Despre Manastirea Sfantul Nectarie din Eghina

Situata in imediata apropiere a orasului Eghina de pe insula cu acelasi nume, Manastirea Sfantului Nectarie este considerata o adevarata sursa de binecuvantare pentru localnicii crestini ai insulei si pentru mii de pelerini din intreaga lume. 

Hai cu noi intr-o scurta calatorie virtuala in zona acestei manastiri, pentru a-i descoperi parcursul istoric si principalele atractii, si intra la noi pe site pentru a consulta o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Unde se afla Manastirea Sfantul Nectarie din Eghina si cum ajungi 

Manastirea Sfantului Nectarie este localizata pe insula Eghina (golful Saronic), intre Argolida si Atica, fiind usor de accesat pornind din portul Pireu al capitalei Atena. Calatoria cu ferry din Atena si pana in Eghina dureaza in jur de o ora si 10 minute, iar pretul unui bilet dus-intors este de 12 euro/persoana. Daca iei si masina cu tine, vei plati un cost suplimentar de 29 euro. 

Programul curselor de feribot, alaturi de preturile actualizate pot fi verificate pe acest site (Saronic Ferries). 

HINT: Pe insula Eghina se poate ajunge, cu ferry, si din porturile Archaia Epidauros (prefectura Argolis, Peloponez), Megalochori (insula Agistri), Methana (insula Methana). 

Odata ajuns in portul Eghina, vei mai avea de parcurs 6,7 kilometri pana la Manastirea Sf. Nectarie. Se poate ajunge direct cu autobuzul (statia se afla in port), insa daca nu te incadrezi in programul curselor, poti lua si un taxi. Costul unei curse cu taxi este de aproximativ 10 euro. 

Manastirea este deschisa zilnic, in intervalul orar 05.00 – 20.00 (in zilele de duminica, programul este intre 06.30 – 20.00). 

Scurt parcurs istoric si ce poti vedea la Manastirea Sfantul Nectarie din Eghina

Biserica manastirii a fost cladita intre anii 1910 – 1940, pe ruinele unei biserici bizantine, la cererea maicilor din zona, care au trait initial intr-o micuta asezare monastica. 

Sfantul Nectarie (considerat, de altfel, protectorul insulei Eghina), s-a implicat personal in construirea manastirii, care a fost inchinata, la acea vreme, Preasfintei Treimi. 

Ulterior, odata cu canonizarea Sfantului, a primit si un al doilea hram – Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul. 

Manastirea gazduieste moastele Sfantului, la care vin anual sa se inchine pelerini din intreaga lume. 

La circa 200 metri departare de locasul nou se afla mormantul Sfantului Nectarie, vechea manastire si chilia (in interiorul careia vizitatorii pot vedea o serie de obiecte care au apartinut acestuia). 

Despre viata Sfantului Ierarh Nectarie

Nascut cu numele de Anastasios Kefalas, la Silivri (Imperiul Otoman), Sfantul Nectarie provenea dintr-o familie modesta, fiind crescut alaturi de cei sase frati ai sai cu credinta fata de Dumnezeu. Pleaca spre Constantinopol la varsta de doar 14 ani, pentru a-si castiga traiul si, remarcat fiind de catre conducerea Scolii Metocului Sfantului Mormant, este angajat drept invatator. 

Ulterior, la 27 de ani, devine monah la Manastirea Nea Moni din insula Hios. Isi termina liceul si urmeaza apoi Facultatea de Teologie din Atena, iar ulterior pleaca in Alexandria, Egipt, unde este numit predicator principal al Patriarhiei. 

Ajunge mai apoi sa fie numit mitropolit de Pentapolis, insa in anul 1890, in urma unor neintelegeri, este trimis inapoi in Grecia.

Ocupa functia de director al Scolii Teologice Rizareion, iar dupa ce considera ca si-a indeplinit datoria, intemeiaza manastirea “Sfanta Treime” de pe insula Eghina, alaturi de un grup de ucenite. 

Alte atractii in apropierea Manastirii Sfantul Nectarie

Insula Eghina abunda in peisaje superbe, cultura si atractii istorice. La distante rezonabile pornind de la Manastirea Sfantul Nectarie, mai poti vizita relativ usor si:

Templul Aphaia este considerat una dintre minunile arhitecturale ale Greciei Antice, aflandu-se la doar 6,8 kilometri distanta de manastire. A fost ridicat in secolul al V-lea i. Hr, pe ruinele unui templu anterior, distrus de un incendiu. Templul a fost construit in stil doric, iar 25 dintre cele 32 de coloane originale sunt inca in pozitie verticala, gratie priceperii restauratorilor. 

In acest loc au fost descoperite o multitudine de figurine din epoca tarzie a bronzului. O parte dintre statuile gasite aici sunt expuse in prezent la Muzeul de Arheologie din Munchen. 

Ruinele orasului vechi Paleochora sunt raspandite pe dealurile din apropierea manastirii. Acestea includ biserici, case si alte constructii foarte vechi, cele mai multe in stare de degradare, fiind inconjurate de o liniste aparte.

Poate fi unul dintre locurile potrivite pentru a te conecta cu istoria acestui loc, in timpul unei plimbari prin natura. Se recomanda sa porti incaltaminte adecvata si sa ai la tine apa plata. 

Plaja Agia Marina este localizata la 7,3 kilometri departare de Manastirea Sfantul Nectarie, pe coasta de est a insulei Eghina.

Este una dintre cele mai cunoscute plaje ale insulei, fiind formata din nisip fin si organizata cu sezlonguri si umbrele. 

In orasul Eghina te asteapta zona portului, numeroase taverne traditionale, Muzeul de Arheologie, ruinele Templului lui Apollo, Turnul Markellos si altele.

In loc de concluzie 

Fie ca ajungi aici din credinta, din dorinta de a explora istoria si cultura acestei insule, fie din ambele motive, Manastirea Sfantul Nectarie reuseste sa impresioneze prin incarcatura sa aparte, oferindu-ti oportunitatea de a te bucura de reculegere, de liniste si de peisaje frumoase. Are avantajul de a fi localizata in imediata apropiere a orasului-capitala din insula Eghina si la distante mici fata de alte atractii importante. 

Daca ai ajuns deja aici, asteptam cu interes sa ne impartasesti detalii despre experienta ta, iar daca ti-am starnit apetitul pentru excursiile pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site gasesti o serie de oferte avantajoase pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?