Mic ghid restaurante Agigea. Unde si ce poti manca in aceasta zona a litoralului romanesc

Postat de

Desi nu vorbim despre o zona intens dezvoltata in plan turistic, comuna Agigea si imprejurimile sale se remarca printr-o oferta gastronomica buna, in special pentru cei care apreciaza preparatele de peste si fructe de mare, locuri cu vedere la mare, terase relaxate, si restaurante care pun accent pe specific local. 

Concentrate cu precadere in zona plajei Agigea, aceste restaurante pot face obiectul unor experiente culinare cat se poate de reusite la malul Marii Negre, cu atat mai mult cu cat aici se afla unele dintre cele mai apreciate localuri cu profil pescaresc de pe intreg litoralul autohton.

Separat, vom completa lista celor 3 restaurante renumite de la plaja Agigea cu alte cateva propuneri de restaurante cu specific pescaresc, localizate la mici distante de Agigea, in statiunea invecinata Eforie Nord. 

1. Pescaria lui Matei

Pescaria lui Matei este primul restaurant pe care-l intalnim pornind din nordul plajei Agigea si totodata restaurantul cu cel mai mare numar de recenzii acumulate pe Google, majoritar pozitive. 

Aflat pe Strada Meduzei nr.4, restaurantul a fost inaugurat in 2013, fiind administrat de Matei Datcu, un pescar cu traditie, care a preluat tainele meseriei de la tata si de la bunic. 

Meniul Pescariei lui Matei include o varietate de preparate din peste si fructe de mare, incepand cu clasicele aperitive (salate de icre, zacusca pescareasca, chiftelute din peste, midii marinate, carnati de peste), continuand cu ciorbe (ciorba cu perisoare de peste, storceag si altele), dar si cu o multitudine de preparate potrivite pentru un fel principal (midii a la Matei in sos alb, midii si rapane pane, pisica de mare, palamida, stavrid, scrumbie, chefal, vulpe de mare, calcan, barbun si multe alte soiuri de peste). 

Restaurantul este decorat intr-un stil mediteranean si ofera o vedere frumoasa catre mare, iar mai multe amanunte despre meniu si program poti sa descoperi la noi pe blog, in articolul: Despre Pescaria lui Matei, unul dintre cele mai apreciate restaurante de pe litoralul romanesc

2. Restaurant Golful Pescarilor

La doar 200 metri departare de Pescaria lui Matei (circa 2 minute de mers pe jos) si in zona centrala a plajei Agigea se afla Restaurant Golful Pescarilor, un alt local cu specific pescaresc deosebit de apreciat pentru preparatele si servirea intalnite aici. 

Acest restaurant a fost deschis in anul 2014, iar in prezent reuseste sa ofere un echilibru intre traditia pescareasca dobrogeana, ambianta mediteraneana, organizarea de evenimente culinare si altele. 

Si in acest caz, meniul este dominat de preparate din peste si fructe de mare, cu accente locale si traditionale dobrogene. Printre acestea se fac remarcate salatele de icre (crap, stiuca), gustari precum sturion afumat, zacusca de peste, lacherda (peste marinat), chiftelute de midii si alte platouri cu aperitive, dar si o serie de salate tentante precum salata de cartofi cu scrumbie afumata, salata cu steak de ton in crusta de susan si altele.

Din meniul celor de la Restaurant Golful Pescarilor nu lipsesc nici ciorba lipoveneasca, storceagul si nici saramura, iar la specialitati se intalnesc preparate precum caracatita, biban de mare cu midii si scoici, thai curry cu rapane si multe alte propuneri.

Informatii suplimentare despre meniu si program sunt disponibile in articolul: Oprire la restaurantul Golful Pescarilor. Cum ajungi, ce gasesti in meniu si ce atractii sunt in apropiere

3. Vatos Restaurant

Vatos este al treilea restaurant din zona plajei Agigea, acesta fiind localizat chiar la intersectia dintre Strada Emil Racovita si DN 39A. Vatos a acumulat, la randu-i, multe recenzii majoritar pozitive pe Google si se diferentiaza printr-o atmosfera usor mai eleganta si un plating mai deosebit.

Si in cazul Vatos Restaurant vei observa ca in meniu predomina preparatele din peste si fructe de mare, dar si ceva mai multe preparate din carne precum burger, coaste de porc, piept de rata si altele, care pot fi acompaniate de diferite tipuri de salate. 

Aici poti alege si dintr-o serie de saramuri din diferite soiuri de peste precum calcan, biban de mare, lufar, chefal sau stavride, dar si din mai multe tipuri de peste prajit (hamsie, stavride, calcan, etc.). 

4. Terasa cu Ancore

Restaurantul Terasa cu Ancore se afla in Eforie Nord, la circa 1,8 kilometri departare de plaja Agigea si de restaurantele de aici, pe Strada Armand Calinescu nr.34. In acest caz, vei putea lua masa intr-un restaurant care imbina gastronomia locala cu istoria scufundărilor, luand in considerare ca la interior sunt expuse o sumedenie de echipamente de scufundare si diferite obiecte marinaresti.

Exceptand decorul fascinand, la Terasa cu Ancore vei intalni un meniu destul de variat dar si echilibrat din punct de vedere al preferintelor culinare. La aperitive sunt disponibile preparate precum midii marinate, zacusca de peste, ceviche biban, salata de icre, palamida afumata, iar la capitolul ciorbe se regasesc feluri precum ciorba de peste, ciorba de burta, ciorba de vacuta, dar si o interesanta ciorba de calcan. 

Lista salatelor este una lunga si variata, iar la feluri principale se remarca soiuri de peste precum zargan, hamsie, lufar, biban pe plita, salau pane, guvizi prajiti, barbun prajit si altele, dar si mai multe preparate din pui si porc, precum scalopina de pui, muschiulet de porc la gratar si altele. 

Nu lipsesc nici fructele de mare si nici preparatele din vita sau oaie, iar iubitorii de paste au de ales intre tagliatelle cu fructe de mare, penne carbonara, penne arabiatta, penne milannese si altele. 

Restaurantul poate fi potrivit si pentru micul dejun (in meniu se intalnesc preparate precum omlete, diverse aperitive reci, dulceata, etc.) 

5. Restaurant Pescaresc Cherhana Sailors 

Acest restaurant este localizat in Portul Belona, la circa 3,4 kilometri departare de plaja Agigea, avand in spate Faleza Eforie Nord. Cherhana Sailors este unul dintre cele mai apreciate restaurante cu profil pescaresc din statiunea Eforie Nord, cu peste 1400 recenzii majoritar pozitive pana la data redactarii acestui articol (septembrie 2025) si cu un meniu axat in mod evident pe preparate din peste si fructe de mare. 

La capitolul ciorbe, in meniul celor de la Cherhana Sailors se remarca feluri precum bors de peste lipovenesc, storceag de sturion, supa picanta cu fructe de mare, supa picanta cu midii si altele, in timp ce la sectiunea dedicata pestelui gatit la plita sau prajit se remarca soiuri precum calcan, lufar, biban de mare, dorada, chefal, crap, stavrid, guvide, palamida, calcan si altele. 

Cei care prefera sa opteze pentru altceva in afara de peste au de ales intre diferite tipuri de salate, paste, burgeri, coaste de porc, piept de pui la gratar, etc. 

In loc de concluzie, 

Zona Agigea si imprejurimile sale ofera cateva optiuni clare pentru cine cauta peste si fructe de mare la malul marii, dar si restaurante cu meniuri mai variate. Speram ca propunerile noastre de mai sus sa-ti fie de folos in cazul in care alegi sa iei masa in aceasta parte a litoralului romanesc, iar daca ai si alte sugestii de restaurante bune apropiate de Agigea, asteptam cu interes sa ne impartasesti experientele tale.

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?