Dictionar
Mic dictionar roman - bulgar
In special in zonele de litoral, e frecvent ca persoanele sa cunoasca si sa vorbeasca limba engleza. Daca doriti sa impresionat cu cateva cuvinde in limba bulgara, va transmitem mai jos o lista de expresii uzuale
Salut = Zdravey
La Revedere = Dovizhdane
Va rog = Molya
Bine ati venit ! = Pak zapovyadayte
Multumesc = Blagodarya
Scuze = Izvinete
Da / Nu = Da / Ne
Noroc ! = Nazdrave
Nu inteleg = Ne razbiram
Nu stiu = Ne znam
Vorbiti engleza? = Govorite li angliyski?
Ce se intampla? = Kakvo stava?
Buna dimineata = Dobro utro!
Buna ziua / seara ! = Dobar den / vecher!
Noapte buna! = Leka nosht!
Unde pot sa cumpar…? = Kade moga da kupya…?
Cat costa? / Cat de mult? = Kolko / Kolko struva?
Bun / Rau = Dobro / losho
Scump / Ieftin = Skapo / evtino
Nou / Vechi = Novo / staro
Fierbinte / Rece = Toplo / studeno
Zilele Saptamanii:
Luni = Ponedelnik
Marti = Vtornik
Miercuri = Sryada
Joi = Chetvartak
Vineri = Petak
Sambata = Sabota
Duminica = Nedelya
Mancare
Salate
- Shopska salata ( шопска салата) = Slata din ardei copti, castraveţi, roşii, ceapă şi brânză albă.
- Snezhanka (снежанка) = Iaurt, castraveti si usturoi tocat.
- Katak (катък) = Iaurt cu brânză albă. Uneori, o puteţi găsi cu ardei copt, usturoi şi ulei.
- Zelena salata (зелена салата) = Salata verde cu ceapa proaspata şi măsline.
- Ovcharska salata (овчарска салата) = Castraveţi, roşii, ceapă, ciuperci, şuncă, ardei, ouă şi brânză.
- Redena salata (редена салата) = Roşii feliate, castraveţi şi o bucată de brânză albă.
Supe
- Bob chorba (боб чорба) = Fasole, diferite tipuri de legume şi plante aromatice tipic bulgaresti.
- Shkembe chorba ( шкем бе чорба) = Ciorbă de burtă, cu lapte fiert si servit cu usturoi, oţet şi piper.
- Supa Topcheta (супа топчета) = Chiftelute mici, fierte cu legume şi plante aromatice.
- Tarator (таратор) = Supa rece din castraveţi, nuci, ulei şi iaurt.
- Zelenchukova supa (зеленчукова супа) = Supa vegetala.
- Pileshka supa (пилешка супа) = Supa de pui.
- Supa Leshta (супа леща) = Linte, ierburi şi legume.
Mancare din carne:
- Shishche (шишче) = Frigarui din bucati mici de pui sau carne de porc, ardei şi ceapă, la grătar.
- Pileshki drobcheta (пил ешки дробчета) = Ficatei de pui prajiti cu ceapa.
- Parzhola (пържола) = Friptura.
- Kyufte (кюфте) = Chiftele cu ceapă la gratar sau prajite.
- Kebapche (кебапче) = Carne prajita la gratar si taiata fasii.
- Gyuvech (гювеч) = Legume, ierburi şi bucăţele de carne, fierte la cuptor într-un vas de lut.
- Gyuveche : (гювече) = Vase mici de faianţă, umplute cu ceapă, roşii, brânză, cârnaţi şi un ou.
Mancare vegetariana:
- Yaytsa po panagyurski (яйца по панагюрски) = Ouă, sos cu iaurt, usturoi si un pic de piper rosu prajit.
- Sirene po shopski (сирене по шопски) = Brânză albă, cu roşii coapte într-o oală mică.
- Kashkaval pane (кашкавал пане) = Cas pane cu ou prăjit în pesmet.
- Chushki byurek (чушки бюрек) = Ardei, umplut cu ouă şi brânză.
- Zadusheni kartofi (задушени картофи) = Cartofi, înăbuşit cu unt şi servit cu usturoi şi mărar.
- Mekitsi (мекици) = Bucăţi de aluat, de obicei servite cu gem sau brânză albă, un fel de clatite cu gem.
- Banitsa (баница) = Produse de patisserie la cuptor patiserie, umplute cu brânză şi ouă.
- Mish mash (миш-маш) = Ardei prăjiţi, roşii, ceapă, ouă şi brânză albă.
Deserturi:
- Kiselo mlyako s orehi I med (кисело мляко с орехи и мед) = Iaurt cu sos de miere şi nuci zdrobite..
- Krem Karamel (крем карамел) = Lapte şi ouă, coapte pe o caramel în cupe mici, un fel de lapte de pasare.