Biserica Sfantul Stefan din Kastoria, o comoara ascunsa in peisajul vechiului oras

Considerata o capodopera a arhitecturii bizantine si poate cea mai veche dintre cele cateva zeci de biserici din zona Kastoria, Biserica Sfantul Stefan se afla la granita dintre cartierele Apozari si Doltso, intr-un loc in care casele traditionale din piatra si strazile inguste ofera o atmosfera autentica orasului. 

Te invitam sa descoperi mai jos cateva detalii importante despre Biserica Sfantul Stefan din Kastoria, iar la noi pe site te intampinam cu o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Unde se afla Biserica Sfantul Stefan din Kastoria si cum ajungi aici

Aceasta biserica inchinata Sfantului Stefan este localizata foarte aproape de centrul vechi al orasului Kastoria, intre cartierele istorice Doltso si Apozari, fiind reperabila pe Google Maps cu denumirea de “Holy Church of Saint Stephen” sau cu numele grecesc de “Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου”. 

In imediata apropiere exista statie pentru autobuzele locale cu numerele 09, 14 si 53, iar turistii veniti aici cu masina pot parca pe marginea drumului care trece pe langa biserica.

Kastoria se afla la 190 kilometri distanta de Salonic, iar drumul intre cele doua poate fi parcurs cu masina in aproximativ 2 ore si 10 minute sau in circa 3 ore, cu autobuzele locale. 

Pentru mai multe informatii despre transportul public intre aceste doua orase (trasee, program, tarife actualizate), iti recomandam sa intri pe acest site

Poti vizita relativ usor orasul Kastoria si ale sale atractii in timpul unei calatorii catre litoralul albanez (sau la intoarcere), dar si daca pornesti spre alte destinatii grecesti precum Grevena, Ioannina, Igoumenitsa sau Parga. 

Daca ai planificat sa vezi Biserica Sfantul Stefan la interior, iti recomandam sa suni sau sa faci intai de toate o vizita la Muzeul Bizantin din Kastoria. Aici vei putea sa-ti faci o idee despre parcursul istoric al zecilor de manastiri/biserici bizantine din zona si vei putea afla informatii actualizate despre programul de vizitare, intrucat sunt sanse ca aceasta biserica sa aiba accesul restrictionat la interior, din motive de  conservare. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Sfantul Stefan din Kastoria

Biserica Sfantul Stefan a fost ridicata, se pare, intre secolele al IX-lea si al X-lea, fiind una dintre cele mai vechi din Kastoria si una dintre putinele biserici cu cafas pentru femei. 

La fata locului vei putea remarca o bazilica de dimensiuni micute, cu trei nave despartite de stalpi si acoperite cu bolti semicirculare. 

In partea de vest a a bazilicii se afla un pronaos cu doua etaje, cu scari care duc la etajul care gazduieste micuta capela Agia Anna. 

Peretii bisericii sunt formati din pietre semi-cioplite, cu zidarie intermitenta si decor ceramic bogat. 

La interior pot fi observate unele picturi murale originale care dateaza din perioada construirii bisericii, dar si un al doilea strat de fresce, care dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea – inceputul secolului al XIII-lea. 

In zona de jos a frescelor pot fi observate diferite interpretari individuale, reprezentari ale donatorilor – acestea datand din secolul al XIV-lea. 

Alte atractii apropiate de Biserica Sfantul Stefan din Kastoria

Kastoria este un oras care abunda in monumente istorice si in peisaje naturale de exceptie, gratie localizarii sale pe malurile Lacului Orestiada. In aceeasi zi cu Biserica Sfantul Stefan mai poti vedea si alte atractii deosebite, precum: 

Multitudinea de biserici bizantine pe care le vei intalni la tot pasul, plimbandu-te prin partea veche de oras. Kastoria este cunoscuta drept orasul celor 72 de biserici bizantine, iar printre cele mai faimoase se numara Panagia Koumbelidiki (localizata central, in apropierea Muzeului Bizantin), Biserica Sfantul Nicolae Kasnitzi, Taxiarxis Mitropoleos, Manastirea Panagia Mavriotissa si altele. 

Manastirea Panagia Mavriotissa

Cartierele Apozari si Doltso gazduiesc o serie de case traditionale vechi (unele fiind ridicate in secolul al XVII-lea), alaturi de muzee, stradute pietruite, taverne si patiserii traditionale – practic, o incantare pentru fiecare turist venit aici sa descopere autenticitatea locului. 

Turul cu barca pe Lacul Orestiada mai poate fi una dintre activitatile de care te poti bucura cata vreme vizitezi Kastoria.

Lacul se intinde pe o suprafata de circa 28 kilometri patrati si gazduieste peste 200 de specii de pasari si numeroase atractii istorice localizate chiar pe malurile sale (precum Manastirea Panagia Mavriotissa). In plus, te vei putea bucura de o superba priveliste catre munti si catre Kastoria. 

Pestera Dragonului se afla la doar 2,2 kilometri departare de Biserica Sfantul Stefan din Kastoria. A fost descoperita in istoria recenta (in anii 1940, de catre localnici) si deschisa publicului la sfarsitul anului 2009. 

La interior gazduieste 7 lacuri subterane, 10 sali si 5 tuneluri, brazdate de stalactite si stalagmite de-o frumusete rara. 

In loc de concluzie

Biserica Sfantul Stefan din Kastoria este doar unul dintre monumentele arhitecturale incarcate de istorie pe care le vei putea admira in timpul vizitei tale in acest oras, fiind o marturie a mostenirii religioase si culturale, dar si un bun punct de plecare catre numeroase alte obiective din imprejurimi. 

Daca ai vazut recent aceasta biserica si detii informatii actualizate despre programul de vizitare, asteptam cu interes sa ni le impartasesti, iar daca ti-am starnit apetitul pentru a explora si alte destinatii de pe taram grecesc, te asteptam pe site cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?