Despre Catedrala Sfantul Andrei din Patras

Cu o arhitectura impresionanta, Catedrala Sfantului Apostol Andrei se afla in Patras, al treilea oras ca marime al Greciei, fiind considerata una dintre cele mai importante biserici ortodoxe din aceasta tara si un adevarat reper pentru crestinatatea ortodoxa din intreaga lume. 

Catedrala Sfantul Andrei din Patras este un loc de pelerinaj intens vizitat, gratie faptului ca adaposteste moastele Sfantului Apostol Andrei, considerat ocrotitorul acestui oras. 

Vom explora, in cele ce urmeaza, parcursul istoric al locului, cateva informatii esentiale despre ceea ce poate fi vazut in prezent aici, dar si alte cateva detalii despre atractiile din imprejurimi. 

La noi pe site te intampinam si cu o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Unde se afla Catedrala Sfantul Andrei, cum ajungi si distante din alte orase

Catedrala Sfantului Apostol Andrei se afla in orasul Patras, in apropierea coastei, pe malul Marii Ionice, fiind foarte usor de localizat datorita dimensiunilor sale generoase. 

Catedrala poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea in romana de “Catedrala Sfântul Apostol Andrei” sau cu cea in greaca: “Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα”

Ca si repere, e bine de stiut ca la distanta mica se afla Farul din Patras, alaturi de bulevardul Akti Dimeion, care trece prin fata catedralei. 

In vecinatate au statii autobuzele locale cu numerele 118, 502, 503, 201. 

Din capitala Atena si pana in Patras, distanta este de aproximativ 215 kilometri, drum ce se poate parcurge in circa 3 ore, cu masina. 

Din orasul Corint si pana aici, vorbim despre o distanta mai mica, de circa 140 kilometri, care poate fi parcursa in aproximativ 140 kilometri. 

Pe ruta Atena – Patras poti circula si cu autobuzele locale KTEL Achaias, al caror program actualizat poate fi verificat pe acest site

Distante pana la Catedrala Sfantul Andrei din Patras, pornind din alte orase:

  • distanta Kalamata – Catedrala Sfantul Andrei: 289 kilometri 
  • distanta Nauplion – Catedrala Sfantul Andrei: 192 kilometri
  • distanta Tripoli – Catedrala Sfantul Andrei: 210 kilometri 
  • distanta Ioannina – Catedrala Sfantul Andrei: 230 kilometri 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Catedrala Sfantul Andrei din Patras

Intai de toate, este important de stiut ca Sfantul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul orasului Patras, sfarsind rastignit aici, pe o cruce in forma de X, care a preluat numele de “Crucea Sfantul Andrei”. 

Pe locul in care a fost martirizat Sfantul se afla, in prezent, biserica veche a orasului Patras, ridicata pe ruinele unei foste bazilici bizantine, intre anii 1836-1843. 

In imediata apropiere a acestei biserici poate fi vazuta “Fantana Sfantului Andrei” (marcata pe Google Maps cu denumirea de “Izvorul Zeitei Dimitra si al Sfantului Andrei”), care, conform traditiei, reprezinta locul in care Sfantul predica Evanghelia Mantuitorului Iisus Hristos. 

Mai apoi, in anul 1908, a fost ridicata in vecinatate si Catedrala Sfantul Andrei din Patras, fiind sfintita abia in anul 1974, de catre episcopul Nicodim, mitropolitul orasului. 

Biserica noua este considerata a fi una dintre cele mai mari din Balcani, cu o capacitate de a gazdui circa 5500 credinciosi la interior si cu un dom central ce masoara 46 de metri in inaltime. Deasupra domului principal se inalta o cruce inalta de 5 metri, iar alaturi de aceasta, biserica este presarata cu alte 12 cruci mai mici, simbolizandu-i pe cei 12 Apostoli.

Credinciosii ajunsi aici se pot inchina Sfintelor Moaste ale Sfantului Andrei (Cinstitul Cap al Sfantului Andrei – readus in Patras in anul 1964), dar si unui fragment din crucea in forma de X pe care a fost rastignit Sfantul. 

STIAI CA: Cinstitul Cap al Sfantului Andrei a fost purtat spre inchinare in Romania de 2 ori: in anul 1996, la Iasi (in timpul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva) si in 2011, la Bucuresti (in timpul hramului Sfantului Dimitrie Basarabov).

Crucea Sfantului Andrei are un parcurs istoric incarcat, crezandu-se ca aceasta a ramas in Patras pana in secolul al XIII-lea, pentru ca ulterior sa fie mutata in Manastirea Sfantul Victor din Marsilia.

In timpul Revolutiei Franceze (1789), crucea ar fi fost aruncata in foc, iar un preot romano-catolic ar fi recuperat-o partial. 

Abia in anul 1980, Crucea Sfantului Andrei a fost inapoiata Catedralei din Patras. 

Alte atractii apropiate de Catedrala Sfantul Andrei din Patras 

Orasul Patras abunda in istorie si cultura, iar o vizita la Caterala Sfantul Andrei poate fi cumulata si cu alte atractii interesante, aflate la distante rezonabile.

Castelul Medieval din Patras a fost ridicat in cel mai inalt punct al orasului, pe locul unei vechi acropole, fiind folosit in mod continuu pana in al Doilea Razboi Mondial si protejand orasul in timpul asediilor si razboaielor. 

Castelul ofera o priveliste fabuloasa asupra intregului oras, iar majoritatea celor care au urcat cele aproximativ 200 de trepte pana sus spun ca efortul a meritat. Intre Catedrala Sfantul Andrei si castel sunt 1,8 kilometri. 

Odeonul Roman este localizat ceva mai aproape de catedrala (la circa 1,3 kilometri distanta). A fost ingropat aproape in totalitate sub ramasitele altor cladiri, insa in 1889, a fost descoperit accidental in timp ce mai multi muncitori sapau pamantul din zona pentru constructia portului. 

In prezent restaurat, Odeonul Roman functioneaza drept principal loc de desfasurare al Festivalului International de la Patras, organizat in fiecare vara. 

Muzeul Arheologic din Patras a fost inaugurat in 2009 si este al doilea muzeu ca marime din intreaga Grecie. Poate fi vizitat zilnic in intervalul orar 08.00 – 20.00, iar taxa de intrare este de 6 euro/persoana. 

Expozitia sa permanenta este impartita pe 3 zone si cuprinde descoperiri din orasul Patras si din zona Ahaia, datate incepand cu secolul al IV-lea i.Hr. si pana in secolul al IV-lea d.Hr. 

In loc de concluzie

Un simbol al istoriei si al credintei ortodoxe, Catedrala Sfantul Andrei ramane una dintre atractiile religioase de neratat cata vreme te vei afla in Peloponez. 

Si pentru ca aceasta tara ofera vizitatorilor sai o sumedenie de destinatii fermecatoare, te invitam sa descoperi la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?