Totul despre plaja Elafonisi din Creta, una dintre cele mai frumoase plaje din Europa

Plaja Elafonisi (Elafonissi) din Creta este considerata a fi una dintre cele mai atragatoare plaje ale Greciei, fiind inclusa de mai multe ori in topul celor mai frumoase plaje din Europa. Insula Elafonisi, aflata la aproximativ 75 de kilometri de orasul Chania al Cretei, este unita printr-o fasie de nisip de teritoriul Cretei. Cand nivelul apei creste, practic aceasta peninsula se transforma in insula. Zona este rezervatie naturala, iar insula Elafonisi este de regula despartita de malul Cretei de o laguna cu o adancime foarte mica, de aproximativ un metru. 

Elafonissi inseamna in traducere “Insula Caprioarei”, iar ceea ce vei gasi pe harti cu denumirea de Elafonissi Vilage este, de fapt, un mic sat de vacanta cu unitati de cazare amenajat la circa 300-400 de metri de celebra plaja. Vei mai gasi pe Google si denumirea de “Elafonisos” – acesta este numele unei alte insule grecesti, aflata intre Peloponez si insula Kythira. 

Unde este localizata plaja Elafonisi si cum ajungi aici 

Plaja Elafonisi se afla in partea de sud-vest a insulei Creta. Distanta Chania Elafonisi este de 75 de kilometri, ceea ce inseamna ca vei avea de condus pana aici in jur de o ora si jumatate, insa daca esti cazat intr-o zona mai indepartata din aceasta insula, trebuie sa ai in vedere faptul ca pana la Elafonisi poti face chiar si 3-4 ore cu masina. Intre Rethymnon si plaja Elafonisi sunt 135 de kilometri, iar distanta Elafonisi Heraklion este de 211 kilometri. Daca vrei sa vii la plaja Elafonisi din Agios Nikolaos, vei avea de parcurs o distanta de 269 de kilometri. 

Poti ajunge la plaja Elafonisi cu masina personala, cu o masina inchiriata, cu autobuzul express (Elafonissi Express Bus), cu barca sau prin intermediul tururilor organizate (cu autocarul). 

Autobuzul express se ia din Chania, iar biletul dus-intors pentru un adult costa in jur de 24 de euro, in timp ce pentru copiii cu varsta intre 4-12 ani, pretul este la jumatate. Dezavantajul transportului cu autobuzul express este faptul ca timpul petrecut la plaja Elafonisi este unul limitat. Vei avea la dispozitie in jur de 4 ore pentru a sta la plaja si a explora imprejurimile, insa daca ti se pare suficient, autobuzul express pare o alternativa buna de transport din Chania. 

Barca poate fi luata din micul orasel Palaiochora (care, de altfel, este si destul de aproape de plaja Elafonisi, respectiv la 49 de kilometri). De aici sunt organizate zilnic excursii cu barca spre Elafonisi, cu plecare la ora 9 si intoarcere la ora 17. Nu exista tururi cu barca spre Elafonisi din Chania sau din Rethymnon. 

Tururile organizate (excursiile optionale) sunt o alta varianta prin care poti ajunge la plaja Elafonisi. Aproape indiferent de zona in care vei fi cazat in Creta, vei gasi acest gen de oferte la operatorii locali. Avantajul este ca vei fi preluat de la hotel si adus inapoi si ca nu vei mai avea stresul condusului pana la Elafonisi.

Exista locuri de parcare in apropierea plajei, pentru care nu se solicita de regula taxa. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
elafonisi creta

Cum arata plaja Elafonisi si ce facilitati gasesti aici 

Asa cum probabil ai observat deja in poze, plaja Elafonisi arata inedit. Cu o forma atipica si cu un nisip in nuante de roz, Elafonisi este una dintre cele mai speciale plaje din intreaga Grecie. 

Nisipul roz al plajei, cu reflexii sclipitoare, se datoreaza unei cantitati mai mari de corali, scoici si unor mici organisme marine rosii care cresc pe recifele din aceasta zona. Nu intotdeauna insa vei gasi aceste nuante roz ale nisipului la plaja Elafonisi. Culoarea nisipului poate varia in functie de vant, maree si respectiv fluctuatiile vietii marine din aceasta zona. Indiferent de acest aspect, plaja Elafonisi ramane una dintre cele mai frumoase din Grecia, iar peisajele de aici se aseamana de multe ori cu cele din insulele Maldive. 

Exista si o legenda a nisipului in nuante roz/rosiatice de aici: In 1824, in ziua de Paste, cateva sute de femei si copii au fost ucisi pe insula Elafonisi de catre otomani. Se presupune ca de atunci si pana in prezent, nisipul a ramas colorat in nuante de rosu, in amintirea sufletelor care au pierit aici. 

Vei gasi la plaja Elafonisi zone amenajate cu umbrele si sezlonguri, insa daca vii aici in plin sezon (iulie-august), ar fi bine sa ajungi devreme, caci se ocupa repede. Pretul unui sezlong la plaja Elafonisi este de aproximativ 8 euro. 

La plaja Elafonisi exista si toalete cu plata, dusuri si cateva cabine de schimbat. Vei gasi si un restaurant, dar si cateva snack baruri. 

In perioada in care testoasele careta careta depun oua, vei observa ca exista o zona la plaja Elafonisi care este ingradita, pentru a proteja aceasta specie. Fiind o zona protejata, sunt interzise colectarea de nisip, de plante si chiar scoici de aici. Daca se intampla sa vezi o broasca testoasa pe plaja Elafonisi, nu pune mana pe ea si incearca sa pastrezi distanta. 

Intrarea in apa la plaja Elafonisi este foarte lina, motiv pentru care plaja este preferata de catre familiile cu copii. 

plaja elafonisi

Vremea si cea mai buna perioada pentru a vizita plaja Elafonisi

Plaja Elafonisi este, in termeni generali, o plaja salbatica, de o frumusete aparte, insa in plin sezon poate deveni destul de aglomerata. Pentru ca a cunoscut o popularitate iesita din comun, Elafonisi primeste in lunile iulie si august cel mai mare flux de turisti. Daca te numeri printre cei care vor sa se bucure de frumsetea naturala a acestui loc si care vor sa se fereasca de zonele aglomerate, este de preferat sa-ti organizezi vacanta aici la sfarsit de mai, inceput de iunie sau dupa a doua jumatate a lunii septembrie. 

In iulie si august se inregistreaza cele mai ridicate temperaturi in Creta, insa daca intentionezi sa vii la plaja Elafonisi la sfarsit de mai, poti avea noroc de vreme buna (o medie a maximelor de 25 de grade), iar in septembrie, aceeasi medie a temperaturilor este de 27 de grade. 

Temperatura apei marii in zona plajei Elafonisi are o medie de 25-26 de grade in lunile iulie si august si de 23-24 de grade in lunile septembrie si octombrie. Pentru ca apa este foarte mica la mal si intrarea este foarte lina, e posibil ca apa sa fie mai calda in zona plajei Elafonisi, comparativ cu alte plaje din Creta. 

In concluzie, plaja Elafonisi este una dintre atractiile de neratat ale insulei Creta si chiar daca esti cazat intr-una dintre zonele mai indepartate, drumul pana aici merita efortul, caci te vei bucura de un peisaj inedit. Te sfatuim sa eviti, daca se poate, vizita la plaja Elafonisi in lunile iulie si august, caci o vei prinde destul de aglomerata.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?