Manastirea Evangelistria din Skiathos si povestea primului steag al Greciei moderne

Manastirea Evangelistria, cunoscuta si cu denumirea de Manastirea Bunei Vestiri a Maicii Domnului din Skiathos, este considerata una dintre cele mai importante manastiri din arhipelagul insulelor Sporade, gratie evenimentelor desfasurate aici la inceputul anilor 1800. 

Este localizata in apropierea capitalei insulei, intr-o zona inalta de deal, insa este relativ simplu de vizitat, iar atmosfera de la interior este descrisa drept o adevarata oaza de liniste si de reincarcare sufleteasca. 

Te invitam sa descoperi in cele ce urmeaza mai multe amanunte interesante despre Manastirea Evangelistria din Skiathos. 

Unde se afla Manastirea Evangelistria din Skiathos si distante din alte asezari ale insulei 

Intre orasul principal al insulei (Skiathos Town) si manastire sunt doar 4,6 kilometri, drum care se poate parcurge cu masina in aproximativ 10 minute, intr-o zi cu trafic normal. 

Exista si autobuz local care ajunge la Manastirea Evangelistria. Acesta se ia din zona portului, iar calatoria costa in jur de 2 euro/persoana. Orarul curselor poate fi consultat aici

Daca preferi varianta unei plimbari pe jos, iar timpul si conditia fizica sunt de partea ta, trebuie sa stii ca din centrul orasului si pana aici ar trebui sa faci in jur de o ora si zece minute la pas. In miez de vara, e bine sa ai capul acoperit si niste apa plata la tine, caci temperaturile pot fi deranjant de ridicate, iar pe traseu vei intalni destul de multe portiuni lipsite de umbra. 

Distante catre manastire din alte statiuni ale insulei:

  • distanta Kalivia – Manastirea Evangelistria: 2,5 kilometri
  • distanta Achladias – Manastirea Evangelistria: 8 kilometri
  • distanta Troullos – Manastirea Evangelistria: 12 kilometri
  • distanta Koukounaries – Manastirea Evangelistria: 15 kilometri
  • distanta Platanias – Manastirea Evangelistria: 11,4 kilometri

Scurt istoric al Manastirii Evangelistria din Skiathos

Inceputurile Manastirii Bunei Vestiri a Maicii Domnului din Skiathos isi au locul la sfarsitul secolului al XVIII-lea si mai exact in anul 1794. Un grup de calugari, condusi de catre calugarul Nifon din Chios si de catre calugarul local Gregorios Hatzistamatis (care mostenise pamantul de pe Skiathos de la tatal sau), pun bazele constructiei ce avea sa fie finalizata in anul 1806. 

In 1807, un grup de luptatori greci pentru libertate (printre care si nume celebre precum Theodoros Kolokotronis si Andreas Miaoulis)  se intruneste la Manastirea Evangelistria, depunand aici Juramantul de Libertate pe un nou steag grecesc, tesut chiar la fata locului. Steagul cu cruce alba pe fond albastru a fost binecuvantat la manastire.  

Calugarii din cadrul manastirii s-au implicat in sprijinirea revolutionarilor, oferindu-le adapost si mancare pe perioada sederii. 

La doar 12 ani de la intemeiere, Manastirii Evangelistria din Skiathos avea deja 65 de chilii, ziduri inalte de cetate si zeci de calugari. 

Ce poti vedea in prezent la Manastirea Evangelistria din Skiathos

Manastirea este localizata, asa cum spuneam anterior, intr-o zona inalta, fiind inconjurata de paduri de pini si de vegetatie abundenta. Curtea interioara este de o frumusete si de-o ordine aparte. Aleile sunt pavate cu piatra, iar treptele de la intrari abunda in ghivece cu busuioc si alte plante.

In centrul complexului manastirii se afla o biserica si ale sale trei cupole, alaturi de un iconostas sculptat din lemn, impodobit cu icoane care dateaza din perioada secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea. 

In incinta manastirii a fost deschis si un muzeu care gazduieste haine bisericesti, carti si manuscrise vechi (din secolul al XVII-lea), evanghelii din secolul al XVIII-lea, cruci din lemn si din argint, alaturi de icoane bizantine si mai multe alte obiecte bisericesti. Tot aici, in cadrul micului Muzeul de Folclor poate fi vazut si razboiul la care a fost tesut steagul Greciei moderne. 

La magazinul cu produse locale se vand lichioruri traditionale, miere, masline, unguente naturale, sapunuri si alte produse, cu preturi moderate. Tot aici poti degusta si unul dintre cele mai vechi vinuri locale. 

In complex a fost deschisa si o cafenea, unde vizitatorii se pot relaxa admirand privelistea superba. 

Oaspetii sunt rugati sa poarte imbracaminte decenta (doamnele trebuie sa poarte fusta lunga, iar in cazul in care poarta pantaloni, li se va oferi o esarfa lunga la intrare pentru a o lega la brau). Manastirea este deschisa zilnic, iar orarul slujbelor poate fi consultat aici

In loc de concluzie

Manastirii Evangelistria din Skiathos este, fara doar si poate, una dintre cele mai importante atractii istorice si religioase ale insulei Skiathos si chiar daca faci o excursie de o zi pe insula, merita sa o vezi, pentru ca este localizata foarte aproape de oras, intr-un cadru feeric. 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?