Manastirea Panagia Soumela din Grecia si Icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria

In zona muntoasa din apropierea orasului Veria si la circa 90 kilometri departare de Salonic, Manastirea Panagia Soumela este vizitata anual de mii de pelerini din intreaga lume, gratie Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului gazduita aici incepand cu anul 1952. 

Te invitam sa parcurgi alaturi de noi un scurt istoric al acestei manastiri si fascinanta poveste a Icoanei Panagia Soumela, recuperata de la vechea manastire din Trapezunt, Turcia. 

Nu in ultimul rand, la noi pe site te intampinam si cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Manastirea Panagia Soumela din Grecia si cum ajungi aici

Panagia Soumela este localizata la poalele Muntilor Vermio, in partea de nord a Greciei, intr-un cadru natural incantator. 

Pornind din Salonic, pana la aceasta manastire ar trebui sa faci in jur de o ora si douazeci de minute cu masina, mergand in directia orasului Veria si mai apoi catre satul Kastania. Distanta intre Salonic si Manastirea Panagia Soumela este de 94 kilometri. 

Din centrul orasului Veria si pana la Manastirea Panagia Soumela sunt 20 de kilometri (drum care se parcurge in aproximativ 30 de minute). 

Manastirea poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Holy Shrine of the Virgin Mary Soumela”, iar la fata locului dispune de spatiu de parcare generos. 

Poate fi vizitata zilnic, in intervalul orar 09.00 – 20.00. 

Manastirea Panagia Soumela poate fi inclusa intr-un program de pelerinaj alaturi de Meteora, al doilea cel mai important centru religios al Greciei, fiind localizata oarecum in aceeasi directie, pornind din Salonic. 

Intre Meteora (Kalabaka) si Manastirea Panagia Soumela sunt aproximativ 148 kilometri. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Manastirea Panagia Soumela

Aceasta manastire a fost ridicata in anul 1951, la initiativa dr. Filon Ktenides, de catre refugiatii greci din regiunea Pontului (de pe coasta de sud a Marii Negre, situata in Turcia din zilele noastre). 

Este strans legata de Manastirea Sumela din Turcia prin mostenirea Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, cinstita de pelerinii din intreaga lume.

Despre Icoana Maicii Domnului “Panagia Soumela” se spune ca ar fi fost pictata de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, fiind venerata timp de secole in cadrul manastirii din Turcia si jucand un rol central in identitatea spirituala a grecilor din regiunea Pontului.

In anul 1931, cu ajutorul politicianului grec Eleftherios Venizelos care a mediat intreaga actiune, icoana a fost adusa din Turcia si gazduita in cadrul Muzeului Bizantin din Atena timp de 20 de ani.

Dupa ce biserica Soumela din Grecia a fost sfintita, icoana a fost mutata aici, in partea stanga a naosului. 

Ani mai tarziu, in 1993, au fost aduse la aceasta manastire Evangheliarul Cuviosului Hristofor si Crucea bizantina cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, recuperate, de asemenea, de la vechea manastire din Turcia. 

Mii de pelerini din toate colturile lumii se aduna in fiecare an, pe data de 15 august (praznicul Adormirii Maicii Domnului) pentru a se inchina la aceasta icoana sfanta. 

Manastirea gazduieste si un mic muzeu cu icoane, vesminte si alte obiecte bisericesti de mare valoare, alaturi de o mica biblioteca unde sunt pastrate manuscrise vechi, carti liturgice si alte documente importante. 

In imediata apropiere a manastirii se afla cateva magazine cu suveniruri si produse locale, alaturi de cateva taverne cu mancare traditionala. 

Alte atractii apropiate de Manastirea Panagia Soumela

In aceeasi zi cu Manastirea Panagia Soumela mai poti bifa si alte obiective interesante din zona, situate la distante mai mult decat rezonabile:

Muzeul Mormintelor Regale de la Aigai (Vergina) se afla la 32 kilometri departare de aceasta manastire si la 14 kilometri de orasul Veria. Aici a fost descoperit mormantul lui Filip al II-lea, tatal lui Alexandru cel Mare, alaturi de alte grupuri funerare regale, situl arheologic fiind inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Orasul Veria poate fi inclus pe lista opririlor tale, cu atat mai mult cu cat parcursul sau istoric este unul deosebit de incarcat. Muzeul Bizantin, Muzeul de Arheologie, alaturi de multitudinea de biserici bizantine din zona centrala se numara printre atractiile principale. 

Totodata, Veria este mentionat in Noul Testament ca loc in care a predicat Apostolul Pavel. Podiumul lui Pavel din Veria se afla in partea sudica a orasului, iar in fiecare an, pe data de 29 iunie (Sfintii Apostoli Petru si Pavel) aici are loc o mare procesiune. 

Statiunea de schi Seli este localizata la 36 kilometri distanta de Manastirea Panagia Soumela. Daca se intampla sa vii in zona pe timp de iarna, te poti bucura de cei aproximativ 17 kilometri de partii pentru toate nivelurile de dificultate. 

Desigur, statiunea este echipata cu sisteme de transport prin cablu, scoli de schi si centre de inchirieri echipamente. 

In loc de concluzie

Manastirea Panagia Soumela este un loc cu o semnificatie religioasa profunda, asezat intr-un peisaj natural deosebit. Merita vizitata cata vreme ti-ai propus sa explorezi aceasta parte a Greciei, fie in cadrul unei excursii mai lungi, alaturi de Meteora, fie alaturi de toate celelalte atractii istorice din imprejurimi. 

Iti reamintim ca la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia, pe care le poti accesa simplu si rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?