Insula Thassos. Totul despre “Insula de Smarald” a Greciei, o destinatie complexa, potrivita pentru toate tipurile de turisti

Insula Thassos, denumita in repetate randuri si “Insula de Smarald” a Greciei, este una dintre destinatiile favorite ale romanilor care aleg sa-si petreaca vacanta in aceasta tara, tocmai pentru ca este aproape de casa, dar si pentru ca este atat de ofertanta la capitolele cazare, plaje, atractii si activitati turistice.

Thassos are atuul unei destinatii potrivite fiecarui tip de turist, pentru ca aici se pot imbina perfect rexarea cu distractia, cu experientele pitoresti si culinare, cu istoria sau cu traditia. Practic, putem spune despre Thassos ca este un loc in care le poti avea pe toate.

Poti descoperi in cele ce urmeaza care sunt caracteristicile care fac din Thassos o destinatie atat de speciala, iar la noi pe site –  unele dintre cele mai bune oferte de cazare insula Thassos, cu o multitudine de optiuni din care sa poti selecta ce se potriveste mai bine necesitatilor tale.

Motive pentru o vacanta in Thassos

Te gandesti din ce in ce mai des sa-ti faci vacanta in Thassos, insa ti se pare ca nu ai adunat inca suficient de multe argumente pentru a da curs planurilor? Romanii au multe motive pentru care aleg sa se indrepte an de an catre aceasta insula greceasca, printre care:

  • Thassos este cea mai apropiata insula greceasca de Romania
  • drumul pana in aceasta insula este unul usor, nu este neaparat nevoie de o noapte de cazare pe traseu
  • Thassos are o diversitate mare de spatii de cazare cu tarife convenabile
  • este o insula diversa, cu multiple posibilitati pentru turistii mai exploratori
  • ai multe obiective turistice si activitati la indemana (manastiri si biserici de vizitat, croaziere, snorkeling, scufundari, atractii naturale precum Giola)
  • exista atat statiuni linistite, potrivite pentru familii cu copii, cat si statiuni mai animate, pentru tinerii dornici de distractie.
  • este o insula cu o vegetatie bogata, cu o zona centrala muntoasa, asadar potrivita pentru tine daca iubesti natura, drumetiile si activitatile sportive
  • ai foarte multe plaje, cu nisip, cu pietris, premiate blue flag, plaje deosebite, plaje accesibile si plaje salbatice
  • poti avea o adevarata experienta culinara – taverne, restaurante, produse traditionale servite in satele pitoresti

Cum ajungi in Thassos si despre drumul cu masina pana in aceasta insula greceasca

Spre deosebire de alte insule grecesti, Thassos este cea mai convenabila destinatie de acest gen din Grecia, tocmai din perspectiva distantei acceptabile pe care o au de parcurs turistii romani cu masina pana aici.

Insula Thassos nu are aeroport, iar cel mai apropiat este Aeroportul International din Kavala. Cu toate acestea, e de mentionat faptul ca marea majoritate a turistilor romani aleg sa vina in Thassos cu masina personala. Distanta Bucuresti Thassos este de mai putin de 600 de kilometri, motiv pentru care drumul se parcurge in aproximativ 9-10 ore.

Prin urmare, daca pleci destul de devreme de acasa (orele 5-6 dimineata) ai sanse sa prinzi apusul relaxandu-te pe o plaja a insulei.

Cel mai cunoscut si totodata scurt traseu catre insula Thassos daca pleci din Bucuresti este cel cu iesire din tara pe la Giurgiu-Ruse, urmand ca mai apoi sa traversezi Bulgaria catre – Veliko Tarnovo – Tulovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardjali – Makaza (BG) – Nimfea (GR) – Komotini – Keramoti – Thassos.

Din Keramoti vei lua feribotul catre insula Thassos, mai exact catre Limenas. Traversarea va dura in jur de 30-40 de minute. 

Exista si un alt port din care poti lua feribotul catre Thassos, cel din Kavala. Daca alegi aceasta varianta, vei ajunge in portul din Skala Prinos, Thassos, insa traversarea va fi una putin mai lunga (aproximativ 75 minute).

Pe acest subiect, te-ar putea ajuta mai bine informatiile din articolul: Thassos ferry. Program si preturi pentru trecerea cu feribotul catre insula greceasca

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre traseele catre Thassos, iti recomandam sa citesti si articolul: Drumul spre Thassos. Distanta Bucuresti Thassos si cel mai scurt drum pana in aceasta insula greceasca

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Vremea Thassos si cand e cel mai bine sa-ti faci vacanta aici

Fiind insula cea mai nordica a Greciei, Thassos are o clima putin mai racoroasa comparativ cu alte insule ale acestei tari, asadar, verile in Thassos nu ar trebui, conform mediilor, sa aiba temperaturi insuportabile.

Poti sa te bucuri de vreme buna pentru o vacanta in Thassos in perioada mai – septembrie, iar cele mai ridicate temperaturi le vei intalni in lunile iulie si august, cu o medie a maximelor de 28 de grade. In aceasta perioada, media maximelor atinsa pe timp de noapte este de aproximativ 19 grade.

In luna mai, media maximelor in insula Thassos atinge 21 de grade, in timp ce in iunie, aceeasi medie este de 26 de grade. In septembrie, intalnim o medie de 24 de grade, iar vremea se racoreste simtitor in octombrie, cand in insula vei intalni pe timp de zi o medie a maximelor de 19 grade, cu temperaturi de 11 grade pe timp de noapte.

Cu toate acestea, trebuie luat in considerare si faptul ca lunile iulie si august reprezinta si cea mai aglomerata perioada din punct de vedere al fluxului de turisti in Thassos. Asadar, daca nu esti prea prietenos cu multimile si aglomeratiile, e bine sa incerci sa-ti faci vacanta in Thassos in iunie sau septembrie, cand poti avea si avantajul unor preturi mai scazute.

Temperatura apei marii in Thassos atinge in luna iunie o medie de 22 de grade, in timp ce in lunile iulie si august inregistreaza in jur de 24-25 de grade. In septembrie, apa marii incepe sa se raceasca (aproximativ 23 de grade), in timp ce in octombrie, aceasta incepe sa nu mai fie potrivita pentru baie (temperaturi de la 20 de grade in jos).

Poti citi mai multe informatii pe acest subiect in articolul: Vremea Thassos. Cea mai buna perioada pentru o vacanta si alte informatii utile despre prognoza meteo in aceasta insula greceasca

Ce trebuie sa stii despre Thassos. Statiuni si orase din insula Thassos

Thassos este o insula de dimensiuni micute, cu o circumferinta de aproximativ 100 de kilometri, care insa are o diversitate usor invers proportionala cu dimensiunea, tocmai pentru ca ofera numeroase posibilitati de activitati turistice, are multe obiective culturale, facilitati de recreere si nu in ultimul rand, plaje mai mult sau mai putin cunoscute, pentru toate preferintele.

Thassos este una dintre cele mai mari insule din nordul Greciei si totodata a 12-a ca marime dintre toate insulele acestei tari. Este localizata la aproximativ 20 de kilometri de Kavala si are o circumferinta de aproximativ 100 de kilometri, cu o sosea care inconjoara insula.

Daca te numeri printre cei care merg in vacanta cu familia, s-ar putea sa rezonezi cu statiunile Makryammos, Skala Prinos, Skala Rachoni, , Trypiti, Pefkari, Kinira sau Limenaria.

Pe de alta parte, daca faci parte din categoria celor care vor o vacanta mai agitata, mai activa, mai animata, ar fi bine sa te indrepti catre Potos, Skala Potamia sau Limenas, caci in aceste directii vei gasi cele mai variate optiuni de distractie.

Limenas este capitala insulei Thassos, orasul fiind cunoscut si sub denumirea de “Thassos Town” si uneori, chiar “Thassos”, fiind considerat totodata si cel mai important punct de legatura intre insula greceasca si Grecia continentala. Limenas se afla in nordul insulei si este foarte ofertant la capitolul atractii si activitati, mai ales ca gazduieste si cateva situri arheologice de exceptie, dar si multe restaurante, baruri si magazine.

Poti afla mai multe despre cel mai mare oras din Thassos din articolul: Vacanta in Limenas, capitala insulei Thassos. Ce trebuie sa stii despre acest oras si care sunt principalele obiective turistice de aici

Limenaria, localizat in partea de sud-vest a insulei, isi bucura turistii cu o atmosfera mai linistita, mai pitoreasca, insa nici de aici nu lipsesc restaurantele bune, plajele frumoase din apropiere si zona de centru mai animata a orasului.

Gasesti la noi pe blog si un articol dedicat exclusiv acestui oras: Despre Limenaria, oraselul incantator din sud-vestul insulei Thassos. Ce plaje gasesti aici si ce atractii sunt in zona

FACT: Marmura alba extrasa din insula Thassos este recunocuta la nivel mondial pentru culoarea sa deosebit de pura si este disponibila intr-o cantitate limitata, fiind una dintre pietrele foarte cautate pentru proiectele de design interior exclusiviste.

Limenaria Thassos

Cazare Thassos. Ce fel de hoteluri gasesti in principalele zone turistice

Daca intentionezi sa-ti faci vacanta in Thassos, cu siguranta vei fi interesat in prima instanta si de variantele de cazare pe care le ai la indemana aici.

Ce este important de stiut din start la capitolul cazare Thassos este faptul ca insula greceasca ofera o diversitate mare astfel de spatii, cu tarife convenabile, de la hoteluri mari de 4 sau 5 stele la hoteluri de familie, studiouri, vile in sistem self catering. Cateva exemple de hoteluri din Thassos cu servicii bune pot fi: Grand Resort 5*, Alexandra Golden Boutique 5*, Royal Paradise 5*, Ilio Mare 5*,  Atrium 4*, Makryammos Bungalows 4*, Alea Hotel Suites 4*, Alexandra Beach 4*

Statiunile din estul si sudul insulei Thassos sunt mai populare si de aceea tind sa fie mai aglomerate. Unitatile de cazare sunt concetrate in Skala Potamias si zona Potos. Tot in aceste zone vei gasi si studio-uri, apartamente si hoteluri de familie la tarife convenabile.

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Unde ne cazam in Thassos. Ce statiune sa alegi in functie de profilul vacantei tale

Pe de alta parte, este important de stiut ca Thassos nu este o destinatie de resorturi de familie, cu exceptia catorva variante langa Potos si Limenaria (zona Trypity) precum: Alexandra Beach, Royal Paradise, Thassos Grand sau Zoe Tripity.

Zona de vest a insulei Thassos este mai verde si mai linistita decat zona de est. Si aici gasim pe langa studiouri si cateva resorturi: Ilio Mare, Alea Suites. Nu lipsesc nici optiunile adults only: Princess Calypso, Inspira Boutique.

Daca vrei sa studiezi mai bine optiunile de cazare in insula Thassos, iti recomandam sa arunci o privire la noi pe site, unde ti-am pregatit unele dintre cele mai bune oferte la hoteluri din intreaga insula, cu peste 90 de optiuni din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Hotel Zoe

Plajele din Thassos si cele mai frumoase locuri de la malul marii

Plajele din Thassos reprezinta practic unele dintre atractiile principale ale insulei, poate chiar unul dintre principalele motive pentru care turistii aleg sa-si petreaca vacantele aici, iar faptul ca aici gasesti plaje pentru toate gusturile nu poate decat sa reprezinte un mare plus.

Printre cele mai celebre plaje de pe insula se numara Paradise Beach, localizata la circa 23 de kilometri de Limenas si a carei asezare ofera o vedere exceptionala catre insula Kinira. Paradise Beach are nisip auriu si zone organizate cu sezlonguri si umbrele.

Vei gasi la noi pe blog un articol dedicat special acestei plaje: Paradise Beach Thassos. Totul despre una dintre cele mai cunoscute plaje din Thassos

Marble Beach este o alta plaja de neratat in Thassos, asezata la doar 5 kilometri de Makryammos si desi este o plaja amenajata artificial, frumusetea sa surprinde intr-o maniera incontestabila, caci este realizata din pietricele de marmura alba. Drumul de acces catre Marble Beach este insa usor problematic, dupa cum au povestit turistii care au vizitat aceasta plaja in ultima perioada.

Marble Beach

Printre plajele faimoase din Thassos se mai numara si Aliki Beach, plaja din Skala Marion, plaja Pefkari, plaja Makryammos (premiata Blue Flag), dar si celebra Golden Beach, care se intinde pe aproximativ 2 kilometri, cu o multime de facilitati si spatii de cazare in imediata apropiere.

De mentionat la capitolul plaje poate fi si frumoasa Giola, o piscina naturala care insa nu se bucura de o plaja de nisip, ci de stanci pe care turistii aleg sa-si intinda prosoapele. Desi are o frumusete rapitoare, Giola nu este insa potrivita pentru familiile cu copii mici, caci zona stancoasa de aici ii poate pune in pericol.

Poti citi la noi pe blog si un articol separat dedicat acestei frumuseti a naturii din Thassos: Despre Giola Thassos sau “Piscina sirenelor”, una dintre cele mai cunoscute atractii ale acestei insule

Din Thassos nu lipsesc nici plajele mai putin frecventate de turisti sau cu un aspect mai salbatic: Fari Beach, Salonikios Beach sau Livadi pot fi pentru tine daca iti plac locurile de la malul marii mai lipsite de agitatie. Totodata, desi nu au un caracter oficial, exista si cateva plaje pentru nudisti in Thassos – o anumita zona din Paradise Beach, golfuletele de langa plaja Metalia si altele.

Vrei sa afli mai multe despre plajele acestei insule grecesti? Iti recomandam sa citesti si articolul: Ghid plaje Thassos. Care sunt cele mai frumoase plaje din Thassos, plaje premiate Blue Flag si plaje retrase

Paradise Beach

Obiective turistice si activitati in Thassos. Ce poti face in aceasta insula

Asa cum spuneam inca de la inceput, insula Thassos este foarte ofertanta la capitolul obiective, atractii turistice si activitati. Prin urmare, daca-ti faci ganduri ca te-ai putea plictisi in aceasta destinatie, lasa grijile deoparte, caci nu va fi cazul.

Fiind o insula cu un teritoriu acoperit in mare parte de paduri, dealuri si munti, Thassos devine foarte atractiva pentru iubitorii de drumetii, plimbari in natura, plimbari cu bicicleta (pe care o poti inchiria) si alte sporturi.

Drumul principal care inconjoara insula Thassos este un obiectiv in sine, poate fi parcurs in cateva ore cu masina, iar privelistile sunt superbe. Mai mult, iti permite sa te opresti in toate asezarile si la toate atractiile insulei de la malul Marii Egee.

Satele traditionale din insula Thassos sunt cat se poate de frumoase si autentice si pot face oricand obiectul unei vizite de neuitat, mai ales ca in multe dintre acestea poti avea si o experienta culinara desavarsita, cu produse preparate local.

Dintre acestea, iti poti indrepta atentia catre satul Theologos, din inima insulei, catre satul Kastro, catre satele Maries (aflat la baza varfului Ipsarion) si Kallirakhi, dar si catre satul Potamia.

Nu in ultimul rand, satul Panagia merita vizitat mai ales daca vrei sa vezi si fabrica de ulei Sotirelis de aici, pentru a putea observa indeaproape cum se produce uleiul de masline. Bineinteles, iti poti cumpara si ulei direct de la sursa 🙂

Te-ar putea interesa si: Transportul local in Thassos. Cum te poti deplasa pe insula daca nu vrei sa depinzi de masina personala

Panagia, Thassos

Iti recomandam sa urci pe varful Ipsarion, intr-o drumetie lejera de 2-3 ore sau cu o masina de teren. Traseul porneste din satul Potamia, privelistea de sus catre mare si intreaga insula merita tot efortul.

In Thassos mai poti face scufundari, snorkeling, poti merge in diferite croaziere in jurul insulei, ce pleaca din porturile Limenas si Limenaria, cu rezervare direct la fata locului. Poti inchiria cu prețuri mici motociclete, scutere sau mașini de teren.

Te-ar putea interesa si: Scuba diving Thassos. Despre cele mai cunoscute centre de scufundari, preturi si tipuri de experiente

Siturile arheologice din Thassos pot fi pentru tine in cazul in care esti pasionat de istorie si vrei sa bifezi si aceste obiective. In Limenas exista Teatrul antic, situl Evraiokastro, Agora antica, in timp ce in Alyki poti vizita vechea cariera de marmura sau situl arheologic de aici.

Numeroasele biserici si manastiri din Thassos reprezinta alte obiective care atrag anual zeci de mii de turisti. Printre cele mai importante se numara Manastirea Arhanghelului Mihail, biserica Sf. Pantelimon din Skala Sotiras si Manastirea Adormirea Maicii Domnului din satul Panagia.

Vrei sa afli mai multe despre obiectivele si locurile frumoase din Thassos? Citeste si articolul: De vizitat in Thassos. Cele mai importante atractii din aceasta insula greceasca

Taverne Thassos. Ce poti manca si ce trebuie sa stii despre restaurantele de aici

Din punct de vedere culinar, insula Thassos poate fi o incantare pana si pentru cei mai pretentiosi gurmanzi. Vorbim totusi despre o insula greceasca, una dintre cele mai vizitate, iar tavernele si restaurantele cu mancare buna, aromata si proaspata nu lipsesc.

Thassos are multe restaurante care gratie preparatelor foarte bune au devenit adevarate locuri de pelerinaj pentru turisti, insa e bine de stiut ca in plin sezon, aceste taverne pot fi destul de aglomerate in special pe timp de seara, iar daca vrei sa prinzi loc la terasa ta preferata, e bine sa-ti faci rezervare.

Poti avea o experienta culinara de neuitat si daca explorezi satele din Thassos, caci in multe dintre aceste locuri, vei avea ocazia sa gusti preparate traditionale, facute de localnici si, crede-ne, e posibil sa experimentezi niste gusturi si arome unice, care-ti vor ramane intiparite in memorie.

Printre preparatele pe care nu ar trebui sa le ratezi in Thassos se numara: tatarska, florile de dovlecel umplute, sarmadakia (sarmalute umplute cu orez si condimentate cu ierburi aromate), pitarakia, preparatele cu carne de miel, bouyourdi (branza feta coapta cu rosii, ardei), si nu in ultimul rand, fructele de mare!

Vei gasi taverne bune in mai toate asezarile importante din Thassos si se poate intampla ca un loc mai putin aglomerat sau nu atat de cunoscut sa te surprinda placut.

In Limenas ai cele mai multe optiuni de restaurante. Dintre cele cu review-uri pozitive sunt si urmatoarele: Ftapodi Restaurant, Alexandra’s Restaurant, Tavernaki, Thassian si Mythos. Nu uita nici de cunoscutul beach bar Karnagio Thassos. Aici te poti bucura de o priveliste de exceptie.

Iti recomandam sa citesti si: Restaurante Limenas. Care sunt cele mai apreciate locuri de luat masa din capitala insulei Thassos

In Limenaria poti incerca sa iei o masa la restaurant Dyonisos, la taverna George, la taverna Pirofani (localizata in zona Trypiti) dar si la Limenariotissa Food House.

In Kinira, cateva dintre tavernele cu review-uri bune sunt urmatoarele: taverna Giorgos, taverna Sta Kala Kathoymena si Agorastos.

Potos este o alta statiune unde ai multe optiuni in ceea ce priveste locurile de luat masa: faimoasa taverna Irene se afla aici, dar si altele precum San Antonio Beach Restaurant, restaurantul Loukoulos sau taverna Poseidon.

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Top taverne Thassos. Care sunt cele mai renumite restaurante de pe insula

Supermarket-uri in Thassos si locuri in care poti face shopping

Daca vrei ca in timpul vacantei tale in Thassos sa organizezi si o sesiune de shopping sau sa-ti alegi doar cateva suveniruri, cele mai ofertante locuri catre care te poti indrepta sunt Limenas si Limenaria.

Desi exista mici magazine si tarabe cu suveniruri in majoritatea asezarilor de interes turistic din Thassos, in aceste doua orase vei gasi cele mai multe magazine dar si zone de bazar. Poti pleca de aici cu suveniruri, obiecte realizate hand-made, iar daca vrei sa iei cu tine si ceva produse alimentare locale, te poti indrepta mai degraba catre satele traditionale sau chiar catre piete.

Magazin suveniruri Potos

Fabrica de bijuterii Iris Gold este in Limenaria, la doar 2 kilometri de centrul oraselului, iar de aici poti cumpara bijuterii din argint si aur, unele cu preturi reduse.

In privinta supermarketurilor din Thassos, cele mai multe le vei gasi pe cele din lantul Masoutis (unul in sudul insulei, in Pefkari, intre Limenaria si Potos, si un al doilea, in Limenas).

In Skala Rachoni vei gasi supermarketul Latsouris, in timp ce in Prinos este organizata in fiecare zi de luni o piata (atat cu produse alimentare, cat si cu articole de imbracaminte) si este deschisa in intervalul orar 8.00 – 13.00.

In loc de concluzie

Insula Thassos este una dintre cele mai convenabile destinatii de vacanta din Grecia pentru romanii care vor sa plece in concediu cu masina, iar drumul scurt pana aici nu este nicidecum singurul aspect pozitiv. Thassos are foarte multe plaje frumoase, optiuni de cazare pentru toate preferintele si buzunarele, dar si o multitudine de alte atractii si obiective turistice care merita explorate, carora li se adauga o plaja larga de activitati.

Daca si tu te numeri printre cei care planuiesc o vacanta in Thassos, nu uita sa intri la noi pe site pentru a verifica unele dintre cele mai bune oferte de cazare la hoteluri din intreaga insula, cu peste 90 de optiuni din care poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?