“Nu cred că a fost în istoria turismului un an mai puțin predictibil decât 2020”. Interviu cu Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner

sebastian constantinescu
Postat de

Sezonul de vară a debutat deja pentru Bulgaria și Grecia, aceste țări primind primii turiști români pentru 2020. Cum au fost primele zile?

Au fost cu emoții și bucurie pentru că, în sfârșit, ne putem începe activitatea. Oamenii au început să facă rezervări. Putem spune că suntem surprinși de interesul oamenilor pentru vacanțe și de faptul că sunt mulți români care doresc să călătorească. Am ales să fim pozitivi. Încercăm să combatem această criză prin luptă, prin atac și nu prin apărare. Criza ne-a prins la finalul unei dezvoltări care a fost planificată cu aproape doi ani în urmă. Am intrat în criză cu o imagine nouă, am lansat o platformă nouă de rezervări și deja lucrurile bune încep să apară.

Turiștii se îndreaptă către hotelurile care au emis oferte speciale atrăgătoare (de până la 40%) și se orientează în special către hoteluri cu servicii bune, cu spații publice mai generoase, încearcă să evite aglomerația căutând variante mai retrase. Pentru Bulgaria zona de nord e cea mai interesantă acum – Albena, Nisipurile de Aur, Balcic – dar avem cereri și pentru zona de sud.

Pentru Grecia, în cazul nostrum, interesul nostru este crescut pentru zona de nord dar și pentru insulele din Marea Ionică, în special Lefkada și Corfu.

Majoritatea turiștilor care au ales să plece imediat după 15 iunie aveau rezervările făcute de mult timp, în sistem early booking, sau au rezervat recent, după anunțul privind relaxarea?

Marea majoritate au avut rezervările făcute din timp și sunt turiști care abia așteptau să plece. În această săptămână sunt suficient de mulți turiști care au făcut reprogramări ale vacanțelor amânate din mai și începutul lunii iunie. Am avut foarte puțini turiști care au vrut să organizeze o ieșire pe ultima sută de metri, dar noi punem asta pe seama condițiilor meteo din ultima vreme, și anume a ploilor.

Care este tipologia turistului român care a ales să plece în Bulgaria și Grecia la început de sezon?

Tineri, curajosi, aventurieri în general, fie foarte ocupați în timpul verii, fie persoane care profită de prețurile mai scăzute din această perioadă. Sunt și persoane care merg de mai multe ori pe an. Un aspect principal pentru alegerea acestei perioade este, totuși, și prețul.

În 2020 românii vor evita vacanțele cu avionul chiar dacă se deschide traficul aerian. Turiștii români vor prefera vacanțe pe litoral, cât mai aproape de casă pentru a ajunge cât mai repede la cei dragi în caz de urgență. Se vor lega mai degrabă turismul individual și destinații care să le ofere flexibilitatea transportului pe cont propriu. Astfel, anul acesta se vor alege mai degrabă stațiunile din nordul Bulgariei, insulele din nordul Greciei și plaja din Turcia cu ieșire la Marea Egee. Litoralul bulgăresc a fost în ultimii ani prima opțiune externă de concediu a românilor. Aceasta pentru că stațiunile bulgărești oferă condiții de vacanță la un raport calitate preț foarte bun. Faptul că industria ospitalității este dezvoltată în Bulgaria o arată inclusiv ponderea turismului din PIB-ul țării vecine, de 11%.

Cum vedeți desfășurarea sezonului estival în acest an?

Nu cred că a fost în istoria turismului un an mai puțin predictibil decât 2020. Acesta este, de departe, și cel mai atipic an. Până acum știm că a început în forță, cu creșteri semnificative pentru majoritatea operatorilor, anunțându-se un an foarte bun, dar a continuat cu scăderi abisale. E ca la jocul de ruletă. Dacă evoluția cazurilor covid va fi în limitele admise de autorități și dacă condițiile de călătorie vor fi suportabile pentru turiști (de exemplu carantina la întoarcere reprezintă o mare problemă) atunci românii vor călători, în special în regiune (mai ales Grecia și Bulgaria). Acum hotelierii au pregătit oferte speciale foarte atractive pentru români, însa e posibil ca acestea să dispară dacă hotelurile se vor aglomera, mai ales pentru perioadele de vârf. Vor încerca să evite gradul maxim de ocupare pentru o distanțare mai bună, pentru a ține sub control situatia din punct de vedere sanitar. Nimeni nu își dorește cazuri…  

2020 va fi un an greu în special pentru agențiile de turism, care trebuie să gestioneze toate neprevăzutele. Și nu sunt deloc puține. Momentan cred că turistii ar trebui să profite de ofertele speciale și să se orienteze către variantele de plată cu avans pentru a-și asigura locul, dar în același timp să-și pregătească un exit.

Românii s-au relaxat în fața pandemiei. Acum sunt mai mult preocupați de aspecte financiare și de măsuri de siguranță luate de hoteluri. Dar cu siguranță își doresc să călătorească în 2020. Aceasta ne arată numărul de telefoane pe care îl primim la agenție și turiștii care au ales să-și amâne vacanța tot în 2020. Da, turiștii sunt într-adevăr foarte preocupați de siguranță. Din acest motiv, românii vor pune mare accent pe calitatea serviciilor și pe distanțarea pe plajă și în unitățile de cazare.

Spre deosebire de anii trecuți în care turiștii puneau accentul pe bugetul de călătorie, în 2020 românii sunt mai preocupați de siguranță și de maniera în care hotelierii au amenajat hotelurile pentru siguranța turiștilor. Pornind de la această premisă, anul acesta vor fi la mai mare căutare unitățile de cazare de patru și cinci stele, cu plaje generoase și amenajări care să păstreze condițiile de securitate dictate de contextul actual.

Ce părere aveți despre incoming-ul dinspre Bulgaria și Grecia în România? Ce șanse îi dați?

Prin tradiție, Grecia și Bulgaria sunt două țări care nu sunt emițătoare de turiști către România  și mă îndoiesc că lucrul acesta se va schimba în perioada imediat următoare. Cert este că acest context actual forțează oarecum la un turism regional și România ar putea să profite de acest lucru. Dar toate acestea necesită o strategie centralizată, necesită investiții și oameni profesioniști, bine plătiți, care să gestioneze toate acestea, capitole la care nu am stat foarte bine în ultima vreme.

Ce măsuri iau bulgarii pentru vacanțele românilor pe litoral?

Trăim vremuri fără precedent  în care impredictibilitatea este cuvântul de ordine și aceasta ne  afectează pe toți.  Sunt vremuri în care ne adaptăm din mers, iar schimbările survin peste noapte. Și știm că aceste măsuri au afectat și planurile voastre de vacanță, iar sejurul all-inclusive în Bulgaria va fi și el diferit. Acesta este motivul pentru care împărtășim aceste informații, să știți ce implică all-inclusive în Bulgaria în 2020. 

În același timp, este o perioadă în care mai mult ca oricând fiecare are nevoie de doza de relaxare. Fiecare dintre noi ne dorim să vedem un petic de cer și să ne scăldăm picioarele în apă caldă a mării, ca o mica recompensă a faptului că am fost închiși în case pentru mai mult de două luni de zile. Mulți între noi am jinduit la un peisaj superb și la mângâierea caldă a soarelui privind dincolo de ferestre sau vreo postare în social media ale celor care se bucurau de peisaje magnifice. Vacanța este recompensa oamenilor,  dar și vacanța se află sub harta schimbării.  Tot ce ne dorim pentru turiști e să se bucure de un sejur plăcut, alături de cei dragi, în condiții de siguranță.

În pofida faptului că domeniul turismului a fost cel mai afectat  economic de către măsurile luate pe durata  izolării sociale,  Travel Planner a depus toate eforturile ca turiștii să fie continuu  și transparent informați despre măsurile luate.  Echipa noastră a lucrat de acasă tocmai pentru a informa, chiar a găsit soluții pentru sejururile pe care turiștii le-au plătit.  Se apropie momentul mult așteptat ca turiștii să poată pleca în vacanță.

Pe 15 iunie 2020  s-a deschis sezonul de vacanță în Bulgaria în regim  de relaxare. Unii dintre hotelieri au luat măsuri deja  pentru asigura turistilor o vacanță cât mai plăcută și mai sigură, măsuri pe care le au anunțat.  Alte unități de cazare continuă să se adapteze situației actuale.  Vacanță all inclusive în 2020  este sub imperiul probabilității  pentru că întregul context internațional nu este sigur. Măsurile implementate vor fi similare  la unele dintre hoteluri, dar cel mai probabil în acest an fiecare unitate de cazare va avea proceduri proprii de cazare și masă. Oricum, sper să avem parte de predictibilitate și să lăsăm granițele deschise, fără carantină la reîntoarcere, pentru Bulgaria și Grecia. Altfel, turismul va fi și mai afectat, turiștii nemulțumiți, firmele de turism într-o situația critică.

Ce măsuri de siguranță adoptă la ora actuală hotelurile din Bulgaria?

-Siguranța turistului este în prim plan în vacanța pe litoralul bulgăresc în 2020. Trăim vremuri noi pentru fiecare dintre noi, vremuri care cer adaptare la nivel de individ și afacere.

Domeniul turismului a fost cel mai tare a afectat de pandemia Covid-19.  La ora actuală. Profesioniștii din turism,  agenții și hotelieri,  au două provocări: să susțină afacerile care funcționează în regim de avarie și în același timp să păstreze un climat sigur pentru clienții săi în noul context  internațional de sănătate.  

Măsurile luate de hotelurile din Bulgaria în 2020 sunt concentrate pe a păstra siguranța turiștilor,  respectând Directivele europene în domeniu. Aceste măsuri chiar oferă mai multă relaxare turiștilor cazați pe litoralul Mării Negre pentru că efortul  financiar al hotelierilor răsplătește turistul.

Acesta se află în siguranță și, în plus, are mai mult spațiu și mai mult confort. Cel mai probabil, fiecare hotel va avea un protocol de acces, comunicare și organizare a meselor pentru a asigura siguranța turiștilor. Unele hoteluri posibil chiar să aibă posibilitatea de monitorizare sau ajutor medical. 
 
Iată posibile măsuri pentru check-in și acces în unitățile de cazare din Bulgaria în 2020. Cel mai posibil nu vor mai avea ocupare 100% pentru a asigura spațiul de siguranță pentru turiști.  Cel mai posibil oaspeții vor avea procedură de check-in diferită, iar la acces se va masura temperatura.

Check in-ul poate fi organizat de fiecare hotel în mod adecvat, în flux de trafic,  astfel încât să permită distanțarea. Foarte posibil ca persoanele care nu sunt cazate în hotel să nu poată avea acces la oaspeții cazați. Check-in-ul se va face doar după ora 14.00, check-out-ul înainte de ora 10.00 – 11.00 ca personalul să aibă timp să facă curat și să igienizeze camerele.

De asemenea, iată cum se vor organiza mesele All-Inclusive în Bulgaria. Accesul în sălile de mese posibil să urmeze un protocol diferit, oaspeții având un traseu unidirecțional dintre intrare spre ieșire. Suprafețele din sălile de masă vor fi dezinfectate la intervale regulate și foarte posibil ca hotelierii să afișeze intervalul. O altă posibilitate este ca masa să fie organizată outdoor. Masa nu va mai avea regimul de bufet suedez specific vacanței all-inclusive în Bulgaria.

Sunt mai multe scenarii pentru acest tip de vacanță anul acesta: servirea de către personal care va fi distanțat de turist prin pereți de plexiglas; meniu similar a la carte sau meniu pe bază de precomandă. Este foate probabil ca masa să fie organizată diferit și din punct de vedere al accesului în sala de mese. Astfel, turiștii ar putea fi organizați în două ture la masă, în intervale specifice. Cel mai posibil, dezinfectarea va fi obligatorie la accesul în sala de mese. 

Acum ne referim la dezinfectare, igienizare și măsuri de sănătate. O măsură pe care o pot implementa la hoteluri este dezinfecteze mâinile în spațiile publice de acces- check-in, sala de mese, săli de activități. Cel mai probabil, la cazare turiștii vor primi un kit de dezinfectare, eventual măști care să fie purtate în spațiile închise. Temperatura cel mai probabil va fi monitorizată.

Va ține de fiecare hotel în parte ciclicitatea și momentul monitorizării temperaturii. Dezinfectarea suprafețelor publice va fi făcută la intervale ciclice, probabil orar și cu notificări asupra orei dezinfecției. Curățenia și dezinfecția în camere posibil să fie făcută cu o ciclicitate sporită și se va face apel la turiști să permită accesul pentru igienizare. Similar și schimbul prosoapelor sau al lenjeriei. Unele unități de cazare posibil să aibă personal medical la dispoziția turiștilor, iar în cazul în care un turist este confirmat pozitiv și e asimptomatic sau cu simptome medii Covid să fie transferat într-un hotel dedicat. Suprafețele sezlongurilor vor fi curățare la intervale adecvate de timp. Firește, turiștii se întreabă cum vor fi activitățile de relaxare și recreative.

Dezinfecția suprafețelor din zonele publice se face din oră în oră. De asemenea, turiștii vor primi produse de igienă. Aceasta le va asigura confortul că își igienizează spațiul, oricum personalul este angajat să păstreze curățenia optimă. Animația pentru adulți și copii va ține cont de distanțarea socială și activitățile vor fi ținute outdoor sau cu un număr limitat de participanți pentru a permite distanța impusă de contextul sanitar.

Participanții la activități indoor posibil să fie rugați să poarte măști. Piscinele exterioare vor rămâne deschise publicului, dar șezlongurile și umbreluțele vor fi amplasate la distanțe mai mari. Posibil ca accesul la piscină să fie limitat la un număr mai mic de persoane pentru a permite distanțarea. Similar, pe plajă șezlongurile vor fi amplasate la 2 m.

Activitățile de spa vor fi cel mai probabil pe bază de programare și cu măsuri care vor fi comunicate de fiecare hotel.

La ce să se mai aștepte turiștii în acest sezon?

Clar, vor fi mai puține reduceri la vacanțe anul acesta. 2020 este un an dificil atât pentru turiști, dar mai ales pentru hotelieri. Din punct de vedere financiar domeniul turismului a fost cel mai afectat, unitățile de cazare fiind închise pe durata măsurilor de urgență, inclusiv în prezent. În același timp, în noul context de sănătate, reprezentații hotelurilor sunt obligați să investească sume importante pentru a asigura confortul turiștilor și a minimiza riscul răspândirii SARS COV 2.

Dacă anii precedenți turiștii se bucurau de oferte last minutes, în 2020 reducerile la ofertele de cazare vor fi rare și nesemnificative. O preocupare a turiștilor care sună la agenți este obligativitatea deschiderii unui pașaport de sanătate la trecerea graniței. În acest moment nu există o astfel de informare oficială. Pentru a urmări detaliile de traversare a granițelor, le recomand turiștilor să urmărească periodic website-ul Ministerului Afacerilor de Externe.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?