In plimbare pana la Manastirea Vlatadon din Salonic

Manastirea Vlatadon, cunoscuta si cu numele de “Vlatades”, se numara printre cele 15 monumente paleocrestine si bizantine din Salonic listate in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1988. Este situata in partea de nord a cartierului vechi Ano Poli, intr-o zona inalta, oferind o priveliste unica asupra orasului si ascunde in spate o istorie ce porneste din secolul al XIV-lea. 

Te invitam sa descoperi in cele ce urmeaza mai multe amanunte utile despre vizita la Manastirea Vlatadon din Salonic, iar la noi pe site te intampinam cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Manastirea Vlatadon si cum ajungi aici

Ceva mai indepartata de zona de faleza, aceasta manastire bizantina este localizata in cartierul vechi Ano Poli, la circa 2,2 kilometri distanta de faimoasa Piata Aristotelous si la 2,5 kilometri departare de Turnul Alb din Salonic. 

Pornind din Piata Aristotelous pe jos, pana aici ar trebui sa faci in jur de 30 de minute, in plimbare lejera. Manastirea este apropiata si de mult mai cunoscuta Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie (distanta intre cele doua este de doar 1 kilometru). 

Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Vlatadon Monastery”, iar daca nu ai in plan sa vii aici cu masina personala, e bine de stiut ca in apropierea manastirii au statii autobuzele locale cu numerele 22 si 23. Programul actualizat al acestora poate fi verificat pe acest site

Manastirea Vlatadon poate fi vizitata zilnic in intervalele orare 08.00 – 11.00 si 18.00 – 20.00. 

Scurt istoric al Manastirii Vlatadon si ce poti vedea in prezent

Manastirea Vlatadon, stavropighie patriarhala, cu hramul Schimbarea la Fata a Mantuitorului, a fost ridicata in anul 1351, de catre doi frati, ucenici ai Sfantului Grigorie Palama. Cei doi se numeau Dorotheos si Mark Vlatades, nascuti in orasul Salonic, iar numele lor de familie ar fi dat si numele acestei manastiri. Printre fondatorii Manastirii Vlatadon se numara si imparateasa Anna Paleologina. 

Unele documente datand din secolul al XIV-lea ii atribuie si numele de “Manastirea Pantokratoros”, cea mai veche sursa scrisa fiind o scrisoare a Patriarhului Matei al Constantinopolului, din anul 1400, catre Mitropolia regiunii Salonic.

Desi in timpul primei cuceriri a Salonicului de catre turci, katholikonul manastirii a fost transformat in geamie (lacas de cult pentru musulmani), ulterior, dupa 1430, Manastirea Vlatadon a fost lasata sa functioneze drept asezamant monahal ortodox pe toata perioada stapanirii otomane.

Katholikonul manastirii a trecut prin mai multe procese de renovare (in anii 1801, 1907 si 1983), iar in cadrul ultimelor lucrari au fost scoase la iveala o serie de fresce foarte vechi, majoritatea datate din secolul al XIV-lea. 

In cadrul Manastirii Vlatadon se pastreaza o serie de carti si documente, icoane bizantine, sigilii de aur imperiale si alte relicve religioase, iar curtea manastirii gazduieste o mica gradina zoologica si ofera vizitatorilor o priveliste panoramica de exceptie catre orasul Salonic.   

Alte atractii apropiate de Manastirea Vlatadon din Salonic 

Daca ai decis sa vizitezi Manastirea Vlatadon, vei avea ocazia sa explorezi, la distante rezonabile, si alte obiective cat se poate de incarcate de istorie. 

Turnul Trigoniou (poate cel mai impresionant din cadrul zidului vechi al orasului) se afla la doar 600 metri departare de Manastirea Vlatadon (circa 9-10 minute de mers pe jos).

Turnul mai este denumit si “Balconul Salonicului”, gratie panoramei magnifice pe care o ofera. In zilele senine, de aici se poate observa si Muntele Olimp. 

Biserica Sfantul Nicolae Orfanul este localizata la 700 metri departare de Manastirea Vlatadon. Dateaza tot din secolul al XIV-lea si gazduieste la interior unele dintre cele mai impresionante si bine conservate fresce din Salonic, realizate intre anii 1310-1320.

Picturile infatiseaza scene din viata Sfantului Nicoae si a altor sfinti si au fost descoperite abia in anul 1957, in timpul unor lucrari de restaurare. 

Biserica Hosios David este si mai aproape de atat, la circa 450 metri distanta de Manastirea Vlatadon.

In absida acestei biserici se afla unul dintre cele mai frumoase mozaicuri din lume, o interpretare a viziunii lui Iezechiel, care il infatiseaza pe Iisus Hristos inconjurat de cele patru simboluri biblice ale apostolilor: leul, ingerul, taurul si vulturul. 

In loc de concluzie

Un loc in care istoria si spiritualitatea se impletesc frumos, Manastirea Vlatadon merita vizitata atata vreme cat alegi sa faci o plimbare de cateva ore prin cartierul vechi Ano Poli din Salonic. Are avantajul de a fi localizata intr-o zona inalta, cu priveliste frumoasa si numeroase alte atractii istorice in imediata apropiere. 

Planifici o escapada pe taram grecesc? Nu uita ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia, pe care le poti accesa rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?