Despre Panagia Koumbelidiki, cea mai renumita biserica din Kastoria Grecia

Una dintre cele mai remarcabile constructii religioase din Kastoria si totodata un simbol al orasului este micuta biserica Koumbelidiki, localizata in centrul vechi, la mica distanta fata de Muzeul Bizantin. 

Despre Kastoria se spune ca este, de altfel, un adevarat muzeu in aer liber, mai ales atunci cand facem referire la numarul ridicat de biserici bizantine si alte constructii vechi, iar daca ai decis sa faci o scurta oprire aici pentru cateva ore, mai jos te asteapta cateva argumente pentru care ar trebui sa incluzi pe lista ta si o vizita la Panagia Koumbelidiki. 

Totodata, la noi pe site te intampinam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Panagia Koumbelidiki si cum ajungi aici

Biserica poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Holy Church of the Virgin Mary Koubelidiki” si se afla in inima centrului vechi din Kastoria, nu foarte departe de granita cu Albania (la circa 30 kilometri). 

Din Salonic si pana in Kastoria sunt 190 de kilometri, distanta ce poate fi parcursa cu masina in aproximativ 2 ore si 10 minute sau cu autobuzele locale in aproximativ 3 ore. 

Daca preferi varianta transportului cu autobuzul, pe acest site vei gasi programul actualizat si tarifele. 

In general, Kastoria, zona Lacului Orestiada si toate atractiile din imprejurimi pot fi vizitate relativ comod in timpul unei calatorii catre litoralul albanez (sau la intoarcere), dar si daca ai in plan sa ajungi la Grevena, Ioannina, Igoumenitsa sau Parga. 

Distanta intre Ioannina si Kastoria este de 164 kilometri. 

Odata ajuns in Kastoria, se recomanda sa faci o vizita, intai de toate, la Muzeul Bizantin din oras, pentru a-ti face o idee despre bisericile bizantine din zona si pentru a te interesa care sunt conditiile si programul de vizita la Panagia Koumbelidiki (biserica poate fi inchisa in anumite perioade din motive de conservare). 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Panagia Koumbelidiki

Biserica Panagia Koumbelidiki dateaza, se pare, din prima jumatate a secolului al XI-lea, fiind una dintre putinele cladiri religioase care au rezistat in picioare pe parcursul conducerii otomane si pana in prezent. 

Nu se cunosc date exacte despre motivul ridicarii bisericii si nici despre ctitorul acesteia, insa studiile arheologilor au reusit sa defineasca un interval de timp in care a fost construita. 

Bisericii ii sunt atribuite doua nume: Koumbelidiki si Skoutariotissa, primul dintre acestea fiind un derivat al termenului “Koumbes”, care face referire la cupola distinctiva a constructiei. 

Al doilea nume, cel de “Skoutariotissa”, este inscriptionat la baza domului si dateaza din perioada bizantina. 

Arhitectura bisericii este cat se poate de simpla, constructia fiind formata din trei abside si un dom central. Frescele interioare dateaza din perioada secolelor al XIII-lea – al XVII-lea, iar frescele exterioare de pe peretele vestic au fost realizate in anul 1496. 

Printre cele mai remarcabile picturi de la interior se remarca aceea care infatiseaza scena “Adormirii Maicii Domnului”, dar si cea care reda “Sfanta Treime” (poate fi observata pe bolta pronaosului). 

In ceea ce priveste reprezentarea “Sfintei Treimi”, aceasta este considerata extrem de rara, tocmai pentru ca Dumnezeu nu este infatisat, de regula, in icoane. 

Alte atractii apropiate de Panagia Koumbelidiki

Centrul vechi din Kastoria, cartierul Doltso, Muzeul Bizantin pe care se recomanda sa-l vezi inaintea bisericilor pentru a intelege mai bine parcursul istoric al acestor constructii religioase – toate acestea pot fi bifate usor cata vreme ai ales sa vezi Panagia Koumbelidiki.

In aceeasi zi poti vedea si Biserica Sfantul Stefan,  Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzi, Taxiarxis Mitropoleos, dar si Manastirea Panagia Mavriotissa

Manastirea Panagia Mavriotissa

Turul cu barca pe Lacul Orestiada se numara, de asemenea, printre activitatile de care te poti bucura in timpul unei vizite in Kastoria.

Orestiada este un lac natural care s-a format, conform estimarilor, acum circa 5 milioane de ani. Lacul se intinde pe o suprafata de aproximativ 28 kilometri patrati si este inconjurat de munti si de peisaje deosebite, zona gazduind, totodata, peste 200 de specii de pasari. 

Pestera Dragonului se afla pe malul Lacului Orestiada, la circa 3,5 kilometri fata de centrul vechi al orasului Kastoria. Cu ale sale fascinante stalactite si stalagmite, 7 lacuri subterane, 10 sali si cinci tuneluri, aceasta pestera pastreaza la interior o temperatura constanta de 16-18 grade pe intreg parcursul anului si o umiditate de 90%. 

Pestera Dragonului a fost descoperita recent (in anii 1940, de catre exploratorii amatori din Kastoria), fiind deschisa publicului abia in decembrie 2009. 

In loc de concluzie

Un simbol religios si cultural al orasului Kastoria, Panagia Koumbelidiki se remarca prin arhitectura sa distincta si prin frescele unice, fiind considerata o mostenire nepretuita lasata de  civilizatia bizantina. 

Daca ai vizitat deja aceasta bisericuta si detii informatii actualizate despre program si acces, asteptam cu interes sa ne impartasesti detalii, iar daca ti-am starnit apetitul pentru escapadele pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site gasesti o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?