Vigneta Bulgaria, autostrazi si alte detalii despre drumuri. Ce trebuie sa stii daca mergi in vacanta la vecinii bulgari

autostrada bulgaria

Te pregatesti sa pleci in vacanta la vecinii bulgari si vrei sa stii mai multe informatii despre vigneta Bulgaria, dar si detalii despre autostrazile din aceasta tara?  Ti-am pregatit un articol in care vorbim despre toate detaliile de mai sus, astfel incat sa fii pregatit asa cum se cuvine pentru plecarea in concediu.  

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand esti pe cale sa pleci cu masina in vacanta intr-o tara straina este sa te pui la curent din timp cu modul in care poti circula legal si in siguranta, tocmai pentru a evita din start orice neplacere.

P.S. La noi pe site gasesti cele mai bune oferte sejur litoral Bulgaria, cu o multime de variante din care sa poti alege ce este pe placul tau!

Ce trebuie sa stii despre vigneta Bulgaria 

Unul dintre principalele aspecte de care trebuie sa te ocupi atunci cand intri in aceasta tara este sa nu uiti sa cumperi vigneta pentru Bulgaria.

Vigneta pentru Bulgaria se cumpara de la vama sau de la benzinariile din apropiere si este recomandat sa intri in posesia ei imediat ce treci granita, pentru ca amenzile pot fi usturatoare in cazul in care esti prins ca circuli fara vigneta in Bulgaria.

Vigneta Bulgaria costa 15 leva/saptamana, iar in cazul in care vacanta ta este mai lunga de atat, va trebui sa platesti vigneta pe o luna, care costa 30 de leva. 

UPDATE: incepand cu data de 1 ianuarie 2023, vigneta bulgareasca s-a ieftinit cu 10%, ceea ce inseamna ca pentru o saptamana vei plati 13 leva, iar pentru o luna 27 leva.

Daca nu ai reusit sa o achizitionezi de la vama, trebuie sa stii ca ai si alternativa de a cumpara vigneta Bulgaria online, de pe acest site, selectand limba romana sau engleza.

Unii turisti ne-au semnalat ca exista in anumite benzinarii (ca de exemplu Shell) automate care-ti genereaza rapid vigneta, asadar poti scapa mai repede in cazul in care nu vrei sa astepti la coada de la casa 🙂

Desi nu sunt putini cei care cauta detalii pe internet folosind termenii “rovinieta bulgaria”, trebuie sa stii ca rovigneta este termenul corect numai pentru vigneta din Romania, in timp ce in Bulgaria sau alte tari, termenul corect folosit este cel de vigneta. 

Alte taxe de drum in Bulgaria: In functie de ruta pe care o vei alege, vei avea de achitat la unele dintre punctele de frontiera anumite taxe de pod sau taxele pentru trecerea cu feribotul. 

Luand in considerare ca unele dintre cele mai tranzitate trasee Romania-Bulgaria sunt cele catre litoralul bulgaresc, nu uita ca in cazul in care te pregatesti pentru o vacanta in aceasta zona, la noi pe site gasesti cele mai bune oferte cazare litoral Bulgaria cu o multime de optiuni din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Acte necesare vama Bulgaria. Ce trebuie sa ai la tine cand treci granita

Pentru ca Bulgaria se afla in spatiul Uniunii Europene, romanii pot intra in aceasta tara doar cu cartea de identitate sau pasaportul, oricare dintre acestea cu conditia de a fi valabil. Prin urmare nu vei avea nevoie de viza daca pleci in vacanta in Bulgaria, iar daca te afli alaturi de copii, trebuie sa stii ca micutii sub 14 ani nu pot calatori pe baza certificatului de nastere si au nevoie de pasaport pentru a putea intra in aceasta tara. 

Totodata, este nevoie si de o procura notariala daca unul dintre parinti lipseste sau daca minorul este insotit de un tutore. Tutorele trebuie sa prezinte si un cazier. 

In ceea ce priveste masina cu care calatoresti, vei avea nevoie de talonul acesteia. 

Poti citi aici mai multe detalii despre Documente calatorie Bulgaria. Ce acte sunt necesare daca pleci in vacanta in Bulgaria

Autostrazi Bulgaria

Vecinii bulgari stau destul de bine la acest capitol si au in jur de 800 de kilometri de autostrazi care tranziteaza tara. Desigur, si in cazul Bulgariei se intrevad la orizont planuri ceva mai mari in ceea ce priveste numarul de km de autostrada 🙂

In prezent, exista planuri concrete pentru 8 autostrazi in Bulgaria, iar 2 dintre acestea sunt finalizate integral, in timp ce alte 4 au portiuni date deja in folosinta.

Pentru alte 2 autostrazi, in momentul de fata, este prevazuta construirea a 133 km, respectiv 81 km, insa in prezent acestea sunt la stadiul de proiect cu o posibila finalizare pana in anul 2030.

  • Autostrada Sofia-Burgas sau Autostrada Trakia (A1) – 360 km lungime, data integral spre folosinta. Aceasta autostrada leaga Sofia de orasul Plovdiv, dar si de Burgas. O poti folosi daca vrei sa te indrepti catre litoral intr-un timp relativ rezonabil, plecand din zona capitalei sau din zona Plovdiv.
  • Autostrada Sofia – Varna sau Autostrada Hemus (A2) – 175 kilometri dati spre folosinta, care in viitor va avea o lungime totala de 418 km. Exista doua tronsoane disponibile in momentul de fata: Sofia – Boaza (aproximativ 100 km) si Sumen-Varna (aproximativ 88 km).
  • Autostrada Sofia – granita Grecia, denumita si Struma (A3) – in jur de 135 de kilometri dati in folosinta. Daca tranzitezi Bulgaria catre Grecia (Salonic) vei merge de la Sofia si pana la Kulata pe A3, insa cu o intrerupere de autostrada pe valea raului Struma, intrucat aceasta portiune nu este terminata.
  • Autostrada Marita (A4) este menita sa lege Europa centrala de Asia si masoara 117 kilometri. Figureaza ca fiind finalizata.
  • Autostrada Marea Neagra (A5), care urmeaza sa lege orasele bulgaresti Varna si Burgas, are in prezent doar o mica portiune de 8 kilometri construiti (in zona podului Asparuhov), urmand ca in final sa masoare 103 kilometri.
  • Autostrada Europa (A6) are o portiune de 33.5 kilometri construiti, urmand ca in viitor sa lege capitala Sofia de granita cu Serbia.
  • Autostrada Veliko Tarnovo – Ruse (A7) se afla momentan doar la stadiul de proiect, urmand ca aceasta sa masoare 133 de kilometri in totalitate.
  • Autostrada Rila este o alta sosea de mare viteza aflata in stadiul de proiect, care va masura 80 de kilometri si va face legatura intre A6, A1 si A2.

Gasesti informatii mai detaliate despre acest subiect la noi pe blog, in articolul: Autostrazi Bulgaria. Cati km de autostrada au vecinii bulgari si directii catre destinatiile de vacanta

Alte informatii utile despre drumul in Bulgaria

Regulile de circulatie din Bulgaria trebuie respectate, asadar asigura-te ca pe tot parcursul drumului porti centura, ai luminile aprinse si pe timp de zi si nu intreci limitele de viteza. Mai ales in localitati exista posibilitatea sa te alegi cu amenda. Vei observa ca in general localnicii din Bulgaria conduc asemanator cu romanii, poate putin mai defensiv la capitolul pastrarea distantei in raport cu masinile din fata. 

Benzinariile din Bulgaria au preturi apropiate de cele din Romania si vei gasi aici OMV, Lukoil, Petrol sau Gazprom ca si lanturi cunoscute, dar si benzinarii mai mici, unde este bine sa ai la tine cash pentru plata.

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Pret benzina Bulgaria si cele mai recomandate benzinarii din care sa alimentezi pe parcursul vacantei

Parcarea in Bulgaria trebuie facuta in locurile special amenajate, fie la hotel, fie in parcarile cu plata din statiuni sau in locurile marcate cu albastru. Serviciul de ridicari masini Spider este activ in multe dintre statiunile bulgaresti de la malul Marii Negre, foarte rapid, iar taxa de recuperare a masinii este mare. 

Daca faci accident in Bulgaria trebuie sa raportezi incidentul la politia locala. Pentru a evita neplacerile in urma evenimentelor de acest gen, iti recomandam sa ai asigurare care sa acopere si zona Bulgariei. 

Citeste informatii detaliate despre aspectele prezentate mai sus in articolul: Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Bulgaria. Ce e bine de stiut

Concluzionand, atunci cand te pregatesti sa pleci la drum catre o destinatie din Bulgaria, e bine sa te pui din timp la curent cu tot ce inseamna taxele de drum si regulile de circulatie. Speram ca informatiile de mai sus ti-au fost de ajutor, iar in cazul in care te pregatesti sa te indrepti catre partea de litoral a Bulgariei, nu uita sa consulti ofertele noastre de cazare la hoteluri din majoritatea statiunilor!

Alte articole despre conditii de calatorie in Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?