Areopagul din Atena, locul in care a predicat Sfantul Apostol Pavel

Cunoscut si drept “Dealul lui Ares”, Areopagul din Atena este un deal cu o inaltime de circa 115 metri, localizat la mica distanta de Acropole si de centrul orasului. 

In antichitate, functiona drept loc de intrunire al Consiliului Areopagului, insa credinciosilor le este cunoscut drept locul in care Sfantul Apostol Pavel a rostit predica despre identitatea “Dumnezeului necunoscut”. 

Te invitam sa descoperi mai multe amanunte utile despre aceasta atractie populara din Atena, iar la noi pe site te asteptam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Areopagul din Atena si cum ajungi aici

Areopagul poate fi reperat pe Google Maps cu denumirea de “Areopagus Hill”, fiind localizat la circa 200 de metri pornind pe jos de la Acropola si la aproximativ 10 minute de plimbare lejera plecand din cartierul vechi Plaka. 

Din Piata Monastiraki si pana la Areopagul din Atena sunt in jur de 600 de metri (circa 8 minute de mers), iar din Piata Syntagma si pana aici vorbim despre o distanta de circa 1,3 kilometri (20 minute de mers pe jos). 

Din portul Pireu si pana la Areopagul din Atena sunt 10 kilometri. 

Cele mai apropiate statii de metrou sunt Monastiraki (liniile M1 si M3) si Acropoli (linia M2). In zona Acropolei si a Areopagului circula si liniile de autobuz cu numerele 230, X80, dar si liniile de troileibuz cu numerele 1, 5, 15. Programul actualizat si rutele exacte pot fi verificate pe acest site.

Ce sa stii despre Areopagul din Atena si ce poti vedea in prezent

Areopagul are o istorie extrem de indelungata, parcursul sau pornind chiar din mitologia greaca. Se spune ca Ares (zeul razboiului) a fost condamnat in acest loc pentru uciderea lui Alirrothios, fiul lui Poseidon, aceasta legenda fiind sursa pentru numele de “Dealul lui Ares”. 

Intre secolele al VII-lea si al V-lea i. Hr., Areopagul primeste rol de sediu al consiliului suprem de judecata din orasul Atena. Consiliul era format anual din 9 magistrati numiti archoni. 

Mai apoi, Areopagul a reprezentat consiliul batranilor orasului, iar incepand cu secolul al IV-lea i. Hr., a primit o noua functie – investigarea coruptiei. 

In perioada ocupatiei romanilor, existau pe deal doua stanci: Piatra Maniei (locul in care statea acuzatorul) si Piatra Rusinii (locul in care statea acuzatul).

Pentru crestini, cel mai cunoscut moment din istoria Areopagului este predica Sfantului Apostol Pavel. In timpul activitatii sale misionare in Atena, un oras dominat de filozofie si credinte politeiste, Pavel a vorbit despre “Dumnezeul necunoscut”, incercand sa le explice atenienilor ca exista un “Dumnezeu, Care a facut lumea si toate cele ce sunt in ea, Acesta fiind Domnul cerului si al pamantului, nu locuieste in temple facute de maini, Nici nu este slujit de maini omenesti, ca si cum ar avea nevoie de ceva, El dand tuturor viata si suflare si toate”. 

La baza dealului exista o placa de bronz pe care este gravata, in limba greaca, predica Sfantului Apostol Pavel. 

Areopagul este considerat un must-see din mai multe puncte de vedere: reprezinta un punct de interes major pentru pelerinii crestini care viziteaza Atena, dar si pentru acei turisti pasionati de istorie si, in plus, poate fi unul dintre cele mai bune locuri in care sa surprinzi apusul si o vedere panoramica superba asupra orasului.  

Linistea din varful acestui deal contrasteaza destul de puternic cu agitatia orasului de la poale, asadar, daca simti ca ai nevoie de o mica pauza de la freamatul din centru, poti veni aici. 

Alte atractii apropiate de Areopagul din Atena 

Fiind localizat central, in inima Atenei, Areopagul poate reprezenta un bun punct de plecare catre alte obiective de mare interes:

Acropola din Atena este, fara doar si poate, unul dintre cele mai populare situri arheologice din intreaga lume. Se afla la doar cateva minute de mers pe jos pornind de la Areopag, pe o colina inalta de 156 de metri. 

Aici pot fi vazute Parthenonul, Erechtheionul (si ale sale fascinante Cariatide), Propileele, Templul Atenei Nike, Teatrul lui Dionis, Chalkotheka, Odeonul lui Pericle si alte monumente de o valoare inestimabila. 

Cartierul Plaka, situat in imediata apropiere, poate fi ideal pentru o plimbare relaxanta printre cladiri istorice, taverne traditionale, magazine cu suveniruri si bijuterii si alte atractii.

Majoritatea stradutelor sale sunt pietonale, iar in zona sunt deschise si cateva muzee. 

Biserica Maicii Domnului Kapnikarea se afla tot in apropiere, la circa 900 metri pornind de la Areopag. Are o istorie indelungata, fiind ridicata in secolul al XI-lea pe ruinele unui templu din antichitate si este considerata o mica oaza de liniste, in mijlocul uneia dintre cele mai aglomerate si populare strazi din Atena – str. Ermou. Catedrala Mitropolitana din Atena este localizata la doar 200 metri departare de aceasta bisericuta. 

In loc de concluzie

Areopagul din Atena a jucat un rol deosebit de important in viata politica si religioasa a acestui oras, fiind in prezent unul dintre locurile incarcate de istorie si spiritualitate pe care le-ai putea vizita in timpul escapadei tale in capitala Greciei. 

Daca ti-am starnit apetitul pentru excursiile pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia, pe care le poti accesa rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?