Despre Manastirea Sfantul Efrem cel Nou din Nea Makri Grecia

Unul dintre cele mai populare si apreciate locuri de pelerinaj din intreaga Grecie este Manastirea Sfantul Efrem cel Nou, aflata in apropierea capitalei Atena. 

Moastele Sfantului Efrem cel Nou, considerat ocrotitorul celor bolnavi de depresie si al celor dependenti, se afla in biserica acestei manastiri, a carei istorie incepe inca din perioada bizantina. 

Descopera, in cele ce urmeaza, mai multe amanunte utile despre vizita la Manastirea Sfantul Efrem cel Nou, iar la noi pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde este Manastirea Sfantul Efrem cel Nou si cum ajungi aici

Localizata in regiunea Attica, manastirea se afla in orasul Nea Makri, la doar 38 kilometri departare de centrul capitalei Greciei – Atena.  Practic, din Atena si pana aici ar trebui sa faci, intr-o zi in care se circula normal, in jur de o ora cu masina. 

Din Portul Pireu si pana la Manastirea Sfantul Efrem sunt 47 kilometri, iar din orasul Rafina si pana aici sunt doar 11 kilometri. 

Odata ajuns in Nea Makri din directia Atena, va trebui sa virezi la stanga din soseaua principala Leof. Marathonos, de unde vei mai avea de parcurs circa 3 kilometri pana la manastire. 

Parcarea este spatioasa si foarte bine organizata, fiind facilitat si accesul pentru persoanele cu handicap. 

Manastirea poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Saint Efraim Monastery”, si poate fi vizitata zilnic in intervalele orare 07.00 – 12.00 si 16.00 – 18.00. Duminica este deschisa in intervalul 07.00 – 18.00, insa este mai aglomerata. 

Daca preferi varianta transportului public local, e bine de stiut ca poti ajunge pana in Nea Makri cu unul dintre autobuzele KTEL care pleaca din Atena, urmand ca de la bulevardul principal sa iei un taxi pana la manastire sau sa pornesti intr-o plimbare pe jos (circa 40 minute). 

Parcurs istoric al Manastirii din Nea Makri si descoperirea moastelor sfinte 

Manastirea din Nea Makri este inchinata Maicii Domnului, avand hramul Bunei Vestiri. A fost  cladita in forma sa initiala in perioada bizantina, insa este cunoscuta in prezent cu numele de “Sfantul Efrem” pentru ca gazduieste moastele Sfantului, descoperite printr-o revelatie de catre monahia Macaria. 

Sfantul Efrem cel Nou s-a nascut in anul 1384, cu numele de Konstantinos Morphes, calugarindu-se si luand numele monahal de Efraim. A slujit manastirea din Nea Makri pentru o perioada indelungata, pana cand aceasta a fost cotropita de otomani. Sfantul ar fi fost capturat ulterior si torturat pret de 8 luni, pana la moartea sa in data de 5 mai 1426. 

Pret de sute de ani, nimeni nu a stiut de existenta Sfantului Efrem din Nea Makri, moastele sale fiind descoperite abia in anul 1950, dupa ce monahia Macaria, stareta Manastirii Bunei Vestiri, a avut o revelatie. 

Moastele au fost gasite in data de 3 ianuarie 1950, fiind asezate de catre maica Macaria in altarul bisericii. Conform relatarilor acestei, Sfantul Efrem i s-a aratat in vis, povestindu-i intreaga sa viata. 

Ulterior, dupa descoperirea sfintelor moaste, Sfantului Efrem i s-au atribuit mai multe minuni si vindecari, fiind canonizat de catre Patriarhia Ecumenica in anul 1998 si praznuit atat in ziua plecarii sale la cele vesnice (5 mai), cat si in ziua descoperiri moastelor (3 ianuarie). 

Ce poti vedea in prezent la Manastirea Sfantul Efrem cel Nou din Nea Makri

Manastirea din zilele noastre este zidita din piatra, in stil grecesc, fiind refacuta aproape in totalitate. 

In partea dreapta a bisericii se afla cea mai importanta atractie religioasa: moastele Sfantului Efrem, la care an de an, mii de credinciosi din intreaga lume ajung sa se inchine si sa-si rosteasca rugaciunile. 

Se spune ca Sfantul Efrem cel Nou are trei mari daruri: acela de mare tamaduitor, de mare facator de minuni si de grabnic ajutator in toate nevoile, fiind considerat un salvator al celor deznadajduiti. 

In partea stanga a bisericii se afla o capela, unde o candela vegheaza in permanenta mormantul Sfantului Efrem. 

Tot in cadrul manastirii se regaseste si un mic paraclis lateral care gazduieste o parte din copacul in care a fost martirizat Sfantul, caci se presupune ca inainte de trecerea sa in nefiinta, acesta ar fi fost atarnat cu capul in jos de un copac, trupul sau fiind strapuns de catre cotropitori cu mai multe cuie.

Manastirea Sfantul Efrem cel Nou gazduieste si mormantul maicii Macaria, trecuta la cele vesnice in iunie 1993. 

Vizitatorii sunt rugati sa poarte o tinuta decenta. Doamnele gasesc la fata locului vesminte suplimentare in cazul in care nu sunt imbracate corespunzator. 

In loc de concluzie

Daca ai ales sa calatoresti in aceasta parte a Greciei, respectiv in zona capitalei Atena, merita sa faci o scurta oprire in acest loc binecuvantat cu o incarcatura spirituala deosebita. 

Iti reamintim ca la noi pe site gasesti mai multe oferte bune pentru vacantele in Grecia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?