Biserica Hosios David din Salonic, locul in care poti admira unul dintre cele mai valoroase mozaicuri din Grecia

In partea de sus a orasului Salonic, intr-o zona care abunda in atractii istorice, aceasta biserica inchinata Sfantului David surprinde prin simplitatea sa si prin frumusetea mozaicurilor gazduite la interior. 

Hosios David este unul dintre cele 15 monumente paleocrestine si bizantine din Salonic incluse in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1988 si chiar daca nu este la fel de cunoscuta precum Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie sau precum Hagia Sofia, merita vizitata cata vreme alegi sa te plimbi prin cartierul Ano Poli. 

In cele ce urmeaza gasesti cateva detalii despre Biserica Hosios David din Salonic, in timp ce la noi pe site poti explora unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Biserica Hosios David din Salonic si cum ajungi aici

Hosios David este localizata la 2 kilometri de Turnul Alb din Salonic si la o distanta de circa 1,4 kilometri pornind din Piata Aristotelous, in imediata apropiere a strazii Epimendou, in cartierul Ano Poli. 

Poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Latomos Monastery – Holy Church of Hosios David”.

Zona in care se afla biserica poate deveni problematica din punct de vedere al locurilor de parcare, asadar, se recomanda sa vii aici pe jos sau folosind transportul public local. 

Autobuzul numarul 22 are cea mai apropiata statie, la doar 150 metri de Hosios David. 

Biserica poate fi vizitata de luni pana sambata in intervalul orar 09.00 – 15.30 si duminica in intervalul orar 07.00 – 12.00. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Biserica Hosios David din Salonic

Ridicata in secolul al V-lea cu rol de katholikon al Manastirii Latomos, Hosios David gazduieste la interior, in absida, unul dintre cele mai frumoase mozaicuri din lume, o interpretare a viziunii lui Iezechiel, care il infatiseaza pe Iisus Hristos inconjurat de cele patru simboluri biblice ale apostolilor: leul, ingerul, taurul si vulturul. 

Iisus Hristos este redat in chip tanar, fara barba, fapt ce contrasteaza cu reprezentarile ulterioare din iconografia ortodoxa. 

Intr-unul dintre textele calugarului Ignatie (secolul al IX-lea) este mentionat faptul ca monumentul ar fi fost construit de catre fiica imparatului Maximian, Teodora, care a devenit crestina in secret, cerandu-i tatalui sa ridice o casa si o baie. Ar fi transformat ulterior baia intr-o biserica si a decorat-o cu un mozaic, acoperit cu piele de bou si mortar, astfel incat nimeni sa nu poata afla secretul. 

Desi mozaicul este principala si cea mai valoroasa atractie a bisericii, de remarcat sunt si picturile murale care dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea, printre acestea pastrandu-se in bune conditii Nasterea si Botezul lui Iisus Hristos. 

In timpul ocupatiei otomane, Hosios David a fost transformata in moschee, iar frescele de la interior au fost acoperite cu tencuiala. Tot in aceasta perioada a fost adaugat si un minaret in coltul de sud-vest al bisericii.

In secolul al XX-lea a fost redata cultului crestin ortodox, iar restaurarile ulterioare au dezvaluit importantele elemente artistice din perioada bizantina. 

In prezent, vizitatorii pot explora interiorul fascinant al acestei biserici micute, bucurandu-se totodata de linistea si de spiritualitatea unui loc cat se poate de simplu si deosebit de incarcat de istorie. 

fragment din mozaicul de la Hosios David, infatisandu-l pe Iezechiel

Alte atractii apropiate de Biserica Hosios David din Salonic 

Fiind localizata intr-o zona care abunda in obiective istorice, cei veniti la Hosios David pot explora rapid si alte atractii. Printre cele mai apropiate se numara:

Biserica Sfantul Nicolae Orfanul, un alt monument bizantin de mare valoare, se afla la doar 600 metri distanta de Hosios David. 

Cu o structura modesta, aceasta biserica gazduieste la interior unele dintre cele mai bine conservate fresce din Salonic (realizate intre anii 1310-1320), picturile redand scene din viata Sfantului Nicolae si a altor sfinti si profeti. 

Cetatea Heptapyrgion, unul dintre cele mai importante repere istorice ale Salonicului, este localizata la 1,1 kilometri departare de Hosios David. 

Plimbarea pe jos intre cele doua dureaza in jur de 20 de minute, iar la Heptapyrgion (cunoscuta si cu denumirile de Yedi Kule sau Cetatea celor 7 turnuri) vei avea ocazia sa admiri zidurile groase, turnurile vechi de secole, temnitele, bucurandu-te in acelasi timp de o priveliste panoramica superba. 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este poate cea mai cunoscuta biserica din Salonic. 

Se afla la 650 metri distanta de Hosios David si gazduieste racla cu moastele Sfantului Dimitrie, alaturi de alte sfinte moaste, fresce, icoane vechi si obiecte de cult. 

In loc de concluzie

Un monument religios de mare valoare, Biserica Hosios David din Salonic ofera o perspectiva unica asupra artei si arhitecturii bizantine timpurii, avand avantajul de a fi localizata intr-o zona linistita, autentica, inconjurata de multe alte obiective turistice. 

Daca ai vizitat deja aceasta bisericuta, asteptam impresiile tale, iar daca simti ca e momentul pentru o escapada pe taram grecesc, nu uita sa arunci o privire la noi pe site, pe unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?