Manastirea Sfantul Patapie din Loutraki. Istoric, ce poti vedea in prezent si atractii din imprejurimi

In partea de sud a Greciei, in apropierea orasului Loutraki si cu o vedere spectaculoasa catre Golful Corint, Manastirea Sfantul Patapie ofera o experienta religioasa profunda miilor de pelerini care ajung aici din toate colturile lumii. 

Vom explora, in cele ce urmeaza, cateva amanunte utile despre vizita la Manastirea Sfantul Patapie din Loutraki, iar pentru cei interesati de escapadele pe taram grecesc, am pregatit la noi pe site si o serie de oferte vacante Grecia.

Unde se afla Manastirea Sfantul Patapie Loutraki, cum ajungi si distante din alte orase

Situata la doar 7,8 kilometri de centrul orasului Loutraki (faimos pentru izvoarele sale minerale cu proprietati curative), manastirea inchinata Sfantului Patapie din Teba Egiptului este asezata intr-o zona pitoreasca, pe inaltimile Muntilor Geraneia. 

Ofera o priveliste superba catre Golful Corintului, situat intre peninsula Peloponez si Grecia Continentala, si este relativ usor de accesat si din centrul orasului Corint (17,7 kilometri distanta). 

Manastirea poate fi reperata pe Harti cu denumirea de “Monastery Saint Patapios”, iar multi dintre turistii care au ajuns aici relateaza ca fotografiile nu pot reda in totalitate frumusetea reala a privelistii de care te poti bucura de sus. 

Poti ajunge cu masina pana in apropierea manastirii, insa odata ce ai parcat, vei avea de urcat pe jos o serie de trepte din piatra (circa 150 de trepte). 

Distanta intre capitala Atena si Manastirea Sfantul Patapie Loutraki este de 90 de kilometri, iar drumul poate fi parcurs cu masina in aproximativ o ora si 40 de minute. 

In cazul in care nu dispui de masina, e bine de stiut ca din Atena pleaca zilnic autobuze (KTEL Korinthias) catre Loutraki. Programul actualizat si tarifele pot fi verificate pe acest site

Manastirea poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 08.00 – 20.00. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Manastirea Sfantul Patapie Loutraki 

O manastire ortodoxa, cu obste de maici, Manastirea Sfantul Patapie din zona Loutraki a fost intemeiata in anul 1952, la dorinta Parintelui Nectarios Kyriakos, locul de ctitorie fiind ales chiar in zona pesterii care gazduieste moastele Sfantului. 

Sfintele moaste au fost descoperite in anul 1904, sub un acoperis din tigla si frunze, care le-a protejat impotriva umezelii din pestera.

Peste Sfintele moaste a fost gasit asezat un sul de hartie cu numele Sfantului Patapie, alaturi de o cruce mare de lemn si mai multe monede din perioada bizantina.  

In prezent, osemintele din trupul Sfantului au ramas asezate in pestera de dimensiuni micute, intr-o racla de lemn frumos sculptata.  

Tot in acest loc au fost descoperite si fragmente din moastele Sfantului Nikon cel Nou, dar si cinstitul cap al mamei Imparatulului Constantin Paleologul (Sfanta Ipomoni), depuse in prezent in biserica centrala a manastirii. 

Maica Singlitichia a fost prima stareta a manastirii (1952 – 1963), urmata de monahia Patapia si in prezent de maica Isidora. 

Complexul manastirii a cunoscut o dezvoltare treptata, devenind in zilele noastre un important loc de pelerinaj, cu o obste ce numara aproximativ 40 de maici. 

Despre viata Sfantului Cuvios Patapie

Sfantul Patapie s-a nascut la sfarsitul secolului al IV-lea – inceputul secolului al V-lea, in Tebaida, Egipt. A dus o viata de rugaciune si sihastrie, mutandu-se ulterior la Constantinopol, unde a devenit cunoscut pentru minunile sale, in special darul vindecarii de boli. 

A intemeiat in Constantinopol o manastire cu hramul Sfantul Ioan Botezatorul, iar la varsta de 83 de ani a trecut la cele vesnice, fiind inmormantat cu cinste in locul ctitorit. 

Odata cu caderea Constantinopolului in 1453, moastele Sfantului Patapie au fost luate din manastirea Sfantului Ioan Botezatorul si mutate in Valea Corintului. 

Abia in 1904, Sfintele Moaste au fost descoperite de catre localnici si duse in casa parohiala a preotului din Loutraki.  

Alte atractii in apropierea Manastirii Sfantul Patapie Loutraki 

Vizita la Manastirea Sfantul Patapie poate fi completata de o serie de alte atractii din zona Loutraki – Corint. Printre acestea, enumeram:

Orasul-statiune Loutraki, cunoscut pentru izvoarele sale termale inca din vremurile antice, se afla la doar 15 minute de mers cu masina plecand de la manastire.

Mergi la o sesiune de SPA din cadrul Loutraki Thermal Spa, unde gasesti piscine incalzite, hidromasaj, baie de aburi, sauna, alaturi de o gama variata de masaje si alte tratamente.   

Inchiriaza o barca pentru a explora plajele Lefki Parathiriza, Milokopi, Lakazeza, Skalosia sau Pestera Focilor (care gazduieste o mica plaja la interior). 

Canalul Corint se afla la o distanta de circa 17 kilometri pornind de la manastire.

A fost realizat intre anii 1881 – 1893, avand o lungime de 6,3 kilometri, iar aici poti surprinde maretia acestei constructii intr-o serie de fotografii cu adevarat memorabile. 

Situl arheologic al Corintului Antic este una dintre cele mai importante atractii istorice pe care le-ai putea vizita in aceasta zona.

Taxa de intrare costa 8 euro/adulti (copiii si studentii au acces gratuit), iar ruinele, coloanele inalte si statuile expuse sunt realmente impresionante. 

In loc de concluzie

Manastirea Sfantul Patapie din Loutraki este nu doar un loc de pelerinaj, ci si unul dintre locurile in care te poti bucura de reculegere, de peisaje fermecatoare si de o bogata istorie spirituala. 

Daca ai ajuns deja aici si simti ca informatiile de mai sus merita actualizate si cu alte detalii utile, asteptam cu interes feedback-ul tau. 

Iar daca ti-am starnit interesul pentru concediile pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site gasesti o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?