In vizita la Manastirea Sfantul Gherasim din Kefalonia, Grecia

In prezent cea mai mare manastire de maici din intreaga insula, Manastirea Sfantul Gherasim din Kefalonia se afla in Valea Omala si ascunde o istorie de secole intregi, fiind infiintata chiar de catre Sfantul Gherasim, mutat aici dupa ce a trait in multe colturi ale lumii ca monah si ulterior ca pustnic. 

Descopera in continuare mai multe amanunte interesante despre Manastirea Sfantul Gherasim din Kefalonia si totodata unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia, care te asteapta chiar la noi pe site!

Localizare Manastirea Sfantul Gherasim din Kefalonia si cum ajungi aici 

Pornind din capitala insulei, Argostolion, pana la aceasta manastire vei avea de parcurs in jur de 15 kilometri, ceea ce inseamna un drum cu masina de circa 20 de minute, intr-o zi cu trafic normal. 

Din satul Lassi si pana la manastire, distanta este relativ similara (de circa 16 kilometri), iar din romanticul Assos si pana la Sfantul Gherasim drumul este ceva mai lung, de aproximativ 37 kilometri. 

Manastirea poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Sacred Monastery of Agios Gerasimos of Kefalonia”. Parcarea de la fata locului este generoasa.  

Distante catre manastire din alte sate si statiuni ale insulei:

  • distanta Fiskardo – Manastirea Sfantul Gherasim: 50 kilometri
  • distanta Agia Efimia – Manastirea Sfantul Gherasim: 26 kilometri
  • distanta Sami – Manastirea Sfantul Gherasim: 18 kilometri
  • distanta Poros – Manastirea Sfantul Gherasim: 31 kilometri

Cine a fost Sfantul Gherasim

Sfantul Gherasim s-a nascut in anul 1506, in satul grecesc Trikala, provenind din familia de nobili Notaras. La o varsta frageda, a inceput pelerinajul prin locurile sfinte, ajungand intai de toate pe Sfantul Munte Athos, pentru ca mai apoi sa plece spre Ierusalim, unde a slujit vreme de 12 ani. 

A locuit ulterior in insulele grecesti Creta si Zakynthos, insa in anul 1555 a revenit aproape de meleagurile natale, in insula Kefalonia, unde pret de 5 ani a salasluit intr-o pestera din vecinatatea satului Lassi. 

In 1560, Sfantul Gherasim s-a mutat in Valea Omala, unde a recladit vechea capela a satului si a infiintat manastirea. Si aici, a locuit intr-o pestera izolata, care poate fi vizitata in prezent de catre pelerini. 

A trait si a muncit pe aceste meleaguri cateva zeci de ani, fiind recunoscut drept un adevarat alungator de duhuri necurate si vindecator de boli, in special in cazul oamenilor cu probleme mintale.  

Legenda spune ca Sfantul Gherasim si-a prezis data mortii, trecand in nefiinta la data de 15 august 1579. 

“Traieste in pace cu tine insuti ca un copil si nu te gandi la lucruri inalte” ar fi fost ultimele cuvinte ale Sfantului, inmormantat in apropierea zidului de sud al bisericii. 

Mormantul a fost deschis atat in 1581, cat si in 1582, trupul fiind gasit neputrezit dupa ambele deshumari. 

Moastele sfantului sunt pastrate in prezent intr-o racla de argint foarte frumos lucrata, fiind inaltate spre inchinare in perioada ceremoniilor religioase organizate in datele de 16 august si de 20 octombrie. 

Asadar, praznuirea Sfantului Gherasim are loc atat pe data de 16 august (desi moartea este notata pe 15 august, zi in care este praznuita si Adormirea Maicii Domnului), cat si pe data de 20 octombrie, respectiv ziua in care au fost descoperite moastele sfinte. 

Ce sa stii despre Manastirea Sfantul Gherasim si ce poti vedea in prezent la fata locului  

In incinta complexului manastiresc exista in prezent o biserica mica (cea veche), zidita deasupra mormantului sfant incepand cu anul 1953, dupa un cutremur devastator, alaturi de o biserica noua (de dimensiuni mai mari), finalizata in 1992.

In curtea manastirii pot fi admirati o serie de arbori batrani, plantati se pare chiar de catre Sfantul Gherasim, alaturi de trei fantani mari si o serie de cismele, sapate de catre sfant alaturi de localnici. 

O parte dintre cei care au vizitat recent manastirea spun ca aici traiesc inclusiv maicute din Romania, care pot ajuta oaspetii cu informatii sau cu scrierea acatistelor.

Accesul in pestera sfanta se face de pe o scara metalica, asezata vertical, care te va conduce in prima incapere. Accesul in a doua incapere este mai dificil, realizandu-se printr-o scobitura in piatra, despre care se spune ca si-ar modifica dimensiunile in functie de fizicul celui care o viziteaza. 

Manastirea poate fi vizitata zilnic, in intervalele orare 07.00 – 13.00 si 15.30 – 18.00. 

HINT: In imediata apropiere a manastirii se afla si crama Orealios Gaea, unde te poti opri pentru o degustare de vinuri ca la carte. 

In loc de concluzie

Daca ai in plan sa-ti faci vacanta pe insula Kefalonia sau sa ajungi aici chiar si pentru o zi, aloca timp si pentru o scurta vizita la aceasta manastire. 

 Sfantul Gherasim este protectorul insulei, iar atmosfera linistita din complex, alaturi de toata incarcatura religioasa a locului, te vor ajuta sa te rupi de freamatul marilor statiuni si sa te relaxezi in adevaratul sens al cuvantului. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?