Vizita la Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie din Salonic

Aflata pe lista monumentelor din Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anul 1988, Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este un simbol al orasului Salonic si totodata una dintre cele mai importante atractii pentru acei turisti pasionati de istorie si de arta religioasa. 

Biserica gazduieste moastele Sfantului si devine un adevarat loc de pelerinaj in data de 26 octombrie, atunci cand sunt celebrate sarbatoarea Sfantului Dimitrie si eliberarea Salonicului de catre armata greaca in 1912. 

Descopera mai multe amanunte despre aceasta biserica fascinanta din Salonic in cele ce urmeaza, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Localizarea Bisericii Sfantul Dimitrie din Salonic si program de vizitare

Daca urmeaza sa vizitezi Salonicul fie si doar pentru o zi, urmand sa te indrepti ulterior catre una dintre statiunile de vacanta din Halkidiki sau catre alta destinatie, merita sa te opresti chiar si pentru doar cateva ore pentru a explora frumusetea celui de-al doilea cel mai mare oras din Grecia. 

Biserica Sfantul Dimitrie este localizata central, asadar poate fi usor de bifat, chiar daca e posibil sa te invarti ceva pentru a gasi un loc de parcare in imprejurimi. 

Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Biserica Sfantul Dumitru din Salonic”, fiind localizata pe bulevardul princial Ag. Dimitriou. 

Pornind din Piata Aristotelous, pana aici vei avea de parcurs in jur de 1,9 kilometri cu masina (sau cam 15 minute pe jos), iar de la emblematicul Turn Alb al orasului si pana la biserica sunt 2,5 kilometri. 

Daca vii cu masina in zona centrala a orasului, vei putea parca fie intr-o parcare privata, fie pe locurile publice cu plata. In orice caz, nu este recomandat sa lasi masina la intamplare pentru ca grecii au inasprit regulile asupra disciplinei rutiere. Daca parchezi pe un loc public cu plata, achita contravaloarea intr-unul dintre magazinele care au in vitrina autocolant albastru THESi sau prin aplicatia ParkPal. 

Poti ajunge foarte usor si cu autobuzele locale, iar cea mai apropiata statie de biserica este cea care poarta sugestiv numele de “Agios Dimitrious”. Biserica poate fi vazuta si prin intermediul tururilor de oras, organizate de catre operatorii locali, fiind unul dintre obiectivele de referinta, alaturi de Turnul Alb din Salonic. 

Biserica poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 06.00 – 22.00 si nu are taxa de intrare. 

Scurt parcurs istoric al Bisericii Sfantul Dimitrie din Salonic 

Sfantul Dimitrie s-a nascut la Salonic, Grecia, in anul 270 d.Hr., fiind fiul unui comandant militar instarit. A primit o buna educatie si a ajuns la o varsta frageda sa ocupe pozitia de ofiter de rang inalt in Armata Romana. 

A ales insa sa-si petreaca majoritatea timpului ca un misionar devotat, propovaduind Evanghelia in cadrul unor intalniri secrete si convertind oamenii care credeau in zei (paganii) la crestinism. A fost prins si inchis in temnita, unde a indurat torturi crunte, fiind ulterior executat la data de 26 octombrie 306 d.Hr. Se presupune ca Sfantul ar fi fost inmormantat chiar in locul executiei sale.

Istoria acestei biserici dateaza inca din secolul al IV-lea, fiind realizata pe ruinele unor bai romane. Cunoaste noi forme de organizare in secolele al VII-lea si al VIII-lea, iar dupa cucerirea otomana din 1430 este transformata in moschee.  

Este redata cultului crestin in anul 1912, insa in anul 1917, in timpul unui mare incendiu, acoperisul si peretii superiori ai bisericii sunt distruse. In intervalul 1930 – 1949 au loc excavatii de amploare, care scot la suprafata istoria fascinanta a acestei constructii religioase. 

Gratie lucrarilor de reconstructie si de restaurare realizate pana in 1949 au fost descoperite ruinele bailor romane si locul in care a fost martirizat Sfantul Dimitrie.  

Cripta Sfantului Dimitrie a fost descoperita inca din 1918, iar intre anii 1958 – 1988 au avut loc sapaturi si in partea de nord a acesteia, fiind restaurata aproape integral. 

Ce poti vedea in prezent in timpul unei vizite la Biserica Sfantul Dimitrie din Salonic

De departe, cea mai bogata atractie a bisericii, atat din punct de vedere istoric, cat si spiritual, este racla cu moastele Sfantului Dimitrie, care este localizata in partea stanga a naosului, intr-un paraclis de marmura. Pot fi remarcate aici diferite fresce care redau scene din viata Sfantului. 

Renumite sunt si cele 6 panouri de mozaic datate din perioada ultimei reconstructii si inceputul politicii iconoclaste. 

Tot in cadrul bisericii mai sunt gazduite si moastele Sfintei Mucenite Anisia din Tesalonic, asezate intr-un baldachin, in stanga altarului. 

In partea stanga a pronaosului se afla moastele Sfantului Grigorie Kallidis, fost mitropolit, adormit in anul 1925. In coltul de sud-est al bisericii este localizat Paraclisul Sfantului Eftimie.

Biserica adaposteste o multitudine de fresce, unele dintre cele mai vechi icoane cu Sfantul Dimitrie si alte obiecte de cult, fiind considerata unul dintre monumentele din Grecia cu o importanta enorma din punct de vedere religios si istoric. 

In loc de concluzie

Speram ca informatiile de mai sus sa-ti fie folositoare in cazul in care vizita ta in Salonic va include si o scurta oprire la Biserica Sfantul Dimitrie.  

Asteptam cu interes feedback-ul tau despre acest obiectiv de-o valoare inestimabila si-ti reamintim ca la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?