Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos din insula Andros

La doar cativa kilometri departare de capitala insulei Andros, Chora, intr-o zona inalta, aceasta manastire a fost asemanata deseori cu o fortareata bizantina, gratie arhitecturii sale aparte.

Despre Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos se spune ca ar avea peste 1000 de ani vechime, iar privelistea pe care o ofera catre Chora (Andros Town) este realmente fascinanta. 

Te invitam sa descoperi mai multe amanunte utile despre vizita la aceasta manastire din insula Andros si te asteptam la noi pe site cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos si cum ajungi aici

Aceasta manastire este localizata la 10 kilometri distanta de Andros Town si la doar 2 kilometri de satul Fallika. 

Pentru a ajunge in insula Andros si implicit la Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos, e nevoie sa iei feribotul din portul Rafina (la 30 kilometri de Atena), care te va lasa in portul Gavrio al insulei.

Programul actualizat al curselor de ferry, alaturi de tarife si alte informatii pot fi accesate aici

Dupa ce ai ajuns in Gavrio, vei mai avea de parcurs circa 31,5 kilometri pana la manastire, ceea ce inseamna aproximativ 50 de minute cu masina. 

Poti repera manastirea pe Google Maps cu denumirea de ” Panachrantou Monastery”. Ultima portiune de drum poate fi usor solicitanta, cu multe serpentine, asadar, iti recomandam sa sofezi cu prudenta. La fata locului gasesti o parcare de dimensiuni micute. 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos

Manastirea ar fi fost zidita in secolul al X-lea (cel mai probabil in anul 961), fiind atribuita generalului Nichifor al II-lea Focas, ajuns ulterior imparat al Imperiului Roman de Rasarit. 

Doi calugari ortodocsi din insula Andros au cerut ajutor generalului pentru ridicarea unei manastiri, promitand ca se vor ruga pentru victoria acestuia intr-o lupta grea, iar odata ce batalia a fost castigata, Nichifor al II-lea Focas a construit manastirea promisa. 

Conform traditiei, manastirea a fost ridicata pe un loc ales de catre Maica Domnului. 

Icoana Maicii Domnului “Panachrantos”, despre care se spune ca ar fi fost pictata de catre Sfantul Apostol Luca, a indicat calugarilor locul in care urma sa fie ridicata manastirea. Este gazduita si in prezent aici, in interiorul bisericii principale (langa usa sudica a altarului). 

Tot in biserica manastirii se pastreaza si Capul Sfantului Pantelimon, icoana Sfantului si racla cu Sfintele Moaste fiind asezate in partea stanga a icoanei Maicii Domnului. 

La interiorul bisericii, pelerinii pot admira fresce din secolul al XVIII-lea, alaturi de un iconostas deosebit de frumos sculptat. 

Vizitatorii sunt intampinati cu ospitalitate de cei cativa calugari care vietuiesc aici, bucurosi sa impartaseasca informatii si povesti despre istoria manastirii. 

Cele doua hramuri ale Manastirii Sfantul Pantelimon Panachrantos sunt serbate in zilele de 27 iulie (Sfantul Mare Mucenic Pantelimon) si 15 august (praznuirea Adormirii Maicii Domnului). 

Alte atractii apropiate de Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos 

Insula Andros este o incantare pentru acei calatori care vor sa exploreze destinatii grecesti autentice, neatinse inca de turismul in masa. 

La distante rezonabile fata de Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos mai pot fi vizitate urmatoarele:

Manastirea Sfantul Nicolae se afla la 21 kilometri departare de Panachrantos, tot intr-o zona inalta, fiind  inconjurata de ziduri masive, cu un katholikon de tip cruciform, cu doua coloane, pronaos si cupola. 

La interior sunt gazduite mai multe icoane, cele mai cunoscute fiind cea a Fecioarei Maria care varsa lacrimi de mir, alaturi de icoana Sfantului Nicolae, ferecata in argint. Tot aici se afla si moastele Sfantului Nicolae cel Nou, alaturi de alte fragmente din moastele Sfintilor Cosma Etolul, Iosif din Arimateea si Iacob Persul. 

Orasul Andros (Chora) poate fi ideal pentru o plimbare relaxanta, pentru o experienta culinara desavarsita la una dintre tavernele traditionale si pentru o vizita la Muzeul Arheologic/Muzeul de Arta Contemporana. 

Tot aici pot fi vizitate si cateva galerii de arta, dar si o serie de bisericute vechi. 

Plajele Giala, Piso Giala, Neimporio, Paraporti si salbatica Lydi se afla la distante acceptabile pornind de la Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos.

Fiecare dintre acestea are de oferit cate ceva, iar daca vii in Andros in perioada de vara, o baie binemeritata in mare poate fi tot ce-ti trebuie, cu atat mai mult cu cat plajele acestei insule sunt mai putin aglomerate, ideale pentru cei care cauta mai multa liniste si intimitate. 

Plaja Lydi

In loc de concluzie

Manastirea Sfantul Pantelimon Panachrantos din insula Andros impresioneaza prin amplasarea sa pitoreasca, prin parcursul sau istoric deosebit de indelungat si prin spiritualitatea pe care o emana, fiind un loc de pelerinaj, de reculegere si unul dintre cele mai bune puncte in care te-ai putea opri pentru a admira un pesaj superb. 

Ai in plan sa vizitezi si alte destinatii de pe taram grecesc? Nu uita ca la noi pe site te asteapta unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia, pe care le poti accesa rapid apasand butonul de mai jos.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?