Descopera Kavala, orasul istoriei si al peisajelor de exceptie din nordul Greciei

Pui la cale o vacanta in Grecia, insa preferi sa alegi o destinatie relativ apropiata de casa, care sa-ti ofere toate conditiile unui concediu de neuitat? Kavala se remarca prin mostenirea sa istorica impresionanta, prin plajele sale nisipoase, cu intindere generoasa, prin atmosfera relaxanta a micilor statiuni din imprejurimi. 

In plus, orasul are avantajul de a fi amplasat strategic in apropierea insulei Thassos, dar si la o distanta rezonabila fata de alte destinatii minunate din Grecia, precum peninsula Halkidiki sau orasul Salonic.

Te asteptam sa-i descoperi farmecul in cele ce urmeaza, iar la noi pe site te intampinam si cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia!

Ce sa stii despre Kavala

Kavala este un oras din nordul Greciei si totodata un important centru economic, principalul oras port din Macedonia de Est si capitala unitatii regionale Kavala. 

Se desfasoara de-a lungul golfului cu acelasi nume si ofera vedere frontala catre insula Thassos, fiind localizat la o ora si jumatate de mers cu masina pornind din al doilea oras ca marime al Greciei, Salonic. 

Kavala are o istorie bogata, asezarea cunoscand, de-a lungul vremurilor, mai multe denumiri: Neapolis (in antichitate), Christoupolis (in Evul Mediu timpuriu) si altele. Orasul a fost considerat un nod strategic si comercial gratie pozitiei sale cu iesire la tarmul Marii Egee, la intersectia unor importante rute militare si comerciale. 

In perioada bizantina, Kavala a atins o dezvoltare urbana infloritoare, cu o serie de influente arhitecturale vizibile si in prezent (precum Apeductul Kamares). 

Mehmet Ali, fondatorul dinastiei moderne a Egiptului, s-a nascut in Kavala, casa sa fiind transformata intr-un muzeu – de altfel, una dintre cele mai importante atractii istorice ale orasului vechi. 

Odata cu eliberarea de sub ocupatie otomana din anul 1912, Kavala a continuat sa se dezvolte, devenind in prezent un oras dinamic, modern si o indragita destinatie de vacanta, cu mici statiuni in imprejurimi si plaje pentru toate preferintele.

Motive pentru o vacanta in Kavala 

Te tenteaza sa pornesti intr-o calatorie catre aceasta destinatie greceasca, insa simti ca ai nevoie sa vizualizezi mai bine atuurile sale? Mai jos ti-am facut o sinteza a celor mai importante motive pentru care ti-ai putea petrece vacanta in Kavala:

  • este un oras extrem de incarcat de istorie, cu parte de oras vechi, alaturi de Castelul Kavala, Apeductul din Kavala, numeroase muzee, zona de port. 
  • Kavala se afla la o distanta rezonabila fata de Romania si-ti ofera avantajul de a te deplasa pana aici destul de usor cu masina.
  • ai acces la diferite tipuri de plaje, fie acestea urbane, fie cu aspect salbatic, majoritatea formate din nisip.
  • gasesti o paleta foarte variata de unitati de cazare, pentru toate preferintele, incepand cu hoteluri low budget si zone de camping si pana la hoteluri pretentioase cotate cu 4 si 5 stele. 
  • are o clima mediteraneana, cu veri calduroase, insa nu sufocante. 
  • orasul Kavala iti poate oferi adevarate experiente culinare, fiind bogat in taverne traditionale si alte restaurante, unele cu specific pescaresc, altele cu bucatarie internationala. 
  • tot in oras gasesti si o viata de noapte activa, diferite evenimente culturale organizate pe timp de vara.
  • plecand din Kavala, poti vizita usor insula Thassos, peninsula Halkidiki si ale sale 3 brate, dar si orasul Salonic.

Suna bine? Daca rezonezi cu toate aspectele de mai sus, te invitam sa citesti mai departe alte informatii despre ceea ce ar putea deveni urmatoarea ta destinatie de vacanta 🙂 

Unde este Kavala, cum ajungi si distante din alte orase si statiuni

Kavala se afla in partea de nord a Greciei, la 150 kilometri departare de Salonic si la 650 kilometri departare de capitala Atena. 

Aeroportul International Kavala este localizat la 30 kilometri est de oras, insa cei mai multi dintre romanii care aleg sa viziteze aceasta destinatie vin aici cu masina, caci distanta fata de Romania este rezonabila. 

Distanta Bucuresti – Kavala pe cel mai scurt traseu este de 566 kilometri, cu iesire din tara pe la Giurgiu – Ruse, traversarea Bulgariei si intrare in Grecia pe la vama Makaza. 

Acest drum se poate parcurge in aproximativ 8 ore si 15 minute, fara sa luam in calcul timpul de asteptare de la punctele de trecere frontiera si eventualele opriri de pe traseu. 

Kavala poate fi un bun punct de popas si pentru acei turisti care vor sa ajunga in insula Thassos, in Halkidiki sau in Salonic.

Insula Thassos este conectata de orasul Kavala prin cursele regulate de ferry. Durata calatoriei pe mare intre portul din Kavala si Skala Prinos (Thassos) este de circa 75 minute, iar programul actualizat si tarifele pot fi verificate pe acest site

In plus, la noi pe blog te asteapta un articol cu informatii mai detaliate despre calatoria cu ferry intre Kavala si insula Thassos: Thassos ferry. Program si preturi pentru trecerea cu feribotul catre insula greceasca

Distante catre Kavala din alte orase si statiuni:

  • distanta Komotini – Kavala: 95 kilometri 
  • distanta Asprovalta – Kavala: 82 kilometri
  • distanta Nea Peramos – Kavala: 18,6 kilometri 
  • distanta Nea Iraklitsa – Kavala: 15,3 kilometri 
  • distanta Palio – Kavala: 9 kilometri 
  • distanta Nea Karvali – Kavala: 11 kilometri 

Statiuni din zona Kavala

Cu o dezvoltare din ce in ce mai pronuntata in plan turistic, e important de mentionat ca orasul Kavala isi bucura vizitatorii si cu o serie de statiuni (foste sate pescaresti), localizate in imediata apropiere si potrivite tuturor tipurilor de turisti. 

Vom mentiona 4 dintre cele mai apropiate statiuni fata de orasul Kavala, ideale pentru cei care prefera sa se bucure de o vacanta relaxanta, in vecinatatea atractiilor turistice din Kavala. 

Toate aceste asezari sunt conectate de Kavala prin traseele autobuzelor local KTEL Kavalas (al caror program actualizat poate fi verificat pe acest site) si, in plus, toate au o plaja lunga, formata din nisip. Nici ca se putea mai bine, nu-i asa? 

Palio este considerata un soi de “St. Tropez” al Kavalei, cu multe proprietati de lux, o plaja cu aspect fragmentat, cu segmente organizate, dar si cu portiuni libere, alaturi de peisaje superbe si de posibilitatea de a ajunge in centrul Kavalei in doar 15-20 de minute. 

Nea Iraklitsa se distinge printr-o plaja lunga, premiata Blue Flag si printr-un tablou completat de multe taverne traditionale, cafenele, unitati de cazare si alte servicii. 

Partea mai veche a satului si zona sa centrala se afla in apropierea portului, in timp ce partea noua a statiunii se intinde de-a lungul plajei, pana la 2 kilometri in directia Kavala. 

Nea Peramos se remarca printr-o atmosfera primitoare, cu o plaja amenajata aproape integral, cu magazine, supermarketuri, restaurante, patiserii, locuri de joaca – practic, cam tot ce ai putea avea nevoie pentru o experienta de vacanta reusita. 

In plus, este foarte apropiata de celebra plaja Ammolofoi, una dintre cele mai populare din zona, despre care vom discuta intr-un capitol ulterior. 

Nea Karvali este poate cea mai linistita dintre acestea. Este un loc cat se poate de potrivit pentru vacantele relaxante, insa gazduieste si o serie de atractii istorice si religioase (Biserica Sfantul Grigorie Teologul, Muzeul de Istorie si Etnologie, etc.). 

Se afla in directia opusa, la circa 11 kilometri departare de centrul Kavalei. 

Citeste mai multe despre acest subiect aici: Ghid statiuni Kavala. Unde poti sa te cazezi in apropierea orasului Kavala

Vremea Kavala si cea mai buna perioada pentru o vacanta 

Kavala este caracterizata de un climat mediteranean, cu veri uscate si calduroase, insa nu sufocante. Cele mai ridicate temperaturi ating valori medii de aproximativ 30 de grade, in lunile iulie si august, perioada in care apa marii ajunge la circa 25 grade. 

Miezul verii este si perioada in care Kavala si statiunile din imprejurimi primesc cel mai ridicat numar de vizitatori. 

Daca ne raportam strict la oras si in mod particular la partea sa centrala (cu orasul vechi, castelul, apeductul, zona de port), este de asteptat sa intalnesti aglomeratie in intervalul iulie-august si o oarecare dificultate in a gasi locuri de parcare. 

Daca preferi perioadele mai libere, in care sa te bucuri de o atmosfera mai degajata, de plaje mai aerisite, de temperaturi mai blande, dar si de preturi mai avantajoase la cazare, poti veni in Kavala la final de mai – inceput de iunie sau la final de septembrie – inceput de octombrie. 

Temperatura medie a apei marii in zona Kavala, in sezon si in extrasezon: 

  • mai – 19 grade
  • iunie – 22 grade
  • iulie – 24 grade
  • august – 25 grade
  • septembrie – 23 grade
  • octombrie – 20 grade

Kavala Beach. Plaje din oras si plaje din apropiere 

Ajungem si la unul dintre cele mai interesante capitole ale acestui articol, cel dedicat plajelor din zona Kavala. 

Daca urmeaza sa mergi pentru prima data in aceasta destinatie greceasca, trebuie sa stii ca orasul Kavala, alaturi de imprejurimile sale, au fost binecuvantate cu numeroase fasii de nisip, fie acestea organizate sau libere, urbane sau salbatice, cu intrare lina in apa, etc.

Cea mai lunga plaja de nisip din apropierea centrului este Perigiali, care se afla intr-un golf cu deschidere ampla catre mare, la circa 2 kilometri departare de zona apeductului. Mai este cunoscuta si cu denumirea de “Kavala Beach” si are atat segmente organizate, cat si mult spatiu liber, lipsit de amenajare. 

In oras te mai poti bucura de mare si de soare la plaja Rapsani (una dintre plajele urbane de dimensiuni mai micute), dar si la plaja Kalamitsa, iar la 4,5 kilometri departare de centru te asteapta si plaja Batis, in cadrul unui complex autonom. 

sursa foto Facebook Batis Multiplex Kavala

Urmeaza plajele statiunilor invecinate (peste tot vei intalni nisip, fie acesta mai fin sau cu textura mai grosiera), respectiv plaja Nea Karvali, plaja Palio (careia i se adauga si segmentul denumit Glastres), plaja Nea Iraklitsa, plaja Nea Peramos

Printre cele mai frumoase se numara insa plaja Ammolofoi (la 22 kilometri distanta de centrul Kavalei), cu o intindere de circa 3 kilometri si distinctie Blue Flag, plaja Psatha (din apropierea statiunii Nea Iraklitsa), amenajata cu sezlonguri si umbrele, dar si plaja Vrasidas (din apropierea statiunii Nea Peramos), cu aspect salbatic. 

Daca simti ca ai nevoie de o analiza mai amanuntita a acestor locuri frumoase de la malul marii, din apropiere de Kavala, la noi pe blog te asteapta articolul: Ghid plaje Kavala. Cele mai frumoase locuri in care ai putea sa te relaxezi la malul marii

Plaja Ammolofoi

Unde te cazezi in Kavala 

In ceea ce priveste unitatile de cazare din Kavala, trebuie sa stii ca acestea sunt de ordinul sutelor si indiferent de preferinte, vei gasi mai mult ca sigur ceva care sa se plieze perfect asteptarilor si nevoilor tale. 

In zona de oras gasesti mai multe hoteluri, unele foarte cochete, de tip boutique, altele mai low budget, insa apropiate de atractiile istorice. 

In linii generale, iti recomandam cazare chiar in Kavala doar daca ai in plan sa petreci 1-2 zile in care sa explorezi obiectivele turistice. 

Pe de alta parte, daca ai nevoie de o vacanta mai statica, in care sa te bucuri de plaja si de alte activitati centrate pe zona malului marii, poate fi mai inspirat sa te orientezi catre statiunile invecinate. 

In toate statiunile mai sus mentionate primeaza unitatile de cazare de tip vile cu apartamente de inchiriat si regim de cazare self catering, insa vei intalni si variante de hoteluri (unele cu mic dejun inclus sau, in cazuri rare, demipensiune), dar si vile de inchiriat integral, zone de camping si alte optiuni. 

Exceptand o serie de vile de lux din zona statiunii Palio, Kavala se remarca prin preturi acceptabile, medii, la cazare, care scad in mod evident in extrasezon.

Obiective istorice si alte atractii in Kavala

Orasul in sine este presarat cu o multitudine de obiective istorice, iar pentru cei care prefera sa exploreze teritorii si atractii noi in vacanta, poate fi o incantare. 

Daca ar fi sa ne rezumam la cele mai importante obiective, cele localizate central, iti spunem ca nu trebuie sa ratezi partea veche de oras din Kavala, cu ale sale stradute inguste pietruite, case vechi traditionale, mici magazine cu suveniruri, taverne foarte apreciate (un exemplu poate fi To Araliki). 

In aceasta parte a orasului intalnesti si Castelul Kavala, cu un parcurs istoric impresionant, ziduri impozante si diferite constructii a caror structura poate fi admirata chiar si in prezent (turnul circular, magazia de pulbere, garnizoana, rezervorul de apa, turnul poligonal, cele doua turnuri patrate, etc). 

Intrarea la castel costa 4.50 euro/adulti si 2.50 euro/pentru copiii cu varsta intre 6-18 ani. Copiii cu varsta de pana in 6 ani au intrarea gratuita. 

Apeductul din Kavala, cunoscut si cu denumirea de Kamares, este o alta atractie fermecatoare pe care o poti vedea, tot in apropierea partii vechi de oras. 

Sunt circa 650 de metri de mers pe jos pornind din port si pana la apeduct, pe care nu ai cum sa-l ratezi, caci are o lungime de circa 280 de metri si o inaltime de 28 metri in cel mai ridicat punct. 

Muzeele din Kavala mai pot face obiectul unor experiente de neuitat, cu atat mai mult daca faci parte din randul celor pasionati de istorie. In zona centrala te asteapta Muzeul Arheologic, Muzeul Maritim, Muzeul Tutunului, Muzeul Mohammed Ali si altele. 

Mai multe informatii despre atractiile din Kavala sunt disponibile aici: Top obiective turistice Kavala. Cele mai interesante atractii de vazut in oras

Muzeul Mohammed Ali

Ce poti sa mai faci in Kavala: Restaurante, shopping si alte activitati 

Restaurantele din Kavala sunt considerate o atractie in sine, cu atat mai mult cu cat din zona lipsesc in general cazarile de tip all inclusive. Preparate traditionale, peste si fructe de mare din belsug, preparate reinterpretate, bucatarii internationale – pe toate le vei gasi in Kavala, a carei lista de restaurante pare interminabila. 

Printre locurile care au acumulat, de-a lungul timpului, numeroase recenzii pozitive din partea celor care le-au calcat pragul se numara Savvas Seafood, Meltemi, Balaouro, Sousouro, Mermaids and Guys, Tsalapeteinos Urban Farm, Apiko Tsipouradiko si multe altele. 

Magazinele din Kavala atrag, de asemenea, turistii veniti aici din toate colturile lumii. Putem spune ca unele dintre cele mai interesante si mai intens vizitate magazine sunt cele de pe strazile Omonia si Venizelou, alaturi de toate buticurile deschise pe stradutele adiacente acestora. Gasesti branduri internationale, magazine traditionale transmise din generatie in generatie, cu produse locale, magazine cu suveniruri – practic, cam tot ce ti-ar putea trece prin minte.

De-a lungul strazii pietonale Megalou Alexandrou vei intalni si Centrul Comercial Kavala, gazduit intr-un vechi depozit de tutun, in prezent renovat. Aici te asteapta atat branduri locale, cat si branduri internationale (de imbracaminte, de beauty – Marks and Spencer, Manetti, Sephora, alaturi de salon de infrumusetare, cafenele, etc.). Lista tuturor magazinelor din mall poate fi consultata aici.

In imediata apropiere a acestei cladiri gasesti si Zara, Nike, Swarovski, BSB si multe altele, tabloul fiind completat perfect de cafenele, patiserii traditionale – locuri numai bune pentru o scurta pauza de tras sufletul, in timp ce faci shopping sau vizitezi atractiile din apropiere. 

Alte activitati de care te mai poti bucura in Kavala pot fi si plimbarile lungi pe faleza, la ceas de seara, excursiile cu barca spre insulele din imprejurimi, cu opriri pentru snorkeling in mici golfulete ascunse, vizita la situl arheologic Philippi, tururi de calarie si multe altele. 

Situl arheologic Philippi

In loc de concluzie

Chiar daca nu se numara neaparat printre cele mai populare si mai aglomerate destinatii de vacanta din Grecia, Kavala reuseste sa imbine cu succes parcursul sau istoric cu dezvoltarea moderna, oferind celor care aleg sa-si petreaca timpul liber aici experiente unice. Kavala ramane astfel o destinatie potrivita atat celor care au spirit aventurier si explorator, cat si celor care vor sa se bucure de relaxare si de liniste la malul marii, gratie apropierii sale fata de o serie de statiuni foarte apreciate.

Ti-am starnit interesul pentru o vacanta pe taram grecesc? Nu uita ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Grecia, pe care le poti accesa simplu si rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?