Despre Panagia Chalkeon sau “Biserica Rosie” din Salonic

In inima orasului Salonic si in imediata vecinatate a unor alte repere istorice precum Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie si Forumul Roman, Panagia Chalkeon este una dintre bisericile bizantine listate in Patrimoniul Mondial UNESCO incepand cu anul 1988. 

Panagia Chalkeon mai este cunoscuta si cu denumirea de “Red Church” – “Biserica Rosie”, nume inspirat de culoarea rosie a caramizilor de la exterior. 

Hai cu noi intr-o scurta calatorie virtuala pana la Panagia Chalkeon din Salonic si descopera pe site unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Panagia Chalkeon si cum ajungi aici

Aceasta biserica este localizata central, pe la jumatatea distantei dintre Piata Aristotelous si Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie. 

Se recomanda sa vii aici pe jos sau cu mijloacele de transport public, intrucat zona este extrem de turistica si foarte aglomerata, mai ales pe timp de vara. 

Pornind in plimbare din faimoasa Piata Aristotelous, pana la Panagia Chalkeon ar trebui sa faci in jur de 8-10 minute (distanta intre cele doua este de doar 600 metri). De la Turnul Alb si pana la aceasta biserica vei avea de strabatut circa 1,5 kilometri, iar din Piata Kapani in jur de 200 metri. 

In apropierea bisericii Panagia Chalkeon au statii autobuzele cu numerele 01N, 1N, 02K, 10, 11, 11B, 14, 17, 22 si altele, iar programul actualizat poate fi verificat pe acest site

Biserica poate fi reperata pe Google Maps cu denumirea de “Church of Panagia Chalkeon”, fiind localizata pe strada Chalkeon nr. 2. 

Panagia Chalkeon poate fi vizitata zilnic in intervalul orar 07.30 – 12.00. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Panagia Chalkeon

Conform unei inscriptii prezente deasupra intrarii de vest, biserica a fost ridicata in anul 1028, de catre guvernatorul bizantin Christophoros si a sa familie, monumentul fiind inchinat Maicii Domnului. Panagia Chalkeon avea sa fie cladita pe ruinele unui altar pagan. 

Pe vremea Imperiului Bizantin, zona in care se afla biserica era cunoscuta drept inima districtului mestesugarilor de arama, Panagia Chalkeon fiind considerata ocrotitoare a acestora. 

Planul de sol al bisericii este unul clasic, respectiv cel de cruce in forma patrata, cu patru coloane si trei cupole (una centrala si doua deasupra pronaosului). Intreaga constructie a fost realizata din caramida de culoare rosie, aspect ce i-a oferit ulterior si denumirea de “Biserica Rosie”. 

Majoritatea frescelor de la interior dateaza din anii 1030 – 1040, redand scene din viata lui Iisus Hristos, alaturi de portrete ale sfintilor si ale Fecioarei Maria. Pe peretele vestic al bisericii pot fi observate si ramasitele unor fresce din secolul al XIV-lea. 

In perioada otomana, biserica a fost transformata in moschee (purtand numele de Kazancilar Camii) insa dupa eliberarea Salonicului in 1912, a fost reconvertita in lacas de cult ortodox. 

Panagia Chalkeon este inconjurata de o gradina foarte bine intretinuta si este asemanata, adesea, cu o mica oaza de liniste in agitata urbana a Salonicului. 

Alte atractii apropiate de Panagia Chalkeon

Salonic este un oras care abunda in istorie si cultura, iar in vecinatatea bisericii Panagia Chalkeon se afla multe alte obiective ce merita bifate. Mai jos gasesti cateva propuneri in acest sens: 

Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este localizata la doar 7 minute de mers pe jos pornind de la Panagia Chalkeon (450 metri distanta).

Este poate cea mai cunoscuta biserica din Salonic, gratie faptului ca gazduieste racla cu moastele Sfantului (in partea stanga a naosului), alaturi de 6 panouri de mozaic, alte sfinte moaste, fresce, icoane foarte vechi si alte obiecte de cult.  

Piata Aristotelous este un meeting point extrem de popular si se afla la doar 600 metri departare de Panagia Chalkeon. A fost proiectata in 1918 si construita, in mare parte, in anii 1950.

Poate fi unul dintre cele mai bune locuri in care sa te relaxezi, sa faci poze frumoase si sa te bucuri de privelistea incantatoare catre mare. 

Forumul Roman din Salonic (Vechea Agora) este localizat la doar 200 metri departare de Panagia Chalkeon. 

A fost ridicat, in mare parte, in secolul al II-lea, fiind alcatuit din doua terase cu bai romane, un mic teatru si alte structuri. A fost descoperit accidental in anul 1960, in timpul unor lucrari. 

Piata Kapani este locul ideal de vizitat daca ai de facut cumparaturi. Aici gasesti o sumedenie de standuri cu legume si fructe proaspete, masline, miere, mirodenii si o multime de alte produse traditionale. 

Intre Panagia Chalkeon si Piata Kapani sunt doar 200 de metri. 

In loc de concluzie

Una dintre cele mai frumoase si mai reprezentative biserici bizantine din Salonic, Panagia Chalkeon impresioneaza prin arhitectura sa aparte si prin frescele bine conservate de la interior. 

In plus, are avantajul de a fi localizata in inima orasului, intr-o zona bogata in atractii turistice. 

Iti reamintim ca la noi pe site te asteapta o serie de oferte bune pentru vacantele in Grecia, pe care le poti accesa rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?