Descopera Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic, un monument bizantin de exceptie din centrul orasului

Cu o arhitectura impresionanta si o serie de mozaicuri bizantine de o valoare inestimabila, Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic este inscrisa, alaturi de alte monumente paleocrestine si bizantine, in Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Biserica este localizata in apropierea zidurilor de vest ale orasului vechi si a fost construita initial cu rol de katholikon al unei manastiri. 

Porneste cu noi intr-o scurta calatorie virtuala pentru a descoperi tainele Bisericii Sfintilor Apostoli din Salonic si nu uita sa verifici unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia disponibile la noi pe site.

Unde se afla Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic si cum ajungi aici

La o distanta acceptabila fata de principalele atractii din centrul orasului, Agioi Apostoloi poate fi vizitata usor de catre cei pasionati de istoria locului. 

Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea “Holy Church of the Holy Apostles”, fiind localizata pe strada Olympou 1. 

Pornind din Piata Aristotelous, pana la Biserica Sfintilor Apostoli sunt 1,4 kilometri, distanta ce se poate parcurge pe jos in aproximativ 20 de minute. 

De la Turnul Alb din Salonic si pana la aceasta biserica, distanta este ceva mai mare, de circa 2,5 kilometri. 

Se recomanda sa vii aici pe jos sau cu mijloacele de transport in comun, pentru ca traficul in zona este intens, mai ales pe timp de vara. In apropierea bisericii au statii autobuzele cu numerele 20, 25, 26, 27, 29 si altele, iar rutele pot fi consultate pe acest site

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic 

Data exacta a constructiei nu este pe deplin clara, insa inscriptia ctitorului, vizibila deasupra intrarii, face referire la Nifon I, Patriarhul Constantinopolului (1310 – 1314). Exista si o alta inscriptie, deasupra intrarii in naos, in care sunt mentionati Patriarhul Nifon si ucenicul sau, staretul Pavel. 

Ramasitele unei coloane descoperite la sud de biserica sugereaza faptul ca aceasta constructie a facut parte initial dintr-un complex mai mare. 

Conform studiilor de specialitate, Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic a fost construita cu rol de katholikon al unei manastiri inchinate Fecioarei Maria (posibil Manastirea Fecioarei Gorgoepekoos). 

La interior, biserica gazduieste fragmente din mozaicuri magistrale, printre ultimele realizate in Salonic in perioada Imperiului Bizantin, inainte de declin. 

In cupola principala poate fi admirat mozaicul ce il reda pe Iisus Hristos inconjurat de zece proroci, in timp ce in abside si pe peretele din vest pot fi observate scene ale praznicelor Imparatesti. 

In absida de sud a bisericii sunt pictate scene ce redau Nasterea si Botezul Domnului. 

Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic a fost transformata in moschee in perioada ocupatiei otomane si inapoiata crestinilor imediat dupa eliberarea orasului, in anul 1912. 

Intre anii 1926-1928 si 1940 – 1942 s-au efectuat mai multe lucrari de restaurare, in cadrul carora a fost indepartata tencuiala interioara aplicata in timpul stapanirii otomane. Au fost facute, de asemenea, lucrari de consolidare (dupa cutremurul din 1978). 

Alte atractii apropiate de Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic 

Situata intr-o zona istorica a Salonicului, Biserica Sfintilor Apostoli iti va oferi posibilitatea sa te indrepti rapid si catre alte atractii importante. Dintre acestea, iti recomandam:

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, un simbol al orasului, se afla la 1 kilometru de mers pe jos (circa 15 minute in plimbare lejera). Aici te poti inchina la racla cu moastele Sfantului Dimitrie (in partea stanga a naosului) si poti admira o serie de fresce care redau scene din viata Sfantului, mozaicuri, icoane extrem de vechi si alte obiecte de cult. 

Biserica Hosios David, aflata la 1,4 kilometri departare de Biserica Sfintilor Apostoli, are o istorie si mai incarcata, fiind ridicata in secolul al V-lea, tot cu rol de katholikon al unei manastiri. 

Cu o structura cat se poate de modesta, gazduieste la interior unul dintre cele mai frumoase mozaicuri din lume, o interpretare a  viziunii lui Iezechiel, care il infatiseaza pe Iisus Hristos inconjurat de cele patru simboluri biblice ale apostolilor. Si in acest caz vei avea ocazia sa vizitezi unul dintre monumentele incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Biserica Sfantul Nicolae Orfanul, Biserica Hagia Sofia, Piata Aristotelous localizata in imediata apropiere a malului marii, Turnul Alb (un alt reper istoric al orasului), Forumul Roman, toate aceste atractii se afla la o distanta rezonabila pornind de la Biserica Sfintilor Apostoli din Salonic. 

Vizita la Muzeul Culturii Bizantine din Salonic este, de asemenea, recomandata daca ti-ai propus sa intelegi mai bine parcursul istoric al acestor monumente religioase aflate in zona centrala a orasului. 

In loc de concluzie

Un exemplu remarcabil de arhitectura bizantina si un fragment esential al mostenirii culturale a orasului, Biserica Sfintilor Apostoli ramane unul dintre obiectivele de neratat in timpul vizitei in cel de-al doilea oras ca marime al Greciei. 

Daca ai in plan sa explorezi si alte destinatii de pe taram grecesc, statiuni invecinate, plaje superbe din Halkidiki sau alte atractii, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?