Biserica Sfanta Teodora din Vasta si minunea naturala din inima Peloponezului

Un loc cu adevarat invaluit in mister, care pare sa sfideze logica umana, Biserica Sfanta Teodora din Vasta este una dintre cele mai cunoscute lacasuri din sudul Greciei, fiind vizitata anual de mii de credinciosi din intreaga lume. 

Te invitam, in cele ce urmeaza, sa descoperi povestea din spatele acestui loc si a infatisarii sale neobisnuite, iar la noi pe site te intampinam cu o serie de oferte avantajoase pentru vacantele in Grecia.

Unde se afla Biserica Sfanta Teodora din Vasta, cum ajungi si distante din diferite orase

Biserica inchinata Sfintei Teodora este localizata in peninsula Peloponez, langa satul Vasta, la 59 kilometri de orasul Tripoli si la doar 30 kilometri de orasul Megalopolis. 

Si din orasele Sparti sau Kalamata se poate ajunge relativ usor la aceasta biserica. In ambele cazuri, calatoria cu masina dureaza circa o ora si jumatate.

Orasul Patras se afla la aproximativ 200 kilometri departare de Biserica Sfanta Teodora, iar la o distanta oarecum similara se afla si capitala Atena. Din Atena si pana aici, drumul cu masina ar trebui sa dureze in jur de 2 ore si 45 minute. 

Biserica poate fi reperata pe Google Maps cu denumirile de “Agia Theodora Vasta Arkadias” sau “Church of Agia Theodora”.

Daca nu dispui de masina, plecand din capitala Atena poti ajunge pana in Megalopolis cu autobuzele locale (Atena – Isthmos si ulterior Isthmos – Megalopolis) si ulterior cu un taxi pana in zona bisericii. Programul si tarifele actualizate pot fi verificate pe acest site

Scurt istoric al Bisericii Sfanta Teodora din Vasta si ce poti vedea in prezent

Ridicata in secolul al XII-lea, in stil specific arhitecturii bizantine tarzii, Biserica Sfanta Teodora are dimensiuni micute, un plan dreptunghiular, cu o singura nava si o absida in partea de est.

Constructia a fost realizata din piatra locala, iar acoperisul se sprijina pe grinzi de lemn. 

Fascinant este ca pe acoperisul bisericii au crescut nu mai putin de 17 copaci, unii dintre acestia de o grosime impresionanta, fara ca radacinile acestora sa fie vizibile si sa afecteze structura constructiei. 

Fenomenul de la Biserica Sfanta Teodora a fost studiat si de catre cercetatorii de la Universitatea din Patras, care au efectuat un test cu ultrasunete pentru a analiza peretii, fara a gasi insa o explicatie geologica pentru felul in care au crescut arborii. 

Viata Sfintei Teodora din Vasta este strans legata de istoria si aspectul acestei bisericute. 

Nascuta, se pare, intr-una dintre prefecturile Arkadia sau Messinia din Peloponez, in secolul al IX-lea, Sfanta Teodora provenea dintr-o familie modesta, cu iubire pentru Dumnezeu. Inca din copilarie, Sfanta Teodora a dovada de o mare aplecare catre cele sfinte, iar la maturitate a luat decizia de a se retrage la o manastire. 

Intr-un mod surprinzator, nu a ales o manastire de maici, ci una de calugari, infatisadu-se aici sub numele de “Teodor”. A ajutat numerosi credinciosi in vreme de foamete, insa in urma unei acuzatii calomnioase, a fost condamnata la moarte. 

Desi ar fi putut sa-si demonstreze nevinovatia prin simpla descoperire a corpului, Sfanta Teodora a preferat sa indure pedeapsa, iar odata aflat adevarul, calaii acesteia au cerut iertare de la Dumnezeu.

Alte istorisiri vorbesc despre alegerea Sfintei Teodora de a merge la razboi, in locul tatalui sau, deghizandu-se in barbat. 

Se spune ca inainte de a muri, Sfanta Teodora i-a cerut Domnului sa-i transforme sangele in rau, trupul in biserica si parul in copaci. 

In mod paradoxal, aspectul bisericii inchinate Sfintei pare sa aiba o stransa legatura cu dorinta acesteia. 

In fiecare an, pe data de 11 septembrie, este cinstita memoria Sfintei Mucenite Teodora din Vasta. 

Alte atractii apropiate de Biserica Sfanta Teodora din Vasta 

Zona in care se afla biserica Sfintei Teodora este cunoscuta nu doar pentru acest loc de pelerinaj, ci si prin intreaga frumusete a peisajelor, alaturi de prezenta a numeroase alte obiective culturale, naturale si chiar religioase. 

Orasul Megalopolis este localizat la 30 kilometri distanta de biserica, asadar, la un drum de aproximativ 40 de minute cu masina.

Este locul in care poti vizita teatrul antic Megalopolis si alte descoperiri arheologice de mare valoare, de partea cealalta a raului Alfios. Totodata, in oras gasesti mai multe unitati de cazare si taverne traditionale. 

Mai multe sate traditionale, precum Dimitsana si Stemnitsa, pot fi vizitate relativ usor in aceasta zona.

Vei avea ocazia sa explorezi arhitectura locala, biserici foarte vechi si alte atractii, totul intr-o atmosfera cat se poate de autentica. 

Manastirea Malevi se afla la circa 90 kilometri departare de Biserica Sfanta Teodora. Locul are o istorie extrem de bogata, primele insemnari legate de existenta manastirii datand din anul 717 d. Hr. 

Totusi, cei mai multi dintre pelerinii ajunsi la Malevi vin sa se inchine la Icoana Adormirii Maicii Domnului, considerata facatoare de minuni, gratie faptului ca din partea de sus si din partile laterale ale lucrarii izvoraste mir. 

In loc de concluzie

Biserica Sfanta Teodora din Vasta este perceputa drept un loc miraculos, un loc sfant in care natura in forma sa uluitoare se impleteste cu credinta, oferind o experienta de neuitat celor care ajung sa viziteze aceste meleaguri. 

Daca esti interesat sa explorezi mai multe destinatii fermecatoare de pe taramul grecesc, iti recomandam sa arunci o privire pe site-ul nostru, unde te asteapta o serie de oferte pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?