Despre Apeductul din Kavala, simbol al orasului si monument arhitectural de exceptie

Considerat a fi o adevarata marturie a ingineriei si arhitecturii trecutului, Apeductul din Kavala este totodata si unul dintre cele mai populare obiective din acest oras. 

Mai este cunoscut si cu denumirea de “Kamares” care din limba greaca se traduce drept “arc” si are un parcurs istoric impresionant, oferind totodata cadre spectaculoase pentru fotografiile cu care te vei intoarce din vacanta 🙂 

In cele ce urmeaza vom parcurge cateva detalii importante despre Kamares, alaturi de o serie de mici ponturi despre diverse alte atractii din imprejurimi.

Bineinteles, la noi pe site te intampinam si cu unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Grecia!

Unde se afla Apeductul din Kavala, cum ajungi si distante din alte statiuni

Kаmarеs este localizat in zona centrala a Kavalei, foarte aproape de castel si de partea veche a orasului (Old Town – Panagia). Din portul Kavala si pana la apeduct sunt circa 650 metri de mers pe jos, distanta care se poate parcurge in aproximativ 10 minute de plimbare lejera. 

Atractia poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Kavala Aqueduct-Kamares”, insa ceva ne spune ca vei observa structura impozanta chiar si de la cateva sute de metri departare. 

Iti recomandam sa lasi masina la hotel si sa vii aici pe jos, daca esti cazat la o distanta rezonabila sau cu ajutorul autobuzelor locale KTEL Kavalas, al caror program actualizat poate fi consultat pe acest site. Mai ales in plina vara, zona centrala a orasului Kavala poate deveni aglomerata, iar locurile de parcare din apropierea apeductului pot deveni insuficiente. 

Distante pana la Apeductul din Kavala din alte statiuni apropiate:

  • distanta Nea Karvali – Apeduct Kavala: 10,5 kilometri
  • distanta Palio – Apeduct Kavala: 9,4 kilometri
  • distanta Nea Iraklitsa – Apeduct Kavala: 15,7 kilometri
  • distanta Nea Peramos – Apeduct Kavala: 19 kilometri 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Apeductul din Kavala

Chiar daca apeductul are origini romane, structura care poate fi vazuta in prezent a fost cladita de catre otomani pe parcursul secolului al XVI-lea. In elementele de fundatie mai pot fi observate caramizi grosiere, specifice lucrarilor din vremea Imperiului Roman. 

In secolul al XIV-lea, apeductul a fost incorporat in zidul care imprejmuia vechea cetate, insa doua secole mai tarziu, in timpul domniei lui Suleiman Magnificul, structura a fost reamenajata in forma sa actuala. Peretele vechi a fost inlocuit cu un apeduct construit din piatra de granit si caramida de var. Apa era transportata pe o distanta de circa 6 kilometri, alimentand fantanile, cladirile publice si unele case private. 

Unii istorici dateaza constructia actuala din jurul anului 1522, in timp ce alte studii de specialitate ii plaseaza inceputurile undeva intre anii 1530 – 1536. 

Fascinant este faptul ca apeductul a alimentat orasul cu apa potabila provenita din lantul muntos Pangaion pana in anul 1911. 

In prezent, in zona centrala a orasului Kavala poate fi vazuta cea mai impresionanta parte a apeductului, o structura asemanatoare unui pod cu arce, a carui lungime atinge in jur de 280 de metri, respectiv o inaltime de 28 metri in cel mai ridicat punct.  

Este considerat un obiectiv de tip “must-see” cata vreme te vei afla in Kavala, cu atat mai mult cu cat a devenit o parte bine integrata in peisajul urban. In jurul constructiei s-au dezvoltat piete, restaurante, iar faptul ca este iluminat nocturn reprezinta un avantaj pentru cei veniti sa viziteze aceasta parte a orasului pe timp de seara. 

Alte atractii apropiate de Apeductul din Kavala 

Pe langa apeductul Kamares, Kavala ofera o multime de alte obiective care merita vizitate. Mai jos ti-am pregatit cateva exemple de astfel de locuri:

Centrul vechi din Kavala este poate cel mai boem loc in care te-ai putea plimba. Stradutele sale inguste si pietruite, casele vechi si diferite alte constructii istorice, micile magazine cu suveniruri handmade, tavernele traditionale – toate reprezinta o incantare pentru turistii sositi pentru prima oara in acest oras grecesc.

Castelul din Kavala se afla la doar 500 metri departare de Kamares (ceea ce inseamna o plimbare pe jos de 8-9 minute). A fost ridicat in primul sfert al secolului al XV-lea, pe ramasitele Acropolei bizantine Christoupolis, iar aici poti vedea turnul circular, un turn poligonal si doua turnuri patrate (in nord-est si nord-vest), un teatru in aer liber, magazia de pulbere, garnizoana si alte atractii puternic incarcate de istorie. 

Adultii platesc 4.50 euro pentru acces, copiii cu varsta intre 6 – 18 ani platesc 2.50 euro, iar cei cu varsta sub 6 ani au intrare gratuita. 

Muzeele din Kavala, multe la numar, mai pot face obiectul unor scurte opriri atata vreme cat esti pasionat de istoria locului. La distante rezonabile fata de apeduct se afla Muzeul Arheologic, Muzeul Maritim, Muzeul Tutunului, Muzeul Mohammed Ali si altele. 

Plajele apropiate de centru iti pot oferi cadrele perfecte pentru o pauza relaxanta la malul marii, dupa ce ai vizitat obiectivele din oras. Cea mai mare este plaja Perigiali, insa la indemana ta vor fi si plaja Rapsani, plaja Kalamitsa sau plaja Batis

Mai multe informatii despre fiecare dintre acestea gasesti la noi pe blog, in articolul: Ghid plaje Kavala. Cele mai frumoase locuri in care ai putea sa te relaxezi la malul marii

Plaja Batis, sursa foto Facebook Batis Multiplex Kavala

In loc de concluzie

Apeductul din Kavala nu este doar o constructie istorica, ci si o punte intre civilizatiile care au dominat aceasta regiune de-a lungul timpului. Ramane un punct de reper major, un loc de intalnire, un loc in care sa faci fotografii reusite si un motiv suficient de bun pentru o vizita in Kavala. 

Nu uita ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Grecia, care pot fi accesate rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?