Ghid restaurante Salonic si top 15 locuri in care poti lua masa

Orasul Salonic, al doilea ca marime din Grecia, poate fi plasat cu succes in topul destinatiilor gastronomice din Europa, cu atat mai mult cu cat bucataria sa locala este influentata de diverse culturi care au poposit, de-a lungul secolelor, pe aceste meleaguri. Se remarca aici atat taverne traditionale, de tip afacere de familie, cu retete transmise din generatie in generatie, cat si restaurante cu bucatarie moderna, cu preparate reinterpretate sau din alte gastronomii ale lumii.

Salonic este o locatie ideala pentru vacantele tip city break, dar si un punct de popas pentru acei turisti care isi continua drumul mai departe, catre alte destinatii de vacanta, fie acestea tot de pe taram grecesc sau de pe litoralul albanez, etc. 

De aceea, multi dintre romanii care viziteaza/tranziteaza Salonicul se intreaba adesea care sunt cele mai potrivite locuri in care ar putea lua masa. 

In cele ce urmeaza ti-am pregatit o selectie a catorva dintre cele mai apreciate restaurante din Salonic, iar la noi pe site te intampinam si cu unele dintre cele mai tentante oferte vacante Grecia 🙂

Mavri Thalassa, unul dintre cele mai cunoscute restaurante din oras

Fondat in 1926 si deschis initial pe post de cafenea, Mavri Thalassa a devenit treptat unul dintre restaurantele de referinta din zona Salonicului. De mai bine de 10 ani s-a mutat la circa 6 kilometri departare de centru, in zona Kalamaria, unde poti ajunge si cu autobuzul 3K daca nu vrei sa vii cu masina (hint: au o selectie impresionanta de vinuri). 

Preturile sunt ceva mai ridicate, insa multi dintre cei care l-au vizitat spun ca preparatele se ridica la nivelul asteptarilor. 

Printre felurile laudate se numara carpaccio de peste, peste gatit la aburi cu ulei de masline si suc de lamaie, supa de peste, biban de mare cu ciuperci portobello si sos de tomate, alaturi de multe altele. 

Full tou Meze, specializat in aperitive

Stim cu totii cat de apreciate sunt aperitivele grecesti, acele gustari absolut delicioase pe care le imparti cu toata lumea la masa. 

Full tou Meze este unul dintre locurile in care vei gasi o varietate de arome autentice, transpuse meticulos in retete traditionale. Aici poti manca celebra fasole batuta greceasca, flori de dovlecei umplute cu crema de branza, bujurdi, placinte, vinete la gratar cu branza feta, kavourmas si multe altele. 

Restaurantul este cat se poate de cunoscut (are mii de recenzii pe Google) si este situat central, aproape de Piata Aristotelous.

Extravaganza, in stil industrial, cu preparate inovatoare 

Unul dintre restaurantele cu caracter distinctiv din Salonic este Extravaganza, care a strans peste 2000 de recenzii pe Google si aprecieri pentru calitatea preparatelor. 

O parte dintre clientii care i-au calcat pragul au laudat in mod particular salata de rosii cherry, dar si tartarul.

In linii generale, aici nu vei intalni o atmosfera traditionala, ci mai degraba o combinatie a preparatelor grecesti cu diferite arome internationale si influente fusion.

Extravaganza se afla aproape de Piata Dikastirion, la circa 2 kilometri departare de Turnul Alb din Salonic. 

Maitr kai Margarita

La circa 600 metri departare de Extravanza si la 1 kilometru distanta de Piata Aristotelous, te asteapta un alt loc apreciat in care poti lua masa. 

Maitr kai Margarita este aparut pe scena culinara din Salonic de aproximativ 8 ani, prezentandu-si propria versiune a gastronomiei grecesti, cu diferite preparate locale gatite si servite intr-un stil creativ si intr-un cadru descris ca fiind foarte primitor. 

Beyond The Walls, ideal pentru brunch 

Ramanem in imediata apropiere si ne indreptam atentia si catre restaurantul Beyond The Walls, cu peste 2600 de recenzii si cuvinte de lauda din partea celor care i-au calcat pragul. 

Beyond The Walls imbina foarte bine modernul cu traditionalul si se remarca printr-un meniu bine structurat, cu preparate numai bune pentru brunch, alaturi de diferite alte tipuri de main dishes.  

Numele restaurantului este inspirat de locatie, intrucat Beyond The Walls se afla langa ruinele zidurilor de fortificatie ale vechiului oras. 

Loupino, cu specific grecesc

Daca ai in plan sa te plimbi prin zona Ladadika, trebuie sa stii ca unul dintre cele mai apreciate restaurante de aici este Loupino, cu peste 4000 de recenzii pe Google si cu meniu traditional. 

Gasesti aici atat preparate din peste, cat si diferite alte preparate din carne (inclusiv delicioasele coaste de miel), alaturi de o lista generoasa de vinuri. 

Loupino se afla la 1,3 kilometri distanta de Turnul Alb din Salonic si la doar 400 metri distanta de Piata Aristotelous (circa 6 minute de mers pe jos). 

Grada Nuevo, cu preparate din peste, intr-o nota contemporana

Un exemplu de restaurant mai pretentios, cu meniu axat pe fructe de mare si alte preparate din peste, Grada Nuevo este descris ca fiind unul dintre cele mai rafinate locuri in care poti lua masa in timpul sederii in Salonic. 

In meniu isi fac loc feluri de mancare precum file de ton cu piure de sparanghel, file de white grouper sau dentex cu legume si piure de ceapa, red mullet (barbun) servit cu vanata afumata si confit de rosii, somon cu prune si trufe si altele. 

Grada Nuevo este localizat la doar 200 metri departare de Piata Aristotelous. 

SinTrofi, cu meniu grecesc modern, creativ 

Situat central, insa intr-o zona linistita, acest restaurant este descris ca fiind potrivit pentru o experienta culinara inedita. Portiile nu sunt foarte mari, insa gusturile, aromele si combinatiile sunt captivante. 

Printre preparatele laudate din cadrul meniului de la SinTrofi se numara tocanita din carne de vita, crochetele de curcan cu chipsuri si sos de branza, salata de sfecla rosie si cartofii dulci. 

Si in acest caz, restaurantul este plasat in randul celor mai interesante locuri in care poti lua masa daca te plimbi prin cartierului istoric Ladadika. 

Nea Folia, cu atmosfera retro

O taverna localizata in partea veche de oras, in Ano Poli, Nea Folia se distinge printr-un meniu bazat pe preparate traditionale grecesti si mediteraneene, dar si printr-un vibe aparte, usor vintage. 

Aici poti incerca preparate mai putin comune, precum carne de vitel gatita cu pere caramelizate, taitei cu pancetta, caracatita cu orz si fenicul, alaturi de multe altele. 

Se poate intampla sa intalnesti acel tip de meniu vechi, scris de mana, pe un caiet 🙂 

HINT: Restataurantul are putine locuri la interior, asadar, sunt sanse destul de mari sa ai nevoie de rezervare pentru a lua masa aici. 

Trigona Elenidi, patiserie traditionala deschisa in 1960

Daca preferi sa te opresti undeva pentru o gustare rapida, una dintre cele mai bune alegeri poate fi patiseria Trigona Elenidi, considerata un soi de must-try in ceea ce priveste deliciile culinare din Salonic. 

Produsele de patiserie umplute cu crema, crocante, pregatite manual, inmuiate in sirop, sunt descrise de catre clienti ca fiind mereu proaspete si delicioase si cu un gust care nu pare sa se fi schimbat mai deloc de-a lungul zecilor de ani de activitate. 

Trigona Elenidi are trei locatii deschise in oras, insa cea mai apropiata de centru este cea de pe strada 13 Dimitriou Gounari. 

Ouzeri Lola, in imediata apropiere a Arcului lui Gaerius 

Cu o varietate mare de preparate din peste si fructe de mare, restaurantul Ouzeri Lola se numara printre locurile potrivite in care ai putea lua masa daca alegi sa vizitezi atractiile istorice Rotonda si Arcul lui Gaerius. Are specific grecesc, prin urmare, o sumedenie de preparate traditionale si implicit o lunga lista cu aperitive, dar si preturi ceva mai convenabile comparativ cu restaurantele localizate in zona de faleza. 

HINT: pentru unele feluri de mancare, la Ouzeri Lola ai si posibilitatea de a comanda jumatate de portie, ceea ce reprezinta un avantaj daca vrei sa te bucuri de mai multe gusturi 🙂 

Molyvos, cu specific grecesc 

Cu peste 1100 de recenzii pe Google si o bucatarie traditionala greceasca, Molyvos isi asteapta clientii cu preparate diverse, din diferite colturi ale Greciei si cu o selectie interesanta de vinuri si de cocktailuri. 

Se afla la doar cateva sute de metri departare de Piata Aristoutelous (in jur de 8 minute de mers pe jos) si relativ aproape de piata Kapani. 

Multi dintre cei care au luat masa aici s-au declarat cuceriti de desertul primit din partea casei, respectiv de gogosile servite cu inghetata de vanilie 🙂 

The Rouga, cu peste 6000 de recenzii pe Google 

Unul dintre restaurantele cu cele mai multe recenzii pe Google (peste 6100) si cu specific grecesc este The Rouga, pe care-l gasesti chiar langa Molyvos. 

Este pozitionat pe o straduta ingusta, cu o atmosfera intima, romantica, iar multi dintre cei care au fost aici lauda preparatele din peste si fructe de mare, mancarea de ciuperci cu ceapa si sos de rosii,  souvlaki de pui, kleftiko (miel la cuptor cu legume), chiar si painea proaspat coapta la fata locului.  

Clochard, un restaurant gourmet, cu preparate de inalta calitate

Deschis din 1978, Clochard face parte din randul destinatiilor gastronomice de referinta din orasul Salonic, fiind premiat in repetate randuri. 

Bucataria din cadrul Clochard este descrisa ca fiind una greceasca urbana, cu influente frantuzesti, iar preparatelor autentice de aici li se adauga si o lista de circa 400 de vinuri din podgoriile grecesti si internationale. 

Evident, preturile practicate sunt peste medie, insa multi dintre cei care i-au calcat pragul descriu experienta ca fiind una fara cusur. 

Zythos, prima berarie a orasului 

Acest local reuseste sa imbine cu succes statutul de berarie cu cel de restaurant, printr-un mix foarte echilibrat de preparate traditionale grecesti, acompaniate de multitudinea de variante de bere (la draft sau imbuteliata). 

Zythos a fost deschis in anul 1990, fiind situat pe coltul unei mici piatete cu stradute pietonale adiacente. 

Din Piata Aristotelous si pana aici ai de mers in jur de 6 minute pe jos (circa 450 metri). 

In loc de concluzie

Salonicul ramane un oras vibrant, incarcat de istorie si de cultura, cu o gastronomie care reflecta acest amestec bine proportionat de traditii si influente. Ce putem spune cu mana pe inima este ca in Salonic vei intalni restaurante si taverne pentru toate gusturile si toate preferintele, iar propunerile de mai sus pot reprezenta doar inceputul unei aventuri culinare desavarsite. 

Te invitam sa ne sugerezi si alte locatii care merita incluse in acest articol si iti reamintim ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai avantajoase oferte vacante Grecia!

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?