Despre Manastirea Sfantul Nicolae din insula Andros

In partea de est a insulei Andros, intr-o zona inalta cu privelisti impresionante catre Marea Egee, Manastirea Sfantul Nicolae atrage anual pelerini si turisti dornici sa exploreze atractiile istorice ale insulei. 

Locul in sine impresioneaza nu numai prin semnificatia sa religioasa, ci si prin arhitectura, prin icoanele valoroase gazduite aici si prin atmosfera sa, asociata cu un sanctuar al linistii si reflectiei. 

Hai cu noi intr-o scurta calatorie virtuala pana la Manastirea Sfantul Nicolae din insula Andros si intra la noi pe site pentru a descoperi unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde este Manastirea Sfantul Nicolae din Andros si cum ajungi aici

Insula Andros este cea mai nordica insula din arhipelagul Cicladelor si totodata cea mai apropiata de capitala Atena. Pentru a ajunge in Andros, trebuie sa iei feribotul din portul Rafina (la 30 km de Atena), care te va lasa in Gavrio. Calatoria pe mare dureaza intre 1-2 ore, iar programul actualizat si tarifele pot fi consultate pe acest site.

Odata ajuns in Gavrio, pana la Manastirea Sfantului Nicolae mai ai de strabatut 32 de kilometri, drum ce poate fi parcurs, cu masina, in aproximativ 55 minute – o ora. 

Manastirea este localizata in apropierea capitalei insulei Andros (orasul Chora sau Andros Town) si a satelor Apikia si Vourkoti, intr-o zona inalta, cu priveliste spectaculoasa catre mare. 

Poate fi reperata pe Harti cu denumirea greceasca “Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου”. 

Conform programului afisat pe Google, manastirea poate fi vizitata zilnic in intervalele orare 08.00 – 13.00 si 18.00 – 20.00. 

Scurt istoric al Manastirii Sfantul Nicolae din Andros si ce poti vedea in prezent

Desi se presupune ca inceputurile acestui asezamant dateaza din timpuri cu mult mai vechi (secolul al VIII-lea), primele mentiuni scrise dateaza din perioada secolului al XIV-lea. Manastirea in forma sa actuala a fost cladita in anul 1540, urmand ca doua secole mai tarziu sa treaca printr-un proces de renovari. 

Gratie locatiei sale, a servit, totodata, ca baza suplimentara a Societatii Prietenilor din Ciclade (Filiki Eteria), functionand pe post de tipografie, legatorie dar si scoala secreta in timpul ocupatiei Imperiului Otoman. 

Manastirea Sfantul Nicolae este descrisa drept un exemplu arhitectural de exceptie, foarte bine intretinut, fiind inconjurata de ziduri inalte, cu un katholikon de tip cruciform, cu doua coloane, pronaos si cupola. 

In interiorul manastirii sunt gazduite mai multe icoane, cele mai cunoscute fiind cea a Fecioarei Maria care varsa lacrimi de mir (multi dintre vizitatori spun ca mirosul parfumat este simtit in intregul lacas), alaturi de cea a Sfantului Nicolae, feracata in argint. 

Totodata, in cadrul acestei manastiri, credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Nicolae cel Nou (Capul Sfantului este pastrat aici), alaturi de alte sfinte oseminte ale Sfintilor Cosma Etolul, Iosif din Arimateea si Iacob Persul. 

Alte atractii apropiate de Manastirea Sfantul Nicolae din Andros

Insula Andros este considerata a fi o comoara ascunsa a Greciei, nefiind atinsa de turismul in masa. La distante rezonabile fata de aceasta manastire te asteapta si alte obiective interesante, precum: 

Manastirea Panachrantos se afla la 21 kilometri departare de Manastirea Sfantul Nicolae. Drumul cu masina intre cele doua dureaza in jur de 40 de minute, iar la aceasta manastire sunt gazduite icoana Maicii Domnului “Panachrantos” si  Capul Sfantului Pantelimon. 

Poti admira, totodata, fresce din secolul al XVIII-lea si un iconostas sculptat, deosebit de frumos. 

Orasul Andros (Chora) este perfect pentru o plimbare relaxanta in apropierea malului marii. Aici vei intalni taverne traditionale, galerii de arta, Muzeul de Arta Contemporana, dar si Muzeul Arheologic si alte cateva mici bisericute. 

Intre centrul Andros Town si Manastirea Sfantul Nicolae sunt 11,5 kilometri. 

Unele dintre cele mai apropiate plaje plecand de la aceasta manastire sunt plajele Giala si Piso Giala din dreptul satului traditional Stenies, alaturi de plajele Neimporio si Paraporti din zona de coasta a orasului Andros. 

Intr-un golf retras te asteapta si plaja Lydi, cu aspect salbatic si acces ceva mai dificil. Se parcheaza in zona bisericii din spate (marcata pe Harti cu “Ιερός Ναός Γενεθλίου Θεοτόκου”) si se continua drumul pe jos pana la plaja (circa 10-15 minute). 

In loc de concluzie

Manastirea Sfantul Nicolae din insula Andros este un loc de o frumusete spirituala deosebita, cu o incarcatura istorica aparte, peisaje deosebite si multe alte atractii in imprejurimi. 

Daca ai ajuns deja aici, asteptam cu interes sa ne povestesti detalii despre experienta ta, iar daca ti-am starnit apetitul pentru escapadele pe taram grecesc, iti reamintim ca la noi pe site te asteapta o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?