Despre Manastirea Malevi si Icoana Adormirii Maicii Domnului din Peloponez

In estul peninsulei Peloponez, la poalele Muntelui Parnon, o manastire vestita pentru icoana sa facatoare de minuni isi face simtita prezenta pe harta celor mai importante manastiri ortodoxe din Grecia. 

In continuare vom explora detalii legate de locatia manastirii Malevi, acesul pelerinilor, istoria bogata a locului, precum si informatii utile despre alte atractii din zona. 

Totodata, te asteptam la noi pe site pentru a arunca o privire pe unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde este Manastirea Malevi, cum ajungi si distante din diferite orase

Manastirea Malevi este localizata in prefectura Arcadia din Peloponez, intr-o zona cu peisaje montane fascinante, la o altitudine de circa 950 metri. 

Cea mai apropiata asezare in raport cu manastirea este satul Agios Petros, care se afla la 7,3 kilometri (intre cele doua ar trebui sa faci in jur de 13-15 minute cu masina). 

Din orasul Patras (al treilea ca marime din Grecia) si pana la Manastirea Malevi sunt 246 de kilometri, ceea ce inseamna in jur de 3 ore si 20 de minute pe drum. 

Ceva mai apropiate sunt orasele Kalamata (la 123 kilometri de manastire) si Tripoli (42 kilometri). 

Din Corint si pana la Manastirea Malevi ai de parcurs 119 kilometri, iar din capitala Atena si pana aici sunt  in jur de 200 kilometri (circa 3 ore pe drum). 

Manastirea poate fi vizitata de luni pana sambata in intervalele orare 10:00-13:00 si 16:00-18:00, si duminica in intervalul orar 7:00-18:00.

Scurt istoric al Manastirii Malevi si ce poti vedea aici in prezent

Primele insemnari legate de existenta acestei manastiri dateaza din anul 717 d.Hr., Muntele Parnon fiind adesea considerat un “al doilea Sfant Munte”, gratie numeroaselor manastiri si asezaminte monahale din zona, dar si a faptului ca sub domnia lui Constantin Pogonatul au fost transmutati aici locuitori crestinati de la Muntele Athos. 

Zidita initial in locul Kanali din apropierea varful Malevos, manastirea a fost mutata in 1116 pe actualul pamant, in urma disparitiei Icoanei Adormirii Maicii Domnului. 

Conform vechilor istorisiri, icoana facatoare de minuni a disparut in repetate randuri din biserica initiala, fiind gasita de catre credinciosi pe locul manastirii actuale, intamplare ce i-a facut pe oameni sa considere mutarea asezamantului mai jos drept voia Domnului.

Icoana Adormirii Maicii Domnului de la Manastirea Malevi este ferecata in argint (avand inscriptionat anul 1362), fiind pictata insa de catre Sfantul Apostol Luca. 

Desi nu se cunoaste cu exactitate istoria acestei lucrari, din anul 1964, icoana izvoraste mir din partea de sus si din partile laterale, sub forma unor picaturi asemanatoare celor de roua. 

Parfumul mirului este persistent si deosebit de frumos, iar mii de pelerini din intreaga lume vin sa se inchine acestei icoane si sa se roage Maicii Domnului pentru vindecare. Icoana se afla in biserica veche din incinta Manastirii Malevi. 

Una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria asezamantului este cea a Sfantului Nil, ajuns aici in anul 1601, alaturi de unchiul sau, ieromonahul Makarios Tertsakios. 

A fost randuit preot si s-a remarcat prin talentul deosebit in pictura icoanelor. In Trapeza Manastirii Malevi este gazduita o icoana realizata de Sfantul Nil, in care sunt reprezentate, pe doua fete, Invierea lui Iisus Hristos si Adormirea Maicii Domnului. 

Manastirea Malevi a traversat momente de cumpana in anul 1786 (in timpul luptelor dintre greci si turci), dar si in 1825, cand a fost arsa de catre Ibrahim Pasa.  Asezamantul aflat in ruina a cunoscut insa renasterea dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in 1949, cand a fost reactivat ca manastire de maici. 

In prezent, manastirea este foarte bine intretinuta, iar vizitatorii sunt intampinati cu caldura si invatati despre istoria si traditia acestui loc incarcat de credinta.  

Alte atractii apropiate de Manastirea Malevi 

In aceeasi zi cu vizita la Manastirea Malevi, te mai poti bucura si de alte obiective interesante, localizate la distante acceptabile.

Satul pitoresc Agios Petros poate fi locul ideal in care sa te relaxezi si sa surprinzi atmosfera greceasca autentica. Aici te asteapta cateva unitati de cazare, un muzeu despre istoria satului, o bisericuta inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, mai multe taverne traditionale, case din piatra si stradute inguste. 

In plus, satul poate fi un bun punct de plecare pe traseele de drumetie de pe Muntele Parnon, cu conditia sa te echipezi corespunzator 🙂 

Orasul Astros si in mod special portiunea sa de coasta marcata pe Harti cu “Paralio Astros” mai poate face obiectul unei experiente reusite in aceasta zona.

Se afla la doar 30 kilometri departare de Manastirea Malevi (drumul intre cele doua dureaza circa 45 minute) si are de oferit plaje frumoase in imprejurimi, zona de port, dar si un sit arheologic. 

Pestera Kapsia, considerata a fi una dintre cele mai impresionante din Peloponez, se afla la o distanta de aproximativ 60 kilometri de Manastirea Malevi, mai sus de Tripoli.

Daca esti dispus sa strabati aceasta distanta, la Kapsia vei putea admira, in cadrul unui tur ghidat, formatiuni spectaculoase de stalactite si stalagmite si vei putea accesa informatii despre istoria geologica si despre descoperirile arheologice din pestera. 

Biserica Sfanta Teodora din Vasta este localizata la circa 90 kilometri departare de Manastirea Malevi. Aici poti vedea un fenomen natural aproape inexplicabil, respectiv cei 17 arbori crescuti pe acoperisul micutei biserici inchinate Sfintei.

Locul in sine este cat se poate de frumos, cu un rau in imediata apropiere si o vegetatie abundenta.

In loc de concluzie

O oaza de liniste si de spiritualitate, un loc in care sa te reculegi, sa te rogi si sa te bucuri de peisaje frumoase, Manastirea Malevi merita inclusa pe lista ta daca esti in cautarea unei experiente autentice in Peloponez, Grecia. 

Stii deja, mai mult ca sigur, ca Grecia ascunde o sumedenie de destinatii spectaculoase si atat de potrivite pentru vacantele relaxante. Te invitam sa-ti planifici urmatoare aventura in aceasta tara descoperind ofertele pentru vacante in Grecia disponibile la noi pe site.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?