Scurta vizita la Biserica Elkomenos Christos din Monemvasia, Grecia

Localizata in inima orasului-cetate Monemvasia din Peloponez, biserica Elkomenos Christos se remarca printr-o arhitectura bizantina si printr-o serie de icoane de-o valoare inestimabila, oferind vizitatorilor o experienta spirituala si culturala profunda. 

Te invitam sa descoperi in cele ce urmeaza acest simbol religios din Monemvasia, iar la noi pe site te intampinam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Elkomenos Christos, cum ajungi si distante din alte orase

Aceasta biserica a fost ridicata in piata centrala a orasului Monemvasia, fiind marcata pe Google Maps cu exact aceasta denumire “Elkomenos Christos” sau cu varianta greceasca de “Ιερός Ναός Ελκομένου Χριστού”. 

E important de stiut ca in zona centrala a orasului-cetate accesul este exclusiv pietonal. 

Monemvasia se afla in prefectura Laconia din sud-estul peninsulei Peloponez, pe o mica insula conectata de tarm printr-un pod. 

Din Atena si pana in Monemvasia sunt 321 kilometri, distanta ce poate fi parcursa in aproximativ 4 ore, iar din Patras si pana aici, distanta este si mai mare de atat, de circa 369 kilometri. 

Exista si autobuze locale care fac legatura intre Atena si Monemvasia. Una dintre cele mai cunoscute rute este cea cu oprire in Sparti, unde se schimba autobuzul (programul actualizat al curselor poate fi verificat pe acest site).

Daca esti tentat sa ajungi in aceasta zona in viitorul apropiat, ti-ar putea fi de folos informatiile din acest articol: Orasul-cetate Monemvasia din Peloponez si tot ce trebuie sa stii despre vizita aici

Scurt parcurs istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Elkomenos Christos

Elkomenos Christos este cea mai cunoscuta biserica din Monemvasia, fiind inchinata Patimilor lui Iisus Hristos. 

Forma arhitecturala din prezent este rezultatul mai multor modificari facute de-a lungul timpului, pe fundatia unei structuri din secolul al VII-lea. 

In secolele al XI-lea si al XII-lea, a fost incorporata o capela in partea de sud a bisericii, iar in secolul al XVI-lea au fost adaugate contraforturi pe peretele sudic. 

La intrarea in biserica apare inscriptionat anul “1697”, acesta fiind anul in care au fost adaugate domul si pronaosul. Un secol mai tarziu a fost ridicata clopotnita bisericii, care poate fi remarcata pe latura de nord-vest. 

In 1801 a fost creat iconostasul de marmura, in locul iconostasului anterior realizat din lemn (care a fost transferat in biserica Panagia Myrtidiotissa). 

Parcursul istoric al bisericii a fost marcat de indepartarea anumitor icoane si artefacte, unele dintre acestea fiind, in timp, returnate locasului. 

In interiorul bisericii pot fi admirate, in prezent, icoane bizantine si post bizantine de o valoare inestimabila, inclusiv incoana care-l infatiseaza pe “Iisus Hristos in lanturi” inainte de a fi rastignit. 

Alte atractii apropiate de Biserica Elkomenos Christos

Orasul-cetate Monemvasia este considerat o atractie in sine, prin locatia sa unica si prin felul in care a supravietuit trecerii timpului. Cele mai multe case vechi au fost restaurate si transformate fie in hoteluri de tip boutique, fie in restaurante sau in cafenele, iar stradutele inguste, pavate, micile magazine de suveniruri si privelistea incantatoare catre Marea Egee completeaza tabloul unei experiente autentice. 

Muzeul de Arheologie din Monemvasia se afla in imediata apropiere a bisericii Elkomenos Christos, fiind amenajat intr-o moschee din secolul al XVI-lea. 

Vizitatorii pot vedea aici descoperiri impresionante din timpul sapaturilor arheologice, precum ramasite ale bisericilor, templelor si zidurilor din orasul vechi, alaturi de diferite obiecte ceramice, sculpturi, etc. 

Muzeul este deschis in intervalul orar 08.30 – 15.30, exceptand zilele de marti, iar taxa de intrare este de 3 euro/persoana. 

Biserica Agia Sofia este un alt reper important, fiind localizata in cel mai inalt punct al orasului.

A fost ridicata initial in secolul al XII-lea, fiind considerata una dintre cele mai vechi biserici bizantine din Grecia. 

Orasul Neapoli se afla la 40 kilometri departare de Monemvasia, iar de aici poti ajunge usor in insulele Elafonisos si Kythira, unde o sumedenie de alte plaje si atractii istorice asteapta sa fie explorate. 

plaja Simos din insula Elafonisos

In loc de concluzie

Daca ajungi in fascinantul oras Monemvasia, nu uita sa faci o vizita si la bisericuta Elkomenos Christos, un loc incarcat de credinta si de istorie si un adevarat refugiu unde traditia si spiritualitatea acestei asezari se imbina perfect. 

In cazul in care ti-ai propus sa explorezi mai multe destinatii frumoase de pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?