Turnul Alb din Salonic si ce trebuie sa stii daca vrei sa vizitezi acest simbol al orasului

Fara doar si poate cel mai cunoscut obiectiv turistic din oras, Turnul Alb din Salonic este folosit adesea ca punct de reper turistic, ca punct de plecare catre majoritatea atractiilor din zona falezei, fiind totodata prezent ca imagine principala pe carti postale, ilustratii si alte materiale de tip suveniruri. 

Putem privi acest monumet emblematic drept un martor la multe dintre cele mai importante evenimente istorice ale orasului, cu atat mai mult cu cat rolul sau a cunoscut numeroase schimbari de-a lungul secolelor.

Te invitam sa descoperi, mai jos, o serie de amanunte fascinante despre Turnul Alb din Salonic, iar la noi pe site te asteptam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia, inclusiv cu propuneri din zonele Halkidiki si Riviera Olimpului.

Localizare Turnul Alb din Salonic si cum ajungi aici

Turnul Alb a fost ridicat la malul marii, in zona de faleza, la o distanta de aproximativ 3 kilometri departare de portul din Salonic. Recomandam sa vii aici fie pe jos, in plimbare, fie cu autobuzele locale sau cu bicicleta, caci orasul devine foarte aglomerat pe timp de vara si poti intampina probleme cu locurile de parcare. 

Chiar langa turn exista statie de autobuz (unde opresc liniile 03K, 05, 06, 45Y, 15, 33, 39). Tot aici isi are statia de baza si autobuzul nr. 50 (cultural route) care are 15 opriri in zona celor mai importante atractii turistice ale orasului. Autobuzul 50 circula din ora in ora, in intervalul 08:00 – 21:00 (din iunie si pana in septembrie) si in intervalul 09:00 – 16:00 (din octombrie si pana in mai). Pretul unui bilet este de aproximativ 1,80 euro/persoana.  

Turnul se afla la o distanta de 1 kilometru pornind din piata centrala Aristotel a orasului, ceea ce inseamna in jur de 14-15 minute de mers pe jos intre cele doua. 

Plecand de la Biserica Agia Sofia, pana la Turnul Alb vei avea de parcurs in jur de 750 de metri, iar de la Biserica Sfantul Dimitrie si pana aici distanta este ceva mai mare, de aproximativ 1,6 kilometri (in jur de 21-22 minute de mers pe jos). 

Cea mai apropiata parcare de Turnul Alb este cea subterana din zona Primariei. Exista si locuri de parcare pentru biciclete, chiar in imediata apropiere a obiectivului. 

Daca urmeaza sa pleci cu masina catre orasul Salonic pentru prima oara, aici vei gasi mai multe amanunte utile despre drum. 

Scurt parcurs istoric al Turnului Alb din Salonic

Turnul Alb a fost ridicat in secolul al XV-lea, dupa ce Salonicul a cazut prada otomanilor, in anul 1430. Constructia a fost cladita pe ruinele unei fortificatii bizantine (din secolul al XII-lea) si a purtat, de-a lungul vremurilor, mai multe denumiri: Turnul Leului (in secolul al XVI-lea), Turnul Kalamaria (in secolul al XVIII-lea), Turnul Ienicerilor/Turnul Sangelui (pe parcursul secolului al XIX-lea). 

Ultima dintre denumiri are legatura cu perioada in care turnul avea rol de inchisoare si totodata loc de executie pentru condamnati. Aceasta perioada sangeroasa isi are finalul in anul 1883, atunci cand sultanul Abdul Hamid al II-lea ordona vopsirea turnului in alb. 

Dupa eliberarea Salonicului in 1912 si incorporarea in statul grec, Turnul Alb cunoaste diferite alte intrebuintari. Initial, in timpul Primului Razboi Mondial, la etajul 1 al constructiei au fost depozitate mai multe antichitati descoperite in timpul sapaturilor arheologice.

Mai apoi, gazduieste Centrul de Aparare Antiaeriana din Salonic, laboratorul de meteorologie al Universitatii Aristotel, dar si grupuri de cercetatori marini. 

Turnul Alb ajunge in posesia Ministerului Culturii in anul 1983. 

Ce poti vedea in prezent la Turnul Alb din Salonic, tarife, program de vizitare

Structura actuala a turnului masoara 33,90 metri in inaltime si are un diametru de 22,70 metri, fiind dispusa pe 6 etaje, conectate prin scari. La ultimul etaj exista o terasa cu vedere panoramica superba catre intregul oras. 

Din septembrie 2008, Turnul Alb gazduieste un soi de muzeu/expozitie permanenta ce prezinta, pe scurt, parcursul istoric al orasului Salonic. Expozitia este organizata tematic, pe etaje, insa volumul mare de informatii care trebuia prezentat intr-un spatiu restrans a condus la utilizarea multimedia (proiectii video, aplicatii interactive, compozitii grafice), in timp ce materialele arheologice au fost reduse la minimum. De aceea, e important sa stii ca nu vei putea vedea o mare varietate de exponate arheologice in timpul vizitei la Turnul Alb. 

Explicatiile sunt redactate in limba greaca, insa vizitatorii au posibilitatea de a opta pentru un audio guide in limba engleza. 

Program de vizita la Turnul Alb din Salonic:

  • intre 13 iunie – 31 octombrie: luni, miercuri, joi, vineri, sambata, duminica in intervalul orar 08:00 – 20:00 si marti in intervalul orar 13:00-20:00. 
  • intre 1 noiembrie – 31 martie: luni – duminica in intervalul orar 08:30- 15:30. 

Ultima intrare are loc cu 20 de minute inainte de ora inchiderii. Turnul Alb este inchis publicului in urmatoarele zile de sarbatoare: 25-26 decembrie, 1 ianuarie, 25 martie, Duminica Pastelui. 

Preturi bilete acces la Turnul Alb din Salonic:

  • in perioada 13 iunie – 31 octombrie – bilet pret intreg: 6 euro/persoana, bilet pret redus 3 euro/persoana
  • in perioada 1 noiembrie – 31 martie – bilet pret intreg: 3 euro/persoana 

Copiii si adultii cu varsta de pana la 25 de ani, din tari membre UE, au intrare gratuita in baza prezentarii unui act de identitate. 

Detalii actualizate despre acces si program gasesti aici

Alte atractii apropiate de Turnul Alb din Salonic

Orasul Salonic gazduieste o multitudine de obiective turistice fascinante, lasate mostenire de parcursul sau istoric incarcat si de diferitele culturi care i-au calcat pamantul. Odata ce ai vizitat Turnul Alb, poti porni intr-o plimbare lejera pentru a bifa si alte locuri interesante, localizate la distante rezonabile: 

Muzeul Culturii Bizantine este una dintre cele mai apropiate atractii pornind de la Turnul Alb (distanta intre cele doua este de doar 750 de metri – adica in jur de 10 minute de mers pe jos). Aici te asteapta cele 11 galerii ale expozitiei permanente, care te vor ajuta sa calatoresti inapoi in timp, in lumea Bizantului. 

Programul de vizitare este acelasi ca la Turnul Alb, iar tarifele de acces sunt de 8 euro/persoana pret bilet intreg si 4 euro/ persoana pret bilet redus. 

Piata Aristotel este piata centrala din Salonic si te asteapta la 1 kilometru departare de Turnul Alb. A fost proiectata de catre arhitectul francez Ernest Hébrard in 1918, dupa Marele incendiu din 1917, insa a fost construita in cea mai mare parte a sa in anii 1950. 

Este tot un soi de meeting point faimos al Salonicului si totodata un loc ideal pentru relaxare si pentru poze frumoase 🙂 

Arcul lui Gaerius si Rotonda se afla la circa 800 metri departare de Turnul Alb, acestea fiind alte doua obiective de referinta ale orasului. Ambele au foast ridicate la comanda Imparatului Gaerius, drept elemente ale unei incinte imperiale, conectata de palatul sau din Salonic.

In cazul arcului, vei observa o serie de placari cu marmura, cu diferite sculpturi care redau scene de lupta si victoria asupra Imparatului Narses al Imperiului Persan. 

Tot in apropiere de Turnul Alb mai poti vedea si: Teatrul din Salonic, Muzeul de Arheologie din Salonic, Muzeul Macedonean de Arta Contemporana, Muzeul Olympic si altele. 

In loc de concluzie

Turnul Alb este, in mod categoric, cel mai cunoscut obiectiv turistic din orasul Salonic, iar o oprire aici este un must atata vreme cat vizitezi orasul pentru prima data. 

Ti-am starnit apetitul pentru escapadele in zona statiunilor din apropiere de Salonic? Nu uita ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte vacanta Grecia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?