Despre zona Antalya Turcia si statiunile sale. Ce trebuie sa stii daca ai in plan sa-ti rezervi o vacanta aici

Daca-ti trece prin gand sa te orientezi catre una dintre cele mai cautate regiuni de vacanta din Turcia, respectiv Antalya, si intentionezi sa petreci un sejur in aceasta zona, cu siguranta vei fi interesat de cat mai multe detalii referitoare la descrierea acestui loc.

Chiar daca se intampla des ca Antalya sa fie perceputa ca o statiune, trebuie sa stii din start ca intreaga zona a Antalyei, localizata in sudul Turciei, se intinde pe o portiune de aproximativ 200 de kilometri de-a lungul Marii Mediterane.

Aceasta zona include marele oras Antalya, la vest statiunea Kemer, iar in partea de est statiunile Lara Kundu, Belek, Side si ceva mai indepartata Alanya. Gasesti in acest articol informatii generale despre Antalya, alaturi de o serie de alte aspecte care pot face diferenta atunci cand iti planifici vacanta ideala in aceasta parte a Turciei.

Travel Planner te asteapta cu o multime de oferte cazare la hoteluri din zona Antalya, din care poti selecta exact ce se potriveste mai bine, atat tie, cat si celor dragi alaturi de care urmeaza sa calatoresti.

De ce ai alege o vacanta in zona Antalya? Principalele motive pentru a merge in aceasta parte a Turciei

Zona Antalya este in general cunoscuta ca fiind foarte potrivita pentru turistii care isi fac vacantele alaturi de copii, prin urmare, vei gasi foarte multe argumente pro in acest sens. Cu toate acestea, fiecare statiune din aceasta zona are propriile particularitati, iar cea mai frumoasa statiune din Antalya va fi aceea care se va potrivi perfect cerintelor si asteptarilor tale.

  • poate fi locul perfect de vacanta pentru familiilor cu copii, pentru ca majoritatea spatiilor de cazare sunt resorturi cu foarte multe facilitati si animatie specifica.
  • in Antalya gasesti servicii la un nivel inalt, destinatia fiid foarte apreciata pentru acest lucru
  • aproximativ 90% dintre resorturi au plaja proprie, cu sezlonguri gratuite, asa ca daca esti fan plaje private, fara aglomeratie, e posibil ca aceasta zona sa ti se potriveasca perfect
  • ai si statiuni cu un raport calitate/pret  bun, cum ar fi Kemer, Side si Alanya
  • fiind o zona foarte calduroasa pe timp de vara si cu un sezon cald care se intinde pe o perioada mult mai extinsa, iti poti petrece vacantele aici fara probleme chiar si in lunile mai sau octombrie – perioade in care vei gasi si preturi mai mici. Asadar, nu esti limitat strict la perioada verii pentru a-ti petrece un concediu in Antalya

Zona Antalya Turcia este ofertanta din multe puncte de vedere, insa ce e important de stiut, inainte sa stabilesti locul in care te vei caza, este felul in care vrei sa decurga vacanta ta.

Spre exemplu, daca vrei si poti sa vizitezi locuri, te poti inscrie la excursiile optionale, te poti orienta catre centrul Antalya City sau catre diferite alte atractii, insa trebuie sa ai aceasta dispozitie pentru mobilitate. De ce? Pentru ca majoritatea resorturilor din Antalya nu au atractii in imediata apropiere, iar activitatea este concentrata pe serviciile din interior. Distantele pana la diferite puncte de atractie pot fi uneori destul de mari, pentru ca vorbim de cei aproape 200 de kilometri pe care se intinde toata zona Antalya. 

Daca insa te pregatesti pentru o vacanta linistita, in care vrei sa petreci majoritatea timpului in resort, alaturi de copii sau doar ca sa te relaxezi (varianta preferata, de altfel, de majoritatea turistilor care aleg sa-si petreaca vacantele in aceasta zona), trebuie sa stii din start ca reusita vacantei tale va depinde intr-o mare proportie de calitatea hotelului ales.

Antalya City

Cum ajungi in Antalya? Aeroport Antalya si drumul spre Antalya cu masina

In zona Antalya se ajunge cel mai usor cu avionul, Aeroportul International Antalya fiind localizat la aproximativ 12 kilometri de centrul orasului cu acelasi nume, la 60 de kilometri de statiunea Kemer si la 33 de kilometri de Belek. 

Cei mai multi dintre turistii care aterizeaza aici au transportul asigurat catre statiunile in care sunt cazati. Chiar daca distantele de la aeroport si pana in statiuni nu sunt neaparat mari, se intampla insa sa petreci chiar si 1-2 ore in trafic, in perioadele aglomerate.

Cu toate ca transportul cu avionul este cea mai comoda dintre variante, exista multi turisti care se indreapta catre zona Antalya si cu masina personala, prin urmare acest traseu nu le este strain romanilor care obisnuiesc sa-si faca vacantele aici.

Chiar daca vorbim despre un minimum de 16 ore si jumatate de condus, in functie de statiunea in care te vei caza, drumul cu masina personala pana in Antalya are si o serie de aspecte pozitive. Intai de toate, din punct de vedere al costurilor, drumul cu masina este mai avantajos, iar un alt plus este faptul ca ai mai multa mobilitate odata ajuns la destinatie.

Distanta Bucuresti Antalya este de aprox 1340 km, pe ruta Ruse-Edirne-Istanbul-Bursa-Burdur-Antalya. Iti recomandam sa ramai peste noapte la Istanbul sau la Bursa, pentru ca drumul este totusi destul de solicitant.

Pana in Belek vei avea de parcurs 1362 kilometri, pana in Kemer 1367 kilometri,  pana in Side 1394 kilometri, iar una dintre cele mai indepartate de Bucuresti statiuni din zona Antalya este Alanya – pana aici vei avea de condus aproximativ 1453 km.

Poti afla mai multe despre acest subiect din articolul: Drumul cu masina spre zona Antalya, Turcia. Ce trebuie sa stii daca te pregatesti sa pleci catre coasta turceasca a Mediteranei 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Despre Antalya, principalele statiuni si unde sa mergi in Antalya

Asa cum spuneam inca de la inceput, Antalya este o zona turistica extinsa, cu orasul Antalya perceput drept capitala turismului turcesc si cu o serie de statiuni care se intind in zonele de vest si est ale acestuia.

Antalya City este unul dintre cele mai dezvoltate orase turcesti si include un port industrial, marina si propriul aeroport. Centrul vechi (Kaleici) este una dintre cele mai importante atractii turistice ale acestui oras cu o istorie fascinanta, iar in aceasta zona se cazeaza de regula turistii care isi doresc o vacanta activa sau persoanele care calatoresc in scop de afaceri.

Kemer se afla in vestul orasului Antalya si este recunoscuta pentru peisajele sale deosebite, fiind asezata in golful Antalya, la poalele Muntilor Taurus. Kemer este plina de vegetatie, inconjurata de paduri de pini si are o clima ceva mai racoroasa fata de celelalte zone din Antalya.

Lara-Kundu este o statiune care incepe chiar din partea de sud-est a orasului Antalya si care gazduieste unele dintre cele mai late si bune plaje din aceasta zona. Spre deosebire de statiunile vecine, aici peisajul este mai arid si mai lipsit de vegetatie. Fiind destul de aproape de Antalya City, pe langa punctul forte constituit de calitatea plajelor, din Lara-Kundu poti ajunge destul de usor sa vizitezi obiectivele din centrul marelui oras.

Nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din zona Lara Kundu, cu multiple optiuni din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Belek se afla la aproximativ 42 de kilometri de Antalya City si este considerata statiunea de lux a Antalyei, aici fiind construite si primele resorturi, initial exclusiviste. Tot aici exista si unele dintre cele mai bune terenuri de golf din lume, iar pe langa resorturile de familie luxoase, Belek se bucura si de un centru comercial bine dezvoltat.

Side este o statiune dezvoltata intr-o zona cu foarte multa istorie, datand inca din perioada romana, prin urmare gazduieste o serie de atractii importante. Peisajul din Side se aseamana cu cel din zona Belek, asadar destul de verde si cu plaje late, iar statiunea este localizata la aproximativ 74 de kilometri de Antalya City.

Iti readucem aminte si de ofertele pe care le avem pentru hotelurile din Side! Le gasesti pe toate la noi pe site!

Alanya este una dintre cele mai indepartate statiuni de Antalya City (133 de kilometri distanta) si totodata una dintre cele mai accesibile. In zona Alanya vara persista de obicei chiar si pana la sfarsitul lunii octombrie, datorita microclimatului cald de aici. Alanya este preferata de scandinavi, germani si rusi datorita preturilor accesibile si isi bucura vizitatorii cu un centru destul de animat si cateva obiective turistice interesante.

Vremea Antalya si cea mai buna perioada pentru o vacanta aici

Clima in Antalya este una mediteraneana, cu veri foarte calde si uscade, in unele cazuri chiar sufocante. Cele mai calduroase luni in Antalya sunt lunile iulie si august, cand temperaturile pot atinge chiar si maxime de 45 de grade la soare, respectiv peste 35 de grade la umbra.

Sfarsitul lunii mai si inceputul de octombrie sunt minunate pentru Antalya daca vrei sa ai parte de temperaturi placute, dar si de preturi mai mici.

In cazul in care nu poti merge aici decat in lunile iulie sau august, o idee buna poate fi sa te orientezi catre statiunea Kemer, unde temperaturile pot fi putin mai usor de suportat in aceasta perioada, gratie faptului ca este mai apropiata de munti.

Kemer inregistreaza o medie a temperaturilor cu 2-3 grade mai scazuta comparativ cu mediile din celelalte statiuni.

Plaja in Kemer

Cum sunt plajele din zona Antalya

Plajele din zona Antalya difera destul de mult de la o statiune la alta si fiecare dintre aceste zone are caracteristici aparte in ceea ce priveste zona de plaja, dupa cum urmeaza:

In Kemer, plajele sunt in general cu pietris, dar hotelurile superioare au plajele amenajate artificial cu nisip. Apa marii este foarte limpede aici, iar intrarea in mare poate fi ceva mai abrupta in unele parti de plaja.

In Antalya City exista plaja publica Konyaalti (la 7 km de centru), iar cea mai apropiata plaja de nisip de Antalya City este cea din statiunea Lara, care incepe din partea de sud-est a orasului.

Plajele Lara si Kundu se intind pe circa 12 km de-a lungul tarmului Mediteranei si sunt plaje foarte late, de nisip, cu intrare lina in mare. Aceste plaje sunt premiate Blue Flag si sunt considerate unele dintre cele mai bune plaje din zona Antalya.

Plajele din Belek sunt in general late, cu nisip si intrare lina in apa, insa trebuie stiut ca estul statiunii, catre Bogazkent, zona de plaja se mai ingusteaza si apar pietre la intrarea in mare.

Plajele din Side sunt in mare parte destul de late, cu nisip si cu intrare lina in apa, in timp ce plajele din Alanya se disting printr-un aspect ceva mai ingust si prin aspectul mixt (nisip si pietris).

Poti afla mai multe despre acest subiect din articolul Plaje in Antalya. Care sunt cele mai frumoase plaje de pe coasta turceasca a Mediteranei

plaja publica Konyaalti

Hoteluri Antalya si cazarea in regim all inclusive

98% dintre hotelurile din Antalya sunt clasificate oficial la 5 stele, nu neaparat pentru ca toate ar merita aceasta categorie, explicatia fiind faptul ca sistemul din Turcia nu il respecta pe cel international. Acest lucru poate deruta foarte usor turistii care se pregatesc pentru o vacanta aici. In cele mai multe dintre cazuri, diferentele de pret sunt direct proportionale cu cele de calitate, insa exista mai multe aspecte dupa care e bine sa te ghidezi atunci cand iti alegi hotelul in Antalya.

In acest sens, poti citi si articolul: Cum iti alegi hotelul in zona Antalya. Ponturi pentru a te caza la hotelul potrivit cerintelor tale

In Antalya City, asa cum discutam si mai sus, iti recomandam sa te cazezi doar in cazul in care ai o deplasare de business sau daca te numeri printre turistii mai exploratori si vrei sa fii foarte aproape de obiectivele acestui oras. 

In Kemer gasesti o mare diversitate de hoteluri, majoritatea fiind resorturi de familie, intinse pe suprafete mari, cu multe facilitati. Kemer se distinge de celelalte statiuni din zona Antalya si prin faptul ca ofera turistilor posibilitatea de a iesi din resort chiar pe jos, majoritatea hotelurilor avand in preajma o mica zona comerciala.

Hotelurile din statiunea Lara Kundu sunt de tip resort ultra all inclusive, family friendly, dar majoritatea nu se intind pe suprafete impresionante. Ce este interesant la aceasta statiune e faptul ca unele hoteluri sunt inspirate din locatii celebre precum Kremlin, Venetia sau replici ale unor nave precum Titanic. Poti sa arunci o privire pe ofertele de cazare la hotelurile din Lara, pe care ti le-am pregatit aici.

In Belek exista cele mai multe hoteluri de lux – resorturi de familie cu servicii premium, cu suprafete mari de desfasurare, multa vegetatie si facilitati pentru sporturi (terenuri de golf, de fotbal si multe altele). Poti accesa aici oferte de cazare la hoteluri in Belek.

In Side, cea mai mare parte a hotelurilor este reprezentata tot de resorturile pentru familii, insa diferenta consta in faptul ca aici vei gasi preturi mai accesibile comparativ cu Belek.

Despre hotelurile din Alanya trebuie sa stii ca resorturile potrivite familiilor sunt localizate in afara orasului, spre vest – la o distanta de pana la 35 de kilometri de centrul orasului si au in general tarife de cazare accesibile, in timp ce pentru turistii mai activi exista hotelurile din oras, cu preturi mai reduse.

Gasesti la noi pe site si o serie de oferte de cazare la hoteluri din Alanya!

Hotel Q Premium Alanya

Ce poti face in Antalya City si in statiunile din aceasta zona

In privinta activitatilor pe care le poti face in cadrul unei vacante in zona Antalya, trebuie sa stii ca acestea sunt numeroase, iar participarea la astfel de activitati tine exclusiv de disponibilitatea ta si respectiv de tipul vacantei pe care ai planificat-o.

Iata, asadar, ce sa faci in Antalya:

In Antalya City ai centrul vechi Kaleici, vechi de aproape 3000 de ani, unde te poti plimba pe stradutele pietruite si unde poti admira arhitectura traditionala, pentru ca mai apoi sa cobori pe faleza de langa marina. Ai foarte multe restaurante, terase (nu uita sa incerci sucul natural de rodii) si magazine cu produse de artizanat.  Parcul Karaalioglu, punctul de belvedere Tunek Tepe, Muzeul de Arheologie sau Acvariul din Antalya sunt alte atractii ale acestui oras, potrivit si pentru o sesiune intensa de shopping.

Gasesti informatii mai multe despre atractiile acestui oras in articolul: Antalya City, cel mai animat oras de pe coasta turceasca a Marii Mediterane. Ce obiective si atractii turistice gasesti aici

Fiecare dintre statiunile zonei Antalya are un centru mai animat si respectiv mai multe atractii in apropiere, care pot fi vizitate, insa nu te astepta sa iesi din hotel si sa ajungi instantaneu in aceste locatii, caci in ceea ce priveste majoritatea resorturilor de familie, acestea nu sunt pozitionate in zone centrale.

Spre exemplu, in Kemer se remarca Moonlight Park, in timp ce in Lara Kundu poti vizita una dintre cele mai mari expozitii de sculptura in nisip (Sandland), dar si Selfie Park (Muzeul al Selfie-urilor).

Belek, pe de alta parte, are un centru comercial foarte dezvoltat, iar la aproximativ 10 minute de mers cu masina de centrul statiunii se afla The Land of Legends, un parc tematic deschis recent, care se intinde pe o suprafata uriasa.

Side are ca si atractii ruinele din zona portului, dar si cascadele Manavgat sau teatrul antic Aspendos. In invecinatul oras Manavgat gasesti si bazarul Managvat, ideal pentru shopping in vacanta.

BY THE WAY: Intreaga provincie Antalya poate fi un loc ideal pentru shopping. Zone de bazar se gasesc in mai toate orasele si statiunile cunoscute, iar mai multe detalii despre acestea gasesti la noi pe blog, in articolul: Ghid bazar Antalya. Locuri din toata provincia Antalya, ideale pentru cumparaturi

In Alanya te poti bucura de asemenea de o serie de activitati si locuri interesante de vizitat, pentru ca vorbim de un oras cu o istorie indelungata. Poti vizita castelul, plaja Kleopatra, terasa Seyir sau poti sa faci plimbari prin centrul orasului, unde vei gasi restaurante, baruri si cafenele.

Citeste si: Ghid obiective turistice Antalya. Care sunt cele mai cunoscute si mai interesante atractii din fiecare statiune

Plaja Kleopatra, Alanya

Excursii optionale organizate in zona Antalya

Indiferent de statiunea in care vei alege sa te cazezi, in zona Antalya poti face mai multe excursii optionale de o zi. Le poti face pe cont propriu daca intentionezi sa calatoresti cu masina personala sau daca ai in plan sa inchiriezi una, iar in cazul in care vrei sa fii mai relaxat si sa nu conduci, poti sa-ti rezervi locul intr-un astfel de tur organizat.

Excursie in Antalya City – daca esti cazat cel mai probabil in statiunile vecine, poti vizita intr-o zi centrul orasului Antalya si ale sale atractii fascinante, carora li se poate adauga si o sesiune de shopping.

Excursie in Side – in cadrul careia poti vizita teatrul antic, zidurile cetatii, templul lui Dionysos sau baia romana transformata in muzeu. In cadrul aceluiasi tur sunt incluse de regula si opririle la moscheea cu 4 minarete, dar si un scurt stop la cascada Manavgat.

Excursie Demre – Myra – Kekova, in care se viziteaza orasul Demre si a sa biserica Sfantul Nicolae din Myra, teatrul greco-roman din orasul Myra si mormintele liciene, iar ulterior se face o calatorie pe mare spre insula Kekova. Pe drumul catre insula se pot admira pe fundul marii ruinele orasului Simena.

HINT: In Antalya te asteapta mai multe insule pe care le poti explora, cele mai multe prin intermediul excursiilor optionale. Descopera-le pe toate aici: Top 6 insule de vazut in zona Antalya Turcia

Excursie Phaselis Yanartas – in cadrul careia poti vedea orasul antic Phaselis, fondat in secolul al VII-lea pe un mic promontoriu la poalele muntelui Tahtali. Vei avea ocazia sa vezi aici ruinele arcului de triumf, zidurile cetății, terme, dar si un teatru antic.

Excursie in rezervatia Green Canyon – potrivita celor care iubesc natura si plimbarile in aer liber. Aici vei putea admira frumusetea Defileului Verde si lacul de acumulare de pe raul Manavgat. Tot in cadrul acestei excursii te poti plimba cu barca prin Defileul verde, iar daca ai pofta de inotat, se vor face cateva popasuri si in acest sens.

Excursie de rafting – se desfasoara pe raul Koprucay, in Parcul National Koprulu Canyon, unde se va putea observa si podul de piatra Oluk inalt de  27 de metri si ridicat de romani in secolul al II-lea. Vei fi insotit de instructori profesionisti pe intreg parcursul traseului, care va avea o lungime totala de aproximativ 14 kilometri, iar experienta in acest sens nu este un criteriu obligatoriu pentru cei care doresc sa participe.

Antalya este una dintre cele mai cautate si apreciate zone cu deschidere la mare din Turcia, iar atata timp cat vei stii cu exactitate care este profilul vacantei tale si cum doresti sa-ti petreci acest timp liber, Antalya te asteapta sa o explorezi sau sa-ti acorde linistea si relaxarea de care ai nevoie.

In concluzie, zona Antalya este o zona foarte potrivita pentru vacantele familiilor cu copii, insa are si atractii pentru turistii care sunt dornici sa exploreze locuri noi sau care vor sa incerce diferite activitati inedite. Exploreaza si optiunile de cazare de pe site-ul travelplanner.ro, caci e posibil sa gasesti o varianta cu care sa rezonezi foarte bine!

Alte articole care te mai pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?