Vizita la Catedrala Mitropolitana din Atena

Unul dintre cele mai importante edificii religioase din capitala Greciei este Catedrala Mitropolitana din Atena, inchinata Bunei Vestiri.

Este cea mai mare catedrala din oras si reprezinta un renumit punct de orientare pentru turistii si pelerinii din intreaga lume, fiind localizata in zona centrala si gazduind unele dintre cele mai insemnate slujbe religioase organizate pe parcursul anului. 

In cele ce urmeaza vom oferi o serie de amanunte utile despre vizita aici, alaturi de cateva sugestii in ceea ce priveste alte puncte de interes din imediata vecinatate.  

La noi pe site te intampinam si cu unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Unde se afla Catedrala Mitropolitana din Atena si cum ajungi aici

Cea mai mare si mai importanta catedrala din Atena se afla in zona centrala a orasului, intr-o locatie cat se poate de accesibila. 

Este localizata pe strada Mitropoleos, pe la mijlocul distantei dintre pietele Monastiraki si Syntagma, in cartierul istoric Plaka. 

Se recomanda sa vii aici pe jos sau prin intermediul transportului public local, caci locurile de parcare se ocupa foarte repede in zona, iar soferii care parcheaza neregulamentar risca amenzi destul de mari. 

Statiile de metrou Monastiraki (linia albastra M3) si Syntagma (linia rosie M2) sunt cele mai apropiate de Catedrala Mitropolitana din Atena, ambele fiind localizate la o distanta de circa 5-10 minute de mers pe jos. 

In apropierea catedralei au statii autobuzele locale 025, 026, iar programul actualizat al curselor poate fi verificat pe acest site

Din portul Pireu si pana la Catedrala Mitropolitana din Atena sunt circa 11 kilometri, iar de la Acropola si pana aici, distanta este de doar 1 kilometru (circa 16-18 minute de mers pe jos). 

Scurt istoric si ce poti vedea in prezent la Catedrala Mitropolitana din Atena

Ideea zidirii unei catedrale marete a aparut in momentul in care Atena a fost aleasa drept capitala Greciei, respectiv in anul 1834. Piatra de temelie a constructiei a fost asezata de catre regele Otto si imparateasa Amalia la data de 25 decembrie 1842, urmand ca aceasta catedrala sa fie finalizata 20 de ani mai tarziu. 

Pentru constructia catedralei au fost folosite materiale provenite de la peste 70 de biserici abandonate sau aflate in ruina.

Slujba de sfintire a avut loc la data de 21 mai 1862, Catedrala Mitropolitana din Atena fiind inchinata Bunei Vestiri. 

Constructia religioasa se remarca prin dimensiunile sale generoase, fiind zidita in forma de basilica, cu trei abside si un dom central cu o inaltime de 24 de metri. 

In interiorul bisericii sunt gazduite mormintele a doi sfinti: Sfanta Filoteea din Atena si Sfantul Patriarh Grigorie al V-lea.

Decorul de la interior a fos realizat de catre artistul Konstantinos Fanellis, alaturi de picturile murale apartinand pictorilor Spyridon Giallinas si Alexander Seitz. Sculpturile apartin lui Georgios Fytalis din Tinos.

La intrare poate fi remarcata o arcada sustinuta de coloane corintice, alaturi de doua clopotnite identice, in partile laterale ale cladirii.  

O mica bisericuta inchinata Sfantului Elefterie (secolul al XII-lea) se afla in partea de sud a catedralei, la doar cateva zeci de metri distanta. 

Dupa cutremurele din 1982 si 1999, constructia a suferit pagube importante, fiind supusa incepand cu 2009 unor procese de renovare. Slujbele au fost reluate in 2016. 

Alte atractii si obiective apropiate de Catedrala Mitropolitana din Atena

Catedrala este situata intr-o zona extrem de turistica, aspect ce te va ajuta sa vizitezi rapid si alte atractii importante din centrul Atenei. 

Biserica Maicii Domnului Kapnikarea se afla la doar 200 metri departare de catedrala si are o istorie cat se poate de indelungata. A fost ridicata in secolul al XI-lea pe ruinele unui templu din antichitate, avand la origini rol de katholikon al unei manastiri. 

Este asociata cu o mica oaza de liniste si spiritualitate, care contrasteaza puternic cu toata agitatia din jur, fiind localizata in mijlocul uneia dintre cele mai intens vizitate strazi ale Atenei – str. Ermou. 

Cartierul Plaka este o atractie in sine, mai ales daca ai in plan sa te bucuri de o plimbare relaxanta printre case vechi, admirand arhitectura traditionala si atmosfera autentica a zonei. Aici vei gasi o serie de taverne si cafenele, mai multe magazine, iar partea buna e ca majoritatea strazilor sunt inchise circulatiei auto 🙂

Tot in apropiere se afla si pietele Monastiraki si Syntagma, Muzeul National de Istorie, Biblioteca lui Hadrian, Muzeul Agorei Antice, Forumul Roman si multe alte obiective istorice.

Piata Monastiraki

Acropola din Atena poate fi vizitata usor in aceeasi zi cu  Catedrala Mitropolitana, caci distanta intre cele doua poate fi parcursa in doar 15-20 de minute de mers pe jos. 

Vorbim despre unul dintre cele mai emblematice situri arheologice din intreaga lume, locul care gazduieste Parthenonul, Erechtheionul (renumit pentru faimoasele Cariatide), Propileele, Teatrul lui Dionis si alte monumente de o valoare inestimabila. 

In loc de concluzie 

Un simbol al istoriei, identitatii si spiritualitatii poporului grec, Catedrala Mitropolitana din Atena este un loc deosebit de important atat pentru credinciosi, cat si pentru multi dintre turistii care vor sa exploreze capitala intr-o maniera cat mai cuprinzatoare. 

Daca ai ajuns deja aici, asteptam cu interes sa ne impartasesti detalii despre experienta ta, iar daca ti-ai propus sa vizitezi si alte destinatii fascinante de pe taram grecesc, nu uita sa arunci o privire si la noi pe site, unde gasesti unele dintre cele mai bune oferte vacante Grecia.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?