Travel Planner aniversează 10 ani de la înfiinţare

Postat de
  • Online, nişare, diversitate şi promovarea tarifelor finale – câteva dintre principiile permanente ale touroperatorului Travel Planner
  • Cum a evoluat piaţa turistică în 10 ani
  • 120.000 de clienţi şi grad de revenire de 35-40%

„Acum 10 ani, o mare parte a agenţiilor de turism ignorau potenţialul mediului online. Se trimiteau oferte încă în format de document word, care conţineau, negreşit, o pereche de ochelari cu soarele pe fundal şi un tabel însoţit de tarife. Noi am venit de atunci cu ideea de a oferi preţul final al pachetului turistic şi trimiteam oferte prin link. De asemenea, agenţiile aveau o bază de date de fotografii insuficientă şi de slabă calitate. Îmi amintesc că prima mea investiţie mare a fost atunci o cameră foto profesională, cu care am creat o bază de date enormă cu hotelurile şi atracţiile turistice ale litoralului bulgăresc, prima noastră destinaţie promovată” – declară Sebastian Constantinescu, consultant în turism şi director general „Travel Planner”, touroperator român care în acest an aniversează un deceniu de la înfiinţare.

Travel Planner, touroperator specializat pe Bulgaria şi pe Grecia, a pornit, în 2010, cu o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro, ajungând în prezent la 3,5 milioane de euro. Dacă agenţia a demarat în plină criză economică, în prezent, aceasta întâmpină o altă provocare: scăderea îngrijorătoare a marjei de profit.

Ultimii 10 ani au marcat, de asemenea, creşteri uriaşe ale rezervărilor tip early booking (EB) şi scăderi mari are rezervărilor tip last minute. Dacă acum 10 ani, ponderea early booking era de maxim 20% iar rezervările începeau la finele lui ianuarie, în prezent, rezervările încep în octombrie-noiembrie, o dată cu promovarea primelor oferte EB, iar ponderea celor care rezervă din timp este de 40-50%. „Ianuarie şi februarie rămân lunile principale preferate de amatorii de rezervări early booking, iar lunile octombrie şi noiembrie sunt destinate celor care caută cel mai mic tarif la un hotel popular”, subliniază Sebastian Constantinescu.

Ideea de „Travel Planner” a venit de la a crea nişare şi diversitate. De exemplu, Bulgaria înseamnă şi spa sau business travel, nu doar litoral sau munte. De asemenea, Travel Planner este un nume inedit, ce nu defineşte doar o agenţie, ci şi ideea de consultanţă sau de canal media. Ideea sloganului, „We Plan. You Travel” inspiră atât o afacere „business to business”, cât şi una „person to person”.

Dacă Bulgaria a fost prima destinaţie promovată de Travel Planner, la finele anului 2010, după un studiu de piaţă, touroperatorul a introdus şi destinaţia Grecia. În aceeaşi perioadă, agenţia a inaugurat şi o rubrică de review-uri, răspunsurile fiind de la început 100% pozitive. „Am preferat să dezvoltăm pe verticală destinaţia Bulgaria, însă şi Grecia s-a bucurat de un mare succes. De doi ani lucrăm la un nou proiect de diversificare, ce implică alte destinaţii şi alte produse. Sperăm să-l implementăm în acest an aniversar”, mai declară Sebastian Constantinescu. Fondatorul Travel Planner subliniază că, ajuns la o maturitate a business-ului şi la un nivel superior de dezvoltare, ia în calcul o fuziune cu o companie din România sau chiar internaţională, pentru a dezvolta afacerea şi mai mult.

Până în prezent, Travel Planner a deservit circa 120.000 de clienţi, iar gradul de revenire este de 35-40%. Până în prezent, clienţii au lăsat pe site-ul agenţiei peste 12.500 de impresii, din care 98% sunt recomandări. La ora actuală, site-ul Travel Planner are cele mai multe review-uri dedicate Bulgariei din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia site-urilor internaţionale de promovare gen Trip Advisor sau booking.com. Însă faţă de acestea, pe site-ul Travel Planner sunt postate doar impresiile propriilor turişti, deci autenticitatea lor poate fi controlată.

O altă schimbare constă în interesul turiştilor de a cumpăra la achitarea pachetului turistic şi o asigurare de călătorie. Acum 10 ani, aceştia întrebau dacă este obligatorie şi aflând că nu, preferau să sară peste ea.

Bulgaria rămâne o destinaţie extrem de solicitată de către turiştii români, deşi tarifele au crescut, în medie, cu 35-45% faţă de acum 10 ani, fiind în continuare o alternativă la Litoralul românesc. Principalele pieţe pentru litoralul bulgăresc sunt Germania şi Rusia, însă şi România le urmează imediat. Bulgarii înregistrează o cerere mare dinspre ţările Europei occidentale şi de aceea anumite hoteluri au crescut tarifele şi au stopat deja ofertele tip early booking. La unele hoteluri de pe litoralul vecin apar „stop sales” încă din decembrie-ianuarie.

Turiştii români preferă în continuare nordul litoralului bulgăresc, tendinţă înregistrată în ultimii 2-3 ani. Topul este condus de staţiunile Nisipurile de Aur şi Albena (care a avut o evoluţie mare). Sunny Beach, deşi se află pe locul 3, înregistrează o scădere, sudul litoralului devenind mai ales opţiunea turiştilor din Europa occidentală. Pe Litoralul bulgăresc au continuat să fie inaugurate hoteluri noi sau să fie renovate altele mai vechi.

Ca staţiuni de ski, cele mai solicitate rămân Bansko, Borovets şi Pamporovo, ultima fiind dedicată mai ales începătorilor şi aflându-se cel mai aproape de România. Oferta pe munte a crescut în ultimii ani cu 30-40%, fiind inaugurate multe hoteluri noi.

Grecia, de asemenea, înregistrează o creştere mare, în special pentru insule. Pe de altă parte, Halkidiki, ca regiune, şi Thassos, ca insulă extrem de accesibilă românilor, se bucură de un mare succes. Şi în cazul Greciei, cererea dinspre Europa occidentală este crescută în acest an, multe hoteluri fiind deja în „stop sales”.

„Bulgaria şi Grecia, ca şi România, se dovedesc ţări sigure. Ca atare, sunt din ce în ce mai căutate pe pieţele internaţionale. Tocmai de aceea recomand turiştilor români să îşi facă rezervările cât mai din timp, în sistem early booking, pentru a găsi hotelul dorit la un tarif avantajos. Last minute-ul este din ce în ce mai riscant astăzi”, adaugă Sebastian Constantinescu.Proprietarul Travel Planner provine din domeniul IT şi consultanţă online deşi are absolvită şi Facultatea de Comerţ – specializarea Turism-Servicii din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), urmată de un masterat pe acelaşi profil şi a început business-ul de foarte tânăr. Sfaturile sale pentru cei care doresc să înfiinţeze agenţii de turism este ca ei „să aducă ceva interesant, nou, distinct, altfel se vor pierde. Iar profitul este mic. Fără o echipă consolidată şi fără multă implicare în proiecte, şansele de supravieţuire în următorii 2-3 ani sunt foarte mici. Plus că este foarte greu să găseşti agenţi de turism calificaţi. Dacă acum 10 ani, cererea de angajare era foarte mare, în prezent, mulţi oameni de turism s-au reorientat, iar absolvenţii facultăţilor de turism preferă, de multe ori, să lucreze în alte domenii, precum multinaţionalele. În trecut se punea mult mai mult accent pe consultanţă, care, în prezent, a devenit automatism. Turiştii primesc şi caută, acum, multe informaţii pe internet. Cred că este important să revenim la imaginea binemeritată de consultant a agentului de turism”.

Despre Travel Planner

Travel Planner este un proiect românesc, înfiinţat în 2007, o agenţie de turism specializată pe destinaţia Bulgaria. Din 2009, touroperatorul Travel Planner este membru al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). “De 10 ani, oferim eficient şi în siguranţă vacanţe în Bulgaria, la un preţ convenabil. Deviza noastră este We Plan. You Travel (Noi planificăm. Tu călătoreşti)”, subliniază Sebastian Constantinescu, directorul general al Travel Planner.

Touroperatorul Travel Planner a obţinut, de-a lungul timpului, mai multe premii şi distincţii atât în România, cât şi în Bulgaria, precum locul 1 în topul Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava la categoria agenţii de turism, timp de mai mulţi ani, locul 1 in topul national CNIPMMR, diplome şi certificate de excelenţă din partea partenerilor – lanţurile internaţionale Melia şi Iberostar, lanţul bulgăresc Grifid Hotels etc. (Bulgaria), Premiul special pentru management eficient în dinamica de activitate a întreprinderii la Forumul IMM 2010 (Suceava) etc.Site-ul Travel Planner are şi un forum de discuţii, de unde turiştii se pot documenta cu privire la calitatea hotelurilor şi a serviciilor. „98% din cei care ne-au scris (peste 12.500) au recomandat serviciile noastre. Astfel suntem obligaţi să fim mai buni, dar ne place această provocare”, declară directorul general al Travel Planner.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?