Aproape totul despre Albena

Postat de

Şi în acest an, consultanţii Travel Planner vă recomandă Albena drept una din staţiunile preferate de familiile cu copii. În fiecare an, Albena pregăteşte ceva nou pentru turişti.

Ce noutăţi avem pentru 2013? Ei bine, staţiunea a reconstruit hotelul Amelia şi a renovat hotelurile Nona şi Borjana. Tot Albena a îmbunătăţit serviciile, oferind şezlonguri gratuite şi dezvoltând ofertele all inclusive pentru hotelurile care se află departe de mare, cu amplasarea unor restaurante pe plajele care aparţin acestor unităţi de cazare şi introducerea unui shuttle bus care să asigure transportul.

În ultimii ani, s-a ajuns ca românii să constituie a doua piaţă a Albenei, după bulgari. Staţiunea din ţara vecină este şi foarte aproape. Distanţa dintre Bucureşti şi Albena este de 260 Km, drum de 4 ore care se poate face lejer şi fără prea mari eforturi, pe trei variante de traseu: Giurgiu – Ruse – Shumen – Varna (de evitat în această perioadă, traseul Ruse – Shumen fiind în reparaţii), Bucureşti – Călăraşi – Silistra (unde se trece cu bacul peste Dunăre) – Dobrich sau Bucureşti – Vama Veche – Balchik – Albena.

Scurt istoric

Albena a fost creată în 1969 pentru turiştii străini. La acea vreme, era orientată în special către piaţa rusească, sovietică. Arthitectura a reuşit să creeze un produs foarte bun şi staţiunea a obţinut, în 1970, cel mai mare premiu al statului bulgar în domeniu – “Premiul Dimitrov”. A doua etapă de evoluţie a Albenei a fost în 1973. În 4 ani, au fost construite 43 de hoteluri. În acest sens a fost creată în mod special o companie de construcţii în oraşul Dobrich, pentru a produce toate materialele. Hotelurile erau construite în stil piramidal. Ulterior, potrivit noilor proiecte, hotelurile au fost construite în mod normal. O altă particularitate a Albenei este aceea că toate hotelurile sunt îndreptate către mare şi camerele la fel. Bineînţeles că hotelurile de lângă mare sunt avantajate, dar şi hotelurile din zona verde, mai îndepărtate de plajă, au vedere tot spre mare.

Structura pieţelor emitente s-a schimbat de-a lungul timpului. În anii ’80, erau prezenţi aici turişti de pe toate pieţele europene: germani, belgieni, scandinavi. Turiştii români deţin, la ora actuală, o pondere de 25%.

Albena a fost creată ca o unică entitate, unde statul a acordat proprietarilor de terenuri acţiuni şi nu proprietăţi reale, după schimbările din 1989. Aşa a şi fost privatizată, ca o singură societate. Procesul a fost încheiat în 1997. Dacă la început erau circa 1000 de proprietari, societatea Albena a reuşit să cumpere de la stat circa 35% din acţiuni, şi să privatizeze în totalitate Albena. Acum, Albena Holding controlează şi deţine peste 58% din acţiuni. Aşa ar fi putut să facă şi statul român măcar cu Neptun-Olimp sau cu Venus. Ar fi fost cu siguranţă un experiment reuşit.

Ca o concluzie, dacă mai este nevoie, Albena s-a bucurat de un mare succes pentru că aici s-a făcut opusul a ceea ce este pe litoralul românesc. La noi, în anii ’90, a existat păguboasa locaţie de gestiune, iar apoi s-a privatizat pe bucăţi. Hotelul aparţine cuiva, restaurantul altcuiva, barul la fel, plaja este concesionată unei societăţi care nu are de-a face cu turismul. Albena, dimpotrivă. Deţine toate structurile de cazare, iar anumite magazine şi cluburi plătesc chirie societăţii, în cazul în care nu-i aparţin. Plaja este concesionată în întregime şi arată impecabil. Asta înseamnă coerenţă, asta e reţeta succesului.

Ce preferă românii

Multe hoteluri pe plajă, un hotel rafinat de 5 stele care a fost declarat, în anul inaugurării – 2008 – drept cel mai bun hotel de 5 stele din Bulgaria, câteva hoteluri de 4 stele în regim ultra all inclusive şi multe hoteluri de 3 şi 4 stele în regim all inclusive. Preferatul românilor este Kaliakra – hotel de 4 stele ultra all inclusive, situat lângă plajă, urmat de Flamingo (5 stele şi regim de demipensiune), Laguna Garden – Beach – Mare, Gergana, Ralitsa şi multe altele.

Ştiaţi că?

  • La intrarea în staţiune se află o barieră, un garant al siguranţei. Pentru doar 5 leva, aveţi asigurată parcarea oriunde doriţi în staţiune (fireşte, preferabil lângă hotel). Parcările sunt păzite şi nu au existat vreodată probleme de siguranţă
  • Albena este o staţiune dedicată familiilor, dar pentru cei care doresc să se distreze există şi câteva cluburi şi localuri cu program până spre dimineaţă, dintre care unul este situat pe plajă.
  • Albena deţine propriile sere, aşa că aveţi garantate fructe şi legume proaspete.
  • Nu rataţi vestitul suc natural de mere, preparat bio şi servit la majoritatea hotelurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selectati optiunea antispam

>