Despre Manastirea Maicii Domnului Panagia Mavriotissa din Kastoria

Intr-o locatie cat se poate de pitoreasca, pe malul Lacului Orestiada si in imediata apropiere a centrului Kastoriei, Panagia Mavriotissa este una dintre zecile de bijuterii bizantine care atrag anual mii de vizitatori din intreaga lume. 

Te invitam sa exploram impreuna detalii despre accesul la aceasta manastire, despre mostenirea sa istorica si culturala, dar si despre cateva dintre obiectivele interesante pe care le vei gasi in imprejurimi. 

La noi pe site am pregatit si unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Panagia Mavriotissa si cum ajungi aici

Manastirea poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Iera Moni Panagias Mavriotissis” si este localizata la 3,5 kilometri de centrul orasului Kastoria, chiar pe malul Lacului Orestiada. 

Chiar daca nu este pozitionata central, Panagia Mavriotissa este una dintre cele mai intens vizitate manastiri din zona Kastoriei, gratie picturilor sale murale deosebite si a peisajului pe care-l ofera catre Lacul Orestiada. 

Kastoria se afla la 190 kilometri departare de Salonic, cele doua orase fiind conectate si prin sistemul public de transport (KTEL Kastorias). Daca preferi varianta calatoriei cu autobuzul, pe acest site gasesti mai multe informatii despre trasee si tarife. 

Kastoria si imprejurimile sale pot fi vizitate relativ usor in timpul unei calatorii catre litoralul albanez (sau la intoarcerea din aceasta destinatie), dar si in cazul in care ai plan sa ajungi in alte destinatii grecesti precum Ioannina, Grevena, Igoumenitsa sau Parga. 

Panagia Mavriotissa poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 07.00 – 17:30, insa daca vii pentru prima data in aceasta zona, e bine sa treci intai de toate pe la Muzeul Bizantin, caci experienta te va ajuta sa intelegi mai bine parcursul istoric al zecilor de manastiri bizantine aflate in imprejurimile Kastoriei. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Panagia Mavriotissa

Se presupune ca Panagia Mavriotissa este una dintre cele mai vechi manastiri aflate in proximitatea orasului Kastoria si a Lacului Orestiada.

Ar fi fost construita in secolul al XI-lea, istoria sa fiind legata de recucerirea Kastoriei de catre bizantini, dupa o scurta perioada de dominatie normanda. 

Frescele exterioare au fost realizate in secolul al XIII-lea, iar interiorul bisericii a fost zugravit in secolul al XI-lea, acest ansamblu de picturi fiind considerat un adevarat monument de referinta pentru arta bizantina. Se remarca o mai buna conservare a picturilor aflate in zonele luminate, comparativ cu frescele din zonele intunecate. 

Interiorul bisericii nu are neaparat o unitate stilistica, tocmai pentru ca picturile murale au fost realizate simultan, de mai multi artisti, fiecare cu propriul stil. 

Langa biserica principala a fost ridicata, ulterior (in prima jumatate a secolului al XVI-lea), o capela inchinata Sfantului Ioan Evanghelistul. Si in acest caz, pot fi admirate o serie de fresce impresionante, realizate integral de catre pictorul Efstathios Iakovos. 

Desi a fost inactiva pret de multi ani, Panagia Mavriotissa a fost redeschisa in anul 1998. 

Alte atractii in apropiere de Panagia Mavriotissa

Kastoria si imprejurimile sale ofera o sumedenie de alte obiective turistice care completeaza experienta vizitei la Manastirea Panagia Mavriotissa. Iata ce mai poti vedea in aceeasi zi:

Pestera Dragonului se afla la doar 750 metri departare de Panagia Mavriotissa (intre cele doua faci in jur de 10 minute pe jos). Este o pestera descoperita recent, in anii 1940, fiind deschisa publicului abia in decembrie 2009. 

La interior te asteapta stalactite si stalagmite, 7 lacuri subterane, 10 sali si 5 tuneluri, pestera avand inauntru o temperatura constanta de circa 16-18 de grade pe tot parcursul anului. 

Turul cu barca pe Lacul Orestiada mai poate fi una dintre activitatile de care te poti bucura cata vreme te vei afla aici. Lacul se intinde pe o suprafata de aproximativ 28 kilometri patrati si este inconjurat de munti, oferind o priveliste spectaculoasa.

Zona gazduieste peste 200 de specii de pasari printre care se numara si vulturul grifon, soimi, rate salbatice, bufnite, pe care ai sansa, cu putin noroc, sa le poti observa. 

Centrul vechi al orasului, alaturi de cartierele Doltso (in partea de sud est a peninsulei) si Apozari (in partea de nord-est a peninsulei) sunt locurile prin care trebuie sa te plimbi daca ajungi in Kastoria. Biserici bizantine, cladiri vechi care dateaza inca din secolul al XVII-lea, muzee, stradute pietruite inguste, toate te vor fascina. 

Printre cele mai importante biserici vechi din Kastoria se numara Panagia Koumbelidiki (pe care o vei gasi chiar in centru, langa Muzeul Bizantin), alaturi de Biserica Sfantul Stefan,  Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzi, Taxiarxis Mitropoleos si altele. 

In loc de concluzie

Panagia Mavriotissa reprezinta doar una dintre atractiile impresionante care fac din Kastoria o destinatie ideala pentru pasionatii de istorie si pentru cei care doresc sa descopere o importanta parte a patrimoniului bizantin din Grecia. Manastirea are avantajul de a fi localizata intr-o zona care abunda in obiective istorice, chiar pe malul Lacului Orestiada, iar o vizita aici iti poate oferi o experienta relaxanta, intr-un cadru natural de poveste. 

Ti-am starnit apetitul pentru escapadele pe taram grecesc? Nu uita ca la noi pe site sunt disponibile mai multe oferte pentru vacantele in Grecia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?