14 lucruri interesante si mai putin cunoscute despre Bulgaria

Postat de

Bulgaria este, dupa cum stim cu totii, frumoasa tara vecina, ce are, de asemenea, iesire la Marea Neagră si o bogată si lunga istorie. Un popor numit “bulgur” a locuit în regiunea acum cunoscuta sub numele de Bulgaria înca din 650 d.Hr. si a dat numele modern al tarii.

Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană în 2007, după îndeplinirea cerintelor stricte de aderare.

Turismul a devenit tot mai popular, în parte pentru a diversifica interesele fata de pârtiile de schi din muntii Bulgariei si plajele de la Marea Neagră.

Gasesti mai jos cateva informatii mai putin cunoscute despre tara vecinilor bulgari, iar la noi pe site, cele mai bune oferte cazare litoralul Bulgaria, cu sute de optiuni din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Nu ai decis inca unde anume iti vei face vacanta in Bulgaria? Pentru mai multa inspiratie, iti recomandam sa citesti si articolul: Ghid Bulgaria. Cele mai importante informatii de vacanta

1. Bulgaria a fost privita ca un fel de Silicon Valley din Europa de Est, datorita exporturilor sale uriase de tehnologie de calculator pentru tările comuniste. În 2002, tara s-a clasat pe locul 8 în lume in ceea ce priveste numărul de experti IT.

2. Primul calculator electronic digital a fost inventat in Bulgaria, de catre John Atanassoff, intre anii 1937-1942. Astăzi, există premiul anual John Vincent Atanassoff acordat de presedintele bulgar , pentru a onora realizarile în ingineria calculatoarelor.

3. Primul ceas digital din lume a fost inventat de către un bulgar. Numele lui era Peter Petrov.

4. Bulgaria este una dintre tările din lume cu un spor natural negativ. Daca in 1988 avea nouă milioane de locuitori, astazi are doar în jur de 7 milioane de persoane care locuiesc aici.

5. Guvernul bulgar, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe, a salvat populatia evreiască de a fi trimisa în lagărele de concentrare naziste în timpul Holocaustului. (Singurele doua tari care au facut acest gest au fost Bulgaria si Danemarca).

6. Omul preistoric a trăit în ceea ce este acum Bulgaria. Picturi rupestre de la 44.000 IC s-au descoperit în pestera Bacho Kiro.

Cele mai vechi artefacte recuperate realizate din aur au fost, de asemenea, gasite în Bulgaria. Monede, bijuterii si arme ce datează din 4600 î.Hr. au fost găsite în morminte ale unor santiere arheologice săpate în anul 1972. Obiecte decorative descoperite în Bulgaria indică faptul că aurul a fost primul metal prelucrat de omul preistoric.

Daca esti interesat de mai multe astfel de locuri din Bulgaria, poti arunca o privire si pe articolul: 8 cele mai frumoase pesteri din Bulgaria si ce poti vedea la fiecare dintre ele

7. Cea mai veche cultura organizata din Bulgaria a fost cea tracica. Spartacus a fost un trac născut în Bulgaria. Ca simpatizant roman, s-a convertit in gladiator sclav si, mai tarziu, a condus o revoltă ce a învins armatele romane în mai multe rânduri.

8. Bulgarii au fost primii care au folosit alfabetul chirilic, care este, de asemenea, folosit în prezent si în Rusia. Alfabetul chirilic a fost adoptat de către Primul Imperiu Bulgar în 681 AD.

9. Cântecul popular bulgar “Izel Voi Delyo Haydutin” este una dintre piesele înregistrate si trimise în spatiu pentru programul spatial Voyager, care avea drept scop stabilirea contactului cu inteligenta extraterestra.

10. În general, bulgarii folosesc miscari orizontale ale capului cand vor sa spuna “da” si de sus in jos cand vor sa spuna “nu” (invers decat majoritatea popoarelor) dar uneori, mai ales în orase si statiuni, o fac in acelasi mod ca ceilalti, reusind astfel sa adanceasca si mai mult confuzia.

11. Cea mai veche comoara de aur, datând de mai mult de 6.000 de ani, a fost descoperita în Bulgaria.

12. Iaurtul bulgaresc are un gust unic, deoarece bacteriile folosite pentru a face Lactobacillus bulgaricus se gasesc in mod natural numai în Bulgaria.  Bulgarii exporta aceasta bacterie in lumea intreaga, astfel ca si alte tări să poată face propriul lor iaurt.

Te-ar mai putea interesa si: Gastronomia bulgareasca si obiceiuri culinare din Bulgaria. Cum si ce se mananca in aceasta tara

13.  Trebuie sa stii ca  97% din bulgari detin propria lor casă. Aceasta este cea mai ridicata rata privata privind dreptul de proprietate. Interesant este ca 97,9% din locuintele proprietate privată au cel putin un televizor, în timp ce doar 93% posedă un frigider.

14. Crucea Rila este o statuie sculptata mai mult de doisprezece ani de către un călugăr bulgar pe nume Rafail până în 1802, când a devenit orb. Pe crucea de lemn avnd circa 81×43 centrimetri se află nu mai putin de 104 scene din Biblie, precum si 650 de figuri.

Citeste si: Manastirea Rila Bulgaria, cea mai mare si cunoscuta manastire ortodoxa de la vecinii bulgari

Concluzionand, putem spune ca poporul bulgar se bucura de o istorie fascinanta, de obiceiuri interesante si nu in ultimul rand, de o ospitalitate incantatoare, motiv pentru care iti recomandam sa-i cunosti indeaproape, in cadrul unei vacante cat se poate de relaxanta, chiar pe litoral – o zona atat de indragita de catre turistii romani.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?