Biserica Sfanta Ecaterina, o bijuterie bizantina ascunsa in inima orasului Salonic

Unul dintre monumentele bizantine din Salonic incluse in lista Patriomoniului Mondial UNESCO este si Biserica Sfanta Ecaterina, e drept, poate mai putin cunoscuta comparativ cu alte repere istorice ale orasului. 

Situata in cartierul Ano Poli, nu departe de atractiile principale, aceasta biserica se remarca printr-o arhitectura unica si printr-o serie de fresce bizantine impresionante.

Te invitam intr-o scurta calatorie virtuala pana la Biserica Sfanta Ecaterina din Salonic, pentru a descoperi informatiile de care ai nevoie daca te pregatesti sa o explorezi, alaturi de alte cateva obiective interesante din imprejurimi. 

Totodata, pentru ca ne-am obisnuit sa organizam eficient concedii de mai bine de 15 ani, la noi pe site ti-am pregatit si unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Sfanta Ecaterina si cum ajungi aici

Aceasta biserica este localizata in cartierul vechi Ano Poli, la doar cateva sute de metri vest de Biserica Sfantul Ilie, fiind usor de observat odata ce urmezi strada Olympiados in directia Pietei Mouschounti. 

Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Holy Church of Saint Catherine”. 

Pornind din faimoasa Piata Aristotelous, pana la Sfanta Ecaterina vei avea de parcurs in jur de 1,5 kilometri (circa 20-25 minute pe jos, in plimbare lejera). 

Turnul Alb din Salonic se afla la 2 kilometri departare de aceasta biserica, in timp ce Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie (cea mai cunoscuta din oras) este localizata la doar 700 metri distanta. 

In apropierea Bisericii Sfanta Ecaterina are statie autobuzul cu numarul 22. Programul actualizat al curselor poate fi verificat pe acest site

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Sfanta Ecaterina

Desi nu se cunoaste cu exactitate data ridicarii bisericii si nici numele initial, se estimeaza ca Sfanta Ecaterina a fost cladita intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea, asadar, in perioada bizantina tarzie. Pe baza frescelor interioare si a altor elemente de decor, istoricii au plasat constructia in jurul anului 1315, sugerand ca ar fi avut rol initial de katholikon al unei manastiri. 

Biserica Sfanta Ecaterina a fost transformata in moschee de catre Yakup Pasha, pe vremea domniei sultanului Bayezid al II-lea (1481–1512), primind numele de “Yakup Pașa Camii”. 

Cu o arhitectura caracteristica Scolii Macedonene, Sfanta Ecaterina este o biserica cruciforma, cu o cupola centrala si patru cupole mai mici in colturi, fiind considerata una dintre cele mai elegante constructii religioase ce pot fi admirate in Salonic. Piesele de marmura incorporate in zidarie si placile emailate dau acea impresie de broderie, de maiestrie a artei bizantine tarzii.

Entuziasmul turistilor care viziteaza Biserica Sfanta Ecaterina nu se limiteaza doar la aspectul exterior al constructiei, ci si la frescele interioare (din secolul al XIV-lea), care desi au fost deteriorate de trecerea timpului, pastreaza si in prezent o frumusete captivanta. 

Picturile murale au fost descoperite intre anii 1947 – 1951, pe parcursul lucrarilor de restaurare. Acestea infatiseaza fragmente din viata lui Iisus Hristos, Impartasania Apostolilor si alte figuri individuale de sfinti. Cea mai bine conservata imagine din biserica este scena “Vindecarii Orbului”. 

Incepand cu anul 1923, Biserica Sfanta Ecaterina din Salonic gazduieste si mana dreapta a Sfantului Mucenic Teoharie. 

Alte atractii apropiate de Biserica Sfanta Ecaterina din Salonic

Aceasta biserica este parte integranta a unei zone incarcate de istorie si traditie, prin urmare, la distante rezonabile mai poti vizita si alte obiective interesante. Mai jos ti-am pregatit cateva sugestii in acest sens:

Biserica Profetului Ilie se afla la doar 500 metri departare de Sfanta Ecaterina. Dateaza de la jumatatea secolului al XIV-lea si face parte, la randu-i, din Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Este construita dupa modelul bisericilor de pe Muntele Athos si a avut rol initial de katholikon al unei manastiri inchinate Maicii Domnului. 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este localizata la 700 metri departare de Sfanta Ecaterina, pornind in directia Pietei Aristotelous. Este poate cea mai cunoscuta biserica din Salonic, cu atat mai mult cu cat gazduieste la interior racla cu moastele Sfantului Dimitrie. 

Tot aici mai pot fi vazute si unele dintre cele mai vechi icoane cu Sfantul Dimitrie, alaturi de 6 panouri de mozaic, alte sfinte moaste, fresce si diferite obiecte de cult. 

Forumul Roman, Piata Kapani (ideala pentru cei care vor sa cumpere produse locale), Biserica Panagia Chalkeon, Biserica Hagia Sofia – toate pot fi bifate intr-o plimbare de cateva ore prin aceasta parte a Salonicului. 

Panagia Chalkeon

In loc de concluzie

O fereastra catre istoria bizantina a Salonicului si o oportunitate a turistilor de a explora arta intr-un cadru linistit si autentic, Biserica Sfanta Ecaterina poate fi considerata una dintre bijuteriile ascunse, mai putin cunoscute, ale celui de-al doilea oras ca marime al Greciei. 

Daca ti-am starnit apetitul pentru escapadele pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?