Orasul-cetate Monemvasia din Peloponez si tot ce trebuie sa stii despre vizita aici

Cunoscuta drept “Gibraltarul Greciei”, Monemvasia este una dintre destinatiile fascinante din sudul Peloponezului, adapostind comori arhitecturale bizantine, biserici vechi si privelisti uluitoare catre Marea Egee. 

Locul in sine este asociat cu o calatorie in timp, cu stradute inguste pietruite, case traditionale restaurate, avand totodata avantajul de a fi pozitionat intr-o zona care abunda in atractii naturale si istorice.

Descopera, in cele ce urmeaza, principalele particularitati ale orasului Monemvasia din Peloponez si exploreaza la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Monemvasia, cum ajungi aici si distante din alte orase

Orasul Monemvasia este localizat in prefectura Laconia din sud-estul peninsulei Peloponez, desfasurandu-se pe o micuta insula anexata de tarm printr-un pod de legatura (Monemvasia Bridge, asa cum il vei repera marcat pe Google Maps). 

Numele asezarii sugereaza faptul ca Monemvasia are o singura cale de acces: “mone” (unul) si “emvasia” (intrare), destinatia fiind relativ izolata, ideala pentru cei care prefera sa exploreze locuri mai putin atinse de turismul in masa. 

Din capitala Atena si pana in Monemvasia sunt 321 de kilometri, ceea ce presupune aproape 4 ore petrecute pe drum, cu masina. Exista si autobuze care fac legatura intre cele doua destinatii, insa drumul va fi mai lung (pe ruta Atena – Sparti, unde schimbi autobuzul – Monemvasia), cu KTEL Lakonias. Programul si tarifele actualizate pot fi verificate pe acest site

Din orasul Patras, aflat in nordul Peloponezului, si pana in Monemvasia, distanta este si mai mare, de aproximativ 369 kilometri, iar din Kalamata (in sudul Peloponezului) si pana aici sunt 185 kilometri. 

Distanta Bucuresti – Monemvasia pe cel mai scurt traseu este de 1488 kilometri, avand o durata de circa 18 ore petrecute pe drum, fara sa luam in calcul opririle de pe traseu (se recomanda pauza de odihna pe timp de noapte) si timpul de asteptare din punctele de trecere frontiera. 

Acest traseu a fost simulat pe ruta Bucuresti – Giurgiu-Ruse – Sofia – Kulata-Promachonas – Salonic – Larisa – Lamia – Atena – Corint – Tripoli – Sparti – Monemvasia. Vorbim asadar despre o ruta deosebit de frumoasa, insa obositoare, care traverseaza Grecia de la nord la sud. 

Vremea in Monemvasia si cea mai buna perioada pentru o vacanta

Monemvasia are un climat tipic mediteranean, cu veri calde, uscate, si ierni usoare, ploioase. Aceasta destinatie poate fi vizitata in conditii placute incepand din aprilie si pana la final de octombrie, fiecare luna avand farmecul sau aparte. 

Cele mai ridicate temperaturi se ating in Monemvasia in intervalul iulie-august, atunci cand valorile pot depasi 35 de grade la umbra, acesta fiind considerat sezonul de varf. 

Iulie-august este, insa, si perioada in care Monemvasia primeste cel mai ridicat flux de vizitatori. 

Daca preferi sa te bucuri de temperaturi mai placute si sa eviti aglomeratia, poti veni in Monemvasia in mai – iunie sau in septembrie – octombrie. 

Valori medii ale apei marii in Monemvasia in sezon si extrasezon:

  • mai – 18 grade
  • iunie – 22 grade
  • iulie – 24 grade
  • august – 25 grade
  • septembrie – 24 grade
  • octombrie – 22 grade

Plaje in zona Monemvasia

Chiar daca Monemvasia nu este renumita pentru plajele sale, fiind mai mult genul de destinatie istorica, ideala pentru cei care vor sa exploreze atractii si obiective de genul, locul isi bucura vizitatorii si cu o serie de plaje aflate la distante rezonabile fata de centru. 

Linia de coasta din zona Monemvasia are un aspect mai fragmentat, motiv pentru care sunt sanse destul de mari sa intalnesti pietre la intrarea in mare, pe unele portiuni (nu uita sa iei cu tine acea incaltaminte speciala pentru apa). 

Plaja Pori se afla la circa 2 kilometri departare de zona centrala a orasului si este una dintre cele mai populare. Este urmata de Ambelakia, formata din nisip si cu o atmosfera mai linistita, si de Xifias

Daca vrei sa te orientezi catre o plaja mai izolata, e posibil ca Pera Kakavos (Παραλία Πέρα Κάκκαβος) sa fie pentru tine, cu mentiunea ca aceasta se afla intr-un golf stancos, cu multe pietre la intrarea in mare. 

Plaja Ambelakia

Unde te cazezi in Monemvasia

Numarul unitatilor de cazare din zona Monemvasia este de ordinul zecilor, cu optiuni pentru toate preferintele si toate buzunarele. 

Daca vrei sa te bucuri de farmecul istoric al acestui loc si ai decis sa petreci cel putin o noapte aici, poti alege sa te cazezi intr-una dintre vechile cladiri restaurate din orasul – cetate. 

E important de stiut ca pe stradutele inguste si pietruite ale orasului vechi nu este foarte usor sa cari bagaje grele, accesul fiind pietonal. 

Totusi, te vei putea bucura de o arhitectura traditionala, de o atmosfera cat se poate de autentica si de privelisti spectaculoase catre mare. Preturile la cazare sunt, in acest caz, usor peste medie. 

Daca ai in plan sa aloci un buget mai mic pentru cazare si vrei sa ai acces mai usor la plaje, te poti caza in zona noua a orasului Monemvasia, unde gasesti si unitati de cazare cu facilitati mai moderne. 

Ce poti sa faci in Monemvasia. Obiective si atractii turistice

Ei bine, am ajuns si la cea mai importanta parte a acestui articol, cu atat mai mult cu cat putem spune clar si raspicat ca orasul vechi reprezinta o atractie in sine. 

Fiind considerat, pe vremuri, unul dintre cele mai importante porturi din zona, gratie pozitiei sale strategice, Monemvasia este perceput drept un oras-cetate, poate unul dintre cele mai impresionante din intreaga Grecie. 

Practic, Monemvasia a fost sculptat si construit pe versantii unei stanci uriase aflata la malul marii, aspectul si pozitionarea oferindu-i un soi de camuflaj, asezarea nefiind vizibila de pe continent. 

Orasul s-a aflat, de-a lungul vremurilor, sub ocupatie bizantina, venetiana si turca, iar influentele tuturor acestor culturi pot fi observate si in prezent. Stradutele din interiorul Monemvasiei vechi sunt inguste, pavate cu piatra, iar casele pastreaza aspectul traditional, cele mai multe dintre acestea fiind renovate si transformate in hoteluri de tip boutique, restaurante, magazine si alte afaceri. 

In interiorul cetatii au existat peste 30 de bisericute, unele dintre acestea rezistand eroic in fata timpului. In piata principala poate fi vizitata biserica Elkomenos Christos, ridicata, in forma sa actuala, in jurul secolului al XVII-lea.

In partile laterale ale intrarii se afla doua tronuri, iar in interiorul bisericii pot fi admirate icoane bizantine de o valoare inestimabila. 

Clopotnita acestei biserici a fost ridicata in secolul al XVIII-lea, iar iconostasul de marmura a fost realizat in anul 1801. 

Muzeul de Arheologie al orasului se afla tot in aceasta zona, fiind gazduit intr-o moschee ridicata in secolul al XVI-lea. Aici poate fi admirata o colectie bogata de descoperiri (ramasite ale zidurilor, ale templelor, bisericilor si caselor din Monemvasia), alaturi de diferite obiecte ceramice, sculpturi, gasite in cadrul siturilor excavate. 

Biserica Agia Sofia din Monemvasia este un alt obiectiv important, fiind considerata una dintre cele mai vechi biserici bizantine din Grecia (ridicata initial in secolul al XII-lea). Este localizata in cel mai inalt punct al orasului si ofera o priveliste rapitoare catre mare.  

Unde mananci in Monemvasia

Desigur, excursia in Monemvasia nu ar avea cum sa fie completa fara o experienta culinara desavarsita, cu atat mai mult cu cat in orasul vechi gasesti o serie de taverne, restaurante si cafenele traditionale, ideale pentru pauze binemeritate. 

Printre cele mai apreciate astfel de locuri se numara Oinomelo, Matoula, Kanoni si altele. 

In meniul celor de la Oinomelo se remarca o lunga lista de aperitive si salate, completate de feluri principale precum moussaka, creveti saganaki, muschi de porc preparat in stil traditional, calamar umplut. Nu lipsesc nici deserturile de genul portokalopita sau prajitura cu nuci. 

La Matoula gasesti o selectie interesanta de preparate din peste si fructe de mare, iar la Kanoni (situat chiar langa Muzeul de Arheologie) gasesti aperitive traditionale, peste, fripturi, dar si pizza sau paste. 

Din orasul vechi nu lipsesc gelateriile, clatitariile si nici barurile de cocktail. 

Excursii de o zi cu plecare din Monemvasia 

In cazul in care ai decis sa ramai in Monemvasia pentru una sau mai multe nopti, e bine de stiut ca acesta poate fi un bun punct de plecare si catre alte atractii apropiate. 

Orasul Neapoli se afla la 40 kilometri distanta de Monemvasia (drumul cu masina intre cele doua dureaza in jur de o ora). Fiind o asezare mai putin turistica, aici vei avea posibilitatea sa te bucuri de atmosfera autentica in tihna.

Poti sa iei masa la una dintre tavernele localizate in zona de faleza si, cel mai important, de aici poti lua ferry catre insulele Elafonisos si Kythira.

Insula Elafonisos este mai apropiata (calatoria cu ferry din Neapoli si pana aici dureaza in jur de 10 minute) si mai micuta, avand o serie de plaje foarte apreciate: Kato Nisi, Simos, Kontogoni, Kalogeras, Lefki. 

Dintre acestea, cea mai apropiata de port este Kontogoni, formata din nisip si amenajata partial cu sezlonguri si umbrele. Cea mai populara si totodata cea mai aspectuoasa plaja din Elafonisos ramane Simos, localizata la circa 4,4 kilometri departare de port.

Plaja Simos

Insula Kythira este mai indepartata si de dimensiuni cu mult mai generoase. Calatoria cu ferry pornind din Neapoli si pana aici dureaza circa o ora si 15 minute, portul principal fiind localizat in Diakofti. Tot aici vei intalni si printre putinele plaje cu nisip ale insulei, fiind marcata pe Google Maps cu denumirea de “Paralia Diakofti“.

Capitala insulei este orasul Chora, localizat in sud, iar Kapsali este statiunea de coasta atribuita acesteia, fiind cea mai animata si totodata una dintre cele mai frumoase din Kythira.

Kapsali a fost construita de-a lungul a doua golfuri retrase, avand o vedere superba catre mare, alaturi de diferite atractii in imprejurimi (Castelul venetian Chora, Muzeul de Arheologie, etc). 

In loc de concluzie

Orasul vechi Monemvasia este un must-see cata vreme alegi sa-ti petreci vacanta in sudul Peloponezului, un loc de vis unde istoria, peisajele naturale exceptionale si ospitalitatea grecilor se imbina intr-un mod armonios. 

Daca ai ajuns deja in Monemvasia, asteptam cu interes impresiile tale, iar daca ti-am starnit apetitul de a explora si alte destinatii grecesti, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, pe unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?