Parcul Natural Nisipurile de Aur, ideal pentru iubitorii de drumetii aflati in vacanta pe litoralul bulgaresc

Litoralul bulgaresc numara, pe langa multitudinea de monumente ale naturii, plaje frumoase si orase vechi, si cel mai mic parc natural din intreaga Bulgarie, respectiv Parcul Natural Nisipurile de Aur, localizat in imediata vecinatate a statiunii cu acelasi nume, atat de cunoscuta si indragita de catre turistii romani. 

Daca urmeaza sa-ti faci vacanta in Nisipurile de Aur sau chiar si in alte statiuni invecinate precum Sf. Constantin si Elena sau Kranevo si vrei sa nu-ti rezumi activitatea la zilele de plaja si la animatia de la hotel sau din statiune, o drumetie in acest parc natural e posibil sa fie pe placul tau. 

Parcul Natural Nisipurile de Aur se intinde pe o suprafata de 13.2 kilometri patrati, iar cel mai inalt varf al sau masoara 269 metri (Chiplak Tepe).

Asadar, nu uita sa-ti pregatesti si echipamentul pentru drumetii alaturi de costumul de baie, iar daca nu te-ai decis inca si care este hotelul perfect pentru tine, iti reamintim ca pe travelplanner.ro gasesti peste 65 de oferte in Nisipurile de Aur, dar si o multime de alte oferte avantajoase pentru toate statiunile cunoscute de pe litoralul bulgaresc.

Trasee turistice in Parcul Natural Nisipurile de Aur

In Parcul Natural Nisipurile de Aur exista 5 trasee turistice, marcate prin culori diferite, din care poti alege in functie de nivelul de dificultate, dar si in functie de obiectivele pe care vrei sa le bifezi, dupa cum urmeaza:

Traseul rosu, cel mai lung traseu din parc, cu o lungime totala de 11.7 kilometri, traverseaza parcul de la sud la nord. Alegand acest traseu, vei avea ocazia sa admiri atat vegetatia abundenta si diferite peisaje, cat si privelisti panoramice spre mare, dar si statiunea Nisipurile de Aur. Pentru a parcurge acest traseu integral, e bine sa-ti iei in calcul ca sunt necesare aproximativ 4 ore si jumatate – 5 ore. Traseul rosu are ca punct de pornire ultima statie a autobuzului 31 (din cartierul Vinitsa, Varna) si ajunge intr-un final in satul Kranevo. 

Traseul albastru se numara printre cele mai vizitate trasee din Parcul Natural Nisipurile de Aur, are o lungime medie si acopera o buna parte a atractiilor din parc. Lungimea traseului albastru este de 4.2 kilometri, ceea ce inseamna ca ai nevoie de aproximativ 1 h 30 min pentru a-l parcurge, pornind de la Manastirea Aladzha si coborand in statiunea Nisipurile de Aur. 

Traseul galben are o lungime de 3,5 kilometri, ceea ce inseamna ca daca vei vrea sa-l parcurgi integral ar trebui sa iei in calcul tot o drumetie de aproximativ 1.20h – 1.30 h. Si acest traseu este unul destul de frecvent vizitat si incepe tot de la Manastirea Aladhza. 

Traseul verde este ceva mai lung, caci are in jur de 7.2 kilometri, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de aproximativ 2.30 – 3 h pentru a-l parcurge. Acesta se intersecteaza cu traseul rosu pe portiunea dintre Manastirea Aladzha si zona Bezhanata si are punctul final in statia autobuzelor 109 si 209. 

Traseul portocaliu, cu o lungime de aproximativ 2 kilometri, porneste de la Manastirea Aladzha si ajunge pana la baza turistica “Academic”. Acest traseu poate fi parcurs relativ lejer in circa 40 de minute. 

Plecarea pe majoritatea traseelor din Parcul Natural Nisipurile de Aur porneste de la Manastirea Aladzha, considerata, la randu-i, un obiectiv de mare interes al litoralului bulgaresc. 

Tot in acest parc natural exista si o serie de rute specializate, respectiv un traseu circular pentru copii, un traseu special construit pentru a oferi acces facil persoanelor cu dizabilitati,  un traseu care prezinta speciile de arbori si arbusti de pe suprafata parcului, dar si un traseu interactiv care prezinta speciile de pasari din parc. 

Pentru mai multe informatii referitoare la traseele turistice din Parcul Natural Nisipurile de Aur, poti accesa pagina oficiala a parcului, aici

Flora, fauna si specii protejate in Parcul Natural Nisipurile de Aur 

Esti interesat sa afli si ce anume ai putea vedea in Parcul Natural Nisipurile de Aur din punct de vedere al florei si al faunei, daca alegi sa urmezi unul dintre cele 5 trasee turistice? 

Daca esti norocos, la capitolul animale mici te poti intalni cu mai multe specii de hamsteri, veverite, dihori, nevastuici, arici, carora li se adauga si lilieci, dar si o multime de specii de amfibieni si reptile. Dintre acestea, 10 specii de amfibieni sunt protejate prin lege, iar 2 sunt pe cale de disparitie. 

Exista trei specii de broaste testoase in Parcul Natural Nisipurile de Aur, iar daca te intalnesti cu vreun exemplar, este mai mult decat indicat sa nu pui mana pe el si sa-l admiri de la distanta. 

Pe teritoriul acestui mic parc natural exista si peste 85 de pasari care-si fac cuiburi, dintre acestea 72 fiind protejate prin lege. Poti observa aici exemplare de papaluda, bufnita, dumbraveanca (al carei colorit albastru-turcoaz superb n-are cum sa treaca neobservat daca ai noroc sa-ti iasa in cale), sfrancioc rosiatic, fasa de camp, alaturi de multe altele. 

Liliecii sunt, la randul lor, prezenti pe teritoriul parcului, iar in ceea ce priveste insectele, cu siguranta acestea sunt nelipsite, asa ca iti recomandam sa folosesti un spray repelent inainte sa-ti incepi drumetia. 

P.S: Sunt si cateva specii de fluturi absolut superbe in acest parc, dintre ele: fluturele rosu de mlastina si melitaea trivia, in cazul in care esti pasionat de aceste insecte cu un colorit fascinant. 

La capitolul flora, este evident ca speciile regasite in Parcul Natural Nisipurile de Aur sunt mult mai numeroase, iar norocul de a observa anumite flori pe parcursul traseului tau depinde intr-o mare masura si de perioada in care alegi sa-ti faci vacanta pe litoralul bulgaresc. In general, pe langa arborii mari precum stejari, paltini, tei, frasini, ulmi, plopi, arini, se remarca si copaci sau arbusti de dimensiuni medii sau mai mici precum liliacul sau iasomia salbatica. 

Locuri de recreere, atractii si alte servicii in Parcul Natural Nisipurile de Aur 

Parcul Natural Nisipurile de Aur isi bucura vizitatorii si cu o serie de locuri de recreere, numai bune pentru a face un popas, pentru a lua o gustare si pentru a te bucura de sunetul incantator al naturii. 

In functie de traseul pe care alegi sa-l urmezi, vei observa ca exista mai multe fantani (fantana Kovshak, fantana Aladzha, fantana Kalyova, fantana Yanakieva), alimentate in mare parte de izvoare locale, asadar cu apa potabila, dupa cum anunta site-ul oficial al parcului, exceptand fantana sapata in pamant J. Minkov.

Directia Parcului Natural Nisipurile de Aur ofera si o serie de servicii turistilor care vor sa exploreze aceste meleaguri, printre care si : 

  • ghid turistic pe durata a 3 ore pentru grupuri de pana la 20 de persoane ( tarife: 7,50 leva/adult, 5 leva/ copii pana la 14 ani) 
  • jocuri ecologice pentru grupurile de copii
  • organizarea de excursii tip safari foto (40 leva/persoana), dar si altele, care pot fi consultate aici 

Daca ai in plan sa faci unul dintre cele 5 trasee din Parcul Natural Nisipurile de Aur, iti recomandam sa descarci harta parcului si totodata sa respecti natura si regulile afisate pentru turisti pe parcursul rutelor tale. 

Concluzionand, daca te numeri printre amatorii de drumetii sau daca pur si simplu simti nevoia de mai multa miscare dupa rasfatul de la all inclusive, Parcul Natural Nisipurile de Aur poate fi alegerea potrivita si totodata o experienta memorabila. 

Asteptam cu drag parerea ta in cazul in care l-ai vizitat sau decizi sa faci o drumetie aici in perioada urmatoare, iar daca ai nevoie de inspiratie la capitolul hoteluri Nisipurile de Aur, dar si de unele dintre cele mai bune oferte, te asteptam pe travelplanner.ro cu peste 65 de propuneri!

Alte articole despre Nisipurile de Aur

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?