față de Pyso Kryoneri. Ai la dispoziție numeroase taverne și restaurante unde poți lua masa în timpul zilei sau după plajă și, în afară de înot, poți alege și să închiriezi o hidrobicicletă pentru o plimbare în larg.

Pyso Kryoneri este, de obicei, mai puțin aglomerată decât Kryoneri, poate și pentru că o bună parte din plajă este cu pietriș. Este cea mai mică plajă din Parga, iar în apropiere se află insula Fecioara Maria, dar și câteva stânci demne de fotografiat, precum Skordas și Kremidas, și câteva peșteri. Tot aici se află și dealul St. Athanasios, care oferă protecție locului atunci când vremea nu este prea bună.

plaja valtos parga

Plaja Valtos

Dacă însă vrei mai mult decât să lenevești la soare și ești dornic să te implici și în ceva mai antrenant, o variantă mai bună este plaja Valtos. Aceasta este cea mai mare plajă ca întindere din Parga și este situată la aproximativ 1.3 kilometri de oraș, oferind activități și servicii potrivite pentru toată familia, indiferent de vârstă. 

Ca să ajungi din oraș aici, în cazul în care nu ești în vacanță cu mașina, ai de ales între a merge aproximativ 20 de minute pe jos sau a călători cu taxiul acvatic (aproximativ 5 euro dus-întors) timp de 5 minute. Dacă alegi varianta plimbării pe jos, îți poți alege ca punct de pornire Castelul Venețian, deoarece, urmând străduțele care pornesc de la acesta, vei ajunge negreșit la destinație.

Plaja Valtos își atrage turiștii prin nisipul fin în proporție de 85%, dar mai ales prin numeroasele sporturi nautice care se pot practica aici, cum ar fi windsurfingul, water skiingul, jet skiingul, scufundări și paraglidingul. Dacă preferi ceva mai puțin solicitant, poți închiria o hidrobicicletă sau o canoe. Ar fi bine să ții totuși cont că, datorită numeroaselor facilități, această plajă este frecvent destul de aglomerată.

plaja lichnos parga

Plaja Lichnos

Dacă preferi o plajă ceva mai liberă și, implicit, mai liniștită decât Valtos, poți alege Lichnos, care se află la 4 kilometri de Parga. Vei ajunge aici în 5 minute cu mașina sau în 20 cu taxiul acvatic (cursa dus-întors costă în jur de 8 euro de persoană). Desigur, la îndemână este și varianta mersului pe jos, dacă vrei să admiri mai multe priveliști din această zonă. Și aici, ca și în Valtos, te poți aventura în diverse sporturi nautice.

Ce se poate vizita în Parga – obiective turistice 

Dacă ajungi în Parga, ar fi păcat să nu vizitezi măcar câteva dintre obiectivele turistice din oraș și din zonă, mai ales pentru că vei descoperi informații interesante despre istoria locului, precum și peisaje superbe. Printre locurile pe care le poți vizita se numără Castelul Venețian, Castelul Ali Pasa sau Capela Adormirea Maicii Domnului.

Castelul Venețian

Castelul Venețian este cea mai importantă atracție turistică din Parga, poate și datorită arhitecturii sale și dimensiunilor imposibil de trecut cu vederea. Acesta se află pe vârful unui deal înconjurat de apele Mării Ionice, iar construcția inițială datează din secolul al XI-lea. De-a lungul timpului, însă, castelul a fost sub diverse dominații străine, turcii, venețieni, rușii, francezii, britanicii, grecii numărându-se printre cei care au condus, în trecut, orașul Parga și, implicit, castelul. 

Arhitectura a avut de suferit din cauza acestor influențe străine, astfel că acest castel a fost de mai multe ori recondiționat. Poziționarea castelului îți dă șansa să te bucuri de o vedere panoramică superbă, care cuprinde casele colorate din zonă, care au balcoane din lemn și sunt așezate sub forma unui amfiteatru, stânci, taverne și, desigur, marea.

castel parga

Castelul Ali Pasa

La castelul Ali Pasa te poate duce mini-trenulețul turistic din Parga, a cărui destinație finală este satul Anthousa. Cele două vagoane ale acestuia au un aspect ca din alte timpuri, iar călătoria până la castel durează în jur de două ore. Va fi, însă, o călătorie superbă, deoarece vei putea admira peisaje rare și locuri încărcate de istorie. 

Trecutul castelului Ali Pasa este la fel de zbuciumat ca cel al Castelului Venețian, construcția fiind, de-a lungul timpului, distrusă și refăcută în repetate rânduri. Cu toate acestea, castelul Ali Pasa este cel mai bine conservat dintre cele două. Venețienii și-au pus amprenta asupra castelului construind opt turnuri și un rezervor de apă uriaș, în timp ce turcii au adăugat câteva elemente specifice culturii lor, și anume un hamam și un harem. De asemenea, zidurile păstrează mai multe inscripții în limba turcă vizibile pentru turiști, iar la intrarea în castel vei fi întâmpinat de Leul Veneției.

Zona în care se află castelul îți va oferi numeroase peisaje pitorești, în apropiere aflându-se satele Agias, Anthousa și Trikorfo. Priveliștea include o vedere panoramică asupra insulelor Corfu și Paxi și a mării, dar și peisaje muntoase.

capela adormirea maicii domnului grecia

Capela Adormirea Maicii Domnului

Se află pe mica insulă Panagia și poate fi văzută cu ochiul liber de pe faleză, fiind și singura construcție care se află pe aceasta. 

În Parga și în împrejurimi se găsesc peste 100 de locașuri de cult, printre care și mănăstirea Vlacherna – construită în stil bizantin și veche de aproape 9 secole. Aceasta este recunoscută mai ales pentru icoana Panagia Vlacherna, care s-a aflat aici pentru mai multe sute de ani. Vei recunoaște această mănăstire de la mare distanță datorită turnului foarte înalt în care se află clopotnița mănăstirii și poți ajunge la ea cu feribotul sau taxiul acvatic – călătoria va costa în jur de 10 euro.

Muzeul Paragaea

Uleiul de măsline este motiv de mândrie pentru Grecia, așa că în Parga ai ocazia de a vizita și o veche fabrică de ulei de măsline, transformată în 2013 într-un muzeu foarte modern. Un ghid îți va oferi informații interesante despre istoria fabricii și a uleiului de măsline pe parcursul turului, iar în clădirea cu aspect pitoresc vei vedea mai multe mașinării care, pe timpuri, produceau uleiul. La muzeu vei găsi și un magazin, în caz că vrei să duci acasă o sticlă cu ulei de măsline direct de la sursă care să îți amintească de această vacanță.

Cazare Parga

Oferta de cazare în Parga este destul de generoasă, iar majoritatea unităților sunt situate aproape de plajele Valtos, Kryoneri și Pyso Kryoneri. Poți alege între hotelurile de 3-4 stele – precum Kanali Beach sau Maistrali – și cele de tip resort, de 4-5 stele, cum sunt Parga Beach Resort (4 stele) sau Irida Boutique Hotel (4 stele).

Cele de tip resort se află fie spre marginea stațiunii, fie în afara acesteia și sunt ideale mai ales pentru familiile cu copii, care pot prefera o atmosferă mai puțin gălăgioasă.

La noi pe site găsești mai multe oferte de cazare Parga pentru vacanța pe care o plănuiești.

parga beach resort grecia

Ce mai poți face în Parga

Pe lângă plajele și obiectivele turistice deja menționate, mai sunt și alte lucruri de făcut sau de văzut în Parga, printre care:

  • O croazieră organizată spre Insulele Ionice – Lefkada, Kefalonia, Paxos, Antipaxos;
  • Canionul Vikos – cunoscut ca fiind cel mai adânc din lume în raport cu lățimea sa – care se află în regiunea Zagoria. În zonă vei avea de fotografiat numeroase peisaje naturale superbe;
  • Canionul Acheron, care se află la 25 de kilometri de Parga. Cel mai bine este să vii aici într-un tur organizat, pentru că trecerea are loc chiar prin apa râului Acheron. Poți alege ca punct de pornire pentru această explorare portul Ammoudia, care se află la 15 kilometri de Parga. Interesant este că, în mitologia greacă, Acheron este unul dintre cele șase râuri ale Lumii de Apoi, numele său însemnând „râul tristeții”. Legenda spune că oamenii călătoreau aici pentru a vorbi cu persoanele dragi după moartea acestora.
  • Plaja Sarakiniko, care se află la 19 kilometri de oraș – ajungi aici în aproximativ 25 de minute și te poți deplasa cu mașina, scuterul sau taxiul acvatic (în jur de 10 euro dus-întors). Este încă o destinație pe care o poți adăuga pe listă dacă vrei să vezi și mai multe peisaje de neuitat, iar aici se află și Mănăstirea Vlacherna.
insula paxos

Ce și unde mănânci în Parga

La aproape toate magazinele de aici vei găsi miere de Parga, produsul reprezentativ al orașului. Ca să te răsfeți cu delicioasele preparate locale, poți merge la taverna Christos – aceasta este preferată de mulți turiști mai ales pentru că poziționarea sa este perfectă pentru a te bucura de unul sau mai multe apusuri grecești. Desigur, și calitatea mâncării este una ridicată, iar prețul unui meniu variază între 3 și 13 euro pentru o persoană.  

O altă variantă este Stefanos – cunoscută local sub numele de Taverna lui Stefanos. Specialitățile culinare includ mai ales preparatele la grătar, iar aici poți degusta mâncăruri pe bază de pește sau fructe de mare, dar și alte bucate tradiționale.

Printre preparatele pe care nu trebuie să le ratezi în Parga se numără souvlaki, sosul tzatziki sau sfakiani – un fel de plăcintă cu brânză.

arhitectura parga

Ce mai e bine să știi despre Parga

Dacă urmează să mergi pentru prima dată într-un loc, s-ar putea să ai nevoie de câteva informații înainte de a porni la drum care să îți facă sejurul cât mai confortabil. Astfel, despre Parga este bine să mai știi următoarele lucruri:

  • Verile sunt caniculare aici, așa că dacă vei vizita Parga în toiul verii nu ieși la plimbare fără o sticlă cu apă și o pălărie și nu înainte de a te da cu crema cu protecție solară.
  • Poți închiria biciclete pentru a câștiga timp când mergi în descoperirea meleagurilor grecești. Există centre specializate pentru așa ceva, iar un avantaj este că, odată cu bicicleta, vei primi gratuit și o hartă a zonei.
  • Taxiurile se găsesc în centrul orașului, la intersecția de lângă biserică.
  • Cea mai ieftină variantă de transport este autobuzul – stația de autobuz din Parga se află aproape de cea de taxiuri.

Ai toate motivele să alegi Parga pentru următoarea ta vacanță: plaje pentru toate gusturile, împrejurimi ofertante, clădiri încărcate cu istorie, peisaje naturale superbe. Nu mai rămâne decât să decizi cu ce te vei deplasa și ce loc de cazare vei alege, pentru că oferta este vastă. Daca nu te-am convins, poti consulta la noi pe site si alte optiuni de vacanta in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?