Ce trebuie sa stii daca esti turist in Bulgaria

13-01-29-78733_1Pentru ca in perioada mini-vacantei de 1 mai si Paste se anunt aun flux de turisti foarte masiv din Romania catre Bulgaria, ne-am gandit sa prezentam cateva sfaturi utile turistilor romani care calatoresc in Bulgaria, fie in mod organizat sau individual.

Bani

Moneda națională este Leva bulgară (BGN), sau Leva (plural), un Lev este alcătuit din 100 de “stotinki”.

Sunt disponibile urmatoarele monede: 1, 2, 5,10,20,50 Stotinki și 1 Lev.

Următoarele bancnote sunt disponibile: 2,5,10, 20, 50, 100 leva (BGN).

Hotelurile, restaurantele, șoferii de taxi si magazinele accepta plăți numai în Leva bulgară.

Schimbul valutar, bancomatele si cartile de credit

Bancomatele sunt ușor accesibile în orașele mari si medii. Puteți obține până la 200 BGN de la un bancomat.

Toate tipurile importante de carduri de credit și de debit din America de Nord si japoneze sunt acceptate. Banii pot fi schimbati in conditii de siguranta la casele de schimb valutar sau la majoritatea bancilor. Casele de schimb nu mai au voie să perceapă comision pentru schimbul de bani, de aceea este întotdeauna mai bine să verificați mai întâi. Aeroporturile și hotelurile oferă, de asemenea, servicii de schimb valutar, dar acestea, de obicei, au tendința de a da rate mai puțin favorabile.

Deși escrocheriile de schimb valutar nu mai sunt la fel de comune cum au fost înainte, ar fi bines a schimbati banii numai în locuri autorizate. Este bine să vă familiarizați cu moneda locală înainte de sosire pentru Bulgaria. Va rugam sa folositi link-ul de la site-ul bulgar oficial Banca Națională. (www.bnb.bg).

Leva bulgara este raportata la euro și rata cursului de schimb este stabilita la 1 EUR = 1, 95 BGN. Orientativ, in luna ianuarie 2013, cursul valutar valabil era de: 1 dolar = 1,48 leva, Pound Sterling = 2.37 leva, dar vă atentionam ca cursul ratei de schimb poate fluctua  de la o zi la alta.

Carduri de credit: hotelurile mai bune, magazinele și restaurantele din Sofia accepta carduri de credit, dar acest lucru nu este atât de raspandit în satele mai mici din țară. Numerarul este acceptat pe scară largă ca formă de plată în Bulgaria și este întotdeauna bine să păstrati facturile si bonurile fiscale.

Siguranță

Pentru mulți străini din țările europene, Bulgaria este în general o țară sigură. Infractiunile cele mai frecvente ce trebuie a fi menționate sunt – hotii de buzunare, jaf și furt de mașini de lux. Cel mai indicat ar fi ca toate obiectele de valoare sa fie lasate într-un seif de hotel. Dacă folosiți transportul public, să fiti precauti, pentru că hoții de buzunare sunt foarte activi acolo si stau de obicei în preajma locurilor cele mai cautate si frecventate de straini.

Limbajul trupului

Deși ciudat, în mod tradițional majoritatea popoarelor dau din cap de jos in sus (miscare orizontala) pentru “Da”, arătând acordul, și miscarei vertical ale capului pentru a indica un “Nu”, la bulgari este exact invers.  Particularitatea specifica in cazul acestui gest creează o mare de neînțelegeri, astfel încât ar trebui să aibă în vedere acest lucru în timpul primei vizite.

Bacsis

Bacșișul este o practică comună în restaurante (10%). Unele restaurante au introdus taxa de servicii, inclusa în preț, deci verificați meniul daca nu speifica cumva si aces aspect. Șoferii de taxi, saloane de coafura si ghizii așteaptă, de asemenea bacsis.

Taxiurile

Există mai multe companii de renume, oferind masini moderne și servicii de încredere. Tarifele sunt aproape identice. Am putea recomanda Supertrans OK, sau taxiurile Da-galben. Tabelul de tarife este vizibil de pe panoul frontal al cabinei. Ratele normale variaza intre 0,65 – 0,75 leva per km (dec.01, 2009). Din păcate, există taxiuri, care sunt evitate chiar si de către localnici, pentru că au tarife foarte ridicate. Aceste taxiuri te imbie în fața hotelului, ambasadelor sau uneori la noul terminal de aeroport și chiar stația centrală de autobuz. Verificați întotdeauna tariful înainte de a va urca in taxi. Puteți cere recepționerului de la hotel sa va cheme un taxi.

Vizele

Deținătorilor de pașapoarte UE, precum și cele ale SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Israel și alte țări cu acorduri reciproce, nu li se solicita viză pentru o ședere de până la 30 de zile în Bulgaria.

Ce gasim pe litoralul bulgaresc al Marii Negre

IMG_7915Bulgaria este bine dotata cand vine vorba de statiuni de litoral, iar avantajul este ca acestea sunt extrem de diverse. Cele situate de-a lungul Marii Negre sunt: Rusalka, Albena, Kranevo, Nisipurile de Aur, Riviera, Chayka, Sunny Day, Sf. Constantin și Sf. Elena, Sf. Iliya, Obzor, Sunny Beach, Elenite, Dyuni,
Nesebar, Ravda , Kiten, Pomorie, Chernomorets, Sozopol, Lozenets, Tsarevo, Ahtopol si Sinemorets.

Asezarea de vacantă Rusalka a început ca un membrufrancez al statiunii Corporation Club Med (Club Méditerranée), situat în Parcul Natural Tauk Liman.
In Albena, turistii se pot bucura de plaje, care au mai mult de cinci kilometri lungime si o temperatură medie a apei de 24 ˚ С în timpul verii.
Plaja din Nisipurile de Aur este de 3,3 kilometri si până la 100 de metri lătime, cu o temperatură medie a apei de 24 ˚ С în timpul verii si o temperatură medie a aerului vara de 27 ˚ С.
Holiday Club Riviera dispune de o plajă minunată si este situat într-un parc cu arbori seculari.
Sf Constantin si Elena si Sunny Day sunt statiuni care se disting prin climatul lor blând si linistit.
Cea mai mare dintre statiunile bulgare de la Marea Neagră este Sunny Beach. Acesta are o plajă care este de 5,5 kilometri lungime si o temperatură
medie a apei în timpul verii de 26 ˚ С. Temperatura medie a aerului este de 28 ˚ С. Statiunea Sveti Vlas este situata de asemenea în apropiere.
Vile construite in vile stil mediteranean predomină în statiunea Elenite, si demn de mentionat este ca statiunea Dyuni este situata în mijlocul unei păduri
de pini, cu vedere la mare.

Picture 932Multe hoteluri în statiunile de la Marea Neagră functioneaza pe tot parcursul anului si oferă facilităti pentru conventii si congrese. Plajele la Marea Neagră sunt împărtite în mare (peste 100.000 de metri patrati) – cele de la Durankulak, Albena-Kranevo, Nisipurile de Aur, Kamchia-Shkorpilovtsi, Obzor, Sunny Beach, Pomorie, Atanasovo, Alepu, Primorsko South Beach; mijlocii (de la 50.000 la 100.000 de metri pătrati) – cele de la Krapets, Shabla, Sf. Constantin, plaja orasului Varna, Asparuhovo, Shorpilovtsi-sud, Obzor-sud, Irakli, Burgas, Kavatsi, Stomoplo, Nestinarka, Ahtopol, printre altele si mici (de la 10.000 la 50.000 de metri patrati) – cele situate în principal pe coasta sudică a Mării Negre.

Coasta Mării Negre este, de asemenea, renumita pentru depozitele sale de noroi medicinale, care se găsesc la Pomorie, Varna, Balcic, Shabla, Atanasovsko Lake si Taukliman. De asemenea, renumit sunt apele minerale de la Krapets, Tyulenovo, Rusalka, Kavarna, Balcic, Albena, Nisipurile de Aur, Sf. Constantin si Sf. Elena, Varna, Kamchia de Jos, Emine, Medovo si Burgas.

Sunny Day – o oază verde într-un golf de paradis

sunny day

Sunny Day este o oază verde de liniste, situata la doar 10 km de orasul Varna, în apropiere de statiunea Sf. Constantin si Elena.

Statiunea combină natura bine conservată – un parc natural, o plaja de-a lungul unui mic golf linistit, si două izvoare minerale – cu moderne facilitati de agrement, divertisment si facilităti sportive. Turistii pot profita de baza turistică de lux a complexului de vacantă Sunny Day.

Conditiile unice de odihnă si relaxare au fost furnizate de natura însăsi: un mic golf cu o excelenta si spatioasa fasie de plaja, de 1 km lungime si de la 20 la 80 m lătime, rara pentru estul Bulgariei.

Temperatura în timpul lunilor de vară este de aproximativ 25-28 ° C, astfel încât vă puteti bucura pe deplin de izvoarele minerale din parcul natural, apa de mare si nisipul auriu.

Regina Eleonora a fost prima care a observat frumosul peisaj si de conditiile naturale favorabile ale locului înca din anul 1909. La initiativa ei a fost construit acolo un sanatoriu pentru copiii bolnavi de tuberculoză.

Mai târziu, în 1999, Sunny Day a fost renovat intr-o statiune cu adevărat modernă si a devenit una dintre cele mai frumoase locuri de vacantă din Bulgaria, care vă vor fascina cu siguranta si, probabil, vor atinge în totalitate asteptările dumneavoastră pentru o vacantă linistită. Sunny Day are o capacitate de aproximativ 1300 de paturi în patru hoteluri elegante – Palace Hotel (5*), Marina Hotel (4*), Veronika Hotel (3*), Mirage Hotel (4*), construite la malul marii.

sunny day2Multumita unei industrii turistice bine-dezvoltate, Sunny Day a castigat prestigosul International Award pentru cel mai înalt nivel de servicii la acest complex. În plus, Sunny Day Bulgaria este bogata în izvoare saline si termale, beneficiind in plus si de un aer foarte curat datorat pădurii seculare din apropiere. Combinatia de relaxare-sănătate trebuie să aibă un efect benefic asupra sănătătii si starii dumneavoastră de spirit.

Centrele spa, situate în statiune, vă pot oferi mai mult de o sută de proceduri medicale dintre care le amintim pe cele specializate în refacerea sistemelor locomotor, nervos si cardio – vascular.

O selectie largă de divertisment marin pentru adulti si copii nu vă va lăsa indiferenti. Pentru copii, Sunny Day pune la dispozitie chiar si gradinite, piscine, iar ca divertisment pentru adulti – cel mai mare cazinou din Bulgaria, un număr mare de discoteci si cluburi de noapte.

Este un loc excelent pentru tratament medical si de recreere, relaxare, dar, de asemenea pentru întâlniri de afaceri. Sunny Day are două centre de spa complet echipate, oferind tratament medical si proceduri de ingrijire si infrumusetare si, de asemenea, facilităti pentru sporturi nautice. Pentru cei care cauta un loc pentru a organiza conferinte, seminarii, cocktail-uri si congrese, există sase săli de 20-230
de persoane.

post

Balchik, oraşul-grădină al Reginei Maria

IMG_7929

Specialiştii Travel Planner vă recomandă, dacă doriţi să alegeţi litoralul bulgăresc şi vreţi să combinaţi sejurul cu partea cultural şi cu natura, oraşul Balchik, situat pe ţărmul Mării Negre, în Bulgaria, la circa 60 de km de Vama Veche. Între anii 1913 şi 1940 a aparţinut României, în urma celui de al doilea război balcanic (iunie – august 1913). În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balchikul, a fost redobândit de Bulgaria.

Castelul “Cuibul liniştit” de la Balchik, aflat la doar 9 Km de Albena, celebru atât pentru încărcătura istorică pe care o poartă cât şi pentru faimoasa grădină botanică ce îl înconjoară, unicat în Europa Centrală şi de Est datorită impresionantei colecţii de cactuşi. Aici se afla reşedinţa preferată a Reginei Maria a României. Balchik este urmaşul oraşului grecesc antic Dionissopolis. Atestat documentar de mai bine de 2600 de ani, Balchik reprezintă una dintre atracţiile turistice principale de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, alături de Capul Kaliakra şi de localitatea Nessebar.

Pentru mult timp Balchik a fost supranumit “Oraşul Alb, datorită dealurilor albicioase din jur. De altfel, întregului ţărm i s-a spus, din aceleaşi motive, Coasta de Argint. În prezent, broşurile din Bulgaria care prezintă oraşul îl numesc “perla litoralului bulgăresc”.

Două atracţii turistice importante, aflate în relativă apropiere, sunt Capul Kaliakra, situat la circa 35 de kilometri distanţă spre nord, şi orăşelul Nessebar, ceva mai departe – circa 120 de kilometric spre sud. Mult mai aproape se află salba de staţiuni turistice, printre care se numără Albena şi Nisipurile de Aur.

Să revenim la Regina Maria, de care se leagă o mare parte a istoriei modern a Balchik-ului. A fost legată sufleteşte de două locuri – Balchik şi Bran – locuri cărora le-a imprimat o amprentă ce se poate vedea şi astăzi. “Balchikul şi Branul sunt casele mele de vis, inima mea”, spunea Regina Maria.

Se spune că Balchik-ul a fost descoperit de către Regina Maria cu ajutorul lui Alexandru Satmari în 1924. Un an mai târziu avea să înceapă construcţia domeniului de la Balchik. An de an, domeniul a fost înfrumuseţat cu construcţii şi cu celebrele grădini. Datorită Reginei, în acea perioadă Balchikul va cunoaşte un avânt urbanistic. Primăria împroprietăreşte artiştii care veneau vara şi pictau aici, iar aceştia încep să-şi construiască locuinţe.

Regina era iubită în Balchik. I se spunea Sultana, iar vila sa aduce cu construcţiile musulmane, având un turn precum un minaret. Obişnuia să se plimbe prin oraş şi să împartă bani familiilor nevoiaşe.

În timp, poate şi din cauza izolării la care o supusese fiul său, Regele Carol al doilea, Balchikul devine locul său de refugiu. De aceea, în 1933, când îşi întocmeşte testamentul, Regina Maria cere ca după moartea sa inima să îi fie depusă în micuţa capelă pe care o construise pe malul mării – Stella Maris – iar corpul să îi fie îngropat la Curtea de Argeş, alături de ceilalţi membri ai Familiei Regale. Trei ani mai târziu, în 1936, Regina se îmbolnăveşte. Moare la Sinaia, la 18 iulie 1938, în vârstă de 62 de ani.

Balchik atrage turiştii români şi prin faptul că este o staţiune cu multe hoteluri de calitate, situate pe plajă, dar are şi multă verdeaţă şi vile amplasate pe deal. Pe de altă parte, mulţi vorbesc româna în această zonă, iar în preajma Castelului Reginei Maria, există multe restaurante cu meniuri şi afişaje în limba română. Balcik are circa 100 de hoteluri, de la 2 la 5 stele, dintre care o parte situate pe plajă.

Un alt avantaj este acela că Balchik este foarte aproape de România. De la Vama Veche veţi parcurge cu automobilul cel mult o oră, iar de la Silistra sau Giurgiu, circa 3-4 ore, cu opriri cu tot.

 

post

Litoralul bulgăresc – destinaţia favorită a românilor pentru familii şi all inclusive

Picture 932În această perioadă, litoralul bulgăresc este aproape… full. Consultanţii Travel Planner vă recomandă să operaţi rezervările cât mai din timp, mai ales dacă doriţi hoteluri bine poziţionate, pe plajă sau aproape de plajă, de calitate. Oricum, aveţi de unde alege.

Dar care este secretul litoralului bulgăresc? Simplu: multe hoteluri all inclusive, cu servicii foarte bune, care se pretează excelent pentru turismul de familie. Pe de altă parte, este un litoral mult mai mare decât cel românesc iar – este o realitate – plajele sunt mai îngrijite. Pe de altă parte, litoralul bulgăresc este foarte aproape de noi, aici ajungându-se aproape la fel de repede ca şi pe litoralul românesc.

Dar ce înseamnă all-inclusive? Un complex all-inclusive reprezintă o stațiune de vacanță, care include un minim de trei mese pe zi, băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice, cele mai multe gratuități și, eventual, alte servicii în preț, precum transferuri, animaţie pentru copii şi adulţi etc. Multe oferă, de asemenea, sporturi și alte activități incluse în preț. De obicei, sunt contra cost servicii personalizate gen spa, băuturi vechi sau de marcă internaţională, excursii, sporturi precum para-sailing, mini-croaziere etc.

În Bulgaria, deşi ai avea şi ce să vizitezi, turiştii au apelat la conceptul de all-inclusive datorită preţurilor imbatabile – între 200 şi maxim 600 de euro de persoană. Este renumită staţiunea Albena – care are 43 de hoteluri, toate deţinute de o singură societate. Dintre acestea, marea majoritate sunt all-inclusive, cu câteva excepţii.

Apa caldă a Mării Negre, soarele strălucitor, plajele largi şi confortabile sau nisipurile fine sunt o zestre dată de la natură Bulgariei. Însă hotelurile renovate şi serviciile de calitate sunt factorii decisivi care au început să atragă, în ultimii 10-15 ani, către litoralul bulgar, din ce în ce mai mulţi turişti. Oraşele Varna şi Burgas beneficiază de două aeroporturi internaţionale, care conectează Riviera bulgară cu restul lumii. Aşa că, deşi infrastructura rutieră nu e neapărat strălucită, majoritatea turiştilor, cu excepţia celor bulgari şi români, sosesc pe calea aerului.

Dintre cele mai cunoscute oraşe şi staţiuni de pe malul Mării Negre amintim de Balcik, Albena, Nisipurile de Aur, Varna, Byala, Obzor, Sunny Beach, Nessebar, Burgas, Pomorie, Primorsko, Ahtopol şi lista poate continua… Temperatura medie a aerului este, în iunie, de 250C. De-a lungul litoralului se află o serie de izvoare de apă minerală şi surse de nămol curativ, zece rezervaţii şi două parcuri naturale – Nisipurile de Aur şi Stranja.

Sunny Beach, cea mai animată stațiune de pe coasta bulgară a Mării Negre.

Sunny Beach, Bulgaria – Este vorba despre multa distractie cu nota de plata destul de mica

Sunny BeachSunny Beach este cea mai animata statiune de pe frumoasa coasta bulgara a Marii Negre. Exista atât de multe lucruri de facut aici, incat e dificil sa stii de unde sa începi. Daca esti in cautarea unei vacante ieftine, Bulgaria are unele dintre cele mai mici costuri din Europa. Daca sunteti în cautarea unor plaje frumoase, le veti gasi aici. Iar daca sunteti în cautarea unor momente placute, Sunny Beach ofera mai mult de o suta de baruri, cluburi, restaurante si cazinouri.

Distractie la petrecerile pe plaja din Sunny Beach Bulgaria

Sunny Beach este cea mai mare dintre toate statiunile de pe litoral de pe coasta bulgara a Marii Negre. Este, de asemenea dintre cele mai pline de viata, si aceea carora turistii britanici si irlandezi le place cel mai mult. Exista o plaja cu steag albastru, cu nisip fin, o multime de lucruri de facut si locuri pentru a mânca si bea, astfel ca Sunny Beach este potrivita pentru iubitorii de soare de toate varstele. În si în jurul statiunii Sunny Beach veti gasi multe locuri de cazare, de la confortabile si prietenoase pensiuni pana la mari hoteluri de lux care ofera 24 de ore de divertisment pentru turisti.

Plaja din Sunny Beach

bulgaria04td_tcm55-27913Plaja se întinde peste 8 km. Nisipul este fin si moale iar o parte a plajei este tivita de dune de nisip – perfecte pentru a juca de a “v-ati ascunselea” cu copiii. Fundul marii usor înclinat departe de plaja, ofera o zona de mica adâncime în care puteti va puteti balaci fericiti în apele calme si calde. Pe nisip veti gasi rânduri de sezlonguri si umbrele de soare, care se întind în departare. Daca aveti de gând sa stati pe plaja timp de câteva ore, cel mai bine este de a inchiria o umbrela de soare pentru a va simti confortabil si racoros. Daca aveti de gând sa stati pe plaja doar pentru o perioada scurta de timp, luati-va propriul prosop de plaja si asezati-va în “zonele libere”, care se afla în spatele umbrelelelor de soare.

Vremea la Sunny Beach

Sunny Beach are un sezon de vara lunga, din mai pana in septembrie. Cu aproximativ 300 de zile insorite pe an, si temperaturi de vara care nu depasesc in medie un sanatos 28 ° C, Sunny Beach isi merita pe deplin numele sau. De fapt, Sunny Beach are mai multe zile de soare pe an decât Miami Beach, Florida. si suntem convinsi ca nu stiati ca Sunny Beach este mult mai la sud decat mai celebrul Monaco! Sunny Beach este într-adevar cela mai însorita statiune de pe litoralul Marii Negre.

Activitati si distractie de familie în Sunny Beach

Sunny Beach6Echitatia si go-karting-ul pot fi gasite în partea de nord a statiunii Sunny Beach. Multe dintre hoteluri si operatorii de turism au propriile lor crese si cluburi pentru copii. Personalul special instruit va avea grija de copiii dumneavoastra dar asigurati-va ca in tot acest timp micutii poarta palarii de protectie solara si relaxati-va la piscina. Sunny Beach este cu siguranta o statiune de familie, iar copiii se vor bucura de carusele, plimbari cu ponei s prietenoasei piscine pentru copii, desigur, nici o statiune balneara importanta nu ar fi completa fara parcuri acvatice.

În cazul în care copiii dumneavoastra sunt dornici sa va bata la o runda de mini-golf, încercati o partida pe un mini teren cu 18 gauri.  Horrorwood este de asemenea o atractie turistica preferata de familii. Horrorwood este facut sa arate ca o casa bantuita, iar copiii mai mari vor avea parte de mare
distractie la vederea de “fantome” si “schelete”.

Singur în Sunny Beach
Cei singuri vor gasi toate elementele pentru distractie si emotie, de care au nevoie. Sunny Beach este presarata cu baruri, cluburi de dans si locuri de distractie.

Posibilitati de alimentatie în Sunny Beach

Cu aproximativ 150 de restaurante în statiunea Sunny Beach, aveti de unde alege locul unde sa mancati. Preturile variaza de la foarte rezonabil la foarte scumpe si, desigur, exista întotdeauna fast-food,  McDonalds – Sunny Beach are doua dintre ele. Cele mai multe baruri din Sunny Beach servesc alimente, precum si bautura iar restaurantele hotelurilor sunt deschise non-rezidentilor. Copiii vor iubi unele dintre restaurante, ne referim aici la cele tematice cu dinozauri, masini clasice si alte atractii.

Nessebar, bijuteria coroanei litoralului bulgaresc

Nessebar VederePe o mica si stâncoasă insula, la 37 km nord-est de Burgas, legată de continent printr-un istm îngust, artificial, la fel de frumoasa precum o carte postală, Nesebar este bijuteria coroanei bulgare a Mării Negre. Faimos pentru surprinzător de numeroasele biserici medievale, desi in cea mai mare parte ruinate, aceasta localitate a devenit în mod inevitabil puternic comercializata fiind practic sub asediul grupurilor de turisti si vânzătorilor de suveniruri în timpul sezonului de vârf.

Desemnat de către UNESCO ca asezare a Patrimoniului Mondial inca din 1983, Nesebar este un oras frumos care detine de asemenea cateva muzee interesante. Spre deosebire de Sozopol, Nesebar are o multime de hoteluri decente în orasul vechi iar alaturi de Sunny Beach (Recomandam Royal Palace Helena Park 5*), chiar dincolo de golf, aveti in plus la indemana practicarea oricarui sport de apă.

Daca vizitezi Bulgaria, orasul medieval Nessebar este o bijuterie ce nu trebuie ratata! Fondat ca Messambria în secolul al 6-lea î.Hr. de colonistii greci acest oras atrage prin farmecul sau anual un milion de vizitatori. O stradă mică, care leagă peninsula de continent, conduce prin poarta îngustă din zidul cetatii antice catre mica zona pitorească istorică a orasului, cu numeroase cladiri bine conservate (biserici medievale în principal) si strazi înguste, presarate cu case de lemn din secolul al 18-lea si al 19-lea. Casele tipice din Nessebar au fundatii largi de piatră si suprastructura din lemn.

nessebarAstăzi, spiritul pietei vechi trăieste cu o multitudine de vanzatori ambulanti pe trotuare, furnizand tot felul de lucrări de artă si suveniruri turistice, cum ar fi lucrări de crosetat fine, tricotaje, ceramică, sculpturi in lemn, picturi, s.a.m.d.. Restaurante idilice de pe coasta abruptă sau din mijlocul orasului vechi vă invită la o masa in tihna. Cele mai atrăgătoare se află pe vârful de sud a peninsulei pitoresti. Locul romantic ne-a fermecat turistii, care deja au revenit in Nessebar ori de câte ori au simtit nevoie de un loc cu adevarat special.

post

Obzor – mica stea a litoralului bulgăresc

Picture 930Obzor este un orăşel şi, în acelaşi timp, staţiune, situat în partea de sud a litoralului bulgăresc, în municipalitatea Nesebar, districtul Burgas. Obzor Beach Resort, staţiunea corespunzătoare oraşului Obzor, este un mic paradis, situat într-o zonă extrem de liniştită şi cu plaje largi, de calitate. Pentru cei care nu ştiu, Obzor este una dintre cele mai vechi staţiuni de pe litoralul bulgăresc, aflată la 62 km de Varna şi la 35 Km de staţiunea Sunny Beach. Construită la poalele munţilor Stara Planina, Obzor beneficiaza de o plajă foarte întinsă, de aproximativ 7 km. Localitatea are doar 2000 de locuitori.

Obzor Beach Resort este unică pentru mai multe motive, dar cel principal este apropierea sa de plaja cu nisip minunat, dezvăluind o vedere incredibilă la una dintre cele mai frumoase regiuni de pe coasta bulgară a Mării Negre. Plaja este una dintre cele mai sigure şi mai pașnice din Bulgaria, cu apă de mare calmă și limpede precum cristalul.
Staţiunea atrage vizitatori datorită funcționalității, confortului și stilului, combinate cu divertismentul de calitate întâlnit la fiecare hotel, ceea ce o face potrivită pentru oaspeții care doresc să îşi petreacă vacanţa aici. Cu alte cuvinte, e doar o chestiune de timp să te afli aici, printre natura feerică sau la restaurantele de lux și locurile de divertisment.
Unicitatea stațiunii, cu toate acestea, nu se termină o dată cu atracțiile naturale impresionante. Oaspeții Obzor Beach Resort pot beneficia de un produs greu de găsit în alte hoteluri: ceva foarte special şi, în acelaşi timp, destul de familiar. Aici pot beneficia de luxul de a avea un concediu așa cum doresc, de exemplu, prin pregătirea mesei lor preferate, surprinzându-i pe cei dragi cu o cină romantică la lumina lumânărilor într-unul din restaurantele în complex. În Obzor Beach Resort vei afla ce înseamnă varietate.

În Obzor sunt deschise câteva restaurante care servesc preparate pescăreşti, mâncăruri tradiţionale sau aparţinând bucătăriei internaţionale. Pe malul mării sunt deschise mai multe baruri unde se pot servi gustări sau băuturi.
Pentru amatorii de istorie, în centrul localităţii pot fi vizitate ruinele unui templu roman.

Calmul care domnește în complex, împreună cu excelentele centrede spa și locurile de joacă şi animaţie pentru copii fac din Obzor Beach Resort mult-doritul loc pentru vacanţă şi relaxare, nu numai pentru clienții vârstnici, dar, de asemenea, pentru familiile tinere.

Deşi posibilităţile de cazare nu sunt foarte numeroase, cele câteva hoteluri oferă un raport calitate preţ convenabil. În principiu, sunt destinate şi recomandate familiilor cu copii care doresc o vacanţă all inclusive în Obzor. Tocmai din aceste motive rezervările pentru destinaţia Obzor au crescut semnificativ de la un an la altul. Printre hotelurile pe care le recomandă consultanţii Travel Planner se numără Hotel Sol Luna Bay, (4 stele), Hotel Riu Helios Bay (4 stele) şi Hotel Apartamente Obzor Beach Resort (4 stele).

post

Bulgaria aşteaptă 12 milioane de turişti până în 2030

ministru bulgarBulgaria a înregistrat până acum venituri din turism de peste 3 miliarde de euro în 2013 , sector care a asigurat 13,6 % din PIB-ul țării, potrivit lui Branimir Botev, ministrul adjunct al Economiei și Energiei.

Botev a declarat că 60% din fluxul turistic al Bulgariei pentru 2014 este deja garantat prin contracte. “Pe un teritoriu relativ mic, Bulgaria oferă o varietate de munți și mare, care atrage chiar mai mulți turiști”, a spus oficialul bulgar. Acest a subliniat că Ministerul Economiei și Energiei a dezvoltat o strategie turistică până în 2030.

Bulgaria se aşteaptă la peste 9 milioane de turiști până în 2020 și peste 12 milioane până în 2030. Avem nevoie de infrastructură în acest scop. Bulgaria are oportunități unice de dezvoltare. Aproximativ 400.000 de schiori vin în Bulgaria an de an și avem potențialul de a găzdui mai mult de 1,5 milioane. Schiorii lasă mai mulți bani decât cei care aleg vacanța la mare. Şi mai mult, 274 de milioane de litri de ape minerale curg sub pământ într-o singură zi. Aceste resurse prețioase trebuie să fie utilizate la maxim”, a afirmat Botev.

În ceea ce privește problema faimosului logo al turismului bulgăresc, care s-a confruntat cu dezaprobarea publicului larg, inclusiv a Uniunii Artiștilor Plastici din Bulgaria, ministrul adjunct a spus că firma specializată, care a primit 1,6 milioane de leva pentru a pregăti noua campanie de branding a Bulgariei, inclusiv logo-ul și sloganul, va fi obligat să ofere o alternativă de logo în maxim trei luni, altfel fiind nevoit să returneze banii.

Cum e vinul in Bulgaria

Potrivit cercetărilor istorice si arheologice, pe teritoriul ocupat în prezent de către Bulgaria ar putea fi prima regiune geografică în care a fost plantata vita de vie si mai apoi produsa bautura numita vin. In aceeasi zona se poate aminti despre primul decret cunoscut de protectie a vitei de vie în 2 C. AD precum si despre primele legi prohibitioniste implementate în istorie prin bulgar Krum Chan în timpul domniei lui 802-814 AD. Crama poate fi, de asemenea, inventia bulgara de la ordinele monastice bulgare ce a fost semnalata pentru prima dată, fiind folosita pentru a stoca vin, la temperaturi reci, in case, adânc sub nivelul solului.

bulgaria-wine-regions

Potentialul de vinificatie în Bulgaria este enorm. Clima în partea de nord a tării este continentală, cu ierni reci si veri calde. Este mai usoara spre sud, datorită influentei date de Marea Neagră si Marea Mediterană. Terenurile deluroase locale sunt ideale pentru a crea micro-climate iar in combinatie cu soluri de bună calitate genereaza conditii extrem de potrivite pentru cresterea celor mai buni struguri de calitate. Bulgaria are viticultura bine dezvoltata iar instiutul de eonologie din Plovdiv, este al doilea cel mai mare oras din tara.

Bulgaria este al doilea mare exportator de vinuri îmbuteliate din lume, a doua în urma Frantei, detinand de patru ori suprafata Californiei plantată cu Cabernet Sauvignon. Se pare a fi cea mai rapidă crestere a unui “nou-venit” pe piata vinurilor. Productia medie anuală de vin din Bulgaria variază între 200 – 220 milioane de litri, în functie de cultură. În industria vinului din Bulgaria, tehnologiile traditionale clasice dar si rafinate sunt aplicate, iar cele moderne sunt împrumutate de la cele mai importante tări producătoare de vin, cum ar fi Franta.

bulgarian grapes

Cele mai bune vinuri sunt produse din soiurile Merlot si Cabernet Sauvignon, de înaltă calitate, bogate si Bordeaux. Strugurii de pe plan local includ:
– Gamza – un fel mai răspândit care produce vin rosu, simplu. În România si Ungaria este cunoscut sub numele de Cadarca.
– Mavrud – este un strugure rosu corpolent, picant care poate ajunge la vârste de peste 8 ani
– Melnik – cultivat în partea cea mai sudica a tarii face ca vinurile rosii consistente odata cu trecerea timpului
– Pamid – rustic si greu dar de neuitat, însă suficient de bun pentru a fi “comercial”

Conform Legii vinului din Bulgaria, acestea se împart în următoarele categorii:

1. Vin fără ORIGINE DECLARATA, dar de soi declarate sau nume de marca inregistrata. Ele constituie 5% din productia totală a vinurilor de calitate.

2. Vinuri regionale, numite, de asemenea, Vinuri de tara. Aceste vinuri posedă proprietătile originale ale soiurilor de struguri sunt obtinute din două denumiri de soiuri de plante ce pot fi mentionate pe etichetă. Ele corespund categoriei de “vin de pays” (Franta) si “land weine” (Germania). Aceste vinuri reprezintă 18% din productia totală de vinuri de calitate.

3. Vinurile cu origine geografică declarata (DGO) Acestea sunt vinuri din struguri selectionati, provenind de la o regiune geografică. Originea este declarată de producător. Această categorie reprezintă 70% din vinurile de calitate.

4. Vinuri cu denumiri de origine controlata (DOC) Aceste vinuri sunt facute din struguri, provenite din podgorii micro-regionale strict definite si controlate cu un randament maxim limitat de struguri pe hectar si continut minim de zahăr bine definit. Aceste vinuri reprezintă aproximativ 2% din productia totală de vinuri de calitate.

5. “Rezerva” Categorie Aceasta este o categorie specială de vinuri vechi în butoaie mici de stejar, cu scopul de a extrage compusi fenolici din lemn, si apoi în butoaie mari de stejar. Vinuri de rezervă poate fi fie de originea geografică declarata, sau cu denumire de origine controlata.

Asadar, in Bulgaria multe soiuri de struguri, vinuri diverse pentru toate gusturile. Recomandarea Travel Planner este aceea de a nu ezita sa degustati vinurile bulgaresti in timpul vacantei dumneavoastra, fie pe timp de vara sau iarna!