Biserica Maicii Domnului Kapnikarea, una dintre cele mai vechi biserici bizantine din Atena

Situata in mijlocul Atenei, pe strada aglomerata Ermou care leaga piata Syntagma de piata Monastiraki, aceasta biserica inchinata Fecioarei Maria este unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din perioada bizantina pe care le vei intalni in capitala Greciei. 

Hai cu noi intr-o scurta calatorie pana in inima orasului Atena pentru a descoperi cateva detalii despre parcursul istoric al Bisericii Maicii Domnului Kapnikarea si intra la noi pe site pentru a explora unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Maicii Domnului Kapnikarea si cum ajungi aici

Biserica poate fi reperata pe Google Maps cu denumirile de “Holy University Church of the Presentation of the Virgin Mary – Panagia Kapnikarea” sau “Kapnikarea”, aflandu-se la mijlocul strazii Ermou, cunoscuta pentru multitudinea de magazine deschise aici. 

Este apropiata atat de Catedrala Mitropolitana din Atena (care se afla la doar 200 metri distanta), cat si de Biblioteca lui Hadrian, un important reper istoric al orasului. 

De la Acropola din Atena si pana la aceasta biserica ai de strabatut 1,2 kilometri, iar din portul Pireu si pana aici distanta este de circa 10 kilometri. 

Pentru a ajunge la Biserica Maicii Domnului Kapnikarea, cea mai convenabila metoda este utilizarea mijloacelor de transport public.

In apropierea bisericii au statii autobuzele cu numerele 025 si 026, iar programul actualizat si rutele pot fi consultate pe acest site

Fiind localizata in zona Monastiraki, biserica este accesibila si prin intermediul calatoriilor cu metroul, cele mai apropiate statii fiind Monastiraki si Syntagma, care se afla la doar cateva minute de mers pe jos. 

Scurt istoric al Bisericii Maicii Domnului Kapnikarea si ce poti vedea in prezent

Ridicata in secolul al XI-lea pe ruinele unui templu din antichitate, Biserica Maicii Domnului Kapnikarea este una dintre cele mai vechi constructii religioase din capitala Greciei. 

Desi originea numelui nu este stabilita cu certitudine, se pare ca ar proveni de la cuvantul “kapnicon” (un soi de termen din perioada bizantina, legat de colectarea taxelor) sau de la ctitorii acesteia, care purtau numele de Kapnicares. 

Se presupune ca la origini, biserica ar fi avut rol de katholikon al unei manastiri. 

In prezent, este alcatuita din trei unitati diferite:  Biserica Intrarea Maicii Domnului in Biserica (ridicata in secolul al XI-lea), pridvorul deschis (din secolul al XII-lea) si Capela Sfintei Varvara (in partea nordica, ridicata in timpul perioadei otomane). 

Pe parcursul secolului al XIX-lea, biserica s-a aflat in pericol de demolare de doua ori, fiind salvata intai de interventia regelui Ludovic I al Bavariei si ulterior de protestele si implicarea credinciosilor. 

Frescele de la interior au fost realizate in istoria recenta de catre faimosul iconograf grec Photios Kontoglou (in anii 1940), biserica avand doar cateva fresce din secolul al XIX-lea ramase mostenire in naos si in pridvor. 

Exceptand semnificatia si decorul religios, putem spune ca Biserica Maicii Domnului Kapnikarea este asociata cu o mica oaza de liniste, care contrasteaza intr-un mod cat se poate de puternic cu agitatia din jur, cu atat mai mult cu cat este localizata in mijlocul unuia dintre cele mai intens vizitate bulevarde ale Atenei. 

Alte atractii apropiate de Biserica Maicii Domnului Kapnikarea

Daca ai ajuns in centrul Atenei si ai vizitat aceasta mica biserica, e bine de stiut ca la distante mai mult decat rezonabile poti vedea si alte atractii, fie acestea religioase sau cu o puternica incarcatura istorica. 

Catedrala Mitropolitana a Atenei se afla la doar cateva minute de mers pe jos pornind de la Panaghia Kapnikarea. Piatra de temelie a acesteia a fost asezata in ziua de 25 decembrie 1842, de catre regele Otto si imparateasa Amalia, la scurt timp dupa ce Atena a fost aleasa drept capitala a Greciei. 

Dupa o truda care s-a intins pe parcursul a 20 de ani, Catedrala Mitropolitana din Atena a fost finalizata, fiind zidita in forma de basilica, cu trei abside si un dom central. 

La interior, catedrala gazduieste mormintele a doi sfinti: Sfanta Filoteea din Atena si Sfantul Patriarh Grigorie al V-lea.

Cartierul Plaka mai poate fi vizitat usor pornind de la Biserica Maicii Domnului Kapnikarea. Este considerat a fi cea mai veche parte a orasului, cu majoritatea strazilor inchise circulatiei auto.

Poate fi o ocazie perfecta pentru a te bucura de o plimbare relaxanta, admirand arhitectura traditionala si atmosfera autentica. 

Piata Monastiraki (una dintre cele mai faimoase si mai vibrante piete din Atena), Muzeul National de Istorie, Forumul Roman, Biblioteca lui Hadrian, Muzeul Agorei Antice – toate pot fi vizitate usor plecand in plimbare de la Panaghia Kapnikarea. 

Acropola din Atena, cea mai cunoscuta acropola din intreaga lume si unul dintre motivele principale pentru care orasul atrage an de an milioane de turisti din intreaga lume, se afla la circa 20 de minute de mers pe jos pornind de la bisericuta.

Este compusa din vestigii deosebit de importante precum Partenon, Vechiul templu al Atenei, Erehteion si alte 17 atractii istorice si poate fi vizitata pe tot parcursul anului. 

In loc de concluzie

Un simbol al istoriei bizantine si un refugiu spiritual in agitatia din centrul Atenei, Biserica Maicii Domnului Kapnikarea iti ofera o perspectiva interesanta asupra trecutului acestui loc si posibilitatea de a explora o multitudine de alte atractii in imediata apropiere. 

Daca esti tentat sa vizitezi mai multe destinatii fascinante de pe taram grecesc, iti recomandam sa arunci o privire si la noi pe site, unde te asteapta oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?